Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Είμαι από τη χώρα απόπατο»…

Αφρι­κα­νι­κές χώρες και Αϊτή αντέ­δρα­σαν άμε­σα στους χαρα­κτη­ρι­σμούς περί «απο­πά­των» που τους απέ­δω­σε ο Τραμπ. Πέραν τού­των, ο πλα­νη­τάρ­χης έχει να αντι­με­τω­πί­σει και το διπλω­μα­τι­κό χάος που προ­κά­λε­σε. Ο Αμε­ρι­κα­νός πρε­σβευ­τής στον Πανα­μά παραι­τή­θη­κε, ενώ δόθη­καν οδη­γί­ες στους διπλω­μά­τες των ΗΠΑ στην Αϊτή και στις χώρες της Αφρι­κής «να δια­βε­βαιώ­σουν τις τοπι­κές κυβερ­νή­σεις ότι σεβό­μα­στε τους Αφρι­κα­νούς και όλες τις χώρες».

Χιλιά­δες μετα­νά­στες στις ΗΠΑ υιο­θέ­τη­σαν την ετι­κέ­τα #IAmFromAShitholeCountry («Είμαι από χώρα από­πα­το») στις αναρ­τή­σεις τους στο Facebook και το Twitter, κατα­κε­ραυ­νώ­νο­ντας τον Τραμπ. «Η Αφρι­κή ΔΕΝ είναι από­πα­τος, κ. Τραμπ» έγρα­ψε στο Twitter ο Μπέρ­ναρντ Λάγκατ, αθλη­τής μεγά­λων απο­στά­σε­ων που γεν­νή­θη­κε στην Κένυα, αλλά αγω­νί­στη­κε με τα χρώ­μα­τα tων ΗΠΑ στους Ολυ­μπια­κούς Αγώνες.

«Είμαι μέλ­λου­σα για­τρός. Έχω τρία πτυ­χία. Μιλώ τρεις γλώσ­σες… Προ­έρ­χο­μαι από χώρα από­πα­το!» έγρα­ψε η Νια­ντό­ου Τσολ, φοι­τή­τρια Ιατρι­κής από το Νότιο Σουδάν.

Οι «χώρες απόπατοι» ζητούν απολογία από Τραμπ

Οι πρε­σβευ­τές 54 αφρι­κα­νι­κών χωρών στα Ηνω­μέ­να Έθνη αξί­ω­σαν την Παρα­σκευή, με μια ανα­κοί­νω­σή τους σε ασυ­νή­θι­στα υψη­λό τόνο, να υπάρ­ξει «ανά­κλη­ση» και να ζητη­θεί «συγ­γνώ­μη» από τον Αμε­ρι­κα­νό Πρό­ε­δρο Ντό­ναλντ Τραμπ μετά τις «ρατσι­στι­κές» δηλώ­σεις του μία ημέ­ρα νωρί­τε­ρα όσον αφο­ρά τη μετα­νά­στευ­ση στις ΗΠΑ από «χώρες απόπατους».

Μετά την έκτα­κτη σύγκλη­σή της για μια συνε­δρί­α­ση που διήρ­κε­σε τέσ­σε­ρις ώρες, η ομά­δα των Αφρι­κα­νών πρε­σβευ­τών τόνι­σε σε μια κοι­νή ανα­κοί­νω­σή της, που εγκρί­θη­κε ομό­φω­να, ότι είναι «εξαι­ρε­τι­κά σοκα­ρι­σμέ­νη» και «κατα­δι­κά­ζει» τα «σκαν­δα­λώ­δη, ρατσι­στι­κά και ξενό­φο­βα» σχό­λια που έκα­νε ο Ντό­ναλντ Τραμπ «όπως αυτά μετα­δό­θη­καν από τα μέσα ενημέρωσης».

Η ομά­δα των πρε­σβευ­τών των αφρι­κα­νι­κών χωρών στον ΟΗΕ αξί­ω­σε να υπάρ­ξει «ανά­κλη­ση» της δήλω­σης και να ζητη­θεί «συγ­γνώ­μη» από την αμε­ρι­κα­νι­κή προ­ε­δρία. Τόνι­σε πως είναι «ανή­συ­χη για τη συνε­χι­ζό­με­νη και μεγε­θυ­νό­με­νη τάση της αμε­ρι­κα­νι­κής κυβέρ­νη­σης» να «δυσφη­μεί» την Αφρι­κή και τους ανθρώ­πους που ανή­κουν σε άλλες φυλές πλην της λευ­κής. Εξέ­φρα­σε ταυ­τό­χρο­να την «αλλη­λεγ­γύη της προς τον αϊτι­νό λαό και τους άλλους (λαούς) που επί­σης δυσφη­μί­στη­καν» ενώ ευχα­ρί­στη­σε «τους Αμε­ρι­κα­νούς κάθε (εθνι­κής ή φυλε­τι­κής) προ­έ­λευ­σης οι οποί­οι κατα­δί­κα­σαν αυτά τα σχό­λια». «Για μια φορά είμα­στε ενω­μέ­νοι», ανέ­φε­ρε ένας από τους Αφρι­κα­νούς πρε­σβευ­τές, μιλώ­ντας υπό τον όρο να μην κατο­νο­μα­στεί στο Γαλ­λι­κό Πρακτορείο.

Ο Ντό­ναλντ Τραμπ έκα­νε το σχό­λιο που προ­κά­λε­σε σκάν­δα­λο κατά τη διάρ­κεια μιας συζή­τη­σης για τη μετα­νά­στευ­ση με μέλη της Γερου­σί­ας στο Λευ­κό Οίκο, διε­ρω­τώ­με­νος για­τί οι ΗΠΑ να υπο­δέ­χο­νται μετα­νά­στες από «χώρες από­πα­τους» κι όχι από τη Νορ­βη­γία. Ερω­τη­θείς για το σχό­λιο αυτό το βρά­δυ της Πέμ­πτης ο Λευ­κός Οίκος δεν το διέ­ψευ­σε, περιο­ρι­ζό­με­νος να υπο­γραμ­μί­σει ότι ο Τραμπ μάχε­ται «πάντα υπέρ του αμε­ρι­κα­νι­κού λαού». Ο Αμε­ρι­κα­νός Πρό­ε­δρος απο­πει­ρά­θη­κε να κατευ­νά­σει την αγα­νά­κτη­ση που προ­κά­λε­σε το σχό­λιό του το πρωί της Παρα­σκευ­ής, υπο­στη­ρί­ζο­ντας μέσω Twitter ότι εκφρά­στη­κε μεν με σκλη­ρό τρό­πο, αλλά δεν χρη­σι­μο­ποί­η­σε την υβρι­στι­κή έκφρα­ση που μετα­δό­θη­κε από τα μέσα ενη­μέ­ρω­σης. Αμε­ρι­κα­νοί κοι­νο­βου­λευ­τι­κοί αντι­θέ­τως σημεί­ω­σαν είτε ότι τον άκου­σαν να εκφρά­ζε­ται ακρι­βώς όπως μετα­δό­θη­κε, ή ότι τους το επι­βε­βαί­ω­σαν παρόντες.

 

Πηγή: Χαραυ­γή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο