Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Είναι δωρεάν η Παιδεία στην Σουηδία;

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Το τι έχουν να τρα­βή­ξουν οι γονείς των παι­διών που πέρα­σαν σε άλλη πόλη μακριά από την κατοι­κία τους το ξέρου­με όλοι. Χίλια ευρώ τον μήνα εξτρά, αν φτά­νουν, για νοί­κια, δια­τρο­φή, ταξί­δια κλπ.

για ήδη γονα­τι­σμέ­νους από φρο­ντι­στή­ρια γονείς. Κάποιοι άλλοι γονείς θα τα στεί­λουν σε ιδιω­τι­κά ή έξω για­τί μπορούν. 

Για να δού­με τι γίνε­ται στην Σου­η­δία σήμε­ρα. Έχει δωρε­άν Παιδεία; 

Μέχρι και το Λύκειο ναι, δεν υπάρ­χουν δίδα­κτρα ούτε υπάρ­χουν φροντιστήρια. 

Οι μαθη­τές δικαιού­νται και ένα γεύμα. 

Όταν περά­σεις σε κάποια Σχο­λή στο Πανε­πι­στή­μιο ή σε ΙΕΚ ή σε λαϊ­κό Πανε­πι­στή­μιο δικαιού­σαι φοι­τη­τι­κό δάνειο και επί­δο­μα και φεύ­γεις από το σπίτι.

Το σύνο­λο είναι 1000 ευρώ τον μήνα. 

Τα 700 δάνειο τα 300 επίδομα. 

Τα συγ­γράμ­μα­τα δεν είναι δωρε­άν. Αν δεν προ­λά­βεις να τα δανει­στείς, τα αγο­ρά­ζεις ή πλη­ρώ­νεις τις φωτοτυπίες.

Το φοι­τη­τι­κό δάνειο εξαρ­τά­ται από την από­δο­ση του φοι­τη­τή. Συνή­θως πρέ­πει να έχεις περά­σει το 75% των μαθη­μά­των για να πάρεις το δάνειο του επό­με­νου εξα­μή­νου. Αν δεν τα κατα­φέ­ρεις τότε για ένα εξά­μη­νο θα υπο­φέ­ρεις, πρέ­πει να βρεις οποσ­δή­πο­τε δου­λειά για να κρα­τή­σεις του­λά­χι­στον το σπί­τι και να δίνεις επα­να­λη­πτι­κές εξε­τά­σεις για να πάρεις το επό­με­νο δάνειο. 

Το καλο­καί­ρι φυσι­κά δεν δικαιού­σαι δάνειο και λόγω των κοι­νω­νι­κών και οικο­γε­νεια­κών συν­θη­κών της Σου­η­δί­ας πρέ­πει να βρεις επο­χια­κή δου­λειά για να ζήσεις. 

Αν θες και κάποιες μέρες δια­κο­πές ένα παρα­πά­νω. Οι γονείς των λαϊ­κών στρω­μά­των δεν θα μπο­ρέ­σουν να τσοντάρουν…

Τα παι­διά έχουν χρό­νο ανα­μο­νής περί τον ένα με ενά­μι­ση χρό­νο για να βρουν φοι­τη­τι­κό δωμά­τιο που κοστί­ζει περί τα 500 ευρώ. Τι κάνεις τότε; Μένεις σε δωμά­τια δεύ­τε­ρο χέρι συνή­θως με ξεχω­ρι­στή είσο­δο σε κάποια οικο­γέ­νεια που δια­μορ­φώ­νει τα σπί­τια για να τα εκμε­ταλ­λεύ­ε­ται, που αν είσαι τυχε­ρός θα κάνει 500 ευρώ, αν όχι έως και 1000 αν θες να είσαι μόνος. Πολ­λοί συγκα­τοι­κούν με αγνώ­στους σε 30 τετρα­γω­νι­κά. Το δάνειο φτά­νει τσί­μα τσί­μα λόγω και της ακρί­βειας. Οι φοι­τη­τι­κές εκπτώ­σεις είναι ελάχιστες.

Μόλις τελειώ­σουν οι σπου­δές το δάνειο γίνε­ται απαι­τη­τό. Παλιό­τε­ρα το ζητού­σαν όταν έπια­νες δου­λειά, τώρα πια αμέ­σως. Με ένα πρό­χει­ρο υπο­λο­γι­σμό για 3χρονες σπου­δές, που είναι οι περισ­σό­τε­ρες στην Σου­η­δία, θα χρω­στάς δάνειο περί­που 20.000 ευρώ με επι­τό­κιο 0,05% για να ξεκι­νή­σεις την ζωή σου.

Αυτά που εδώ θα πλή­ρω­νε ή θα χρω­στού­σε ο γονιός. Ποια λοι­πόν η μεγά­λη δια­φο­ρά; Ίσως η μεγα­λύ­τε­ρη ενί­σχυ­ση της ατο­μι­κό­τη­τας και της ψευ­δαί­σθη­σης της ανε­ξαρ­τη­σί­ας στην Σουηδία.

Όπου υπάρ­χει χρή­μα σε ατο­μι­κή βάση σε όποια χώρα και να ζεις μπο­ρούν τα παι­διά να σπου­δά­σουν με άνε­ση, ακό­μη και χωρίς δάνεια και με δια­κο­πές και γούστα.

Η Παι­δεία σε όλες τις βαθ­μί­δες πρέ­πει να είναι δωρε­άν όπως η Υγεία, το νερό, η θέρ­μαν­ση, η απο­χέ­τευ­ση. Τα νοί­κια να είναι συμ­βο­λι­κά, όσο για κάποια ανα­καί­νι­ση στο μέλ­λον. Αυτά στο λαϊ­κό, εργα­τι­κό κρά­τος που κάποιοι πιστεύ­ουν πως  αξί­ζει να παλέ­ψεις γιαυ­τό. Ακό­μη πολύ λίγοι δυστυχώς.Οι άλλοι θαμπώ­νο­νται από την χρυσόσκονη. 

Έτσι ήταν στις πρώ­ην σοσια­λι­στι­κές χώρες και με άλλα πολ­λά πλεονεκτήματα. 

Με όσες δυσκο­λί­ες, αδυ­να­μί­ες και παρε­κτρο­πές ο άνθρω­πος ήταν στο επίκεντρο. 

Στον καπι­τα­λι­σμό δεν είναι! Είτε στις φτω­χές είτε στις “πλού­σιες” χώρες.

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο