Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Είναι η τηλεργασία το μοντέρνο «φασόν» της εποχής της κορόνας;

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Η εργα­σία από το σπί­τι ή εξ απο­στά­σε­ως δεν είναι κάτι νέο. Περισ­σό­τε­ροι από ποτέ εργά­ζο­νται από το σπί­τι και η τάση δεν φαί­νε­ται να επι­βρα­δύ­νε­ται, ειδι­κά τώρα κατά τη διάρ­κεια της παν­δη­μί­ας όπου π.χ. καθη­γη­τές και δάσκα­λοι των σχο­λεί­ων και καθη­γη­τές πανε­πι­στη­μί­ου εργά­ζο­νται από το σπίτι.

Όσοι υπο­στη­ρί­ζουν την τηλερ­γα­σία υπο­στη­ρί­ζουν ότι πρό­κει­ται για το «μέλ­λον της εργα­σί­ας», με οφέ­λη τόσο για τους εργο­δό­τες όσο και για το προσωπικό.

Στο πλαί­σιο της τηλερ­γα­σί­ας, μεγά­λοι μονο­πω­λια­κοί όμι­λοι στον τομέα των τηλε­πι­κοι­νω­νιών και εται­ρεί­ες πλη­ρο­φο­ρι­κής δια­φη­μί­ζουν την ικα­νό­τη­τά τους να παρέ­χουν σε άλλες εται­ρεί­ες εξο­πλι­σμό για το προ­σω­πι­κό τους για να εργα­στούν από το σπίτι.Υποστηρίζουν πως η τηλε­φω­νία, η λει­τουρ­γία βίντεο και chatt διευ­κο­λύ­νουν το προ­σω­πι­κό να επι­κοι­νω­νεί και να συνερ­γά­ζε­ται, ανε­ξάρ­τη­τα από το που εργάζονται.

Πολ­λές εται­ρεί­ες ενσω­μα­τώ­νουν τη «τηλερ­γα­σία» στα μέτρα που έλα­βαν στο πλαί­σιο της «ευθύ­νης» τους για την προ­στα­σία της υγεί­ας των εργα­ζο­μέ­νων τους.

Αν και η τηλερ­γα­σία υπό αυτές τις συν­θή­κες απο­τε­λεί άμε­σο μέτρο για την προ­στα­σία της υγεί­ας των εργα­ζο­μέ­νων από την εξά­πλω­ση του ιού, εξα­κο­λου­θεί να απο­τε­λεί καθιε­ρω­μέ­νη προ­σπά­θεια για τις μονο­πω­λια­κές ομά­δες και τους μεγά­λους εργο­δό­τες να αυξή­σουν το ωρά­ριο εργα­σί­ας, να μειώ­σουν το λει­τουρ­γι­κό κόστος, αλλά κυρί­ως να «απο­ξε­νώ­σουν» τους εργα­ζό­με­νους, γεγο­νός που δημιουρ­γεί εμπό­διο στις συλ­λο­γι­κές αξιώ­σεις και μέτρα.

Κάποια δεδο­μέ­να για τις εξ απο­στά­σε­ως εργα­σί­ες έχουν συγκε­ντρω­θεί στην ΕΕ και τις ΗΠΑ έως το 2018. Είναι σχε­δόν αδύ­να­το να κρί­νου­με πόσοι περισ­σό­τε­ροι άνθρω­ποι εργά­ζο­νται από το σπί­τι τους τελευ­ταί­ους δύο ή τρεις μήνες και πόσοι περισ­σό­τε­ροι θα αρχί­σουν να εργά­ζο­νται ή θα συνε­χί­σουν να εργά­ζο­νται εξ αποστάσεως.

  • Το 2017, το 5% των εργα­ζο­μέ­νων της ΕΕ δήλω­σαν ότι εργά­ζο­νται «συνή­θως» από το σπί­τι, ενώ το 9,6% των εργα­ζο­μέ­νων «μερι­κές φορές» εργά­ζο­νται από το σπί­τι (από 7,7% το 2008).
  • Μετα­ξύ 2005 και 2017, το ποσο­στό των Αμε­ρι­κα­νών που εργά­ζο­νται από το σπί­τι του­λά­χι­στον τον μισό χρό­νο αυξή­θη­κε κατά 159%.
  • Οι Κάτω Χώρες, το Λου­ξεμ­βούρ­γο και η Φιν­λαν­δία είναι οι χώρες της ΕΕ με το υψη­λό­τε­ρο ποσο­στό συμ­με­το­χής στην τηλερ­γα­σία (13,7% και 12,7% και 12,3% αντί­στοι­χα). Συγκρι­τι­κά, η Ρου­μα­νία και η Βουλ­γα­ρία έχουν το χαμη­λό­τε­ρο ποσο­στό εργα­ζο­μέ­νων που “συνή­θως” εργά­ζο­νται στο σπί­τι (0,4% και 0,3% αντί­στοι­χα). Και η Σου­η­δία ήταν μετα­ξύ των χωρών με το μεγα­λύ­τε­ρο ποσο­στό τηλερ­γα­σί­ας στην ΕΕ.
  • Το 70% των τηλερ­γα­ζο­μέ­νων είναι ηλι­κί­ας μετα­ξύ 25 και 44 ετών.
  • Το 2018, το εργα­τι­κό δυνα­μι­κό των ΗΠΑ που εργά­ζε­ται στο σπί­τι αυξή­θη­κε κατά 50% ή και περισ­σό­τε­ρο σε 9 κλά­δους που συνή­θως δεν συν­δέ­ο­νται με τηλερ­γα­σία. Μετα­ξύ άλλων, στη νομι­κή, την έρευ­να, το μάρ­κε­τινγκ, τη φιλαν­θρω­πία, την ασφά­λι­ση, τα μαθη­μα­τι­κά και τα οικονομικά.
  • Η εργα­σία στο σπί­τι δεν σημαί­νει, εξ ορι­σμού, ότι το προ­σω­πι­κό δια­θέ­τει πιο ευέ­λι­κτο ωρά­ριο εργα­σί­ας, ούτε εγγυά­ται την ελευ­θε­ρία που μπο­ρεί να συνε­πά­γε­ται η δου­λειά ενός ελευ­θε­ρου επαγγελματία.

Εξή­ντα% του προ­σω­πι­κού που εργά­ζε­ται από το σπί­τι δηλώ­νει πως έχουν μια συνη­θι­σμέ­νη εργά­σι­μη εβδο­μά­δα (Δευ­τέ­ρα — Παρα­σκευή, 9–5).

Οφέ­λη για τις εται­ρεί­ες από την αύξη­ση της παρα­γω­γι­κό­τη­τας και της αποτελεσματικότητας.

  • Το 53% των τηλερ­γα­ζο­μέ­νων εργά­ζο­νται συνή­θως περισ­σό­τε­ρες από 40 ώρες την εβδο­μά­δα, σε σύγκρι­ση με το 28% του προ­σω­πι­κού που εργά­ζε­ται στα γραφεία.
  • Σύμ­φω­να με μια μελέ­τη του Πανε­πι­στη­μί­ου του Στάν­φορντ το 2017 σχε­τι­κά με το κινε­ζι­κό ταξι­διω­τι­κό γρα­φείο Ctrip, εκεί­νοι που εργά­στη­καν στο σπί­τι ήταν 13% πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κοί από πριν.
  • Οι πιο συνη­θι­σμέ­νοι λόγοι που ανα­φέ­ρο­νται για τη βελ­τί­ω­ση της παρα­γω­γι­κό­τη­τας είναι λιγό­τε­ρες στιγ­μές από­σπα­σης της προ­σο­χής και δια­κο­πών, μειω­μέ­νο άγχος λόγω της έλλει­ψης μετα­κί­νη­σης και το γεγο­νός ότι ήταν απλά πιο ήσυ­χα και πιο ήρε­μα στο περι­βάλ­λον του σπι­τιού όταν φυσι­κά ανα­φε­ρό­μα­στε μόνο σε ένα άτο­μο μέσα στο σπίτι.
  • Ένα άλλο πλε­ο­νέ­κτη­μα για τον εργο­δό­τη είναι το χαμη­λό­τε­ρο κόστος. Οι εργο­δό­τες μπο­ρούν να μειώ­σουν το κόστος ενοι­κί­ου των γρα­φεί­ων και το λει­τουρ­γι­κό κόστος, και έτσι η εται­ρεία μπο­ρεί να αυξή­σει τα κέρ­δη της.
  • Το προ­σω­πι­κό με τη σει­ρά του μπο­ρεί να εξοι­κο­νο­μή­σει χρή­μα­τα, απο­φεύ­γο­ντας τη μετα­κί­νη­ση ή τη συντή­ρη­ση του αυτο­κι­νή­του, δεν χρειά­ζε­ται να αγο­ρά­σει ειδι­κά ρού­χα εργα­σί­ας και μπο­ρεί επί­σης να απο­φύ­γει να φάει έξω.
  • Το 2018, οι εται­ρεί­ες εξοι­κο­νό­μη­σαν περί­που 5 δισε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ, έχο­ντας το προ­σω­πι­κό τους να εργά­ζε­ται στο σπί­τι για του­λά­χι­στον ένα μέρος του χρόνου.
  • Η εται­ρεία υπο­λο­γι­στών Dell, ένας σημα­ντι­κός υπε­ρα­σπι­στής της τηλερ­γα­σί­ας, εκτι­μά ότι εξοι­κο­νο­μούν 12 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια το χρό­νο κόστος ενοι­κί­ων, επι­τρέ­πο­ντας στο προ­σω­πι­κό να επι­λέ­ξει πού θέλει να εργαστεί.

Η μέση επι­χεί­ρη­ση θα εξοι­κο­νο­μού­σε 1.100 ευρώ το χρό­νο ανά άτο­μο με την τηλερ­γα­σία προ­σω­πι­κού του­λά­χι­στον για τον μισό χρό­νο εργασίας.Υπό αυτές τις συν­θή­κες, το έργο του ταξι­κού εργα­τι­κού κινή­μα­τος γίνε­ται πιο περί­πλο­κο. Από τη μία πλευ­ρά, επει­δή αντι­κει­με­νι­κά η πολι­τι­κή δια­μά­χη είναι πιο έντο­νη γύρω από τα υλι­κά ζητή­μα­τα της οικο­νο­μί­ας, της παρα­γω­γής, της υγεί­ας και της ασφά­λειας, από την άλλη πλευ­ρά, η απο­μό­νω­ση που φέρ­νει η τηλερ­γα­σία θέτει εμπό­δια στην καθη­με­ρι­νή επα­φή με τους συνα­δέλ­φους, τις μαζι­κές οργα­νώ­σεις. Εμπο­δί­ζει το έργο κοι­νών δρά­σε­ων στον χώρο εργα­σί­ας. Η απαί­τη­ση να ληφθούν όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα για την προ­στα­σία της υγεί­ας των εργα­ζο­μέ­νων στην εργα­σία παρα­μέ­νει. Η τηλερ­γα­σία και η εργα­σία από το σπί­τι δεν πρέ­πει να απο­τε­λέ­σουν μόνι­μη μέθο­δο εργασίας.

Ο αγώ­νας ότι δεν θα υπάρ­ξουν περι­κο­πές μισθών, επι­ζή­μιες αλλα­γές στις συμ­βά­σεις εργα­σί­ας, παρα­χω­ρή­σεις των δικαιω­μά­των και κατα­κτή­σεις στο όνο­μα της στή­ρι­ξης των επι­χει­ρή­σε­ων συνε­χί­ζε­ται ακρι­βώς όπως και πριν την παν­δη­μία Corona.

Ο καπι­τα­λι­στι­κός τρό­πος παρα­γω­γής εγκυ­μο­νεί κιν­δύ­νους για την υγεία και την προ­στα­σία της ανθρώ­πι­νης ζωής. Βλέ­που­με καθα­ρά τα απο­τε­λέ­σμα­τα της “λογι­κής κόστους-οφέ­λους”, της πολι­τι­κής υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης, εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης και ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης του δημό­σιου συστή­μα­τος υγείας.

Αλλά την ίδια στιγ­μή, με τον «αόρα­το εχθρό», όπως απο­κα­λούν τα μέσα ενη­μέ­ρω­σης τον ιό, οι εργα­ζό­με­νοι αντι­με­τω­πί­ζουν επί­σης τον «ορα­τό εχθρό». Τα μέτρα που λαμ­βά­νουν οι κυβερ­νή­σεις με πρω­το­φα­νή ρυθ­μό απο­σκο­πούν στη στή­ρι­ξη της κερ­δο­φο­ρί­ας των μονο­πω­λια­κών ομί­λων και των μεγά­λων εται­ρειών. 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο