Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Είναι ο Σουηδική κοινωνία ρατσιστική;

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Δια­βά­ζου­με κάθε μέρα εδώ και ενά­μι­σι χρό­νο για την αύξη­ση των επι­θέ­σε­ων σε κέντρα προ­σφύ­γων, σε μου­σουλ­μα­νι­κούς ναούς σε ζητιά­νους και ζητια­νά­κια. Παράλ­λη­λα για την αύξη­ση της επιρ­ρο­ής του ξενο­φο­βι­κού κόμ­μα­τος SD* ΚΑΙ στους εργα­ζό­με­νους γεν­νη­μέ­νους εκτός Σου­η­δί­ας. Προ­σθέ­το­ντας επί­σης και την ρητο­ρι­κή ενά­ντια στους πρό­σφυ­γες για τα επι­δό­μα­τα και τις βοή­θειες που παίρ­νουν για 2 χρό­νια, δημιουρ­γεί­ται η αίσθη­ση ότι ζού­με σε μια χώρα που αυξά­νε­ται ο ρατσι­σμός! Σίγου­ρα η δρά­ση ρατσι­στι­κών, φασι­στι­κών και ναζι­στι­κών εγκλη­μα­τι­κών οργα­νώ­σε­ων έχει αυξη­θεί και στην Σου­η­δία όπως άλλω­στε στην Ελλά­δα και σε όλη την Ευρώ­πη! Έχου­με όμως έξαρ­ση του ρατσι­στι­κού φαι­νο­μέ­νου στην Σουηδία;

Η έλευ­ση 150–160 χιλιά­δων προ­σφύ­γων μόνο το 2015 δημιουρ­γεί αίσθη­ση αντα­γω­νι­σμού και ανα­σφά­λειας σε τμή­μα­τα της εργα­τι­κής τάξης που απα­σχο­λού­νται σε κλα­σι­κά «μετα­να­στευ­τι­κά» σχε­τι­κά ανει­δί­κευ­τα επαγ­γέλ­μα­τα, πχ στον καθα­ρι­σμό κτη­ρί­ων και σε κουζίνες!

Δηλα­δή σ’αυτούς τους κλά­δους που έτσι κι αλλιώς επι­κρα­τούν χαμη­λές αμοι­βές, ελα­στι­κά ωρά­ρια, ωρο­μί­σθιες συμ­βά­σεις, part-time κλπ. Σ ’αυτό το κομ­μά­τι της εργα­τι­κής τάξης και όχι στην αστι­κή η στην μεσαία, η ανη­συ­χία για τα επι­δό­μα­τα, δου­λειές, κατοι­κία είναι μεγα­λύ­τε­ρη όταν έρχο­νται στην Σου­η­δία πολ­λοί μετα­νά­στες-πρό­σφυ­γες. Το κεφά­λαιο λύνει το πρό­βλη­μα της έλλει­ψης εργα­τι­κών χεριών παίρ­νο­ντας από άλλες χώρες η φεύ­γο­ντας σε άλλες χώρες.

Δεν προ­χω­ρεί όμως στον ανα­γκαίο εκσυγ­χρο­νι­σμό της παρα­γω­γής στην Σου­η­δία επει­δή βρα­χυ­πρό­θε­σμα κοστί­ζει, και έτσι το πρό­βλη­μα γίνε­ται κοι­νω­νι­κό και μετα­φέ­ρε­ται στην εργα­τι­κή τάξη! Σημειώ­νω ότι με τον εκσυγ­χρο­νι­σμό των μέσων παρα­γω­γής αυξά­νε­ται η παρα­γω­γή και η παρα­γω­γι­κό­τη­τα. Ο εκσυγ­χρο­νι­σμός θα επέ­τρε­πε, για όλους ανε­ξαί­ρε­τα τους εργα­ζό­με­νους, μεί­ω­ση των ωρών εργα­σί­ας και συντα­ξιο­δό­τη­ση σε μικρό­τε­ρες ηλι­κί­ες. Ταυ­τό­χρο­να θα δημιουρ­γού­σε καλύ­τε­ρο εργα­σια­κό περι­βάλ­λον, περισ­σό­τε­ρο ελεύ­θε­ρο χρό­νο για άδεια και ανα­ψυ­χή και άλλα απο­λύ­τως απα­ραί­τη­τα για την ανα­πα­ρα­γω­γή της εργα­τι­κής δύνα­μης με ανθρώ­πι­νες συνθήκες!

Η ανη­συ­χία συσπει­ρώ­νει αυτό το τμή­μα της εργα­τι­κής τάξης που στην πλειο­ψη­φία του έχει μετα­να­στευ­τι­κές ρίζες γύρω από δια­χω­ρι­στι­κές «ιδέ­ες».

-Είτε της υπη­κο­ό­τη­τας, εμείς Σου­η­δοί πολι­το­γρα­φη­μέ­νοι υπή­κο­οι η Ευρω­παί­οι οι «άλλοι» όχι.

-Είτε του κοσμι­κού πολι­τι­σμού που είναι «ανώ­τε­ρος» στην Σου­η­δία-Ευρώ­πη και «κατώ­τε­ρος» στους πρόσφυγες.

-Είτε της θρη­σκεί­ας, χρι­στια­νοί εμείς και αυτοί μου­σουλ­μά­νοι η κάτι άλλο.

-Είτε της ενδυ­μα­σί­ας, ευρω­παϊ­κή εμείς τσα­ντί­λες αυτοί!

-Είτε ακό­μη της φορο­λο­γι­κής συνει­σφο­ράς, εμείς πλη­ρώ­νου­με φόρο οι άλλοι όχι και άλλους αντιε­πι­στη­μο­νι­κούς και ψευ­δε­πί­γρα­φους δια­χω­ρι­σμούς! Θέμα καθα­ρού ρατσι­σμού με 20% ανθρώ­πων που προ­έρ­χο­νται από άλλες χώρες δεν μπο­ρεί να βρει έδα­φος να ευδο­κι­μή­σει στην Σου­η­δία! Ό Εθνο­κε­ντρι­σμός όμως που έτσι κι αλλιώς επι­κρα­τεί στην Σου­η­δι­κή κοι­νω­νία που αυτο­α­πο­κα­λεί­ται «ομφα­λός» της γης στα θέμα­τα Δημο­κρα­τί­ας (καλή χώρα, πιο τίμιοι πολι­τι­κοί, ειρή­νη μακρο­χρό­νια, μικρή δια­φθο­ρά, πλού­σιο κρά­τος, ελευ­θε­ρία στα ζητή­μα­τα ταυ­τό­τη­τας, κα) φαί­νε­ται ότι πιά­νει ρίζες και στους εργα­ζό­με­νους με μετα­να­στευ­τι­κή κατα­γω­γή και σαν ένα στοι­χείο ψυχο­λο­γι­κής ανέλιξης!

Έτσι πρέ­πει να θυμη­θού­με πως και μεις οι ίδιοι σαν νέοι εργα­ζό­με­νοι μετα­νά­στες κάπο­τε «στε­ρή­σα­με» από άλλους επι­δό­μα­τα, δου­λειές και κατοι­κί­ες χάριν της άρνη­σης του κεφα­λαί­ου να εκσυγ­χρο­νι­στεί! Όταν ταυ­τό­χρο­να κατα­φέρ­νει το κεφά­λαιο, ο εργο­δό­της να κρα­τή­σει χαμη­λά τους μισθούς αλλά και να μας δια­χω­ρί­σει και να μας δια­σπά­σει τότε η κυριαρ­χία του και η εξου­σία του γίνε­ται από­λυ­τη και η δική μας ζωή αφό­ρη­τη! Η ενό­τη­τα των εργα­ζο­μέ­νων πρέ­πει να επι­τευ­χθεί με ταξι­κό προ­σα­να­το­λι­σμό απέ­να­ντι στον αντί­πα­λο που δεν είναι άλλος από το κεφάλαιο.

*SD Sverige Demokraterna. Ξενο­φο­βι­κό κόμ­μα που κατη­γο­ρεί­ται ότι έχει ρίζες ρατσι­στι­κές και φασι­στι­κές. Τα ποσο­στά γεν­νη­μέ­νων έξω από την Σου­η­δία στις στα­τι­στι­κές ψηφο­φό­ρων η δυνη­τι­κών ψηφο­φό­ρων του SD ( SIFO undersökningar, υπη­ρε­σία σφυγ­μο­με­τρή­σε­ων) είναι περί­που 10% σε σημε­ρι­νό ποσο­στό προ­τί­μη­σης 16% ένα­ντι 13% στις τελευ­ταί­ες εκλογές.

 

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Δούλεψα σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011 μένω στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ και δουλεύω στον δήμο της Χεργιεντάλεν σαν διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο