Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΒΡΟΣ: Περιοδείες του ΚΚΕ σε στρατιωτικά φυλάκια και μονάδες ενόψει των γιορτών

Μονά­δες και φυλά­κια του στρα­τού στον Έβρο επι­σκέ­φθη­καν χτες το πρωί κλι­μά­κια του ΚΚΕ, στα οποία συμ­με­τεί­χαν ο Νίκος Παπα­να­στά­σης, βου­λευ­τής του Κόμ­μα­τος και αντι­συ­νταγ­μα­τάρ­χης ε.α., ο Γιάν­νης Ντου­νια­δά­κης, υπο­ναύ­αρ­χος του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού ε.α., ο Ζήσης Λυμπε­ρί­δης, μέλος της Γραμ­μα­τεί­ας της ΚΕ, οι Γιώρ­γος Πυρ­γε­λής, Σάκης Βαρ­δα­λής και Σιδέ­ρης Μιχαη­λί­δης, μέλη του Γρα­φεί­ου της ΕΠ Ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νί­ας — Θρά­κης του Κόμ­μα­τος, ο Νίκος Ζαχα­ρό­που­λος, μέλος του Γρα­φεί­ου του ΚΣ της ΚΝΕ, και ο Χρή­στος Τρέλ­λης, περι­φε­ρεια­κός σύμ­βου­λος Ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νί­ας — Θρά­κης με τη «Λαϊ­κή Συσπείρωση».

Κατά τη διάρ­κεια της περιο­δεί­ας πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν συνα­ντή­σεις και συζη­τή­σεις σε θερ­μό κλί­μα με τις διοι­κή­σεις των μονά­δων, τα στε­λέ­χη αλλά και τους φαντά­ρους που υπη­ρε­τούν τη θητεία τους στον Εβρο, με τους οποί­ους και αντάλ­λα­ξαν ευχές. Μάλι­στα, τα μέλη του Κόμ­μα­τος δώρι­σαν πακέ­τα με μεγά­λο αριθ­μό λογο­τε­χνι­κών βιβλί­ων για τις βιβλιο­θή­κες των μονά­δων και των φυλα­κί­ων, όπως και την έκδο­ση «Φύλ­λο Πορεί­ας» της Επι­τρο­πής της ΚΕ για τις Ένο­πλες Δυνά­μεις και τα Σώμα­τα Ασφα­λεί­ας σε στε­λέ­χη και φαντάρους.

Πρώ­το σταθ­μό της περιο­δεί­ας του πρώ­του κλι­μα­κί­ου απο­τέ­λε­σε το Φυλά­κιο 1 στις Καστα­νιές, όπου ο βου­λευ­τής του Κόμ­μα­τος έλα­βε δώρο από τον διοι­κη­τή και στη συνέ­χεια ακο­λού­θη­σε επί­σκε­ψη στο 516 Μ/Κ ΤΟ στο Λαγό. Ιδιαί­τε­ρα θερ­μή ήταν η υπο­δο­χή του κλι­μα­κί­ου του Κόμ­μα­τος στο στρα­τό­πε­δο «Χατζη­πε­ντή» στο Κου­φό­βου­νο, και στη συνέ­χεια το πρό­γραμ­μα ολο­κλη­ρώ­θη­κε με επί­σκε­ψη στο Φυλά­κιο Μαύ­ρου Ογκου. Σε αντί­στοι­χο κλί­μα πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν και οι επι­σκέ­ψεις του δεύ­τε­ρου κλι­μα­κί­ου του Κόμ­μα­τος, που επι­σκέ­φθη­καν τα Φυλά­κια Κοτρω­νιάς, Γεμι­στής και Κήπων.

Κατά τη διάρ­κεια της περιο­δεί­ας, τα στε­λέ­χη του Κόμ­μα­τος τόνι­σαν μετα­ξύ άλλων στις συνα­ντή­σεις που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν πως το ΚΚΕ δια­τη­ρεί στα­θε­ρά στο πλαί­σιο των προ­τά­σε­ων και των διεκ­δι­κή­σε­ών του τα ζητή­μα­τα που αφο­ρούν τις συν­θή­κες δια­βί­ω­σης των φαντά­ρων και τα προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζουν τα στε­λέ­χη των Ενό­πλων Δυνάμεων.

Σημειώ­θη­κε πως περιο­δεί­ες όπως η συγκε­κρι­μέ­νη προ­γραμ­μα­τί­ζο­νται ακρι­βώς για να μετου­σιω­θεί σε συγκε­κρι­μέ­νες προ­τά­σεις η γνώ­ση που απο­κο­μί­ζε­ται από «πρώ­το χέρι» για τα ζητή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζει το προ­σω­πι­κό των Ενό­πλων Δυνά­με­ων μέσα στα στρα­τό­πε­δα. Με αυτόν τον τρό­πο το Κόμ­μα έχει πραγ­μα­το­ποι­ή­σει εκα­το­ντά­δες παρεμ­βά­σεις στη Βου­λή, όπως η πρό­σφα­τη για την κάλυ­ψη του κόστους μετα­φο­ράς των φαντά­ρων που παίρ­νουν άδεια για τις γιορ­τές αλλά και για τη χορή­γη­ση επι­δό­μα­τος 250 ευρώ, αυξη­μέ­νο στα 750 ευρώ για όσους είναι παντρεμένοι.

Επί­σης, μετα­φέρ­θη­κε η στή­ρι­ξη του Κόμ­μα­τος στην προ­σπά­θεια των στε­λε­χών των Ενό­πλων Δυνά­με­ων για συλ­λο­γι­κή εκπρο­σώ­πη­ση, που όπως τονί­στη­κε δεί­χνει ωρι­μό­τη­τα στις διεκ­δι­κή­σεις τους. Μιλώ­ντας για τις ιδιαί­τε­ρες υγειο­νο­μι­κές συν­θή­κες που επι­κρα­τούν στα στρα­τό­πε­δα λόγω παν­δη­μί­ας, όπως τον αυξη­μέ­νο συγ­χρω­τι­σμό από τον στρα­τω­νι­σμό και την κοι­νή εστί­α­ση των φαντά­ρων, ο Ν. Παπα­να­στά­σης ανέ­δει­ξε τις ευθύ­νες των αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων που δαπα­νούν δισε­κα­τομ­μύ­ρια για ΝΑΤΟι­κές ανά­γκες, δια­θέ­τουν όμως ελά­χι­στα για τις ανά­γκες του προ­σω­πι­κού.

Επί­σης, τονί­στη­καν μετα­ξύ άλλων οι ανη­συ­χί­ες του Κόμ­μα­τος σχε­τι­κά με το ότι η Αλε­ξαν­δρού­πο­λη έχει μετα­τρα­πεί σε επι­θε­τι­κή αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κή βάση, που ήδη απο­τε­λεί στό­χο των αντί­πα­λων ιμπε­ρια­λι­στι­κών δυνάμεων.

Η περιο­δεία συνε­χί­ζε­ται και σήμε­ρα, με αντί­στοι­χες επι­σκέ­ψεις σε στρα­τό­πε­δα της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης και της Ροδόπης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο