Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εγκαίνια της έκθεσης μακετών του διαγωνισμού μνημείων σε Μακρόνησο και Γυάρο

Ρεπορ­τάζ — Φωτο­γρα­φί­ες Στέ­λιος Κανά­κης //

Πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν χθες 14/1/19, στον χώρο της Παλαιάς Βιβλιο­θή­κης της Ανω­τά­της Σχο­λής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) τα εγκαί­νια της έκθε­σης των έργων των καλ­λι­τε­χνών που έλα­βαν μέρος στον δια­γω­νι­σμό της ΚΕ του ΚΚΕ για τα μνη­μεία σε Μακρό­νη­σο και Γυάρο.

1ο Βραβείο Μακρονήσου

1ο Βρα­βείο Μακρονήσου

Στην εκδή­λω­ση παρευρέθηκαν:

Πολυ­με­λής αντι­προ­σω­πεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επι­κε­φα­λής τον Γενι­κό Γραμ­μα­τέα Δημή­τρη Κου­τσού­μπα και αντι­προ­σω­πεία του ΚΣ της ΚΝΕ με επι­κε­φα­λής τον Γραμ­μα­τέα Νίκο Αμπα­τιέ­λο.
Ο πρύ­τα­νης της Σχο­λής Καλών Τεχνών Πάνος Χαρα­λά­μπους, καθη­γη­τές της Σχο­λής, οι συμ­με­τέ­χο­ντες στον δια­γω­νι­σμό καλ­λι­τέ­χνες, μέλη του ΔΣ της ΠΕΚΑΜ, πολ­λοί φοι­τη­τές και πλή­θος κόσμου.

Ανά­με­σά τους δια­κρί­να­με τον Χ. Δαρα­δή­μο πρό­ε­δρο του ΟΣΔΕΕΤΕ και μέλος της κρι­τι­κής επι­τρο­πής του δια­γω­νι­σμού, τον Σήφη Ζαχα­ριά­δη γιο του Νίκου Ζαχα­ριά­δη, τον συν­δι­κα­λι­στή και διοι­κη­τι­κό παρά­γο­ντα του αθλη­τι­σμού Νίκο Μάλ­λια­ρη και μέλη του ΔΣ του συλ­λό­γου της Καλών Τεχνών.

Η Ντί­να Κώτσιου χαρά­κτρια και καθη­γή­τρια της ΑΣΚΤ, καθώς και μέλος της κρι­τι­κής επι­τρο­πής ξενά­γη­σε τον ΓΓ Δημή­τρη Κου­τσού­μπα στην έκθεση.

Την εκδή­λω­ση άνοι­ξε η χαρά­κτρια Εύα Μελά, μέλος του Τμή­μα­τος Πολι­τι­σμού της ΚΕ του ΚΚΕ, πρό­ε­δρος του Επι­με­λη­τη­ρί­ου Εικα­στι­κών Τεχνών Ελλά­δος και μέλος της κρι­τι­κής επι­τρο­πής του διαγωνισμού.

Την κεντρι­κή ομι­λία έκα­νε ο Δημή­τρης Γόντι­κας μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

foto106

Ακο­λού­θη­σε η απο­νο­μή, από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρη Κου­τσού­μπα, των βρα­βεί­ων στους καλ­λι­τέ­χνες που δια­κρί­θη­καν και ανα­μνη­στι­κών σε όλους τους συμ­με­τέ­χο­ντες στον διαγωνισμό.

Στα έργα που εκτί­θε­νται, προ­βάλ­λε­ται αξιο­θαύ­μα­στα η συνει­δη­σια­κή απο­τύ­πω­ση και εκφρά­ζε­ται εντυ­πω­σια­κά η Ιστο­ρία του ΚΚΕ, οι αγώ­νες και οι θυσί­ες του και το μεγα­λείο των χιλιά­δων αγω­νι­στών που αντι­στά­θη­καν με κάθε τρό­πο στον κολο­φώ­να της βίας στα κάτερ­γα της Γυά­ρου και της Μακρο­νή­σου. Το μεγα­λείο των αγώ­νων και των θυσιών των κομ­μου­νι­στών – πηγή έμπνευ­σης και εφαλ­τή­ριο των αγώ­νων που έρχονται.

Στην έκθε­ση, που θα διαρ­κέ­σει έως τις 30 Ιανουα­ρί­ου, εκτί­θε­νται εκτός από όλες τις μακέ­τες (20) των συμ­με­τε­χό­ντων στον δια­γω­νι­σμό, οι μελέ­τες του κάθε γλύ­πτη για το έργο, τοπο­γρα­φι­κά σχέ­δια, σχέ­δια τεσ­σά­ρων όψε­ων των προ­τει­νό­με­νων μνη­μεί­ων, λεπτο­μέ­ρειες (1/1) των έργων, καθώς και ο προ­βλη­μα­τι­σμός από τον οποί­ον καθο­δη­γή­θη­κε ο κάθε καλλιτέχνης.

Η έκθε­ση θα διαρ­κέ­σει μέχρι τις 30 Ιανουαρίου.

Ανω­τά­τη Σχο­λή Καλών Τεχνών, αίθου­σα παλαιάς βιβλιο­θή­κης, Πει­ραιώς 256.

Βραβεύτηκαν οι καλλιτέχνες:

Για την Μακρόνησο:

Α΄ βρα­βείο, ο Μάρ­κος Γεωργιλάκης
Β΄ βρα­βείο, οι Κυριά­κος Ρόκ­κος και Βασί­λης Δωρόπουλος
Γ΄ βρα­βείο, οι Ευθύ­μιος και Δημή­τρης Σιά­τρας και Κώστας Αργύρης

 

1ο Βραβείο Γυάρου

1ο Βρα­βείο Γυάρου

 

Για τη Γυάρο:

Α΄ βρα­βείο Αντώ­νης Μυρωδιάς
Β΄ βρα­βείο, οι Ευθύ­μιος Σιά­τρας και Άγγε­λος Βλάσσης
Γ΄ βρα­βείο, ο Βασί­λης Δωρόπουλος

Ο Αντώνης Μυρωδιάς και το έργο του

Ο Αντώ­νης Μυρω­διάς και το έργο του

 Ο Μάρκος Γεωργιλάκης στο έργο του την Ντίνα Κώτσιου και τον Δημήτρη Κουτσούμπα


βρά­βευ­ση Μάρ­κου Γεωργιλάκη

Ο Μάρκος Γεωργιλάκης στο έργο του την Ντίνα Κώτσιου και τον Δημήτρη Κουτσούμπα

Ο Μάρ­κος Γεωρ­γι­λά­κης στο έργο του την Ντί­να Κώτσιου και τον Δημή­τρη Κουτσούμπα

Η Εύα Μελά ανοίγει την εκδήλωση

Η Εύα Μελά ανοί­γει την εκδήλωση

foto107

foto108

_______________________________________________________________________________________________________

Στέλιος Κανάκης Διδάσκει στην επαγγελματική εκπαίδευση και παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο του βιβλίου. Έχει γράψει, υπό μορφή ημερολογίων τα «Με τη μουσική του κόσμου», «Οι μουσικοί του κόσμου» και «Δώδεκα μήνες συνθέτες».  Επίσης το «Ιερές Βλακείες» Εμπειρία Εκδοτική 1η και 2η έκδοση – Εκδόσεις Εντύποις 3η και 4η και το «Η Αγρία Γραφή» Εκδόσεις ΚΨΜ.
[email protected] Facebook: Stelios Kanakis /ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο