Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εγκαινιάζεται σήμερα η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ ελλείψει συναίνεσης — Απειλητικές προειδοποιήσεις από το Ισραήλ

Σήμε­ρα τα εγκαί­νια της πρε­σβεί­ας των ΗΠΑ στην Ιερου­σα­λήμ ανή­με­ρα της 70ή επέ­τειο από τη δημιουρ­γία του κρά­τους του Ισρα­ήλ το 1948 και μια μέρα πριν την επέ­τειο της Νάκ­μπα (του ξερι­ζω­μού πάνω από 700 χιλιά­δων Παλαι­στι­νί­ων από τα σπί­τια τους ) και η οποία σημα­το­δο­τεί τον εκτο­πι­σμό εκα­το­ντά­δων χιλιά­δων Παλαι­στι­νί­ων την περί­ο­δο των συγκρού­σε­ων του 1948, κατά την ίδρυ­ση του Κρά­τους του Ισραήλ.

Η μετα­κί­νη­ση της πρε­σβεί­ας, η οποία μέχρι τώρα ήταν εγκα­τε­στη­μέ­νη στο Τελ Αβίβ, αντί­κει­ται προς τη διε­θνή συναί­νε­ση, κατά την οποία οι πρε­σβεί­ες δεν πρέ­πει να εγκα­τα­στα­θούν στην Ιερου­σα­λήμ πριν υπάρ­ξει διευ­θέ­τη­ση για το τελι­κό καθε­στώς της πόλης κατό­πιν δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων μετα­ξύ των Ισραη­λι­νών και των Παλαιστίνιων.

Η αμε­ρι­κα­νι­κή πρε­σβεία, που θα ανοί­ξει παρου­σία σχε­δόν 800 καλε­σμέ­νων, θα στε­γά­ζε­ται προ­σω­ρι­νά στον χώρο όπου βρι­σκό­ταν το αμε­ρι­κα­νι­κό προ­ξε­νείο εν ανα­μο­νή της κατα­σκευ­ής της νέας της έδρας.

Στη δεξί­ω­ση που παρα­τέ­θη­κε στο υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών το βρά­δυ της Κυρια­κής με οικο­δε­σπό­τη τον πρω­θυ­πουρ­γό του Ισρα­ήλ Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου, το παρόν έδω­σε η κόρη και σύμ­βου­λος του Αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου Ντό­ναλντ Τραμπ, όχι όμως και οι περισ­σό­τε­ροι απε­σταλ­μέ­νοι ξένων κρα­τών στη χώρα, σε μια ένδει­ξη ίσως της έλλει­ψης συναί­νε­σης παγκο­σμί­ως για την αμε­ρι­κα­νι­κή απόφαση.

Γιγανταία πινακίδα σε κτίριο της Ιερουσαλήμ "ευχαριστεί" τον Τραμπ για την απόφαση του να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην πόλη.

Γιγα­νταία πινα­κί­δα σε κτί­ριο της Ιερου­σα­λήμ “ευχα­ρι­στεί” τον Τραμπ για την από­φα­ση του να μετα­φέ­ρει την πρε­σβεία των ΗΠΑ στην πόλη.

Το Ισρα­ήλ γνω­στο­ποί­η­σε ότι και οι 86 χώρες με διπλω­μα­τι­κές απο­στο­λές στη χώρα προ­σκλή­θη­καν στην εκδή­λω­ση, οι 33 επι­βε­βαί­ω­σαν ότι θα παρα­στούν. Μετα­ξύ αυτών οι εκπρό­σω­ποι από τη Γουα­τε­μά­λα και την Παρα­γουάη, που θα ανοί­ξουν τις πρε­σβεί­ες τους στην Ιερου­σα­λήμ αργό­τε­ρα αυτόν τον μήνα. Επι­πλέ­ον παρέ­στη­σαν εκπρό­σω­ποι από την Ουγ­γα­ρία, τη Ρου­μα­νία και την Τσε­χία, ενώ απου­σί­α­ζαν εκπρό­σω­ποι πολ­λών χωρών της δυτι­κής Ευρώπης.

Η αστυ­νο­μία ανα­κοί­νω­σε ότι θα κινη­το­ποι­ή­σει 1.000 αστυ­νο­μι­κούς προ­κει­μέ­νου να προ­φυ­λά­ξει την πρε­σβεία και τη γύρω περιο­χή, όπου δεσπό­ζουν αφί­σες με το σύν­θη­μα «Τραμπ Κάνε το Ισρα­ήλ Σπου­δαίο Ξανά» (Trump Make Israel Great Again).

Τα μέτρα έκτα­κτης ανά­γκης έχουν επί­σης ενι­σχυ­θεί εντός και περι­με­τρι­κά των παλαι­στι­νια­κών εδα­φών. Ο στρα­τός ανα­κοί­νω­σε ότι θα διπλα­σιά­σει τον αριθ­μό των μάχι­μων μονά­δων του γύρω από τη Λωρί­δα της Γάζα­ςκαι στην Δυτι­κή Όχθη.

Οι ένο­πλες δυνά­μεις του Ισρα­ήλ ανα­κοί­νω­σαν σήμε­ρα ότι αερο­σκά­φη τους έρι­ξαν φυλ­λά­δια στη Γάζα, προει­δο­ποιώ­ντας τους Παλαι­στί­νιους να μην πλη­σιά­σουν στον φρά­χτη ασφά­λειας της κοι­νής συνο­ρια­κής γραμ­μής, αλλά και να μην εμπλα­κούν σε δρα­στη­ριό­τη­τες απει­λη­τι­κές για την ζωή τους στη διάρ­κεια διαδηλώσεων.

Παράλ­λη­λα εξέ­φρα­σαν την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τά τους για την προ­στα­σία της κυριαρ­χί­ας και της ασφά­λειας του Ισρα­ήλ. Κάτι πυο σημαί­νει νέες δολο­φο­νί­ες δια­δη­λω­τών μιας και έναι βέβαιο πως τόσο σήμε­ρα όσο και αύριο χιλιά­δες Παλαι­στί­νιοι θα δια­δη­λώ­σουν σήμε­ρα ενα­ντί­ον της εγκα­τά­στα­σης της αμε­ρι­κα­νι­κής πρε­σβεί­ας στην Ιερου­σα­λήμ αλλά και αύριο στα πλαί­σια της επε­τεί­ου της Νάκμπα.

Ο Ισραη­λι­νοί έχουν προ­χω­ρή­σει στην ανά­πτυ­ξη στρα­τιω­τι­κών ενι­σχύ­σε­ων κατά μήκος της μεθο­ρί­ου με τη Λωρί­δα της Γάζας, αλλά και των συνό­ρων της Δυτι­κής Όχθης, καθώς ανα­μέ­νε­ται κλι­μά­κω­ση των επει­σο­δί­ων κατά την αυρια­νή ημέ­ρα (15η Μαΐου).

Ένδει­ξη του τετα­μέ­νου κλί­μα­τος, Εβραί­οι που κρα­τού­σαν ισραη­λι­νές σημαί­ες και φώνα­ζαν «ο λαός του Ισρα­ήλ είναι ζωντα­νός» συνε­πλά­κη­σαν με Παλαι­στί­νιους φρου­ρούς στην πλα­τεία των Τεμε­νών στην Ιερου­σα­λήμ. Τους απο­μά­κρυ­ναν Ισραη­λι­νοί αστυνομικοί.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο