Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εγκαινιάζεται το Στέκι Πολιτισμού & Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Καισαριανή “Ανδρέας Λυκουρίνος”

Η ΤΟ Ανα­το­λι­κών Συνοι­κιών της ΚΝΕ καλεί τους νέους και τον λαό της περιο­χής να συνα­ντη­θούν στα εγκαί­νια του Στε­κιού Πολι­τι­σμού και Νεα­νι­κής Δημιουρ­γί­ας της ΚΝΕ στην Και­σα­ρια­νή, «Ανδρέ­ας Λυκου­ρί­νος», την Κυρια­κή 10 Απρί­λη, στις 18.30.

Το πρό­γραμ­μα της εκδή­λω­σης περιλαμβάνει:

Χαι­ρε­τι­σμό από τον Πανα­γιώ­τη Κοσκι­νά, μέλος του ΣΠ Αττι­κής και γραμ­μα­τέα της Τ.Ο Ανα­το­λι­κών Συνοι­κιών.

Ομι­λία από τον Ιάσο­να Φανό, μέλος του Γρα­φεί­ου του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμ­μα­τέα της ΟΠ Αττικής.

Συναυ­λία αφιέ­ρω­μα στο αντι­πο­λε­μι­κό τραγούδι.

Hip Hop Livε! Με τους Retro, Rhyme Riot, Φρανκ, Drugitiz.

Όπως σημειώ­νει σε ανα­κοί­νω­σή της:

«Οι εργα­σί­ες για τη δημιουρ­γία του Στε­κιού μας ολο­κλη­ρώ­θη­καν με μερά­κι, κέφι και τη συμ­βο­λή μελών και φίλων του Κόμ­μα­τος και της ΚΝΕ στις Ανα­το­λι­κές Συνοι­κί­ες. Φιλο­δο­ξία μας τώρα είναι ο χώρος αυτός, στην καρ­διά της Και­σα­ρια­νής (Ερυ­θρού Σταυ­ρού 29, δίπλα στο Σκο­πευ­τή­ριο) να συμ­βά­λει στη δημιουρ­γι­κή αξιο­ποί­η­ση του ελεύ­θε­ρου χρό­νου, στην ανά­γκη για πολι­τι­σμό και πολι­τι­στι­κή δημιουρ­γία για τη νεο­λαία της περιο­χής που ασφυ­κτιά στις σημε­ρι­νές συνθήκες. (…)

Δίπλα στο Σκοπευτήριο, στην Καισαριανή…

Επι­λέ­ξα­με ως τοπο­θε­σία την Και­σα­ρια­νή, μια γει­το­νιά στο κέντρο των Ανα­το­λι­κών Συνοι­κιών, χτι­σμέ­νη με τον πόνο της προ­σφυ­γιάς, κέντρο της ΕΑΜι­κής αντί­στα­σης. Μια Ιστο­ρία γεμά­τη αγώ­να με την αλύ­γι­στη νεο­λαία πρω­τα­γω­νι­στή για μια κοι­νω­νία δίκαιη. Για­τί η νεο­λαία έχει ιδα­νι­κά, κόντρα στα στε­ρε­ό­τυ­πα και τις σάπιες αξί­ες που καλ­λιερ­γεί το σημε­ρι­νό σύστη­μα της εκμετάλλευσης.(…)

Ανδρέας Λυκουρίνος, ο νεότερος εκτελεσμένος στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής

Με το όνο­μα του Στε­κιού μας, και το σχέ­διο του λογό­τυ­πού του, θέλου­με να τιμή­σου­με τον Ανδρέα Λυκου­ρί­νο, τον νεό­τε­ρο εκτε­λε­σμέ­νο στο Σκο­πευ­τή­ριο της Καισαριανής.

Τον 14χρονο ΕΠΟ­Νί­τη, που στις 5 του Σεπτέμ­βρη 1944 εκτε­λέ­στη­κε μαζί με την Ηρώ Κων­στα­ντο­πού­λου και άλλους 48 αγω­νι­στές που κρα­τού­νταν στο στρα­τό­πε­δο Χαϊ­δα­ρί­ου. Ο Ανδρέ­ας στον δρό­μο για την εκτέ­λε­ση βρή­κε τρό­πο να πετά­ξει ένα σημεί­ω­μα που έγραφε:

“Μπα­μπά με πάνε για εκτέ­λε­ση μαζί με τους (ανα­φέ­ρει ονό­μα­τα). Ειδο­ποί­η­σε παρα­κα­λώ τα σπί­τια τους. Μη στε­νο­χω­ριέ­στε. Ανδρέας”

Τους εκτε­λού­σαν πέντε-πέντε και μόλις είδε τον Γερ­μα­νό να κατε­βά­ζει το πολυ­βό­λο του, καθώς ήταν μικρός στο μπόι σηκώ­θη­κε στις μύτες των ποδιών του για να φθά­σει στο ύψος της κάννης…»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο