Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εγκαινιάστηκε στην Αργεντινή θεσμός των Νόμπελ Λατινικής Αμερικής

Ο πρό­ε­δρος της Αργε­ντι­νής, Alberto Fernández, εγκαι­νί­α­σε την Πέμ­πτη 10 Δεκέμ­βρη, την πρώ­τη Casa de los Premios Nobel Latinoamericanos, δηλώ­νο­ντας ότι «τα βρα­βεία Νόμπελ μας γεμί­ζουν υπερηφάνεια».
Με αυτόν τον τρό­πο άνοι­ξε στην πόλη San Telmo του Μπου­έ­νος Άιρες, το ίδρυ­μα όπου θα προ­στα­τευ­τεί η ιστο­ρία των νικη­τών του ανα­γνω­ρι­σμέ­νου βρα­βεί­ου στη Λατι­νι­κή Αμερική.

Στην εναρ­κτή­ρια τελε­τή, εκτός από τον πρό­ε­δρο της Αργε­ντι­νής, παρευ­ρέ­θη­καν αρκε­τοί εκπρό­σω­ποι του χώρου, μετα­ξύ των οποί­ων ο Adolfo Pérez Esquivel βρα­βείο Νόμπελ Ειρή­νης, τον οποίο ο Fernández ευχα­ρί­στη­σε τη γεν­ναιο­δω­ρία του προς το Πανε­πι­στή­μιο του Μπου­έ­νος Άιρες, ανα­λαμ­βά­νο­ντας τη διοίκηση.

Casa de los Nobel de América Latina

«Τα βρα­βεία Νόμπελ μας γεμί­ζουν υπε­ρη­φά­νεια. Όλοι όσοι πέρα­σαν από αυτό το Πανε­πι­στή­μιο και ο καθέ­νας ξεχω­ρι­στά αυτά έχει ένα μοντέ­λο που πρέ­πει να ακο­λου­θή­σου­με με μια επι­στη­μο­νι­κή κλί­ση, αφο­σί­ω­ση στο νόμο, στην ανα­ζή­τη­ση της ειρή­νης και της ισό­τη­τας”, δήλωσε

Η νέα έδρα που θα περιέ­χει την ιστο­ρία των νικη­τών του Νόμπελ στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή, έχει μεγά­λη σημα­σία για τον πρό­ε­δρο της Αργε­ντι­νής και τον Esquivel, καθώς αντι­προ­σω­πεύ­ει ένα σύμ­βο­λο αντί­στα­σης, από όπου ο τελευ­ταί­ος αγω­νί­στη­κε για τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα για εκεί­νους που διώ­κο­νται από τη δικτατορία.

Ο χώρος θα λει­τουρ­γή­σει και ως μου­σείο που θα εκθέ­σει το έργο και θα κοσμή­σει τις δια­κο­σμή­σεις και τα αρχεία των 17 βρα­βεί­ων Νόμπελ που έχει μέχρι σήμε­ρα η Λατι­νι­κή Αμερική.

Inauguran en Argentina Casa de los Premios Nobel Latinoamericanos

Η νέα Casa de los Premios Nobel Latinoamericanos, η οποία μέσω μιας δια­δρα­στι­κής πρω­το­βου­λί­ας θα συνε­χί­σει να προ­ω­θεί την υπε­ρά­σπι­ση και το σεβα­σμό των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των, κηρύ­χθη­κε επί­σης εθνι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος από το Βου­λή (Cámara de Diputados) της Αργεντινής.


Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από cubadebate.cu

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο