Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ “LES ROSES” ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ  ΚΑΙ “ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ”,

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΓΙΑΚΟΦΣΚΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΛΑΜΑ / ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ VILLA ΡΟΔΟΠΗ, ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ

 Το Σάβ­βα­το 17 Αυγού­στου, ώρα 9 μ. μ., θα παραγ­μα­το­ποι­η­θούν στη Σύγ­χρο­νη Πινα­κο­θή­κη Villa Ροδό­πη, Μεσο­λω­ρά 7 στο Αργο­στό­λι τα εγκαί­νια της έκθε­σης ζωγρα­φι­κής του Κώστα Ευαγ­γε­λά­του με τίτλο “Τα Τριαντάφυλλα/ Les Roses”.

Την έκθε­ση θα προ­λο­γί­σει η Στέλ­λα Οδ. Λιά­του, Ιστο­ρι­κός- Αρχαιο­λό­γος, Μουσειολόγος.

Θα ακο­λου­θή­σει στον “Κήπο του Χαρί­λα­ου” η εκδή­λω­ση Λόγου και Τέχνης “Παν­σέ­λη­νος στον Κήπο”.

Ήταν Αύγου­στος του 2001 όταν ολο­κλη­ρώ­θη­καν οι εργα­σί­ες δια­μόρ­φω­σης των εκθε­σια­κών χώρων και του κήπου της πατρι­κής οικί­ας του εικα­στι­κού, λογο­τέ­χνη, περ­φόρ­μερ, θεω­ρη­τι­κού τέχνης Κώστα Ευαγ­γε­λά­του και πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε η πρώ­τη “Παν­σέ­λη­νος στον Κήπο”, με την παρου­σία μάλι­στα  καλ­λι­τε­χνών μελών του Επι­με­λη­τη­ρί­ου Εικα­στι­κών Τεχνών Ελλά­δος που είχαν έρθει στο Αργοστόλι.

euaggelatos2

 Έκτο­τε για 19 συνε­χείς χρο­νιές, παρά τις όποιες δυσκο­λί­ες και συγκυ­ρί­ες, η καλ­λι­τε­χνι­κή πολυ­διά­στα­τη σύνα­ξη- επτα­νη­σια­κή βεγ­γέ­ρα, με Performance στη λίθι­νη ΜΩΒ ΣΚΗΝΗ-MAUVE STAGE του κήπου, γίνε­ται με πολυ­μορ­φι­κές αισθη­τι­κές προτάσεις.

Φέτος η εκδή­λω­ση είναι αφιε­ρω­μέ­νη σε δύο κορυ­φαί­ους ποι­η­τές του 20ου αιώ­να, τον Βλα­ντι­μίρ Μαγια­κόφ­σκι και τον Κωστή Παλα­μά, που γεν­νή­θη­καν τον 19ο αιώ­να και σφρά­γι­σαν, ο καθέ­νας με τις ιδέ­ες του, την ιδιο­φυή και πολυ­σχι­δή τους προ­σω­πι­κό­τη­τα αλλά και το μνη­μειώ­δες πνευ­μα­τι­κό έργο τους το πρώ­το μισό του 20ου αιώ­να και η επί­δρα­ση τους διαρ­κεί μέχρι σήμε­ρα ανε­ξί­τη­λη και πολυσήμαντη.

Ο μεγά­λος Έλλη­νας ποι­η­τής Κωστής Παλα­μάς, που εορ­τά­ζο­νται φέτος τα 150 χρό­νια από τη γέν­νη­ση του, με αφορ­μή την πρε­μιέ­ρα στης “Ορέ­στειας” του Αισχύ­λου έγρα­ψε το ποί­η­μα “Το Χαί­ρε της τρα­γω­δί­ας” (1903) το οποίο απαγ­γέλ­θη­κε από την Κοτο­πού­λη στην ιστο­ρι­κή έναρ­ξη του Εθνι­κού Θεά­τρου. Επα­κο­λού­θη­σαν βίαια επει­σό­δια που προ­κά­λε­σαν τότε οι φανα­τι­κοί “γλωσ­σα­μύ­ντο­ρες”, με αφορ­μή την μετά­φρα­ση της τρι­λο­γί­ας του Αισχύ­λου στη δημο­τι­κή γλώσσα.

euaggelatos3

“Το χαί­ρε της Τρα­γω­δί­ας”  του Κωστή Παλα­μά θα απαγ­γεί­λει ο Κώστας Ευαγ­γε­λά­τος, που το προ­σέγ­γι­σε με τη λογο­τε­χνι­κή του ιδιότητα.

Ο διά­ση­μος διε­θνής ποι­η­τής Βλα­ντι­μίρ Μαγια­κόφ­σκι, ο μεγά­λος ιδε­ο­λό­γος ποι­η­τής της Οκτω­βρια­νής Επα­νά­στα­σης έγρα­ψε το εκτε­νές “επι­κό” ποί­η­μα “ΛΕΝΙΝ” με αφορ­μή τον θάνα­το του μεγά­λου Ηγέ­τη το 1924, επι­τυγ­χά­νο­ντας τη σύζευ­ξη πολι­τι­κής και υψη­λής τέχνης με μονα­δι­κή εσω­τε­ρι­κή δύνα­μη και δια­χρο­νι­κή εμβέλεια.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κό μέρος από το βαθυ­στό­χα­στο ποί­η­μα του Βλα­ντι­μίρ Μαγια­κόφ­σκι για τον Βλα­ντι­μίρ ‘Ιλιτς Λένιν  θα ερμη­νεύ­σει ο Ηλί­ας Καρό­γλας, μέλος του θεα­τρι­κού Εργα­στη­ρί­ου Σύγ­χρο­νης Τέχνης Κεφαλονιάς.

Την εκδή­λω­ση θα παρου­σιά­σει η Χρι­στί­να Τσι­μά­ρα, εκπαι­δευ­τι­κός.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ VILLA ΡΟΔΟΠΗ
Ι. ΜΕΣΟΛΩΡΑ 7 ΚΑΙ ΒΥΡΩΝΟΣ
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο