Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων το εμβόλιο της Pfizer — Απόψε αποφασίζει η Κομισιόν

Το εμβό­λιο της Pfizer κατά του κορο­νοϊ­ού, πήρε το «πρά­σι­νο φως» σήμε­ρα από τον Ευρω­παϊ­κό Οργα­νι­σμό Φαρ­μά­κων (EMA)  και ακό­μα και σήμε­ρα ανα­μέ­νε­ται να δοθεί η αδειο­δό­τη­ση για την κυκλο­φο­ρία του εμβο­λί­ου στην ΕΕ.

Μετά την από­φα­ση του Ευρω­παϊ­κού Οργα­νι­σμού Φαρ­μά­κων, η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή θα ενερ­γή­σει γρή­γο­ρα, σύμ­φω­να με την πρό­ε­δρό της Ούρ­σου­λα φον ντερ Λάιεν. «Τώρα θα ενερ­γή­σου­με γρή­γο­ρα. Ανα­μέ­νω μία από­φα­ση της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής από­ψε», έγρα­ψε στο Twitter η πρό­ε­δρος της Κομι­σιόν. Η από­φα­ση ανα­μέ­νε­ται απόψε.

«Ο Ευρω­παϊ­κός Οργα­νι­σμός Υγεί­ας συνέ­στη­σε μια υπό όρους αδειο­δό­τη­ση κυκλο­φο­ρί­ας για το εμβό­λιο της “Pfizer/BioNtech”», δήλω­σε από την πλευ­ρά της η επί­τρο­πος Υγεί­ας της ΕΕ Στέλ­λα Κυρια­κί­δου λέγο­ντας ότι: «Αυτή είναι η στιγ­μή της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης: Είμα­στε ένα βήμα πιο κοντά σε ένα ασφα­λές και απο­τε­λε­σμα­τι­κό εμβό­λιο για τον Covid-19».

Η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση συμ­φώ­νη­σε να κατα­βά­λει 15,5 ευρώ (18,9 δολά­ρια) ανά δόση για το εμβό­λιο κατά της COVID-19 που ανέ­πτυ­ξαν οι Pfizer και BioNTech, σύμ­φω­να με εσω­τε­ρι­κό έγγρα­φο της ΕΕ στο οποίο είχε πρό­σβα­ση το «Reuters».

Η τιμή, που είναι εμπι­στευ­τι­κή και απο­τέ­λε­σε αντι­κεί­με­νο δια­πραγ­μά­τευ­σης για συνο­λι­κά 300 εκατ. δόσεις, είναι λίγο χαμη­λό­τε­ρη από τα 19,5 δολά­ρια ανά εμβό­λιο που συμ­φώ­νη­σαν να κατα­βά­λουν οι ΗΠΑ για την πρώ­τη παρ­τί­δα 100 εκατ. δόσε­ων του ίδιου εμβολίου.

Το έγγρα­φο της ΕΕ με ημε­ρο­μη­νία 18 Νοεμ­βρί­ου κυκλο­φό­ρη­σε εσω­τε­ρι­κά αφού η ΕΕ ανα­κοί­νω­σε τη συμ­φω­νία προ­μή­θειας με τη Pfizer και τον γερ­μα­νι­κό της εταί­ρο BioNTech στις 11 Νοεμβρίου.

ΕΕ: Δεν υπάρχει απόδειξη ότι το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech δεν προστατεύει από το νέο στέλεχος του κορονοϊού

Η ευρω­παϊ­κή ρυθ­μι­στι­κή αρχή φαρ­μά­κων δήλω­σε σήμε­ρα πως δεν υπάρ­χει «καμία από­δει­ξη» που να επι­τρέ­πει να πού­με ότι το εμβό­λιο των Pfizer και BioNTech δεν προ­στα­τεύ­ει από ένα νέο στέ­λε­χος του κορο­νοϊ­ού, που εντο­πί­στη­κε κυρί­ως στη Βρετανία.

«Προς το παρόν δεν υπάρ­χει καμία από­δει­ξη που να υπο­δει­κνύ­ει ότι το εμβό­λιο αυτό δεν είναι απο­τε­λε­σμα­τι­κό ενα­ντί­ον του νέου στε­λέ­χους», δήλω­σε η γενι­κή διευ­θύ­ντρια του Ευρω­παϊ­κού Οργα­νι­σμού Φαρ­μά­κων (EMA), Έμερ Κουκ, σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου στη διάρ­κεια της οποί­ας ανα­κοι­νώ­θη­κε η έγκρι­ση του εμβολίου.

Εξάλ­λου ο EMA ανέ­φε­ρε πως η χορή­γη­ση του εμβο­λί­ου ενα­ντί­ον της COVID-19 που ανέ­πτυ­ξαν από κοι­νού η φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νία Pfizer των ΗΠΑ και η γερ­μα­νι­κή εται­ρία βιο­τε­χνο­λο­γί­ας BioNTech σε εγκύ­ους πρέ­πει να γίνε­ται κατά περίπτωση.

Ο EMA δεν δια­θέ­τει αρκε­τά δεδο­μέ­να από τις κλι­νι­κές δοκι­μές των εται­ριών για ενδε­χό­με­νους κιν­δύ­νους για τις εγκύ­ους, δήλω­σε ο Χάραλντ Ένζ­μαν, επι­κε­φα­λής της Επι­τρο­πής Φαρ­μά­κων για Ανθρώ­πους (CHMP) του EMA.

Ο οργα­νι­σμός μπο­ρεί να αλλά­ξει τη σύστα­σή του αν κατα­στούν δια­θέ­σι­μες περισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες, είπε.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο