Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εγκύκλιοι «παρηγοριάς» για τις συντάξεις χηρείας

Αναδρομική αποκατάσταση και για αιτήσεις μετά τις 13.5. 2016, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο νόμος λαιμητόμος 4387/2016

Σε εγκυ­κλί­ους με τις οποί­ες υπό­σχο­νται …νέες εγκυ­κλί­ους με διευ­κρι­νί­σεις για την απο­κα­τά­στα­ση των συντά­ξε­ων χηρεί­ας σε εφαρ­μο­γή του άρθρου 19 του νόμου 4611/2019 προ­χώ­ρη­σαν τόσο το υπουρ­γείο Εργα­σί­ας όσο και ο ΕΦΚΑ.

Πρό­κει­ται για εγκύ­κλιο της «παρη­γο­ριάς» από το υπουρ­γείο Εργα­σί­ας όπως επι­ση­μαί­νει στην ιστο­σε­λί­δα του ο Σύλ­λο­γος Συζύ­γων Θανό­ντων ΑΞ.Ι.Α. «Προ­φα­νώς, σημειώ­νει ο Σύλ­λο­γος ΑΞ.Ι.Α, επει­δή δεν προ­λά­βαι­νε το Υπουρ­γείο Εργα­σί­ας να εκδό­σει τις απα­ραί­τη­τες εγκυ­κλί­ους, προ­κει­μέ­νου στη συνέ­χεια ο ΕΦΚΑ να εκδό­σει τις δικές του και στη συνέ­χεια ο πάρο­χος να δημιουρ­γή­σει το λογι­σμι­κό ώστε κάποια στιγ­μή να εφαρ­μο­στούν οι δια­τά­ξεις του άρθρου 19 του ν.4611/2019 σχε­τι­κά με την επα­να­φο­ρά του ποσο­στού στο 70% της σύντα­ξης που θα εδι­καιού­το ο εκλι­πών, εξέ­δω­σε την εγκύ­κλιο που ακο­λου­θεί. Όταν το ΔΣ του Συλ­λό­γου Συζύ­γων Θανό­ντων ΑΞ.Ι.Α ζητού­σε με επι­χει­ρή­μα­τα η δια­δι­κα­σία νομο­θέ­τη­σης να ξεκι­νή­σει τον Αύγου­στο του 2018 ο κ. Πετρό­που­λος και η κ. Αχτσιό­γλου υπο­στή­ρι­ζαν ότι υπάρ­χει και­ρός. Ποιος είχε δίκιο φαί­νε­ται σήμερα».

Οι εγκύκλιοι

Στις 19/6/2019 ο υφυ­πουρ­γός Εργα­σί­ας Τάσος Πετρό­που­λος υπέ­γρα­ψε την με Αρ. Πρωτ. : Φ.80000/οικ.27156/854 με θέμα: «Εφαρ­μο­γή δια­τά­ξε­ων παρ. 2 άρθρου 19 του ν. 4611/2019».

Στην εγκύ­κλιο ανα­φέ­ρο­νται τα εξής: «Επέρ­χο­νται ουσια­στι­κές βελ­τιω­τι­κές μετα­βο­λές στη σύντα­ξη λόγω θανά­του του άρθρου 12 του ν.4387/2016 που ανα­φέ­ρο­νται κατά κύριο λόγο στην άρση του ηλι­κια­κού ορί­ου για συνέ­χι­ση χορή­γη­σης της σύντα­ξης μετά την πρώ­τη 3ετία και στην επα­να­φο­ρά του ποσο­στού του επι­ζώ­ντα συζύ­γου στο 70% της σύντα­ξης του θανό­ντος …Περαι­τέ­ρω με την παρ. 2 του ίδιου άρθρου αντι­κα­θί­στα­ται η περ. α της υπο­πα­ρα­γρά­φου Β της παρα­γρά­φου 1 του άρθρου 12 του ν. 4387/2016 ως προς τους. όρους υπό τους οποί­ους δικαιού­νται σύντα­ξη λόγω θανά­του τα προ­στα­τευό­με­να παι­διά θανό­ντος ασφα­λι­σμέ­νου ή συντα­ξιού­χου . Συγκε­κρι­μέ­να ως μονα­δι­κός όρος για τη λήψη σύντα­ξης λόγω θανά­του των νομί­μων τέκνων, των υιο­θε­τη­θέ­ντων και όσων εξο­μοιώ­νο­νται με αυτά, είναι να είναι άγα­μα και μην έχουν συμπλη­ρώ­σει το 24ο έτος της ηλικίας

τους. Προς τα άγα­μα τέκνα κρί­νε­ται ότι εξο­μοιώ­νο­νται και τα δια­ζευγ­μέ­να, και επο­μέ­νως απο­τε­λούν δικαιο­δό­χα πρό­σω­πα, με την προ­ϋ­πό­θε­ση ότι δεν έχουν τελέ­σει άλλο γάμο, δεδο­μέ­νου ότι, σύμ­φω­να με τη συνταγ­μα­τι­κή επι­τα­γή για την προ­στα­σία της οικο­γέ­νειας, το σκο­πό και το πνεύ­μα του νόμου, και τα δια­ζευγ­μέ­να τέκνα ανή­κουν, όπως και τα άγα­μα, στα μέλη οικο­γέ­νειας που ο νομο­θέ­της θέλει να προστατέψει.

Επι­ση­μαί­νε­ται τέλος ότι και η ρύθ­μι­ση αυτή όπως και οι λοι­πές ρυθ­μί­σεις του άρθρου 19 εφαρ­μό­ζο­νται από τη δημο­σί­ευ­ση του ν.4611/2019, αλλά κατα­λαμ­βά­νουν και όσες αιτή­σεις συντα­ξιο­δό­τη­σης έχουν εκδο­θεί από 13.5.2016 ή εκκρε­μεί η έκδο­σή τους»

Στη συνέ­χεια ο ΕΦΚΑ –και με ημε­ρο­μη­νία 1.7.2019- εξέ­δω­σε την Εγκύ­κλιο 36 με την οποία ενη­με­ρώ­νει για την εγκύ­κλιο του υφυ­πουρ­γού Εργα­σί­ας στην οποία σημειώ­νει: «Διευ­κρι­νί­σεις επί ειδι­κών θεμά­των θα περι­λη­φθούν σε νεό­τε­ρο έγγραφο».

Απο Σεπτέμβριο οι αυξήσεις 

Πάντως όσες διευ­κρι­νι­στι­κές εγκύ­κλιοι κι αν εκδο­θούν οι αυξή­σεις στις συντά­ξεις χηρεί­ας παρα­πέ­μπο­νται για το Σεπτέμ­βριο για τους 45.000 δικαιούχους.

Μετά τις εκλο­γές της 7ης Ιου­λί­ου 2019 θα χρει­στούν, κατά τα ειω­θό­τα, δέκα μέρες μέχρι να ορκι­στεί –αν δεν πάμε σε νέες εκλο­γές- η νέα κυβέρ­νη­ση και να ανα­λά­βει νομο­θε­τι­κό έργο. Αυτό σημαί­νει ότι ο Ιού­λιος δεν θα έχει πλη­ρω­μές αυξή­σε­ων στις συντά­ξεις χηρεί­ας. Μένει ο Αύγου­στος για να τρέ­ξουν οι μετα­βο­λές, αλλά πρέ­πει να προη­γη­θεί επα­νυ­πο­λο­γι­σμός των συντά­ξε­ων χηρεί­ας με διόρ­θω­ση από 50–70%, που για να προ­χω­ρή­σει χρειά­ζε­ται κάποιες λογι­σμι­κές αλλα­γές στον ΕΦΚΑ.

Επο­μέ­νως οι μετα­βο­λές παρα­πέ­μπο­νται στο Σεπτέμ­βρη, παρά τις προ­ε­κλο­γι­κές υπο­σχέ­σεις της κυβέρνησης.

Καθυστερούν και τα εκκαθαριστικά

Τα ενη­με­ρω­τι­κά σημειώ­μα­τα στα οποία θα απο­τυ­πώ­νε­ται ποιο είναι το ποσό που λαμ­βά­νουν μετά τον επα­νυ­πο­λο­γι­σμό και τα ποσά που παρα­κρα­τού­νται ή τις δια­δι­κα­σί­ες και τις παρα­μέ­τρους που ελή­φθη­σαν υπό­ψη περι­μέ­νουν ακό­μα οι συνταξιούχοι.

Μετά την τρι­χο­τό­μη­ση των παλιών συντά­ξε­ων και τη διχο­τό­μη­ση των νέων, με το νόμο Κατρού­γκα­λου, συντά­ξε­ων τα εκκα­θα­ρι­στι­κά κρύ­βο­νται επι­με­λώς για να απο­φύ­γει η κυβέρ­νη­ση την κατα­κραυ­γή των συνταξιούχων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο