Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΔΥΕΘ: Ανοικτή επιστολή προς γονείς και εκπαιδευτικούς του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας για την εκδρομή στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο

Ανοι­κτή επι­στο­λή προς τους γονείς και τους εκπαι­δευ­τι­κούς του 3ου Δημο­τι­κού Σχο­λεί­ου του Δήμου Πυλαί­ας — Χορ­τιά­τη απευ­θύ­νει η Επι­τρο­πή για τη Διε­θνή Ύφε­ση και Ειρή­νη Θεσ­σα­λο­νί­κης (ΕΔΥΕΘ), με αφορ­μή την επί­σκε­ψη που σχε­διά­ζει να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει το σχο­λείο στο ΝΑΤΟι­κό στρα­τη­γείο της Νάπο­λη. Στην επι­στο­λή της η ΕΔΥΕΘ υπεν­θυ­μί­ζει μετα­ξύ άλλων τη δολο­φο­νι­κή δρά­ση του ΝΑΤΟ όλες τις τελευ­ταί­ες δεκα­ε­τί­ες και καλεί τη Διεύ­θυν­ση και το Σύλ­λο­γο των Διδα­σκό­ντων να ανα­θε­ω­ρή­σουν την από­φα­ση και να ακυ­ρώ­σουν την εν λόγω «εκπαι­δευ­τι­κή εκδρομή».

Ολό­κλη­ρη η επι­στο­λή της ΕΔΥΕΘ είναι η εξής:

«Αγα­πη­τοί γονείς και εκπαιδευτικοί,

Είμα­στε η Επι­τρο­πή για τη Διε­θνή Ύφε­ση και Ειρή­νη Θεσ­σα­λο­νί­κης, μέλος της Ελλη­νι­κής Επι­τρο­πής για τη Διε­θνή Ύφε­ση και Ειρή­νη – ΕΕΔΥΕ, που δημιουρ­γή­θη­κε το 1955, από τους λαμπρό­τε­ρους εκπρο­σώ­πους από το χώρο της επι­στή­μης, του πνεύ­μα­τος, του πολι­τι­σμού και του αθλη­τι­σμού στη χώρα μας. Στις γραμ­μές της ΕΕΔΥΕ στρα­τεύ­τη­καν όλα αυτά τα χρό­νια χιλιά­δες απλοί αλλά κι επώ­νυ­μοι άνθρω­ποι, που δε στα­μα­τούν να αγω­νί­ζο­νται ενά­ντια στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους, ενά­ντια στο ΝΑΤΟ και στα πρα­ξι­κο­πή­μα­τα που οργα­νώ­νει, τους πολέ­μους και τις επεμ­βά­σεις που διε­ξά­γει αστα­μά­τη­τα από το 1949, όταν συγκροτήθηκε.

Θα σας είναι γνω­στό επί­σης, ότι όταν ο αλη­σμό­νη­τος αγω­νι­στής της ειρή­νης, για­τρός, Βαλ­κα­νιο­νί­κης και Βου­λευ­τής της ΕΔΑ Γρη­γό­ρης Λαμπρά­κης δολο­φο­νή­θη­κε στην πόλη μας το 1963, ήταν Αντι­πρό­ε­δρος της ΕΕΔΥΕ. Είχε έρθει στη Θεσ­σα­λο­νί­κη για την προ­ώ­θη­ση της ειρή­νης και του πυρη­νι­κού αφο­πλι­σμού, και δολο­φο­νή­θη­κε άναν­δρα για τη δρά­ση του αυτή από τα όργα­να του παρα­κρά­τους, σε συνερ­γα­σία με ντό­πιες και ξένες μυστι­κές υπη­ρε­σί­ες χωρών του ΝΑΤΟ. Για τη δρά­ση μας η λαο­μί­ση­τη Χού­ντα των Συνταγ­μα­ταρ­χών, που επι­βλή­θη­κε με τις ευλο­γί­ες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, έθε­σε την οργά­νω­σή μας εκτός νόμου από το 1967 έως το 1974. Πολ­λά από τα μέλη μας διώ­χθη­καν, φυλα­κί­στη­καν και εξορίστηκαν.

Σήμε­ρα η ΕΕΔΥΕ βαδί­ζει στα βήμα­τα του Λαμπρά­κη και όλων των άλλων αγω­νι­στών του λαού μας, που αγω­νί­στη­καν και θυσιά­στη­καν για αυτά τα ιδα­νι­κά και τις αξίες.

Αγα­πη­τοί μας φίλοι,

Με μεγά­λη έκπλη­ξη πλη­ρο­φο­ρη­θή­κα­με, ότι το Σχο­λείο σας σχε­διά­ζει να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει επί­σκε­ψη στο Νατοϊ­κό Στρα­τη­γείο της Νάπο­λη, είδη­ση που μας προ­κά­λε­σε πραγ­μα­τι­κή οδύ­νη. Ακό­μη περισ­σό­τε­ρο μάλι­στα, που ο δολο­φο­νι­κός αυτός οργα­νι­σμός ονο­μά­ζε­ται στην ανάρ­τη­ση στην ιστο­σε­λί­δα του Σχο­λεί­ου «διε­θνής οργα­νι­σμός για την ασφά­λεια και την ειρή­νη στον κόσμο!».

Είναι γνω­στή σε όλη την ανθρω­πό­τη­τα η δρά­ση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, ως κυρί­αρ­χη δύνα­μή του, όλες τις τελευ­ταί­ες δεκα­ε­τί­ες. Από τον πόλε­μο της Κορέ­ας, τον πόλε­μο στο Βιετ­νάμ και σ’ όλη την Ινδο­κί­να, τα αμέ­τρη­τα πρα­ξι­κο­πή­μα­τα σε όλες τις μεριές του πλα­νή­τη, τον πόλε­μο ενά­ντια στη γει­το­νι­κή μας Γιου­γκο­σλα­βία, ενά­ντια στους λαούς του Ιράκ, του Αφγα­νι­στάν, της Λιβύ­ης, της Συρί­ας και τόσους άλλους, που άφη­σαν πίσω τους πολ­λά εκα­τομ­μύ­ρια νεκρούς, τερά­στια προ­σφυ­γιά, φτώ­χια και δυστυ­χία στους λαούς. Ανά­με­σά τους αθώα κι ανυ­πε­ρά­σπι­στα θύμα­τα, άντρες γυναί­κες και μικρά παιδιά.

Είναι γνω­στό σε όλους, ότι το πρα­ξι­κό­πη­μα και η επτά­χρο­νη στρα­τιω­τι­κή δικτα­το­ρία στη χώρα μας, καθώς και το πρα­ξι­κό­πη­μα στην Κύπρο οργα­νώ­θη­καν με την εύνοια και τη στή­ρι­ξη του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Μ. Βρε­τα­νί­ας και των άλλων ευρω­παϊ­κών ιμπε­ρια­λι­στι­κών κρα­τών μελών του ΝΑΤΟ. Με τη δική τους στή­ρι­ξη συνε­χί­ζε­ται και σήμε­ρα, 45 χρό­νια μετά, η κατο­χή του 40% της Μεγα­λο­νή­σου από τον τουρ­κι­κό στρα­τό κατοχής.

Είναι γνω­στό επί­σης, ότι με την ανο­χή και την ουσια­στι­κή ενθάρ­ρυν­ση των ίδιων η Τουρ­κία έχει επέμ­βει στη Συρία και το Ιράκ, απει­λεί την Κύπρο, κατα­πα­τά την ΑΟΖ της, παρα­βιά­ζει συστη­μα­τι­κά τον θαλάσ­σιο και ενα­έ­ριο χώρο της Ελλά­δας, θέτει σε αμφι­σβή­τη­ση τη Συν­θή­κη της Λοζά­νης. Σε όλα αυτά οι ηγε­τι­κοί κύκλοι του ΝΑΤΟ σφυ­ρί­ζουν αδιά­φο­ρα και δηλώ­νουν, ότι απο­τε­λούν προ­βλή­μα­τα μετα­ξύ δύο χωρών «συμ­μά­χων», τα οποία πρέ­πει να τα λύσουν μετα­ξύ τους. Όλοι αντι­λαμ­βα­νό­μα­στε, ότι είναι από­λυ­τα ψευ­δείς οι ισχυ­ρι­σμοί, ότι το ΝΑΤΟ δια­σφα­λί­ζει δήθεν την ειρή­νη και την ασφά­λεια της χώρας και του λαού μας.

Τέλος, χωρίς βεβαί­ως να εξα­ντλού­νται στην επι­στο­λή μας όλα τα εγκλή­μα­τα που έχει δια­πρά­ξει το ΝΑΤΟ και οι χώρες που το συνα­πο­τε­λούν, θα θέλα­με να σας θυμί­σου­με τις πολύ πρό­σφα­τες κυνι­κές κι επι­κίν­δυ­νες δηλώ­σεις του Έλλη­να Υπουρ­γού Εθνι­κής Άμυ­νας κ Πανα­γιω­τό­που­λου, ότι «πολε­μή­σα­με στο πλάι των ΗΠΑ, οι άνδρες μας μάτω­σαν δίπλα σε Αμε­ρι­κα­νούς στρα­τιώ­τες στους πολέ­μους στους οποί­ους συμ­με­τεί­χα­με, και αυτό θα γίνει επί­σης και στο μέλλον».

Αυτό το μέλ­λον προ­ο­ρί­ζουν για τα παι­διά μας, σύμ­φω­να με τις «υπο­χρε­ώ­σεις» που ανα­λαμ­βά­νει η χώρα μας στα πλαί­σια της συμ­με­το­χής της στο ΝΑΤΟ και τους άλλους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς οργα­νι­σμούς, και της «φιλί­ας» της με τις ΗΠΑ. Η Ελλά­δα, με τις δεκά­δες αμε­ρι­κα­νο­να­τοϊ­κές βάσεις, στρα­τη­γεία, στρα­τό­πε­δα εκπαί­δευ­σης κι άλλες εγκα­τα­στά­σεις, έχει μετα­τρα­πεί σε ορμη­τή­ριο των ιμπε­ρια­λι­στών ενά­ντια σε άλλους λαούς και χώρες, και ταυ­τό­χρο­να γίνε­ται στό­χος αντι­ποί­νων σε περί­πτω­ση γενι­κευ­μέ­νης σύρραξης.

Είμα­στε σίγου­ροι, πως όπως εμείς έτσι κι εσείς δεν ορα­μα­τί­ζε­στε ένα τέτοιο μέλ­λον για τα παι­διά σας, για τα παι­διά του ελλη­νι­κού λαού και όλα τα παι­διά του κόσμου. Γι’ αυτό και πρέ­πει να αντι­δρά­σου­με, να μην απο­δε­χτού­με αυτήν την ύπου­λη προ­πα­γάν­δα – ξέπλυ­μα του αιμα­το­βαμ­μέ­νου ΝΑΤΟ, το καμου­φλά­ρι­σμά του μάλι­στα ως «περι­στε­ρώ­να της ειρήνης».

Να διδά­ξου­με στα παι­διά μας την πραγ­μα­τι­κή ιστο­ρία και όχι αυτό το ψέμα που το ίδιο το ΝΑΤΟ, οι κυβερ­νή­σεις και όσες άλλες δυνά­μεις το στη­ρί­ζουν θέλουν να μας πλασάρουν.

Σας καλού­με να ξανα­σκε­φτεί­τε την από­φα­ση της Διεύ­θυν­σης του Σχο­λεί­ου. Θέλου­με να πιστεύ­ου­με, ότι πάρ­θη­κε χωρίς να συνυ­πο­λο­γι­στούν όλες αυτές οι πλευ­ρές, που σας εκθέ­σα­με παραπάνω.

Καλού­με τη Διεύ­θυν­ση και το Σύλ­λο­γο των διδα­σκό­ντων να ανα­θε­ω­ρή­σουν την από­φα­ση και να ακυ­ρώ­σουν την εν λόγω «εκπαι­δευ­τι­κή εκδρο­μή». Σε μία τέτοια από­φα­σή σας θα είμα­στε συνε­πείς συμπα­ρα­στά­τες σας».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο