Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΔΥΕΘ: Απαράδεκτη και κατάπτυστη η απονομή του βραβείου «Νίκος Νικηφορίδης» στο Γιάννη Μπουτάρη

Σχετικά με την απονομή Βραβείου Ειρήνης Νίκος Νικηφορίδης 2019 στο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης

Με έκπλη­ξη ενη­με­ρω­θή­κα­με από τον ημε­ρή­σιο τύπο, ότι μία επι­τρο­πή με το όνο­μα «Παρα­τη­ρη­τή­ριο Διε­θνών Οργα­νι­σμών και Παγκο­σμιο­ποί­η­σης» έχει απο­φα­σί­σει να καθιε­ρώ­σει Βρα­βεί­ου Ειρή­νης στο όνο­μα του εκτε­λε­σμέ­νου στη Θεσ­σα­λο­νί­κη στις 5 Μάρ­τη 1951 ΕΠΟ­Νί­τη, νεο­λαί­ου αγω­νι­στή Νίκου Νικη­φο­ρί­δη και μάλι­στα ένας από τους πρώ­τους βρα­βευ­μέ­νους θα είναι ο Δήμαρ­χος Θεσ­σα­λο­νί­κης Γιάν­νης Μπουτάρης.

Θυμί­ζου­με, ότι ο Νίκος Νικη­φο­ρί­δης συνε­λή­φθη στην πόλη μας, μαζί με άλλα στε­λέ­χη της παρά­νο­μης ΕΠΟΝ, και σύρ­θη­κε σε στη­μέ­νη δίκη και στο εκτε­λε­στι­κό από­σπα­σμα με την κατη­γο­ρία, ότι μάζευε υπο­γρα­φές υπέρ της ειρή­νης, κάτω από την «Έκκλη­ση της Στοκ­χόλ­μης», που καλού­σε τους λαούς σε αγώ­να για την απα­γό­ρευ­ση των ατο­μι­κών όπλων. Η «Έκκλη­ση της Στοκ­χόλ­μης» απο­τέ­λε­σε την πρώ­τη μαζι­κή δρά­ση του νεο­σύ­στα­του Παγκο­σμί­ου Συμ­βου­λί­ου Ειρή­νης και εξα­πλώ­θη­κε πολύ γρή­γο­ρα σε όλο τον πλα­νή­τη. Στην Ελλά­δα όμως, η συγκε­κρι­μέ­νη Έκκλη­ση συνι­στού­σε – κατά την άπο­ψη των κρα­τού­ντων – από­πει­ρα ανα­τρο­πής του κοι­νω­νι­κού καθεστώτος.

Όλα αυτά τα χρό­νια η Ελλη­νι­κή Επι­τρο­πή για τη Διε­θνή Ύφε­ση και Ειρή­νη (ΕΕΔΥΕ), ο λαός και η νεο­λαία της πόλης μας τιμούν στα­θε­ρά, κάθε χρό­νο τη μνή­μη του πρω­το­μάρ­τυ­ρα του ελλη­νι­κού αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κού – αντι­πο­λε­μι­κού κινή­μα­τος ειρή­νης Νίκου Νικη­φο­ρί­δη, στον τόπο της εκτέ­λε­σής του, στο «συνή­θη τόπο εκτέ­λε­σης» αμέ­τρη­των λαϊ­κών αγω­νι­στών, πίσω από το κολα­στή­ριο του Γεντί Κου­λέ στη Θεσσαλονίκη.

Ενη­με­ρω­θή­κα­με επί­σης, ότι το συγκε­κρι­μέ­νο «Παρα­τη­ρη­τή­ριο» είναι μέλος του Διε­θνούς Γρα­φεί­ου Ειρή­νης, γνω­στό καλά για τη δρά­ση του τις τελευ­ταί­ες δεκα­ε­τί­ες, μία δρά­ση που αθω­ώ­νει και ξεπλέ­νει τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς οργα­νι­σμούς – όπως είναι το ΝΑΤΟ – καθώς και τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις στον κόσμο.

Δεν μπο­ρού­με παρά να θεω­ρή­σου­με ανοι­κτή καπη­λεία του ονό­μα­τος και της ιστο­ρί­ας ενός αγω­νι­στή, σαν τον Νίκο Νικη­φο­ρί­δη, από οργα­νώ­σεις σαν το Διε­θνές Γρα­φείο Ειρή­νης και το ελλη­νι­κό παρα­κλά­δι του.

Ο Νικη­φο­ρί­δης στά­θη­κε γεν­ναί­ος μπρο­στά στο στρα­το­δι­κείο και στο εκτε­λε­στι­κό από­σπα­σμα, χωρίς να προ­δώ­σει τις ιδέ­ες και τα ιδα­νι­κά του, δεν υπέ­γρα­ψε δήλω­ση μετα­νοί­ας, δεν συμ­βι­βά­στη­κε με τον ιμπε­ρια­λι­σμό και το ΝΑΤΟ, που το 1951 έκα­νε ήδη τα πρώ­τα βήμα­τα στη δολο­φο­νι­κή του δρά­ση ενά­ντια στους λαούς.

Στα βήμα­τα του Νικη­φο­ρί­δη και του Λαμπρά­κη, στα βήμα­τα χιλιά­δων άλλων λαϊ­κών αγω­νι­στών, με τις ίδιες ιδέ­ες και ιδα­νι­κά πορευό­μα­στε και σήμε­ρα τα μέλη και οι φίλοι της ΕΕΔΥΕ. Όπως πριν από λίγες ημέ­ρες στη μαζι­κή 39η Μαρα­θώ­νια Πορεία Ειρή­νης και σε δεκά­δες άλλες πορεί­ες σε όλη τη χώρα. Παντού όπου υπάρ­χουν αμε­ρι­κα­νι­κές βάσεις και ευρω-νατοϊ­κά στρα­τη­γεία, στρα­τό­πε­δα εκπαί­δευ­σης και άλλες υπο­δο­μές, τις οποί­ες η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ – στα βήμα­τα των προ­κα­τό­χων της – πολ­λα­πλα­σιά­ζει επικίνδυνα.

Θεω­ρού­με απα­ρά­δε­κτη και κατά­πτυ­στη την από­φα­ση του συγκε­κρι­μέ­νου «Παρα­τη­ρη­τη­ρί­ου» του Διε­θνούς Γρα­φεί­ου Ειρή­νης να απο­νεί­μει βρα­βείο με το όνο­μα του ήρωα και μάρ­τυ­ρα του λαού μας Νίκου Νικη­φο­ρί­δη στο γνω­στό για τη δρά­ση του Δήμαρ­χο Θεσσαλονίκης.

Θυμί­ζου­με την ειδι­κή εκδή­λω­ση, που είχε στή­σει τον Οκτώ­βρη του 2015 ο Δήμαρ­χος της πόλης και η πλειο­ψη­φία του Δημο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου, για να τιμή­σουν το ΝΑΤΟϊ­κό Στρα­τη­γείο που εδρεύ­ει στο πρώ­ην Γ’ Σώμα Στρα­τού και τους αξιω­μα­τι­κούς, που υπη­ρε­τούν σε αυτό, εκδή­λω­ση στην οποία η Επι­τρο­πή για τη Διε­θνή Ύφε­ση και Ειρή­νη Θεσ­σα­λο­νί­κης αντέ­δρα­σε μαζικά.

Ο συγκε­κρι­μέ­νος Δήμαρ­χος, όπως και άλλοι δημο­τι­κοί και περι­φε­ρεια­κοί «άρχο­ντες» της Θεσ­σα­λο­νί­κης, επι­δί­δο­νται συστη­μα­τι­κά στο ξέπλυ­μα του ρόλου του ΝΑΤΟ και του Νατοϊ­κού Στρα­τη­γεί­ου. Το τελευ­ταίο διά­στη­μα πυκνώ­νουν επι­κίν­δυ­να οι συνα­ντή­σεις και φωτο­γρα­φή­σεις τους με τον πρέ­σβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ. Ειδι­κά η συνά­ντη­ση του περι­φε­ρειάρ­χη Κεντρ. Μακε­δο­νί­ας μαζί του στο Λιμά­νι, μόνο καλά δεν προ­μη­νύ­ουν για τη στρα­τιω­τι­κή χρή­ση του λιμα­νιού της πόλης.

Καλού­με, και με αυτήν την ευκαι­ρία, το λαό της Θεσ­σα­λο­νί­κης και όλης της χώρας να αντι­στα­θεί έμπρα­κτα και με κάθε τρό­πο στην εμπλο­κή της χώρας μας στα επι­κίν­δυ­να ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που προ­ω­θούν η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι πολι­τι­κοί εκπρό­σω­ποι της άρχου­σας τάξης της Ελλάδας.

Το Γρα­φείο Τύπου της ΕΔΥΕΘ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο