Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΔΥΕΘ-ΠΑΜΕ-ΟΓΕ: Αντιιμπεριαλιστικό — αντιπολεμικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 11 Γενάρη

Σε αντι­μπε­ρια­λι­στι­κό — αντι­πο­λε­μι­κό συλ­λα­λη­τή­ριο καλούν το Σάβ­βα­το 11 Γενά­ρη στις 11 το πρωί στο Άγαλ­μα Βενι­ζέ­λου η Επι­τρο­πή για τη Διε­θνή Ύφε­ση και Ειρή­νη Θεσ­σα­λο­νί­κης, το ΠΑΜΕ και Σύλ­λο­γοι Γυναι­κών της ΟΓΕ.

Οι φορείς καλούν τους εργα­ζό­με­νους και την νεο­λαία να συμ­με­τά­σχουν μαζι­κά με συν­θή­μα­τα «Ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπε­ρια­λι­σμός» και «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιά­δες των λαών».

Στο κάλε­σμα υπο­γραμ­μί­ζε­ται το γεγο­νός ότι η Ελλά­δα βρί­σκε­ται σε πλαί­σιο επι­κίν­δυ­νων εξε­λί­ξε­ων οι οποί­ες δεν δια­σφα­λί­ζουν την ακε­ραιό­τη­τα και τα κυριαρ­χι­κά της δικαιώματα.

Συγκε­κρι­μέ­να το κάλε­σμα αναφέρει:

«Τις τελευ­ταί­ες μέρες τα τύμπα­να του πολέ­μου χτυ­πούν ολο­έ­να και πιο δυνα­τά. Η κλι­μά­κω­ση της επι­θε­τι­κό­τη­τας των ΗΠΑ ενά­ντια  στο Ιράν και η δολο­φο­νία αξιω­μα­τού­χων του Ιράκ κι ενός Ιρα­νού στρα­τη­γού αυξά­νει ακό­μη περισ­σό­τε­ρο την έντα­ση στην περιο­χή μας, όπου οι πόλε­μοι στη Συρία και το Λίβα­νο, η επι­θε­τι­κό­τη­τα της Τουρ­κί­ας απέ­να­ντι στους γεί­το­νές της, η έκρυθ­μη κατά­στα­ση στο Ιράκ έχουν γίνει ένα πύρι­νο κου­βά­ρι, που απει­λεί να κατα­κά­ψει λαούς και χώρες ολόκληρες.

Η χώρα μας βρί­σκε­ται ήδη στο πλαί­σιο επι­κίν­δυ­νων εξε­λί­ξε­ων. Η συστρά­τευ­ση της Ελλά­δας με τους σχε­δια­σμούς των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ σε αντι­πα­ρά­θε­ση με τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και άλλες μεγά­λες περι­φε­ρεια­κές δυνά­μεις γίνε­ται για τα συμ­φέ­ρο­ντα της αστι­κής τάξης της χώρας και την πολυ­δια­φη­μι­ζό­με­νη “γεω­στρα­τη­γι­κή της αναβάθμιση”.

Δεν έχει καμία σχέ­ση με τα συμ­φέ­ρο­ντα και το ειρη­νι­κό μέλ­λον των εργα­ζό­με­νων, του λαού και της νεο­λαί­ας μας. Δεν εξα­σφα­λί­ζει σε καμία περί­πτω­ση την ακε­ραιό­τη­τα και τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας.

Η επι­θε­τι­κό­τη­τα του τουρ­κι­κού κρά­τους, στο πλαί­σιο των αντα­γω­νι­σμών μετα­ξύ των αστι­κών τάξε­ων Ελλά­δας και Τουρ­κί­ας, απει­λεί να εμπλέ­ξει τους δύο λαούς σε μία αιμα­τη­ρή αντι­πα­ρά­θε­ση, από την οποία κερ­δι­σμέ­νες θα είναι μόνο οι κυρί­αρ­χες δυνά­μεις στις χώρες αυτές και οι μεγά­λοι “προ­στά­τες” μας. Οι λαοί θα πλη­ρώ­σουν βαρύ φόρο για τα άνο­μα συμ­φέ­ρο­ντα των ξένων και ντό­πιων μονο­πω­λια­κών ομίλων.

Πλη­θαί­νουν οι ανα­φο­ρές για το ρόλο που θα κλη­θεί να παί­ξει η Ελλά­δα και ιδιαί­τε­ρα η βάση της Σού­δας σε περί­πτω­ση κλι­μά­κω­σης και γενί­κευ­σης της στρα­τιω­τι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης των ΗΠΑ με το Ιράν, με την εμπλο­κή και άλλων δυνά­με­ων. Το Ιράν έχει ήδη προει­δο­ποι­ή­σει ότι αν απει­λη­θεί η ακε­ραιό­τη­τά του από τις ΗΠΑ και το Ισρα­ήλ, θα απα­ντή­σει με χτυ­πή­μα­τα σε στό­χους που εκτεί­νο­νται μέχρι και τους Ευρω­παί­ους συμ­μά­χους των Αμε­ρι­κα­νών. Παρό­μοιες προει­δο­ποι­ή­σεις έχει κάνει και η Ρωσία. Μαζί με το δολο­φο­νι­κό ρόλο της Σού­δας, οι ελλη­νι­κές Ένο­πλες Δυνά­μεις συνεκ­παι­δεύ­ο­νται εδώ και χρό­νια με την ισραη­λι­νή Πολε­μι­κή Αερο­πο­ρία για επι­δρο­μές σε βάρος στρα­τη­γι­κών υπο­δο­μών του Ιράν.

Η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση, όπως και οι προη­γού­με­νες, προ­σπα­θεί να παρου­σιά­σει το βάθε­μα των σχέ­σε­ων με το Ισρα­ήλ και τα διά­φο­ρα “τρι­με­ρή σχή­μα­τα”, κάτω από την ομπρέ­λα των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ, ως δήθεν “ασπί­δα” στην τουρ­κι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα και ως “εγγύ­η­ση” για την ειρή­νη και τη στα­θε­ρό­τη­τα. Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ωστό­σο τους δια­ψεύ­δει οικτρά. Κυβέρ­νη­ση, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμ­μα­τα του αστι­κού κόσμου εφη­συ­χά­ζουν επι­κίν­δυ­να το λαό ότι η Ελλά­δα είναι δήθεν “ουδέ­τε­ρος”  παρα­τη­ρη­τής και “παρά­γο­ντας σταθερότητας”.

Ρίχνουν στά­χτη στα μάτια του για τους κιν­δύ­νους που παρα­μο­νεύ­ουν, ιδιαί­τε­ρα μετά την υπο­γρα­φή με τις ΗΠΑ της ανα­βαθ­μι­σμέ­νης στρα­τιω­τι­κής συμ­φω­νί­ας για τις βάσεις, που μετα­τρέ­πει τη χώρα μας σε ορμη­τή­ριο για τις αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κές επεμ­βά­σεις από τη Μαύ­ρη Θάλασ­σα μέχρι τη Βόρεια Αφρική.

Ο λαός και η νεο­λαία μπο­ρούν και πρέ­πει να αντι­δρά­σουν, να βάλουν τη δική τους σφρα­γί­δα στις εξε­λί­ξεις, δυνα­μώ­νο­ντας τον αγώ­να ενά­ντια σ’ αυτήν την πολιτική.

- Για την απο­δέ­σμευ­ση της χώρας από ΝΑΤΟ — ΕΕ. Καμία συμ­με­το­χή της πατρί­δας μας σε ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέμους.

- Για σχέ­σεις αλλη­λεγ­γύ­ης και κοι­νής δρά­σης με τους όλους τους λαούς και τα κινή­μα­τα της περιο­χής, οργα­νώ­νο­ντας την πάλη σε κάθε χώρα ενά­ντια στο σύστη­μα που γεν­νά την εκμε­τάλ­λευ­ση, τον πόλε­μο και την προσφυγιά».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο