Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΔΥΕΘ: Συλλαλητήριο κατά της στρατιωτικής συμφωνίας ΗΠΑ — Ελλάδας στις 8 Οκτώβρη

Η συγκρό­τη­ση Επι­τρο­πής Αγώ­να ενά­ντια στη στρα­τιω­τι­κή συμ­φω­νία Ελλά­δας — ΗΠΑ και η διορ­γά­νω­ση συλ­λα­λη­τη­ρί­ου ενά­ντια στη συμ­φω­νία και την επί­σκε­ψη Πομπέο, την Τρί­τη 8 Οκτώ­βρη, στις 7 μ.μ. στο Άγαλ­μα Βενι­ζέ­λου, απο­φα­σί­σθη­κε στη σύσκε­ψη που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε από­ψε με πρω­το­βου­λία της ΕΔΥΕΘ.

Στη σύσκε­ψη συμ­με­τεί­χαν δεκά­δες εργα­τι­κά συν­δι­κά­τα, φοι­τη­τι­κοί σύλ­λο­γοι, εκπρό­σω­ποι μικρών επαγ­γελ­μα­τιών και αγρο­τών, συντα­ξιου­χι­κών οργα­νώ­σε­ων, Συλ­λό­γων Γυναι­κών της ΟΓΕ, από­στρα­τοι, εκπρό­σω­ποι της ΠΕΑΕΑ, των εκπαι­δευ­τι­κών και των Συλ­λό­γων Γονέ­ων και Κηδε­μό­νων, δημο­τι­κοί και περι­φε­ρεια­κοί σύμ­βου­λοι της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης», πανε­πι­στη­μια­κοί και άνθρω­ποι της Τέχνης και του Πολι­τι­σμού. Παρα­βρέ­θη­κε, επί­σης, ο Λεω­νί­δας Στολ­τί­δης, βου­λευ­τής του ΚΚΕ. 

Ειση­γη­τι­κά, ο Νίκος Ζώκας, πρό­ε­δρος της ΕΔΥΕΘ, σημεί­ω­σε ότι «στό­χος της σύσκε­ψης είναι να δια­μορ­φω­θεί σχέ­διο δρά­σης που θα συμ­βά­λει στην ουσια­στι­κή ενη­μέ­ρω­ση του λαού, σε ένα πλα­τύ άνοιγ­μα και σε μαζι­κή κινη­το­ποί­η­ση λαϊ­κών δυνά­με­ων και νεο­λαί­ας, για να ανα­πτυ­χθεί η πάλη ενά­ντια στην ανα­νέ­ω­ση — ενί­σχυ­ση — επέ­κτα­ση της ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κής συμ­φω­νί­ας για τις στρα­τιω­τι­κές βάσεις και τα πυρη­νι­κά, της “Συμ­φω­νί­ας Αμοι­βαί­ας Αμυ­ντι­κής Συνερ­γα­σί­ας”, που προ­ω­θεί­ται από την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, στο πλαί­σιο της δεύ­τε­ρης φάσης του λεγό­με­νου Στρα­τη­γι­κού Δια­λό­γου με τις ΗΠΑ». 

Τέλος, ανα­φέρ­θη­κε στις επι­κίν­δυ­νες εξε­λί­ξεις για το λαό μας και τους λαούς της περιο­χής και κάλε­σε σε έντα­ση της προ­σπά­θειας για την ανά­πτυ­ξη μαζι­κού, μαχη­τι­κού κινή­μα­τος, που θα συγκρου­στεί με τις κυβερ­νη­τι­κές επι­λο­γές, θα προ­βάλ­λει και θα διεκ­δι­κεί στό­χους προς το συμ­φέ­ρον των εργα­ζο­μέ­νων και των πλα­τιών λαϊ­κών στρωμάτων.

Στη συνέ­χεια, ο γραμ­μα­τέ­ας της ΕΔΥΕΘ, Μπ. Βέλ­λης, παρου­σί­α­σε το κάλε­σμα για το συλ­λα­λη­τή­ριο με αιτήματα:

  • Να μην ανα­νε­ω­θεί, να καταγ­γελ­θεί η «Συμ­φω­νία Αμοι­βαί­ας Αμυ­ντι­κής Συνερ­γα­σί­ας» Ελλά­δας — ΗΠΑ.
  • Να κλεί­σουν η βάση της Σού­δας και οι άλλες αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κές βάσεις και στρατηγεία.
  • Όχι στην εγκα­τά­στα­ση πυρη­νι­κών όπλων.
  • Απε­γκλω­βι­σμός της χώρας από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχεδιασμούς.
  • Καμιά συμ­με­το­χή των ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων σε ιμπε­ρια­λι­στι­κές απο­στο­λές στο εξω­τε­ρι­κό, να επι­στρέ­ψουν όλα τα στρα­τιω­τι­κά τμή­μα­τα που βρί­σκο­νται εκτός συνόρων.
  • Απο­δέ­σμευ­ση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Στη συζή­τη­ση που ακο­λού­θη­σε μίλη­σαν εκπρό­σω­ποι της ΟΓΕ, των ταξι­κών Συν­δι­κά­των που συσπει­ρώ­νο­νται στο ΠΑΜΕ, των εκπαι­δευ­τι­κών (Α’ και Δ’ ΕΛΜΕ), των Φοι­τη­τι­κών Συλ­λό­γων του ΑΠΘ. Επι­βε­βαί­ω­σαν την από­φα­ση των φορέ­ων τους να κλι­μα­κώ­σουν τις παρεμ­βά­σεις ώστε το πλαί­σιο πάλης να συζη­τη­θεί πλα­τιά στους χώρους μόρ­φω­σης και δου­λειάς, να γίνει υπό­θε­ση των ίδιων των εργα­ζο­μέ­νων, των μαθη­τών και φοι­τη­τών, των γυναι­κών. Αλλά και να εντα­χθούν μαχη­τι­κά στην καμπά­νια συλ­λο­γής υπο­γρα­φών ενά­ντια στην ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή συμφωνία.

Στο σημα­ντι­κό ρόλο των υπο­δο­μών της χώρας μας στην προ­ώ­θη­ση των αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών σχε­δια­σμών στην περιο­χή και τους κιν­δύ­νους που εγκυ­μο­νούν για το λαό μας, ανα­φέρ­θη­κε ο από­στρα­τος, εκπρό­σω­πος της Κίνη­σης για την Εθνι­κή Άμυ­να (ΚΕΘΑ) Γ. Γκαντίδης.

Δια­βά­στε την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΕΔΥΕΘ για το συλλαλητήριο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο