Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΕΔΥΕ: Δυναμώνουμε το αντιπολεμικό — αντιιμπεριαλιστικό κίνημα !

Ας κρατήσουμε ψηλά τη σημαία του ανειρήνευτου αγώνα του αντιιμπεριαλιστικού αντιπολεμικού κινήματος, τον αγώνα της ΕΕΔΥΕ!

Μήνυμα ενίσχυσης του αντιπολεμικού — αντιιμπεριαλιστικού κινήματος
Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους

Πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε το Σάβ­βα­το 30 Οκτώ­βρη, με σύν­θη­μα «Δυνα­μώ­νου­με την ΕΕΔΥΕ, το αντι­πο­λε­μι­κό — αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κό κίνη­μα. Καμιά συμ­με­το­χή στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και πολέ­μους. Να κλεί­σουν οι αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κές βάσεις και τα ευρω­α­τλα­ντι­κά στρα­τη­γεία. Απο­δέ­σμευ­ση από ΝΑΤΟ — ΕΕ», το 19ο Συνέ­δριο της ΕΕΔΥΕ, στον Πολυ­χώ­ρο «Μάνος Λοΐ­ζος», στη Νίκαια.

Οι εργα­σί­ες ξεκί­νη­σαν με προ­βο­λή βίντεο, ενώ το άνοιγ­μα των εργα­σιών έγι­νε από τον Στέ­λιο Μπε­νε­τά­το μέλος του Εθνι­κού Συμ­βου­λί­ου της ΕΕΔΥΕ. Παράλ­λη­λα έγι­νε ανα­φο­ρά στους αγω­νι­στές που «έφυ­γαν» και κρα­τή­θη­κε ενός λεπτού σιγή.

Στη συνέ­χεια, έγι­νε παρου­σί­α­ση της Εισή­γη­σης του Εθνι­κού Συμ­βου­λί­ου από την Ελπί­δα Παντε­λά­κη, γγ της ΕΕΔΥΕ, η οποία μετα­ξύ άλλων τόνι­σε πως «το 19ο Συνέ­δριο της ΕΕΔΥΕ πραγ­μα­το­ποιεί­ται σε περί­ο­δο κλι­μά­κω­σης της επί­θε­σης του κεφα­λαί­ου, της ΕΕ και της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ ενά­ντια στα δικαιώ­μα­τα και τη ζωή της εργα­τι­κής — λαϊ­κής οικο­γέ­νειας» (δια­βά­στε παρα­κά­τω την εισήγηση).

Μετά την εισή­γη­ση ακο­λού­θη­σε χαι­ρε­τι­σμός από τον Αλέ­ξαν­δρο Κορω­νά­κο, εκ μέρους της Κίνη­σης για την Εθνι­κή Άμυ­να (ΚΕΘΑ), χαι­ρε­τι­σμός από τον Θανά­ση Παφί­λη, γγ του Παγκό­σμιου Συμ­βου­λί­ου Ειρήνης(ΠΣΕ), ενώ έγι­νε ανά­γνω­ση του μηνύ­μα­τος της Πρέ­σβει­ρας της Κού­βας, Σέλ­μις Μαρία Ντο­μί­γκες Κορ­τί­να. Επί­σης, χαι­ρε­τι­σμό απηύ­θυ­νε ο πρέ­σβης της Παλαι­στί­νης, Μαρουάν Τουμπάσι. 

Παρα­βρέ­θη­κε αντι­προ­σω­πεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επι­κε­φα­λής τον Γιώρ­γο Μαρί­νο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος. 

Στις εργα­σί­ες παρα­βρέ­θη­καν αντι­προ­σω­πεί­ες της ΕΓ του ΠΑΜΕ, με επι­κε­φα­λής τον Νίκο Παπα­γε­ωρ­γί­ου, της ΟΓΕ με επι­κε­φα­λής την πρό­ε­δρο Χρι­στί­να Σκα­λού­μπα­κα, του ΜΑΣ με επι­κε­φα­λής τη Βασι­λι­κή Ντα­ντή, του ΕΕΤΕ με επι­κε­φα­λής τον Στέ­λιο Στα­θέ­το, της ΑΣΓΜΕ με επι­κε­φα­λής τον Πανα­γιώ­τη Κατη­φέ, Ομο­σπον­δία Γονέ­ων Αττι­κής με επι­κε­φα­λής τη Ρού­λα Παφί­λη, και μετά παρα­βρέ­θη­καν από συντα­ξιού­χους ικα, άνθρω­ποι άλλους φορείς, γραμ­μά­των, αθλη­τι­σμού, πολι­τι­σμού, πανεπιστημίου.

Χαιρετιστήρια μηνύματα για τις εργασίες του Συνεδρίου, απέστειλαν ξένα κινήματα

Επι­πλέ­ον, σε διά­λειμ­μα των εργα­σιών, αντι­προ­σω­πεία της ΕΕΔΥΕ με επι­κε­φα­λής τον πρό­ε­δρό της Στ. Τάσ­σο κατέ­θε­σε στε­φά­νι στο χώρο του Μπλό­κου της Κοκκινιάς.

Οι εργα­σί­ες του Συνε­δρί­ου πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν με επι­τυ­χία, ενώ το σώμα του Συνε­δρί­ου ενέ­κρι­νε ομό­φω­να την Εισή­γη­ση, τον απο­λο­γι­σμό δρά­σης, καθώς και τον προ­γραμ­μα­τι­σμό μέχρι το 20ό Συνέδριο.

Το 19ο Συνέ­δριο της ΕΕΔΥΕ εξέ­λε­ξε νέο Εθνι­κό Συμ­βού­λιο, που απο­τε­λεί­ται από  95 μέλη, ενώ το Εθνι­κό Συμ­βού­λιο στην πρώ­τη του Σύνο­δο εξέ­λε­ξε τη νέα 15μελή Γραμ­μα­τεία της ΕΕΔΥΕ.

Αποσπάσματα της Εισήγησης του Εθνικού Συμβουλίου

Ανα­φε­ρό­με­νη στις διε­θνείς εξε­λί­ξεις σημεί­ω­σε την όξυν­ση της αντι­πα­ρά­θε­σης ανά­με­σα στις ΗΠΑ και στην Κίνα για την πρω­το­κα­θε­δρία στο διε­θνές ιµπε­ρια­λι­στι­κό σύστη­µα, στη στρα­τη­γι­κή «ΝΑΤΟ 2030» που  επι­διώ­κει να διευ­ρύ­νει την ακτί­να δρά­σης της λυκο­συμ­μα­χί­ας σε όλη την υδρό­γειο, στην παρα­πέ­ρα στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση της ΕΕ ώστε να δρα τόσο συμπλη­ρω­μα­τι­κά προς το ΝΑΤΟ όσο και αυτό­νο­μα, στην ακό­μα βαθύ­τε­ρη εμπλο­κή της Ελλά­δας στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχεδιασμούς.

Στά­θη­κε στις πρό­σφα­τες υπο­γρα­φές των επι­κίν­δυ­νων συμ­φω­νιών με τις ΗΠΑ και τη Γαλ­λία και την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση, σημειώ­νο­ντας πως καμία σχέ­ση δεν έχουν με την ασφά­λεια και την άμυ­να της χώρας, αλλά αντι­θέ­τως μετα­τρέ­πε­ται η χώρα σε ορμη­τή­ριο ιμπε­ρια­λι­στι­κών επεμ­βά­σε­ων και πολέ­μων και βάζει σε κίν­δυ­νο το λαό μας.

Σημεί­ω­σε πως «πρέ­πει να συζη­τή­σου­με με το λαό και τη νεο­λαία και να απο­δο­μή­σου­με την άπο­ψη ότι οι ιμπε­ρια­λι­στι­κές συμ­φω­νί­ες μετα­τρέ­πουν τη χώρα σε “πυλώ­να στα­θε­ρό­τη­τας και ασφά­λειας”, ν’ ανα­δεί­ξου­με τους κιν­δύ­νους που γεν­νούν για το λαό και τη νεο­λαία, να εντεί­νου­με την αντι­πα­ρά­θε­ση με το παρα­μύ­θι περί “εθνι­κής ενό­τη­τας και ομο­ψυ­χί­ας” που προ­βάλ­λει η κυβέρ­νη­ση και ανα­πα­ρά­γουν τα άλλα αστι­κά κόμ­μα­τα. Να συμ­βά­λου­με στο να κατα­νοη­θεί ευρύ­τε­ρα ο ταξι­κός χαρα­κτή­ρας των επι­λο­γών του αστι­κού κρά­τους, οι οποί­ες υπη­ρε­τούν τα συμ­φέ­ρο­ντα των οικο­νο­μι­κών ομί­λων που κυνη­γούν μερί­διο από τη λεία των ιμπε­ρια­λι­στι­κών πολέ­μων και επεμ­βά­σε­ων ενα­ντί­ον άλλων λαών».

Κατα­λή­γο­ντας, παρου­σί­α­σε το πλού­σιο πρό­γραμ­μα δρά­σης για το επό­με­νο διά­στη­μα, σημειώ­νο­ντας πως «Το 19ο Συνέ­δριο της ΕΕΔΥΕ μπο­ρεί και πρέ­πει να σημα­το­δο­τή­σει το παρα­πέ­ρα δυνά­μω­μα της ΕΕΔΥΕ, του αντι­πο­λε­μι­κού — αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κού κινή­μα­τος. Επί της ουσί­ας, αυτό απαι­τεί ένα πλα­τύ και καλά σχε­δια­σμέ­νο άνοιγ­μα από όλες τις Επι­τρο­πές Ειρή­νης, παίρ­νο­ντας υπό­ψη τις εγχώ­ριες και διε­θνείς εξε­λί­ξεις, τους ενδοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κούς αντα­γω­νι­σμούς, την Ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή και Ελλη­νο­γαλ­λι­κή Συμ­φω­νία, τις εξε­λί­ξεις στα Ελλη­νο­τουρ­κι­κά και στο Κυπρια­κό. Να εστιά­σου­με στους σχε­δια­σμούς και στις ευθύ­νες της αστι­κής τάξης, της κυβέρ­νη­σης, του ΣΥΡΙΖΑ και των αστι­κών κομ­μά­των. Να συμ­βάλ­λου­με να κατα­νο­εί­ται καλύ­τε­ρα η επι­κίν­δυ­νη πολι­τι­κή της εμπλο­κής και η ανα­γκαιό­τη­τα του δυνα­μώ­μα­τος της πάλης ενά­ντια σε ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ. Να οργα­νω­θεί καλύ­τε­ρα η δου­λειά μας, με στό­χο να δυνα­μώ­σει και να μαζι­κο­ποι­η­θεί παρα­πέ­ρα το αντι­πο­λε­μι­κό — αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κό κίνημα»

Εισήγηση του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ στο 19ο Συνέδριο

PDF Logo

19ο Συνέδριο ΕΕΔΥΕ Τοποθέτηση του Νίκου Παπαναστάση, βουλευτή και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Χαιρετιστήρια μηνύματα από ξένα κινήματα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο