Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΕΔΥΕ-Επιτροπές Ειρήνης: Σήμερα η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης — Εκδηλώσεις σε όλη την χώρα

Με αιτή­μα­τα «Καμία συμ­με­το­χή στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο! Να κλεί­σουν τώρα όλες οι αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κές βάσεις! Κανέ­νας φαντά­ρος και αξιω­μα­τι­κός σε απο­στο­λές εκτός συνό­ρων!» πραγ­μα­το­ποιεί­ται το αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κό διή­με­ρο δρά­σης που διορ­γα­νώ­νουν αυτό το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο η Ελλη­νι­κή Επι­τρο­πή Διε­θνούς Ύφε­σης και Ειρή­νης (ΕΕΔΥΕ) και οι Επι­τρο­πές Ειρή­νης σε όλη τη χώρα.

Σήμε­ρα, Κυρια­κή 22 Μάη, διε­ξά­γε­ται η 40ή Μαρα­θώ­νια Πορεία Ειρή­νης, που ξεκί­νη­σε στις 8 π.μ. στον Τύμ­βο του Μαρα­θώ­να και τερ­μα­τι­σμό — συγκέ­ντρω­ση στις 6.30 μ.μ. στο υπουρ­γείο Εθνι­κής Άμυνας.

Στην εκδή­λω­ση — υπο­δο­χή στο υπουρ­γείο Εθνι­κής Άμυ­νας θα παρα­βρε­θεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

Η εκδή­λω­ση θα ολο­κλη­ρω­θεί με ένα μονα­δι­κό μου­σι­κό πρό­γραμ­μα, επι­με­λη­μέ­νο από τον Πανελ­λή­νιο Μου­σι­κό Σύλ­λο­γο (ΠΜΣ) και για τη συμ­βο­λή αυτή η ΕΕΔΥΕ εκφρά­ζει θερ­μές ευχαριστίες.

Πολύ­μορ­φες δρά­σεις με κινη­το­ποι­ή­σεις και συγκε­ντρώ­σεις θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν σε όλη τη χώρα.

Όπως σημειώ­νει η ΕΕΔΥΕ στο κάλε­σμά της: «Δυνα­μώ­νου­με την πάλη για να κλεί­σουν τώρα όλες οι αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κές βάσεις. Να στα­μα­τή­σει, να ματαιω­θεί οποια­δή­πο­τε απο­στο­λή στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων και πολε­μι­κού υλι­κού εκτός συνό­ρων. Κανέ­νας φαντά­ρος, υπα­ξιω­μα­τι­κός και αξιω­μα­τι­κός να μη στα­λεί στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές απο­στο­λές. Η συμ­με­το­χή στην 40ή Μαρα­θώ­νια Πορεία και στις πρω­το­βου­λί­ες της ΕΕΔΥΕ σε όλη τη χώρα, στο πλαί­σιο του διη­μέ­ρου πανελ­λα­δι­κής αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κής δρά­σης, είναι ο καλύ­τε­ρος τρό­πος για να τιμή­σει κανείς στην πρά­ξη τους αγώ­νες του Λαμπρά­κη, του Νικη­φο­ρί­δη, των χιλιά­δων αγω­νι­στών που πάλε­ψαν ενά­ντια στην τότε ΕΟΚ, στο ΝΑΤΟ, ενά­ντια στην πρόσ­δε­ση της Ελλά­δας σε αυτά τα δολο­φο­νι­κά εργα­λεία του κεφα­λαί­ου κατά των λαών».

Σε συμ­με­το­χή στην 40ή Μαρα­θώ­νια Πορεία Ειρή­νης καλούν επί­σης η ΟΓΕ, η Κίνη­ση για την Εθνι­κή Άμυ­να (ΚΕΘΑ), η Κίνη­ση Από­στρα­των Αστυ­νο­μι­κών, η ΕΕΔ­ΔΑ­και το Μέτω­πο Αγώ­να Σπουδαστών.

Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα:

Στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, η ΕΔΥΕΘ οργα­νώ­νει Πορεία Ειρή­νης που θα ξεκι­νή­σει στις 11 π.μ. από το Γ’ Σώμα Στρατού.

Στην Πάτρα το Εργα­τι­κό Κέντρο Πάτρας και η Γραμ­μα­τεία ΕΕΔΥΕ Πάτρας και Δυτι­κής Αχα­ΐ­ας, διορ­γα­νώ­νουν δια­μαρ­τυ­ρία στον Άραξο.

Στην Αιτω­λο­α­καρ­να­νία στις 11 π.μ., θα γίνει δια­μαρ­τυ­ρία έξω από την πύλη της βάσης του Ακτί­ου. Στις 9 π.μ. ανα­χώ­ρη­ση λεω­φο­ρεί­ων απ’ το ΕΚ Αγρινίου.

Στην Ηλεία, στις 10.30 π.μ. θα γίνει συγκέ­ντρω­ση έξω απ’ το αερο­δρό­μιο της Ανδραβίδας.

Στην Κρή­τη θα γίνει παγκρή­τια πορεία στη βάση της Σού­δας, με ραντε­βού στις 12 μ. στην πλα­τεία Δημο­τι­κής Αγο­ράς των Χανίων.

Στη Λάρι­σα, αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή συγκέ­ντρω­ση στην 6.30 μ.μ., στην πλα­τεία Ταχυ­δρο­μεί­ου και θα ακο­λου­θή­σει πορεία στην 110 Πτέ­ρυ­γα Μάχης.

Σε παμπε­λο­πον­νη­σια­κή Πορεία Ειρή­νης, με εκκί­νη­ση στις 5.30 μ.μ. από την πλα­τεία Μεσ­σή­νης, καλούν η Επι­τρο­πή Ειρή­νης Μεσ­ση­νί­ας και όλες οι Επι­τρο­πές Ειρή­νης της Περι­φέ­ρειας Πελο­πον­νή­σου. Την ίδια μέρα θα διορ­γα­νω­θεί μεγά­λη συγκέ­ντρω­ση — συναυλία.

Στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη θα γίνει συγκέ­ντρω­ση στις 7.30 μ.μ. στο Πάρ­κο Ακα­δη­μί­ας και θα ακο­λου­θή­σει συμ­βο­λι­κή πορεία Ειρή­νης στους δρό­μους της πόλης.

Στα Τρί­κα­λα στις 7 μ.μ., θα ξεκι­νή­σει η Πορεία Ειρή­νης από την Αγία Μονή προς την πλα­τεία Ρήγα Φεραί­ου ενώ στις 7.30 μ.μ. θα διε­ξα­χθεί αγώ­νας δρό­μου με αφε­τη­ρία το Δέλ­τα Καλα­μπά­κας και τερ­μα­τι­σμό στην πλα­τεία Ρήγα Φεραίου.

Στην Καρ­δί­τσα, θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί πορεία στους δρό­μους της πόλης με αφε­τη­ρία το μνη­μείο Αντί­στα­σης (στην είσο­δο της πόλης) στις 7.30 μ.μ. και τερ­μα­τι­σμός με εκδή­λω­ση στην πλα­τεία Πλα­στή­ρα στις 8.30 μ.μ.

Στον Βόλο, θα γίνει στις 6.30 μ.μ. συγκέ­ντρω­ση στο στρα­τό­πε­δο Γεωρ­γού­λα και πορεία στους δρό­μους της πόλης μέχρι την Παραλία.

Στην Καβά­λα, στις 7 μ.μ. θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί συγκέ­ντρω­ση και ομι­λία στην κεντρι­κή πλα­τεία, στη συνέ­χεια θα ακο­λου­θή­σει συμ­βο­λι­κή Πορεία Ειρή­νης, που θα κατα­λή­ξει στην παρα­λία (στο ύψος του ΚΤΕΛ), όπου θα δοθεί συναυ­λία από μου­σι­κό συγκρό­τη­μα της πόλης.

Στη Λέσβο, θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί πορεία ειρή­νης στις 6 μ.μ. από την Πανα­γιού­δα προς την πλα­τεία Σαπφούς.

Στο Μεσο­λόγ­γι, στις 8 μ.μ. θα γίνει ανοι­χτή συζή­τη­ση με το λαό, στην κεντρι­κή πλατεία.

Στη Ναύ­πα­κτο, στις 11 π.μ. θα γίνει ανοι­χτή συζή­τη­ση με το λαό στην κεντρι­κή πλατεία.

Στη Ζάκυν­θο, στις 8 μ.μ. συγκέ­ντρω­ση στο μνη­μείο των απαγ­χω­νι­σθέ­ντων ΕΠΟ­Νι­τών απ’ τους Γερ­μα­νούς κατα­κτη­τές στην πλα­τεία Αγί­ου Μάρκου.

Στην Κεφα­λο­νιά στο Αργο­στό­λι στις 8 μ.μ. συγκέ­ντρω­ση στον τοί­χο των εκτε­λε­σμέ­νων αγω­νι­στών απ’ τα γερ­μα­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα κατο­χής το 1944 στις παλιές φυλα­κές και πορεία στην κεντρι­κή πλα­τεία. Στο Ληξού­ρι, στις 8.30 μ.μ. συγκέ­ντρω­ση στο μνη­μείο των εκτε­λε­σμέ­νων απ’ τους Γερ­μα­νούς κατα­κτη­τές στην κεντρι­κή πλατεία.

Στην Ιθά­κη, τις 8 μ.μ. συγκέ­ντρω­ση στην κεντρι­κή πλα­τεία στο Βαθύ.

Στην Ατα­λά­ντη Λοκρί­δας, η Ομά­δα Γυναι­κών διορ­γα­νώ­νει εκδή­λω­ση στις 7.30 μ.μ. στο Κων­στα­ντί­νειο Πνευ­μα­τι­κό Κέντρο.

Στην Πτο­λε­μα­ΐ­δα, η Επι­τρο­πή Ειρή­νης καλεί το λαό της περιο­χής να πάρει μέρος στην πορεία στις 7 μ.μ., με σημείο εκκί­νη­σης τον σιδη­ρο­δρο­μι­κό σταθ­μό και τερ­μα­τι­σμό στις 8 μ.μ., στην κεντρι­κή πλα­τεία της πόλης, όπου και θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί εκδήλωση.

Στη Σάμο διορ­γα­νώ­νε­ται αντι­ϊ­μπε­ρια­λι­στι­κό – αντι­πο­λε­μι­κό διή­με­ρο στις 28 — 29 Μάη. Το Σάβ­βα­το θα γίνει πορεία Ειρή­νης που θα ξεκι­νή­σει στις 5 το από­γευ­μα από το στρα­τό­πε­δο — φυλα­κή στου Ζερ­βού και θα τερ­μα­τί­σει στη πλα­τεία Πυθα­γό­ρα όπου θα γίνει αντι­πο­λε­μι­κή συγκέ­ντρω­ση. Θα συμ­με­τέ­χουν και Τούρ­κοι συνα­γω­νι­στές της Επι­τρο­πής Ειρή­νης Σμύρ­νης. Την Κυρια­κή θα γίνει αγώ­νας δρό­μου στο Καρ­λό­βα­σι, με εκκί­νη­ση από την κεντρι­κή πλ. Καρ­λο­βά­σου (πλ. Βαλα­σκα­τζή), στις 9 το πρωί και τερ­μα­τι­σμό στο ίδιο σημείο.

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο