Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΕΔΥΕ: Καταγγέλλει την ανανέωση της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας — ΗΠΑ»

Την ανα­νέ­ω­ση της «Συμ­φω­νί­ας Αμοι­βαί­ας Αμυ­ντι­κής Συνερ­γα­σί­ας Ελλά­δας — ΗΠΑ» καταγ­γέλ­λει με ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε η Ελλη­νι­κή Επι­τρο­πή για την Διε­θνή Ύφε­ση και Ειρή­νη (ΕΕΔΥΕ).

Στην ανα­κοί­νω­σή της αναφέρει:

«Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, ακο­λου­θώ­ντας την πεπα­τη­μέ­νη όλων των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων και βαθαί­νο­ντας στα­θε­ρά ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρο την εμπλο­κή της χώρας μας στους ευρω­α­τλα­ντι­κούς, ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς, προ­χώ­ρη­σε στην καθιε­ρω­μέ­νη ετή­σια ανα­νέ­ω­ση, με απώ­τε­ρο στό­χο και την μακρό­χρο­νη ανα­νέ­ω­σή της.

Οι διπλω­μα­τι­κές αβρό­τη­τες ανά­με­σα στην πρε­σβεία των ΗΠΑ και στο ελλη­νι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών, η επι­βε­βαί­ω­ση της μετα­ξύ τους “αλλη­λο­ε­κτί­μη­σης” είναι προ­κλη­τι­κές κι επι­κίν­δυ­νες. Φανε­ρώ­νουν τον ανα­βαθ­μι­σμέ­νο ρόλο που επι­χει­ρεί να παί­ξει στην περιο­χή η ελλη­νι­κή αστι­κή τάξη, στο πλαί­σιο της γεω­στρα­τη­γι­κής της ανα­βάθ­μι­σης. Η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση, με τη στή­ρι­ξη των αστι­κών κομ­μά­των, παί­ζει με τη φωτιά του πολέ­μου στο έδα­φος των οξυ­μέ­νων αντα­γω­νι­σμών ανά­με­σα σε ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα και της κλι­μά­κω­σης της μετα­ξύ τους επι­θε­τι­κό­τη­τας. Προει­δο­ποιούν για τερά­στιους κιν­δύ­νους για τον ελλη­νι­κό λαό και τους λαούς της περιο­χής που φέρ­νει η ανα­νέ­ω­ση κι ενί­σχυ­ση της ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κής συμ­φω­νί­ας για τις στρα­τιω­τι­κές βάσεις, οι υπέ­ρο­γκες δαπά­νες για τους ΝΑΤΟι­κούς εξο­πλι­σμούς, η δέσμευ­ση για απο­στο­λή συστοι­χί­ας πυραύ­λων “Patriot” στη Σαου­δι­κή Αρα­βία, αλλά και η απο­στο­λή στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων στο Μάλι της Αφρικής.

Όλο το πλέγ­μα των ευρω­α­τλα­νι­κών υπο­δο­μών στη χώρα μας, δεν έχει καμία απο­λύ­τως σχέ­ση με την ασφά­λεια και την άμυ­να της Ελλά­δας. Εξυ­πη­ρε­τεί τους οξύ­τα­τους αντα­γω­νι­σμούς για την ανα­κο­πή της Ρωσι­κής και Κινε­ζι­κής παρέμ­βα­σης στην περιο­χή, μετα­τρέ­πει τη χώρα μας σε πολε­μι­κό ορμη­τή­ριο, αλλά ταυ­τό­χρο­να και σε μαγνή­τη επι­θέ­σε­ων. Η ύπαρ­ξη των ευρω­α­τλα­ντι­κών βάσε­ων και υπο­δο­μών δεν έχει καμία σχέ­ση με τα πραγ­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα του ελλη­νι­κού λαού. Τα περι­βό­η­τα “αντι­σταθ­μι­στι­κά οφέ­λη”, είναι οφέ­λη μόνο για τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους και την αύξη­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας τους. Στη­ρί­ζο­νται στην παρα­πέ­ρα εκμε­τάλ­λευ­ση των εργα­ζο­μέ­νων, στις ελα­στι­κές σχέ­σεις εργασίας.

ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ ευνο­ούν με τη στά­ση τους την τουρ­κι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα, όπως γίνε­ται φανε­ρό κι από το προ­σχέ­διο Συμπε­ρα­σμά­των της Συνό­δου Κορυ­φής της ΕΕ, που βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη, παρα­πέ­μπο­ντας στο απώ­τε­ρο μέλ­λον την εκτί­μη­ση της κατά­στα­σης και δίνο­ντας ταυ­τό­χρο­να όλο τον χρό­νο στην τουρ­κι­κή αστι­κή τάξη για τη δημιουρ­γία τετε­λε­σμέ­νων. Μας ανη­συ­χεί η ενί­σχυ­ση της βάσης στη Σού­δα, για την οποία προ­βλέ­πο­νται ιδιαί­τε­ρα αυξη­μέ­νες δαπά­νες από πλευ­ράς ΗΠΑ, ώστε να παί­ζει ακό­μη πιο ανα­βαθ­μι­σμέ­νο ρόλο στους πολε­μι­κούς σχε­δια­σμούς κατά των λαών. Η έντα­ξη των λιμα­νιών της Καβά­λας, της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης, του Βόλου στους παρα­πά­νω σχε­δια­σμούς, η φιλο­ξε­νία ενό­πλων δυνά­με­ων των ΗΠΑ στο Στε­φα­νο­βί­κειο, η παρά­δο­ση των ναυ­πη­γεί­ων της Ελευ­σί­νας, του Σκα­ρα­μα­γκά, της Σύρου στην αμε­ρι­κα­νι­κή ΟΝΕΧ με στό­χο να παί­ζουν ενι­σχυ­μέ­νο εμπο­ρι­κό και στρα­τιω­τι­κό ρόλο ως βάσεις ναυ­πη­γο­ε­πι­σκευ­ής για τον αμε­ρι­κα­νι­κό στό­λο, απο­τε­λούν στοι­χεία εμπλο­κής και ταυ­τό­χρο­να εγκυ­μο­νούν θανά­σι­μους κιν­δύ­νους για το λαό μας. Έρχο­νται να πατή­σουν στη νέα επι­κίν­δυ­νη ατζέ­ντα “ΝΑΤΟ 2030”, στη συμ­φω­νία με τα Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα, στην ενί­σχυ­ση της οικο­νο­μι­κής, πολι­τι­κής, στρα­τιω­τι­κής συνερ­γα­σί­ας με το κρά­τος — τρο­μο­κρά­τη του Ισρα­ήλ, στους γενι­κό­τε­ρους σχε­δια­σμούς για την ευρύ­τε­ρη περιο­χή της Αν. Μεσο­γεί­ου και της Μ. Ανατολής.

Μπρο­στά σε όλες αυτές τις εξε­λί­ξεις είναι ανά­γκη να δυνα­μώ­σει απο­φα­σι­στι­κά η λαϊ­κή διεκ­δί­κη­ση ενά­ντια στην εμπλο­κή της χώρας στους ευρω­α­τλα­ντι­κούς σχε­δια­σμούς, για το ξήλω­μα των βάσε­ων, την επι­στρο­φή των ελλη­νι­κών ενό­πλων δυνά­με­ων από τις απο­στο­λές στο εξω­τε­ρι­κό. Για την απο­δέ­σμευ­ση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με το λαό νοι­κο­κύ­ρη στον τόπο του. Να χαρά­ξει το δρό­μο που μπο­ρεί να εγγυ­η­θεί την πραγ­μα­τι­κή ειρή­νη, φιλία, αλλη­λεγ­γύη, τις αμοι­βαί­ες και επω­φε­λείς σχέ­σεις ανά­με­σα στους λαούς!».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο