Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΕΔΥΕ: 70 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Νικηφορίδη

Με αφορ­μή την συμπλή­ρω­ση 70 χρό­νων από την δολο­φο­νία του αγω­νι­στή της ειρή­νης Νίκο Νικη­φο­ρί­δη, το Γρα­φείο Τύπου της Επι­τρο­πής για την Διε­θνή Ύφε­ση και Ειρή­νη (ΕΕΔΥΕ) εξέ­δω­σε την παρα­κά­τω ανακοίνωση:

70 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Νικηφορίδη

Συμπλη­ρώ­νο­νται φέτος 70 χρό­νια από την 5η του Μάρ­τη του 1951, όταν το μισαλ­λό­δο­ξο μετεμ­φυ­λια­κό κρά­τος εκτέ­λε­σε στο «συνή­θη τόπο εκτέ­λε­σης των λαϊ­κών αγω­νι­στών», πίσω από το Επτα­πύρ­γιο στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, τον πρω­το­μάρ­τυ­ρα του Ελλη­νι­κού Κινή­μα­τος Ειρή­νης Νίκο Νικη­φο­ρί­δη. Εκτε­λέ­στη­κε μαζί με άλλους έξι μαχη­τές του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλά­δας, αγω­νι­στές για την εθνι­κή και κοι­νω­νι­κή απε­λευ­θέ­ρω­ση του λαού.

Ο Νίκος Νικη­φο­ρί­δης, όταν εκτε­λέ­στη­κε, ήταν ένας 23χρονoς νέος, που, παρά το νεα­ρό της ηλι­κί­ας του, είχε προ­λά­βει να πάρει μέρος στους εθνι­κο­α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κούς και αντι­φα­σι­στι­κούς αγώ­νε­ςτου λαού μας μέσα από τις γραμ­μές της ΕΠΟΝ, στην οποία εντά­χθη­κε σε ηλι­κία μόλις 15 ετών. Για­τη δρά­ση του αυτή το αστι­κό κρά­τος τον εξό­ρι­σε αρχι­κά στην Ικα­ρία και στη συνέ­χεια στο κολα­στή­ριο της Μακρο­νή­σου. Παρά τα φρι­κτά βασα­νι­στή­ρια δε λύγι­σε, δεν υπέ­γρα­ψε δήλω­ση μετα­νοί­ας και απο­κή­ρυ­ξης των ιδε­ών του.

Μετά την απε­λευ­θέ­ρω­σή του από τη Μακρό­νη­σο βρέ­θη­κε στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, όπου συνε­λή­φθη­ξα­νά και δικά­στη­κε από στη­μέ­νο στρα­το­δι­κείο. Η κατη­γο­ρία και η κατα­δί­κη, με την οποία στή­θη­κε­στο εκτε­λε­στι­κό από­σπα­σμα, ήταν «η συλ­λο­γή υπο­γρα­φών για την ειρή­νη», η συλ­λο­γή υπο­γρα­φώ­νε­νά­ντια στην εξά­πλω­ση των ατο­μι­κών όπλων, μία καμπά­νια του Παγκο­σμί­ου Συμ­βου­λί­ου Ειρή­νης, γνω­στή ως «Έκκλη­ση της Στοκ­χόλ­μης». Η από­φα­ση του στρα­το­δι­κεί­ου ανέ­φε­ρε, «…κατε­δι­κά­σθη εις θάνα­τον ο αρχη­γός του Δημο­κρα­τι­κού Φιλει­ρη­νι­κού Μετώ­που Νέων και κομ­μου­νι­στής Νίκος Νικη­φο­ρί­δης». Κατα­δι­κά­στη­κε με βάση τον «Ανα­γκα­στι­κό Νόμο 509» για δήθεν σύστα­ση παρά­νο­μου μηχα­νι­σμού κατα­σκο­πεί­ας, Νόμο με τον οποί­ον δεκά­δες χιλιά­δες κομ­μου­νι­στές και άλλοι αντι­φα­σί­στες, λαϊ­κοί αγω­νι­στές οδη­γή­θη­καν στα εκτε­λε­στι­κά απο­σπά­σμα­τα, στις φυλα­κές και στις εξορίες.

Η από­φα­ση του δικα­στη­ρί­ου ξεσή­κω­σε κύμα αντι­δρά­σε­ων διε­θνώς. Επι­στο­λές προς την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση έστει­λαν κορυ­φαί­οι δια­νο­ού­με­νοι και επι­στή­μο­νες από όλο τον κόσμο. Ο φυσι­κός Άλμπερτ Αϊν­στάιν, ο φιλό­σο­φος, αγω­νι­στής για την ειρή­νη Μπέρ­τραντ Ράσελ, ο πρό­ε­δρος του Παγκο­σμί­ου Συμ­βου­λί­ου Ειρή­νης Φρε­ντε­ρίκ Ζολιό και η σύζυ­γός του Ιρέν Κιου­ρί, αντι­φα­σί­στες αγω­νι­στές και κάτο­χοι του βρα­βεί­ου Νόμπελ Χημεί­ας και πολ­λοί άλλοι.

Η θυσία του Ν. Νικη­φο­ρί­δη δε στα­μά­τη­σε εδώ και 70 χρό­νια να φωτί­ζει τους αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κούς– αντι­πο­λε­μι­κούς και φιλει­ρη­νι­κούς αγώ­νες του λαού μας. Τους αγώ­νες για πυρη­νι­κό αφοπλισμό,ενάντια στον ιμπε­ρια­λι­σμό και τους πολέ­μους που γεν­νά, ενά­ντια στον ξερι­ζω­μό και την προ­σφυ­γιά, ενά­ντια στην εκμε­τάλ­λευ­ση, για ειρή­νη με κοι­νω­νι­κή δικαιο­σύ­νη και ισό­τη­τα όλων των ανθρώ­πων. Ειδι­κά σήμε­ρα, τους αγώ­νες για την ζωή και την υγεία του λαού μας, ενά­ντια στην συνε­χή­υ­πο­βάθ­μι­ση και εγκα­τά­λει­ψη του συστή­μα­τος υγεί­ας, ενά­ντια στην απα­ξί­ω­ση των υγειονομικών,γιατρών και νοσηλευτών.

Η θυσία του φωτί­ζει σήμε­ρα και τους αγώ­νες της νεο­λαί­ας για μόρ­φω­ση και δου­λειά, για ζωή με δικαιώ­μα­τα κι αξιο­πρέ­πεια. Ειδι­κά στις μέρες μας που η κυβέρ­νη­ση, στα χνά­ρια των προ­κα­τό­χω­ντης, έχει εξα­πο­λύ­σει μία πρω­το­φα­νή επί­θε­ση ενά­ντια στα δικαιώ­μα­τα του λαού και της νέας γενιάς, που επι­στρα­τεύ­ει κάθε μέρα τους κατα­σταλ­τι­κούς της μηχα­νι­σμούς για να τρο­μο­κρα­τή­σει και πα-τάξει τη λαϊ­κή αντί­δρα­ση και αντίσταση.

Σήμε­ρα, δυνα­μώ­νει απει­λη­τι­κά η επι­θε­τι­κό­τη­τα των μονο­πω­λί­ων, η ανα­ζή­τη­ση νέων πηγών κερ­δο­φο­ρί­ας οξύ­νει τις ενδοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κές αντι­θέ­σεις, τον αντα­γω­νι­σμό για το μοί­ρα­σμα των αγορών,για τον έλεγ­χο των πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κών κι ενερ­γεια­κών πηγών, των δρό­μων μετα­φο­ράς υδρο­γο­ναν­θρά­κων και εμπο­ρευ­μά­των. Αυξά­νει ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρο η απει­λή νέων ιμπε­ρια­λι­στι­κών­πο­λέ­μων με θύμα­τα τους λαούς.

Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ – με τη στή­ρι­ξη όλων των κομ­μά­των του ευρω­α­τλα­ντι­σμού – συνε­χί­ζει πιστά την πολι­τι­κή των προη­γού­με­νων. Μία πολι­τι­κή στε­νής πρόσ­δε­σης στους δολο­φο­νι­κούς οργα­νι­σμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Συμ­με­τέ­χει ενερ­γά στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς, συμ­βά­λει στην ενί­σχυ­ση των στρα­τιω­τι­κών δομών της ΝΑΤΟϊ­κής λυκο­συμ­μα­χί­ας. Στα χνά­ρια της προη­γού­με­νης κυβέρ­νη­σης του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ νέες βάσεις και άλλες στρα­τιω­τι­κές υπο­δο­μές. Εμπλέ­κει τη χώρα στην επι­κίν­δυ­νη αντι­πα­ρά­θε­ση των ΗΠΑ – ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα, την μετα­τρέ­πει σε ορμη­τή­ριο ενά­ντια σε άλλους λαούς και σε στό­χο απα­ντη­τι­κών χτυ­πη­μά­των, δημιουρ­γεί θανά­σι­μους κιν­δύ­νους για το λαό μας. Συνε­χί­ζει τις δυσβά­στα­χτες ΝΑΤΟϊ­κές στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες, αφαι­ρώ­ντας τα χρή­μα­τα από την υγεία, τη μόρ­φω­ση, τον πολι­τι­σμό, τον αθλη­τι­σμό. Συνε­χί­ζει τη στε­νή συνερ­γα­σί­ας με το Ισρα­ήλ, που σφα­γιά­ζει καθη­με­ρι­νά το μαρ­τυ­ρι­κό­λαό της Παλαιστίνης.

Η αστι­κή τάξη της Ελλά­δας, με σκο­πό την «γεω­στρα­τη­γι­κή της ανα­βάθ­μι­ση», εμπλέ­κει τη χώρα σεε­πι­κίν­δυ­νο αντα­γω­νι­σμό με την αστι­κή τάξη της Τουρ­κί­ας. Από κοι­νού δημιουρ­γούν θανά­σι­μους κιν­δύ­νους για τους λαούς και των δύο χωρών. Είναι πολύ ορα­τός ο κίν­δυ­νος απώ­λειας κυριαρ­χι­κών­μας δικαιωμάτων.

Καλού­με την εργα­τι­κή τάξη, τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, τις γυναί­κες και τη νεο­λαία της χώρας μας να πυκνώ­σουν τις γραμ­μές του αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κού – αντι­πο­λε­μι­κού και φιλει­ρη­νι­κού κινή­μα­τος. Κόντρα στις πολε­μο­κά­πη­λες σημαί­ες των αστών να υψώ­σουν τη δική τους σημαία της συνα­δέλ­φω­σης των λαών, της ειρή­νης και της κοι­νω­νι­κής δικαιο­σύ­νης, της φιλί­ας και της συνεργασίας.

Συνε­χί­ζου­με τον αγώ­να, απαιτώντας:

-Να καταρ­γη­θεί η Ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή Συμ­φω­νία για τις Στρα­τιω­τι­κές Βάσεις.
-Να κλεί­σει η βάση της Σού­δας, να καταρ­γη­θούν οι βάσεις και τα Στρα­τη­γεία του θανάτου,να μη δημιουρ­γη­θεί καμία νέα βάση ή άλλη στρα­τιω­τι­κή υποδομή.
-Καμία συμ­με­το­χή στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και πολέ­μους, καμία συμ­με­το­χή των Ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων σε ιμπε­ρια­λι­στι­κές απο­στο­λές στο εξωτερικό.
-Καμία αλλα­γή των συνό­ρων και των Συν­θη­κών που τα καθορίζουν.
-Απο­δέ­σμευ­ση από τις λυκο­συμ­μα­χί­ες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Διαβάστε την ανακοίνωση σε pdf

PDF Logo

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο