Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Εθνικά επωφελή» κλπ. εκβιαστικά διλήμματα

«Το εθνι­κό μέτω­πο θεω­ρώ ότι υπάρ­χει. Άσχε­τα αν κάποιοι επι­μέ­νουν να το υπο­νο­μεύ­ουν για λόγους εσω­τε­ρι­κής κατα­νά­λω­σης. Δεν υπάρ­χει όμως ουσια­στι­κή δια­φο­ρο­ποί­η­ση στη στρα­τη­γι­κή μας μετα­ξύ του­λά­χι­στον της κυβέρ­νη­σης, της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης και του ΚΙΝΑΛ. Μπο­ρεί να υπάρ­χουν επι­μέ­ρους δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις, οι οποί­ες συχνά μεγε­θύ­νο­νται, για λόγους επι­κοι­νω­νί­ας και όχι ουσί­ας».

Αυτά δήλω­νε τον περα­σμέ­νο Σεπτέμ­βρη ο πρω­θυ­πουρ­γός από τη ΔΕΘ, μιλώ­ντας για τα Ελλη­νο­τουρ­κι­κά, στο φόντο των τότε προ­σπα­θειών για επα­νέ­ναρ­ξη των διε­ρευ­νη­τι­κών επα­φών, με άμε­ση παρέμ­βα­ση ΗΠΑ και ΕΕ.

Από τότε βέβαια κύλη­σε πολύ νερό στ’ αυλά­κι και προ­στέ­θη­καν πολ­λές ακό­μα απο­δεί­ξεις για το «εθνι­κό» μέτω­πο των αστι­κών κομμάτων:
Από τις συμ­φω­νί­ες σκο­πι­μό­τη­τας με την Ιτα­λία και την Αίγυ­πτο, έως τα εξο­πλι­στι­κά προ­γράμ­μα­τα, που έχουν όλα τη σφρα­γί­δα των αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών σχεδιασμών.

Γι’ αυτό ακού­γε­ται αστεία η παρό­τρυν­ση του Αλ. Τσί­πρα στον πρω­θυ­πουρ­γό να πρά­ξει «το εθνι­κά επω­φε­λές» και όχι «το κομ­μα­τι­κά ανα­γκαίο», όπως έγρα­φε τις προ­άλ­λες σε άρθρο του, όπου σχο­λί­α­ζε την παρέμ­βα­ση Σαμα­ρά για τα Ελληνοτουρκικά.

Το ερώ­τη­μα λοι­πόν παρα­μέ­νει: Αφού όλες οι αστι­κές πολι­τι­κές δυνά­μεις είναι «μια ωραία ατμό­σφαι­ρα», παρά τις «επι­μέ­ρους δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις», σε ποιον απευ­θύ­νο­νται οι εκκλή­σεις για «εθνι­κή» ενό­τη­τα;

Ξεκά­θα­ρα στο λαό, που τον καλούν με το «καλό» των ψεύ­τι­κων προσ­δο­κιών και με τ’ «άγριο» των εκβια­στι­κών διλημ­μά­των να συναι­νέ­σει στην πολι­τι­κή που ανοί­γει διά­πλα­τα την πόρ­τα σε τερά­στιους κινδύνους.

Όμως, το μόνο επω­φε­λές για εκεί­νον βρί­σκε­ται σε σύγκρου­ση με τα «εθνι­κά» συμ­φέ­ρο­ντα της αστι­κής τάξης, τα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια και τα κόμ­μα­τα που τα υπηρετούν…

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο