Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας: «Καλούμε όλο τον κόσμο πριν φύγει για διακοπές να δώσει μία μονάδα αίμα»

Κάλε­σμα στους πολί­τες πριν φύγουν για δια­κο­πές ή όταν επι­στρέ­ψουν να δώσουν αίμα, απηύ­θυ­νε η πρό­ε­δρος του Εθνι­κού Κέντρου Αιμο­δο­σί­ας Χάρις Ματσού­κα μιλώ­ντας στον ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό του ΑΠΕ «Πρα­κτο­ρείο 104,9 FM».

Μιλώ­ντας για τις ανά­γκες που υπάρ­χουν τη θερι­νή περί­ο­δο και περι­γρά­φο­ντας την «εικό­να» που επι­κρα­τεί, η κ. Ματσού­κα τόνι­σε πως «δεν είμα­στε στο “κόκ­κι­νο”, αλλά πάντα ο Ιού­λιος και ακό­μη περισ­σό­τε­ρο ο Αύγου­στος είναι δύσκο­λοι μήνες για την αιμο­δο­σία. Αυτή τη στιγ­μή είμα­στε περί­που στα επί­πε­δα που είμα­στε κάθε χρό­νο τέτοια επο­χή (…) Παρό­λα αυτά δεν έχου­με πολύ μεγά­λες ελλεί­ψεις του­λά­χι­στον για την ώρα».

Βέβαια — πρό­σθε­σε η κ. Ματσού­κα — «είναι μπρο­στά ο Αύγου­στος και ο Σεπτέμ­βριος και γι’ αυτό τα νοσο­κο­μεία και το Εθνι­κό Κέντρο Αιμο­δο­σί­ας έχουν αυξή­σει τις δρά­σεις τους για συλ­λο­γή αίμα­τος για τον επό­με­νο μήνα που θα είναι ακό­μη περισ­σό­τε­ρος κόσμος στις δια­κο­πές τους. Χθες και σήμε­ρα (είχα­με) αιμο­δο­σία στο Μετρό Συντάγ­μα­τος από το Εθνι­κό Κέντρο αιμο­δο­σί­ας και καλού­με όλο τον κόσμο πριν φύγει για δια­κο­πές να δώσει μία μονά­δα αίμα».

Ερω­τη­θεί­σα σχε­τι­κά, η κ. Ματσού­κα υπο­γράμ­μι­σε ότι «το σύστη­μα αιμο­δο­σί­ας χρειά­ζε­ται ανα­διορ­γά­νω­ση, έχουν γίνει σημα­ντι­κά βήμα­τα τα τελευ­ταία χρό­νια για μια κεντρι­κο­ποί­η­ση του συστή­μα­τος, δηλα­δή να υπάρ­χει ένας κεντρι­κός σχε­δια­σμός, συντο­νι­σμός και έλεγ­χος, αυτό θα συν­δε­θεί και με αυτάρ­κεια αίμα­τος, καθώς η χώρα μας γενι­κά συλ­λέ­γει πολύ αίμα συγκρι­νό­με­νη με τις χώρες της Ευρώ­πης, πολύ αίμα ανά πλη­θυ­σμό, αλλά παρό­λα αυτά επο­χια­κά και τοπι­κά έχου­με ελλεί­ψεις. Αυτό κατά κύριο λόγο οφεί­λε­ται στην έλλει­ψη κεντρι­κού συντο­νι­σμού και δια­χεί­ρι­σης. Είμα­στε στη δια­δι­κα­σία εκ βάθρων ανα­διάρ­θρω­σης του συστήματος».

Επί­σης — πρό­σθε­σε η κ. Ματσού­κα — «αυτό που τώρα είμα­στε στη δια­δι­κα­σία να υλο­ποι­ή­σου­με, είναι της κεντρι­κής επε­ξερ­γα­σί­ας του αίμα­τος, δηλα­δή, στα κέντρα αίμα­τος να γίνε­ται όλη η δια­δι­κα­σία επε­ξερ­γα­σί­ας και να δια­νέ­μο­νται έτοι­μα, υψη­λής ποιό­τη­τας, προ­ϊ­ό­ντα στα νοσο­κο­μεία και νομί­ζου­με αυτό θα αλλά­ξει όλη την εικό­να και θα βγού­με επι­τέ­λους από αυτή την εικό­να μιας χώρας η οποία δεν έχει αίμα, ταλαι­πω­ρού­νται οι μεταγ­γι­ζό­με­νοι άρρω­στοι και γίνο­νται όλα σε ένα επί­πε­δο τοπικό».

Για τη Βόρεια Ελλά­δα και το Κέντρο Αιμο­δο­σί­ας που θα γινό­ταν στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, η κ. Ματσού­κα επι­σή­μα­νε, μετα­ξύ άλλων, πως «πρέ­πει να δού­με με τη νέα ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας, να λάβουν υπό­ψη το στρα­τη­γι­κό σχε­δια­σμό που έχει γίνει» προ­σθέ­το­ντας πως «υπάρ­χει η δωρεά ενός μεγά­λου οικο­πέ­δου στην περιο­χή του δήμου Δέλ­τα και πρέ­πει να μπει μπρο­στά και η δια­δι­κα­σία της υλο­ποί­η­σης του Κέντρου Αίμα­τος της Βόρειας Ελλά­δας (…)Υπάρ­χει ένας χρο­νι­κός ορί­ζο­ντας πεντα­ε­τί­ας, αλλά φαντά­ζο­μαι ότι θα ληφθεί μέρι­μνα ώστε να μη χαθεί μία πολύ­τι­μη δωρεά».

Όπως είπε η κ. Ματσού­κα, «με την κεντρι­κο­ποί­η­ση της επε­ξερ­γα­σί­ας αίμα­τος θα εκμε­ταλ­λευ­θού­με όλη την αλυ­σί­δα παρα­γώ­γων αίμα­τος. Αυτή τη στιγ­μή εξά­γου­με, παρά­γου­με αιμο­πε­τά­λια μόνο από το 35% των μονά­δων αίμα­τος που συλ­λέ­γου­με. Αυτό θα μπο­ρού­σε να αυξη­θεί ώστε να χρεια­ζό­μα­στε λιγό­τε­ρους δότες αιμο­πε­τα­λί­ων, να υπάρ­χει δηλα­δή μια μόνι­μη ανα­κύ­κλω­ση αιμο­πε­τα­λί­ων ώστε να μπο­ρού­με να τα διο­χε­τεύ­ου­με στους ασθε­νείς των αιμα­το­λο­γι­κών, ογκο­λο­γι­κών τμη­μά­των που έχουν πάντα ανάγκη».

*Τη συνέ­ντευ­ξη πήρε η Σοφία Παπαδοπούλου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο