Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Χρήμα με τη «σέσουλα» στο κεφάλαιο και σκληρά μέτρα στον λαό

Με φρά­σεις περί «ιστο­ρι­κού» και «ρηξι­κέ­λευ­θου» σχε­δί­ου συνό­δε­ψε ο πρω­θυ­πουρ­γός, Κυρ. Μητσο­τά­κης, την παρου­σί­α­ση του λεγό­με­νου «Εθνι­κού Σχε­δί­ου Ανά­καμ­ψης και Ανθε­κτι­κό­τη­τας», αυτού του νέου υπερ­μνη­μο­νί­ου που θα υπο­βά­λει σε νέες θυσί­ες δίχως τέλος τους εργα­ζό­με­νους και τα λαϊ­κά στρώματα.

Πίσω από τα εύη­χα συν­θή­μα­τα που χρη­σι­μο­ποί­η­σαν ο ίδιος και οι συναρ­μό­διοι υπουρ­γοί για να σερ­βί­ρουν ως «ξανα­ζε­στα­μέ­νη σού­πα» ένα «νέο παρα­γω­γι­κό μοντέ­λο», που θα είναι «αντα­γω­νι­στι­κό και εξω­στρε­φές», δηλα­δή ακρι­βώς αυτό που ακο­λού­θη­σαν όλες οι προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις (από τα πρώ­τα μνη­μό­νια έως σήμε­ρα) και κατέρ­ρευ­σε σαν χάρ­τι­νος πύρ­γος με τη νέα κρί­ση, κρύ­βε­ται ένας βαρύς λογα­ρια­σμός για τον λαό, με στό­χο να θωρα­κι­στεί η κερ­δο­φο­ρία των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων και να βρε­θεί κερ­δο­φό­ρα διέ­ξο­δο για τα συσ­σω­ρευ­μέ­να κεφάλαια.

Το «Εθνι­κό Σχέ­διο Ανά­καμ­ψης και Ανθε­κτι­κό­τη­τας», το ελλη­νι­κό σχέ­διο για τη χρη­μα­το­δό­τη­ση από το Ταμείο Ανά­καμ­ψης της ΕΕ, είναι «ένας πολύ καλά μελε­τη­μέ­νος οδι­κός χάρ­της με 170 έργα, επεν­δύ­σεις και μεταρ­ρυθ­μί­σεις», σύμ­φω­να με τον Κυρ. Μητσο­τά­κη, ο οποί­ος δια­βε­βαί­ω­σε πως «δεν περι­λαμ­βά­νει μόνο πιστώ­σεις και δρά­σεις, αλλά σημα­το­δο­τεί ρήξη με κατε­στη­μέ­νες αντι­λή­ψεις που καθη­λώ­νουν την οικο­νο­μία μας. Απο­τε­λεί ένα πραγ­μα­τι­κό εθνι­κό σχέ­διο που πατά πάνω στις προ­τε­ραιό­τη­τες του σχε­δί­ου Πισσαρίδη».

Με βάση τις ιεραρ­χή­σεις των εγχώ­ριων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων και της ΕΕ, από τα 30 πλέ­ον δισε­κα­τομ­μύ­ρια ζεστό χρή­μα που θα δοθούν στο κεφά­λαιο -«κάτι πολύ μεγα­λύ­τε­ρο από ένα νέο ΕΣΠΑ» όπως είπε ο πρω­θυ­πουρ­γός- η μερί­δια του λέο­ντος θα πάει στις «πρά­σι­νες» μπίζ­νες και την «ψηφια­κή» μετά­βα­ση. Συγκε­κρι­μέ­να: Στον πρώ­το πυλώ­να της «πρά­σι­νης μετά­βα­σης» θα δοθούν 6 δισ. ευρώ, στον δεύ­τε­ρο πυλώ­να της «ψηφια­κής μετά­βα­σης» 2,1 δισ. ευρώ, στον τρί­το πυλώ­να που αφο­ρά την «απα­σχό­λη­ση, τις δεξιό­τη­τες και την κοι­νω­νι­κή συνο­χή» 5,2 δισ. ευρώ και στον τέταρ­το τομέα που είναι οι «επεν­δύ­σεις και ο μετα­σχη­μα­τι­σμός της οικο­νο­μί­ας» 4,8 δισ. ευρώ.

Κοντά στα 18,2 δισ. ευρώ θα είναι οι επι­δο­τή­σεις και περί­που 12,7 δισ. ευρώ τα δάνεια. Εάν συνυ­πο­λο­γι­στούν και τα κεφά­λαια του ιδιω­τι­κού τομέα, συνο­λι­κά θα κινη­το­ποι­η­θούν περί τα 57 δισ. ευρώ.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός επα­νέ­λα­βε το παρα­μύ­θι των νέων και καλο­πλη­ρω­μέ­νων θέσε­ων εργα­σί­ας, λέγο­ντας πως το σχέ­διο «φιλο­δο­ξεί να δημιουρ­γή­σει 200.000 θέσεις εργα­σί­ας αλλά και να αυξή­σει το ΑΕΠ κατά 7 μονά­δες την επό­με­νη 6ετία». Φυσι­κά, ακό­μα και αν δημιουρ­γη­θούν κάποιες θέσεις εργα­σί­ας, αυτές θα είναι με συν­θή­κες εργα­σια­κού μεσαίωνα.

Άλλω­στε, και μόνο το γεγο­νός πως στη σχε­τι­κή λίστα με τις «μεταρ­ρυθ­μί­σεις» φιγου­ρά­ρουν οι ανα­τρο­πές του αιώ­να στα Εργα­σια­κά, δηλα­δή το αντερ­γα­τι­κό τερα­τούρ­γη­μα που ετοι­μά­ζε­ται να φέρει η κυβέρ­νη­ση για την κατάρ­γη­ση του 8ωρου, τη 10ωρη δου­λειά με απλή­ρω­τες υπε­ρω­ρί­ες, και το χτύ­πη­μα της συν­δι­κα­λι­στι­κής οργά­νω­σης και δρά­σης, είναι ενδει­κτι­κό για την …«ποιό­τη­τα» αυτών των θέσε­ων εργασίας.

Τα νέα προ­κλη­τι­κά πακέ­τα θα φορ­τω­θούν στις πλά­τες του λαού, με τον Κυρ. Μητσο­τά­κη να δίνει μια «πρό­γευ­ση» προ­α­ναγ­γέλ­λο­ντας φορο­λο­γι­κό σύστη­μα «που θα πρέ­πει να είναι φιλι­κό προς την ανάπτυξη».

Πηγή: 902.gr

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο