Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ειδική Προβολή — Εκδήλωση “Ο διαιτητής”

unnamed

Μια απο­λαυ­στι­κή σάτι­ρα-κρι­τι­κή στο μοντέρ­νο ποδόσφαιρο

Ο Διαι­τη­τής: από 17 Δεκεμ­βρί­ου στους κινηματογράφους

ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ — ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Θα θέλα­με να σας ενη­με­ρώ­σου­με ότι την πρώ­τη ημέ­ρα προ­βο­λής της ται­νί­ας Ο Διαι­τη­τής, την Πέμ­πτη 17 Δεκεμ­βρί­ου, πριν από την παρά­στα­ση των 20:00 στον κινη­μα­το­γρά­φο Άστορ (Στα­δί­ου 28, είσο­δος από στοά Κοραή, ΜΕΤΡΟ Πανε­πι­στή­μιο), θα προη­γη­θεί συζή­τη­ση με θέμα: Διαι­τη­τής: μέρος του παι­χνι­διού ή απο­διο­πο­μπαί­ος τράγος;

Στο πάνελ της συζή­τη­σης θα συμ­με­τέ­χουν ο κρι­τι­κός κινη­μα­το­γρά­φου Γιά­γκος Αντί­ο­χος, ο αθλη­τι­κο­γρά­φος Διο­νύ­σης Ελευ­θε­ρά­τος και ο συγ­γρα­φέ­ας Κώστας Καλ­φό­που­λος.

Ώρα προ­σέ­λευ­σης: 18:30 / Ώρα έναρ­ξης εκδή­λω­σης 18:45 / Προ­βο­λή ται­νί­ας: 20:00

Συν­διορ­γά­νω­ση: Weird Wave & περιο­δι­κό Humba! (www.humbazine.gr)

Ο Διαι­τη­τής

Ένα μικρό χωριό της Σαρ­δη­νί­ας παθια­σμέ­νο με το ποδό­σφαι­ρο, η προ­αιώ­νια έχθρα ανά­με­σα σε δύο αντί­πα­λες ομά­δες, ένας έρω­τας μετ’ εμπο­δί­ων, μια θανά­σι­μη αγρο­τι­κή βεντέ­τα, η πτώ­ση ενός αστέ­ρα της διαι­τη­σί­ας από τα ψηλά στα (πολύ) χαμη­λά: αυτά είναι τα βασι­κά συστα­τι­κά του «Διαι­τη­τή», της ακα­τα­μά­χη­τα εκκε­ντρι­κής (και ενί­ο­τε μαύ­ρης) κωμω­δί­ας του πρω­το­εμ­φα­νι­ζό­με­νου Ιτα­λού σκη­νο­θέ­τη Πάο­λο Τζούκα.

Η Atletico Pabarile είναι η χει­ρό­τε­ρη ποδο­σφαι­ρι­κή ομά­δα στο χει­ρό­τε­ρο παράρ­τη­μα της Ιτα­λί­ας: την τρί­τη κατη­γο­ρία της Σαρ­δη­νί­ας. Οι παί­κτες της είναι ατά­λα­ντοι, υπέρ­βα­ροι, ηλι­κιω­μέ­νοι ή ανή­λι­κοι, και ο προ­πο­νη­τής τους τυφλός! Ελά­χι­στοι παρα­κο­λου­θούν τους αγώ­νες τους, με τις κατσί­κες συχνά να υπερ­τε­ρούν των θεα­τών στις κερ­κί­δες. Όμως η τύχη της ομά­δας μοιά­ζει να αλλά­ζει ριζι­κά με τον ερχο­μό ενός νεα­ρού ντό­πιου παί­κτη ο οποί­ος επι­στρέ­φει έπει­τα από μια σύντο­μη περι­πέ­τεια στα γήπε­δα  της Αργε­ντι­νής. Καθώς η ομά­δα αρχί­ζει να κερ­δί­ζει τον έναν αγώ­να μετά τον άλλο, ακό­μα και οι πρω­τα­θλη­τές της κατη­γο­ρί­ας και μεγα­λύ­τε­ροί εχθροί τους, οι αλα­ζο­νι­κοί Montecrastu, αρχί­ζουν να ανη­συ­χούν. Η μοί­ρα, όμως, θέλει την τελι­κή έκβα­ση της δια­μά­χης τους να ορί­ζε­ται από την παράλ­λη­λη πορεία του φιλό­δο­ξου Κρου­τσιά­νι, ενός αστέ­ρα της διαι­τη­σί­ας που κατέ­λη­ξε ανά­με­σα στους τελευ­ταί­ους των τελευ­ταί­ων όταν ένα σκάν­δα­λο δια­φθο­ράς έβα­λε άδο­ξο τέλος στη διε­θνή του καριέρα.

Εμπνευ­σμέ­νος από μια σει­ρά πραγ­μα­τι­κών σκαν­δά­λων από τον κόσμο του αθλη­τι­σμού, ο πολυ­βρα­βευ­μέ­νος για τις μικρού μήκους και τα δια­φη­μι­στι­κά του, Πάο­λο Τζού­κα, μας χαρί­ζει μια κοφτε­ρή σάτι­ρα-κρι­τι­κή στο μοντέρ­νο ποδό­σφαι­ρο. Παράλ­λη­λα, με εκθαμ­βω­τι­κή ασπρό­μαυ­ρη φωτο­γρα­φία και μια εικο­νο­κλα­στι­κή σκη­νο­θε­σία, γεμά­τη ξεκαρ­δι­στι­κές βιβλι­κές ανα­φο­ρές και απροσ­δό­κη­τες μιού­ζι­καλ και γου­έ­στερν επιρ­ρο­ές, ο «Διαι­τη­τής» ξετυ­λί­γει μια δια­χρο­νι­κή ιστο­ρία για τη στρογ­γυ­λή θεά, τον έρω­τα και το πεπρω­μέ­νο, στην καλύ­τε­ρη παρά­δο­ση της αθά­να­της ιτα­λι­κής κωμωδίας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο