Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ειδικευόμενοι γιατροί: Φτηνοί και χωρίς εκπαίδευση

H από­κτη­ση του πτυ­χί­ου δια­σφα­λί­ζει τα επαγ­γελ­μα­τι­κά δικαιώ­μα­τα του για­τρού. H από­κτη­ση  ειδι­κό­τη­τας είναι ανα­πό­σπα­στο και υπο­χρε­ω­τι­κό μέρος της εκπαί­δευ­σης του από τότε που  η αλμα­τώ­δης ανά­πτυ­ξη της Ιατρι­κής Επι­στή­μης επέ­βα­λε τον κατα­με­ρι­σμό της σε επι­μέ­ρους τομείς με αντί­στοι­χα γνω­στι­κά αντι­κεί­με­να τα οποία ανα­πτύσ­σο­νται και εξε­λίσ­σο­νται συνε­χώς. Για αυτό δε νοεί­ται η από­κτη­ση γενι­κής γνώ­σης χωρίς ειδι­κό­τη­τα αλλά ούτε και  το αντίστροφο.

Οι ειδι­κευό­με­νοι για­τροί των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων, μαζί με την Ομο­σπον­δία Ενώ­σε­ων Νοσο­κο­μεια­κών Για­τρών Ελλά­δας (ΟΕΝΓΕ) έγκαι­ρα είχα­με τονί­σει την ανά­γκη μέτρων ενί­σχυ­σης της δημό­σιας περίθαλψης.

Προ παν­δη­μί­ας οι ειδι­κευό­με­νοι για­τροί βίω­ναν: Πολ­λές ώρες δου­λειάς, απλή­ρω­τη εργα­σία, υπε­ρά­ριθ­μες εφη­με­ρί­ες, έκθε­ση σε ευθύ­νες που τις περισ­σό­τε­ρες φορές δεν τους ανα­λο­γού­σαν, «λάν­τζα» και αδια­φο­ρία, απει­λές από τους διευ­θυ­ντές όταν κάποιος διεκ­δι­κή­σει τα δικαιώ­μα­τά του και κυρί­ως κανέ­να εκπαι­δευ­τι­κό πρό­γραμ­μα συγκρο­τη­μέ­νο και υπο­χρε­ω­τι­κό. Οι όποιες αλλα­γές προ­σπά­θη­σαν να κάνουν όλες οι κυβερ­νή­σεις (προ­βάλ­λο­νταν μάλι­στα ως απά­ντη­ση στη μετα­νά­στευ­ση νέων επι­στη­μό­νων προς το εξω­τε­ρι­κό- brain drain) ήταν σε αντι­δρα­στι­κή κατεύθυνση.

Σήμε­ρα, ένα χρό­νο μετά τα πράγ­μα­τα είναι χει­ρό­τε­ρα.  Οι ειδι­κευό­με­νοι για­τροί τόσο και­ρό με αυτο­θυ­σία συμ­βάλ­λουν ώστε να κρα­τη­θεί όρθιο το κάθε νοσο­κο­μείο.  Δου­λεύ­ο­ντας ατέ­λειω­τες ώρες, θυσιά­ζο­ντας τον ελεύ­θε­ρο τους χρό­νο, την επι­στη­μο­νι­κή τους πρό­ο­δο,  την προ­σω­πι­κή τους ζωή, ακό­μα και την υγεία τους.

 Δε νοιάζονται για τους νέους γιατρούς γιατί δε νοιάζονται για την υγεία του λαού

Η κυβέρ­νη­ση δεν νοιά­ζε­ται για την υγεία του λαού. Το έχει απο­δεί­ξει με έργα και πρά­ξεις. Άναρ­χο άνοιγ­μα του Του­ρι­σμού, πρι­μο­δό­τη­ση του ιδιω­τι­κού τομέα υγεί­ας, ανύ­παρ­κτα μέτρα και έλεγ­χοι στους εργα­σια­κούς χώρους, μεί­ω­ση των δρο­μο­λο­γί­ων στις αστι­κές συγκοι­νω­νί­ες, αύξη­ση των μαθη­τών στις τάξεις, αλλε­πάλ­λη­λες μετα­κι­νή­σεις υγειο­νο­μι­κών προς άλλα νοσο­κο­μεία, εμβο­λια­στι­κές και υγειο­νο­μι­κές δομές, ανε­παρ­κή και περιο­ρι­σμέ­να μέσα ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας, επι­κίν­δυ­νες συν­θή­κες νοση­λεί­ας με ασφυ­κτι­κές κατα­στά­σεις στα covid-ΤΕΠ ή και με ράν­τζα σε δια­δρό­μους. Και τόσα άλλα…

Είναι λογι­κό στην κοι­νω­νία της ζού­γκλας του αντα­γω­νι­σμού και της αγο­ραί­ας υγεί­ας να φτιά­χνε­ται και το αντί­στοι­χο μοντέ­λο για­τρών. Από τη μία, μεγά­λο τμή­μα των για­τρών που θα έχει βασι­κές γνώ­σεις, με περιο­ρι­σμέ­νες δυνα­τό­τη­τες στην πρά­ξη και περισ­σό­τε­ρο εκτε­λε­στι­κό χαρα­κτή­ρα στις εργα­σί­ες και του οποί­ου η εκπαί­δευ­ση θα στοι­χί­ζει πιο φθη­νά. Από την άλλη, να δια­μορ­φώ­νε­ται ένα πιο μικρό τμή­μα για­τρών, υψη­λής ειδί­κευ­σης και με επι­τε­λι­κό ρόλο στις ιατρι­κές εργα­σί­ες, στην έρευ­να, στην οργά­νω­ση και διοί­κη­ση του συστή­μα­τος Υγείας.

Δεν θα μπο­ρού­σε λοι­πόν η κυβέρ­νη­ση να νοιά­ζε­ται για την εκπαί­δευ­ση των νέων για­τρών αφού αυτή είναι κρί­σι­μο ζήτη­μα που αφο­ρά το επί­πε­δο και την ποιό­τη­τα παρο­χών υγεί­ας στο λαό. To περιε­χό­με­νο της εκπαί­δευ­σης των νέων για­τρών καθο­ρί­ζε­ται από το σύστη­μα υγεί­ας που «ορα­μα­τί­ζο­νται». Το «όρα­μα» τους ένα εμπο­ρευ­μα­το­ποι­η­μέ­νο  δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας που θα εξα­σφα­λί­ζει «ισό­τι­μη» πρό­σβα­ση σε φτη­νές ‚υπο­βαθ­μι­σμέ­νες υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας. Για αυτό το μόνο που τους νοιά­ζει είναι να έχουν μία άμορ­φη μάζα από «άσπρες μπλού­ζες» που απλά θα καλύ­πτουν τρύ­πες στο υπο­στε­λε­χω­μέ­νο σύστη­μα υγεί­ας που εκεί­νες δημιούρ­γη­σαν. Η παν­δη­μία είναι το φύλ­λο συκής που φορά­ει η κυβέρ­νη­ση για να κρύ­ψει τη γύμνια της πολι­τι­κής της.

 «Άσπρες μπλούζες» που θα καλύπτουν τρύπες

Αρκεί να δει κανείς τις εξε­λί­ξεις μόνο της τελευ­ταί­ας βδο­μά­δας. Σε νόμο που σχε­τί­ζε­ται με τη Σύμ­βα­ση Δωρε­άς μετα­ξύ του Ελλη­νι­κού Δημο­σί­ου και του Κοι­νω­φε­λούς Ιδρύ­μα­τος με την επω­νυ­μία «Κοι­νω­φε­λές Ίδρυ­μα Ιωάν­νη Σ. Λάτση» (αλί­μο­νο!!!):

  • Αντί να προ­σλη­φθούν με σύμ­βα­ση ειδι­κευό­με­νου όλοι οι για­τροί που είναι σε ανα­μο­νή για την έναρ­ξη ή τη συνέ­χι­ση της ειδι­κό­τη­τας τους στο άρθρο 20 δίνε­ται η δυνα­τό­τη­τα σε όσους για­τρούς περι­μέ­νουν να ξεκι­νή­σουν ειδι­κό­τη­τα να προ­σλαμ­βά­νο­νται σε κενή θέση ειδι­κευό­με­νου, ανε­ξαρ­τή­του ειδι­κό­τη­τας με σύμ­βα­ση ιδιω­τι­κού δικαί­ου ορι­σμέ­νου χρό­νου με ανώ­τα­τη διάρ­κεια τετρα­μή­νου. 
  • Αντί να αυξη­θούν οι θέσεις ειδι­κευό­με­νων ιατρών στο άρθρο 22 προ­βλέ­πε­ται η σύστα­ση θέσε­ων έμμι­σθων ειδι­κευό­με­νων Ακτι­νο­φυ­σι­κών Ιατρι­κής να προ­έρ­χε­ται και από την μετατροπή/μεταφορά θέσε­ων ειδι­κευό­με­νων γιατρών.
  • Αντί να στε­λε­χω­θούν τα Εμβο­λια­στι­κά Κέντρα με προ­σλή­ψεις μόνι­μων για­τρών και όλου του ανα­γκαί­ου προ­σω­πι­κού για την ενί­σχυ­ση και ανά­πτυ­ξη της ΠΦΥ στο άρθρο 33 δίνε­ται η δυνα­τό­τη­τα στους διοι­κη­τές των ΥΠΕ να μετα­κι­νούν για διά­στη­μα έως και 15 ημέ­ρες, ειδι­κευό­με­νους σε δομές της ΠΦΥ της περι­φε­ρεια­κής ενό­τη­τας στην οποία ανή­κει το νοσο­κο­μείο για την κάλυ­ψη των ανα­γκών του Εμβο­λια­στι­κού Προγράμματος.

Φτηνοί και εξουθενωμένοι νέοι γιατροί…

Η λει­τουρ­γία των κλι­νι­κών covid και η στα­δια­κή επέ­κτα­ση τους επι­βα­ρύ­νουν λίγους συνα­δέλ­φους που ήδη κάνουν άνω των 7 εφη­με­ριών. Ο φόρ­τος εργα­σί­ας των Παθο­λο­γι­κών κλι­νι­κών μεγά­λω­σε και οδη­γεί στην υπε­ρε­φη­μέ­ρευ­ση. Το νομι­κά κατο­χυ­ρω­μέ­νο δικαί­ω­μα μας για ρεπό έχει γίνει άγνω­στη λέξη. Ωρά­ριο 7 το πρωί με 6 το από­γευ­μα για πολ­λές ειδι­κό­τη­τες. Οι λίστες ανα­μο­νής ειδι­κευο­μέ­νων συνε­χί­ζουν να λιμνά­ζουν και να καθυ­στε­ρούν την ώρα που πάρα πολ­λές κλι­νι­κές έχουν τερά­στια κενά. Για τα μισθο­λο­γι­κά δεν έχου­με παρά­πο­νο: ωρο­μί­σθιο εφη­με­ρί­ας 2,5 ευρώ την ώρα… Συνε­χί­ζε­ται το παρά­νο­μο καθε­στώς της κάλυ­ψης της εφη­με­ρί­ας κλι­νι­κών από ειδι­κευό­με­νους άλλων κλινικών.

 … χωρίς εκπαίδευση

Τα έτσι κι αλλιώς μεγά­λα προ­βλή­μα­τα επι­δει­νώ­νο­νται με τη μετα­τρο­πή των νοσο­κο­μεί­ων σε νοσο­κο­μεία μίας νόσου. Ειδι­κοί Παθο­λό­γοι μίας νόσου. Συνε­χί­ζε­ται η από­φα­ση για μεί­ω­ση των χει­ρουρ­γι­κών αιθου­σών των νοσο­κο­μεί­ων. Οι χει­ρουρ­γι­κές αίθου­σες μειώ­νο­νται με ότι αυτό σημαί­νει για τα προ­βλή­μα­τα της υγεί­ας των ασθε­νών αλλά και την εκπαι­δευ­τι­κή δια­δι­κα­σία των νέων για­τρών χει­ρουρ­γι­κών ειδι­κο­τή­των (Γενι­κοί Χει­ρουρ­γοί, Ορθο­πε­δι­κοί, Νευ­ρο­χει­ρουρ­γοί, Αγγειο­χει­ρουρ­γοί, Γνα­θο­χει­ρουρ­γοί, ΩΡΛ, Καρ­διο­θω­ρα­κο­χει­ρουρ­γοί, Ουρο­λό­γοι, Γυναι­κο­λό­γοι, ΩΡΛ, Οφθαλ­μί­α­τροι, Πλα­στι­κοί Χει­ρουρ­γοί). Τα τακτι­κά ιατρεία ανα­στέλ­λο­νται ή μειώ­νο­νται με ότι αυτό σημαί­νει για την εκτό­ξευ­ση της λοι­πής νοση­ρό­τη­τας αλλά και την εκπαί­δευ­ση νέων για­τρών πολ­λών παθο­λο­γι­κών ειδι­κο­τή­των (π.χ Δερ­μα­το­λό­γοι, Ενδο­κρι­νο­λό­γοι, Ρευ­μα­το­λό­γοι κλπ). Σχε­δόν καμία κλι­νι­κή δεν έχει συγκρο­τη­μέ­νο πρό­γραμ­μα εκπαί­δευ­σης των ειδι­κευο­μέ­νων για­τρών της.

 Ως εδώ. Παίρνουμε άμεσα πρωτοβουλίες

Οι ειδι­κευό­με­νοι για­τροί είναι μεγά­λη και κρί­σι­μη μάζα των νοσο­κο­μεί­ων που χρειά­ζε­ται άμε­σα να προ­χω­ρή­σει σε:

  1. Πραγ­μα­το­ποί­η­ση Γενι­κών Συνε­λεύ­σε­ων σε όλα τα νοσο­κο­μεία για να συζη­τή­σουν προ­βλή­μα­τα, ανη­συ­χί­ες, προτάσεις.
  2. Παρα­στά­σεις δια­μαρ­τυ­ρί­ας στις Διευ­θύν­σεις Ιατρι­κής Υπη­ρε­σί­ας και σε Διευ­θυ­ντές κλι­νι­κών ώστε να ανα­πτυ­χθεί εκπαι­δευ­τι­κό πρό­γραμ­μα σε όλες τις ειδι­κό­τη­τες. Σήμε­ρα. Τώρα. Όχι στο αόρι­στο μέλλον.
  3. Παρεμ­βά­σεις σε Διοι­κή­σεις ώστε να στα­μα­τή­σουν τα εντέλ­λε­σθε και η υπε­ρε­φη­μέ­ρευ­ση. Κανείς να μην ξεπε­ρά­σει το πλα­φόν των 7 εφη­με­ριών το μήνα. Όλοι να παίρ­νουν τα ρεπό που δικαιούνται.
  4. Παρεμ­βά­σεις στις Επι­τρο­πές Λοι­μώ­ξε­ων ώστε να διε­νερ­γη­θούν τεστ στους για­τρούς ανά τακτά χρο­νι­κά δια­στή­μα­τα, όπο­τε και όταν χρεια­στεί και ταυ­τό­χρο­να να ανα­λά­βουν επι­τέ­λους τις δικές τους ευθύ­νες (αυτές και ο ΕΟΔΥ) με σαφή πρω­τό­κολ­λα για τη δια­χεί­ρι­ση κρού­σμα­τος σε κλι­νι­κή ή συνά­δελ­φο. Να μην μετα­τρα­πούν οι μονά­δες υγεί­ας σε υγειο­νο­μι­κές βόμβες

Μαζί με τα σωμα­τεία και την ΟΕΝΓΕ να διεκ­δι­κή­σουν από την κυβέρ­νη­ση απο­συμ­φό­ρη­ση της λίστας ανα­μο­νής των ειδι­κευό­με­νων ιατρών με προ­σλή­ψεις μόνι­μων επι­με­λη­τών, μονι­μο­ποί­η­ση των επι­κου­ρι­κών για­τρών,  πλή­ρης επα­να­λει­τουρ­γία των τακτι­κών και εξω­τε­ρι­κών ιατρεί­ων, των χει­ρουρ­γι­κών αιθουσών.

Οι ειδι­κευό­με­νοι που νοιά­ζο­νται για την ποιό­τη­τα των υπη­ρε­σιών υγεί­ας που προ­σφέ­ρε­ται στο λαό αγω­νιούν. Ήρθε η ώρα η αγω­νία να μετα­τρα­πεί σε συλ­λο­γι­κό αγώ­να και δρά­ση για τις συν­θή­κες εργα­σί­ας και την εκπαί­δευ­ση τους. 

 Γιώρ­γος Σιδέρης
Μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ,
Ειδι­κευό­με­νος ιατρός ΠΓΝ Αττικόν

«Ο πικρός βίος του Μαξ Χάβε­λα­αρ, Μια ιστο­ρία εκμε­τάλ­λευ­σης στις αποι­κί­ες καφέ»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο