Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εικαστικοί: Όλοι στην Απεργία στις 28 Νοέμβρη

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ ΚΑΛΕΣΜΑ
Όλοι στην Απεργία στις 28 Νοέμβρη

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ καλεί όλα τα μέλη του, εικα­στι­κούς καλ­λι­τέ­χνες, που εργά­ζο­νται ως μισθω­τοί, καθώς και αυτούς που εργά­ζο­νται και δημιουρ­γούν ελεύ­θε­ρα, να συστρα­τευ­τούν με την εργα­τι­κή τάξη της χώρας και να πάρουν μέρος στη μεγά­λη πανερ­γα­τι­κή απερ­γία την Τετάρ­τη 28 Νοέμ­βρη 2018 και στις απερ­για­κές συγκε­ντρώ­σεις σε όλη τη χώρα, οργα­νω­μέ­να με τα σωμα­τεία. Κανείς να μη μεί­νει αμέτοχος.

Η πλειο­νό­τη­τα των καλ­λι­τε­χνών όπως και η εργα­τι­κή τάξη πλη­ρώ­νουν το μάρ­μα­ρο της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής, της κρί­σης και των μνη­μο­νί­ων με έλλει­ψη δου­λειάς, δυσκο­λία επι­βί­ω­σης, αβά­στα­χτη φορο­λο­γία, με περι­κο­πές και συσ­σω­ρευ­μέ­να χρέη, με μειώ­σεις στους μισθούς και τις συντά­ξεις, με απει­λές για κατασχέσεις.

Το προ­σχέ­διο του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού για το 2019 που κατα­τέ­θη­κε στη Βου­λή και η επί­τευ­ξη νέων πρω­το­γε­νών πλε­ο­να­σμά­των σημαί­νει για μία ακό­μα φορά τσά­κι­σμα των εργα­ζο­μέ­νων, των φτω­χών λαϊ­κών στρω­μά­των και παράλ­λη­λα σημα­ντι­κή μεί­ω­ση των φόρων για τις μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις. Η επα­να­φο­ρά στην «κανο­νι­κό­τη­τα» και την «ανά­πτυ­ξη» που επι­κα­λεί­ται η κυβέρ­νη­ση, σημαί­νει νέα κέρ­δη για τη μεγα­λο­ερ­γο­δο­σία, και για το λαό ζωή χωρίς δικαιώματα.
Η κυβέρ­νη­ση και η αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση τάζουν ψίχου­λα για προ­ε­κλο­γι­κούς λόγους, αλλά αυτό δεν αλλά­ζει την ουσία: Οι πολ­λοί, η μεγά­λη λαϊ­κή πλειο­ψη­φία αγκο­μα­χά κάτω από το βάρος της φορο­λο­γί­ας και την επι­δεί­νω­ση της οικο­νο­μι­κής της κατά­στα­σης. Για το μεγά­λο μέρος της κοι­νω­νί­ας, για τους πολ­λούς, η Τέχνη είναι μια άπια­στη πολυ­τέ­λεια και οι καλ­λι­τέ­χνες δεν μπο­ρούν να ζήσουν από την τέχνη τους.

΄Εχουν ψηφι­στεί τα τελευ­ταία 10 χρό­νια 700 περί­που μνη­μο­νια­κοί νόμοι που δεν πρό­κει­ται να καταρ­γη­θούν καθώς έχουν ανα­λη­φθεί συγκε­κρι­μέ­νες δεσμεύ­σεις για επι­τή­ρη­ση και δημο­σιο­νο­μι­κά μέτρα έως το 2060! Ασφα­λι­στι­κά και Συντα­ξιο­δο­τι­κά δικαιώ­μα­τα καταργούνται.

Η κυβέρ­νη­ση δια­τυ­μπα­νί­ζει πως θα αυξή­σει τον κατώ­τε­ρο μισθό αλλά η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι πως η κυβέρ­νη­ση και τα υπό­λοι­πα κόμ­μα­τα που ψήφι­σαν το 3ο μνη­μό­νιο, κατα­ψή­φι­σαν για μια ακό­μα φορά την πρό­τα­ση των 530 συν­δι­κα­λι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων, για την αύξη­ση του κατώ­τε­ρου μισθού στα 751 ευρώ!

Ο Νόμος Βρού­τση του 2ου μνη­μο­νί­ου έχει μετο­νο­μα­στεί σε Νόμο Αχτσιό­γλου – Βρού­τση. Είναι ο νόμος που καταρ­γεί τις συλ­λο­γι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις και η κυβέρ­νη­ση με τον εκά­στο­τε Υπουρ­γό θα καθο­ρί­ζει τον κατώ­τε­ρο μισθό, με κρι­τή­ρια την «παρα­γω­γι­κό­τη­τα», την «αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα», την «απα­σχό­λη­ση» και την «ανερ­γία». Είναι αυτός ο νόμος που η σημε­ρι­νή Κυβέρ­νη­ση όταν ήταν στην αντι­πο­λί­τευ­ση απο­κα­λού­σε «νόμο-δολο­φό­νο». Η συντρι­πτι­κή πλειο­νό­τη­τα των κλά­δων βρί­σκε­ται χωρίς συλ­λο­γι­κή σύμ­βα­ση εδώ και χρό­νια. Και δεν έχουν για­τί αυτό προ­βλέ­πουν οι νόμοι των μνη­μο­νί­ων που θα εξα­κο­λου­θούν να ισχύουν.
Τα περί “μη περι­κο­πής των συντά­ξε­ων” είναι για κατα­νά­λω­ση, ενώ σπρώ­χνουν τους από­μα­χους της δου­λειάς να διεκ­δι­κή­σουν δικα­στι­κά –ατο­μι­κά- αυτά που τους έχουν πάρει με τους νόμους που έχουν ψηφί­σει. Και τώρα υπό­σχο­νται ότι δε θα κόψουν από τους υπε­ρή­λι­κες, αλλά με αντί­με­τρα θα κόψουν από τους νεό­τε­ρους. ΄Εφτα­σαν να ανα­φέ­ρο­νται σε ομι­λί­ες και στο θάνα­το ως λύση για να πιά­σουν τους δημο­σιο­νο­μι­κούς δεί­κτες τους!

Την ίδια στιγ­μή ο λαός πλη­ρώ­νει τα πολε­μο­κά­πη­λα σχέ­δια και τους εξο­πλι­σμούς: Η «ανα­βάθ­μι­ση» της αμυ­ντι­κής συνερ­γα­σί­ας Ελλά­δας-ΗΠΑ σημαί­νει ανα­βάθ­μι­ση των κιν­δύ­νων για τη χώρα, αφού οι υπο­δο­μές, οι Ένο­πλες Δυνά­μεις της χώρας, συμ­με­τέ­χουν σε σχε­δια­σμούς και μπαί­νουν στο στό­χα­στρο πολε­μι­κών αντα­γω­νι­σμών. Η χώρα μας μπαί­νει ακό­μα πιο βαθιά στο παι­χνί­δι του ελέγ­χου των πηγών Ενέρ­γειας και των δρό­μων μετα­φο­ράς της. Οι κίν­δυ­νοι εμπλο­κής στην αντι­πα­ρά­θε­ση των μεγά­λων ιμπε­ρια­λι­στι­κών πόλων μεγα­λώ­νουν, με συνέ­πεια πόλε­μο, κατα­στρο­φές, σκο­τω­μούς και ξεριζωμούς.

ΌΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεκ­δι­κού­με:

  • Δημό­σια καθο­λι­κή υπο­χρε­ω­τι­κή Κοι­νω­νι­κή Ασφά­λι­ση. Κατώ­τε­ρη σύντα­ξη 600 ευρώ, στο 80% του κατώ­τε­ρου μισθού. Λύση στο Ασφα­λι­στι­κό και το συντα­ξιο­δο­τι­κό των καλ­λι­τε­χνών (οι εικα­στι­κοί παρα­μέ­νουν για το καλ­λι­τε­χνι­κό έργο τους ανασφάλιστοι).
  • Κατάρ­γη­ση του ΕΝΦΙΑ, των χαρα­τσιών, μεί­ω­ση της φορολογίας.
  • Δου­λειά για όλους: Εφαρ­μο­γή του νόμου του 1% για τα δημό­σια κτί­ρια, ψήφι­ση νόμου για τα δημό­σια καλ­λι­τε­χνι­κά έργα.
  • Κατάρ­γη­ση του νόμου Αχτσιό­γλου-Βρού­τση που καταρ­γεί τις συλ­λο­γι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις. Επα­να­φο­ρά των ΣΣΕ και του κατώ­τε­ρου μισθού στα 751 ευρώ για όλους.
  • Στα­θε­ρή και μόνι­μη δου­λειά για όλους
  • Αυξή­σεις στους μισθούς, στις συντά­ξεις και στις κοι­νω­νι­κές παροχές.
  • Κατάρ­γη­ση του νόμου 4387/16 και όλων των αντια­σφα­λι­στι­κών νόμων.
  • Να μη γίνε­ται κανέ­νας πλει­στη­ρια­σμός πρώ­της κατοικίας.
  • Υπο­δο­μές αντι­σει­σμι­κής, αντι­πλημ­μυ­ρι­κής και αντι­πυ­ρι­κής προστασίας
  • Καμιά εμπλο­κή στους σχε­δια­σμούς και πολέ­μους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Όλοι στην Απερ­γία στις 28 Νοέμβρη

Για το Δ.Σ.

Η Πρό­ε­δρος     Ο Γενι­κός Γραμματέας

Εύα Μελά        Πανα­γιώ­της Βαρελάς

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο