Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εικόνα ύφεσης παρουσιάζει η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη — Τεράστια η καταστροφή

«Εικό­να ύφε­σης παρου­σιά­ζει πλέ­ον η πυρ­κα­γιά, ενώ υπάρ­χουν διά­σπαρ­τες καύ­σεις εντός της περι­μέ­τρου της», δήλω­σε στο ΑΠΕ ο αρχη­γός της Πυρο­σβε­στι­κής, αντι­στρά­τη­γος Στέ­φα­νος Κολο­κού­ρης, που συντο­νί­ζει το έργο των πυρο­σβε­στι­κών δυνά­με­ων για την κατά­σβε­ση της φωτιάς, η οποία είναι σε εξέ­λι­ξη, για τρί­το 24ωρο, στα Γερά­νεια Όρη.

Η εκτί­μη­ση της Πυρο­σβε­στι­κής είναι ότι, πιθα­νόν, έως αύριο πρό­κει­ται να έχει οριο­θε­τη­θεί η πυρ­κα­γιά που εκδη­λώ­θη­κε, αργά το βρά­δυ της περα­σμέ­νης Τετάρ­της, στον Σχί­νο Λου­τρα­κί­ου Κοριν­θί­ας. “Σύμ­μα­χος” των πυρο­σβε­στι­κών δυνά­με­ων είναι το γεγο­νός ότι έχουν κοπά­σει οι άνε­μοι, οι οποί­οι έχουν πλέ­ον έντα­ση 2 με 3 μποφόρ.

Αυτή την ώρα επι­χει­ρούν στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή της πυρ­κα­γιάς, στα Γερά­νεια Όρη, 278 πυρο­σβέ­στες με 89 οχή­μα­τα, 10 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, το ειδι­κό μηχα­νο­κί­νη­το της Πυρο­σβε­στι­κής, το κινη­τό επι­χει­ρη­σια­κό κέντρο “Όλυ­μπος”, ενώ από αέρος συν­δρά­μουν 16 αερο­σκά­φη και 4 ελι­κό­πτε­ρα, από τα οποία τα 2 κάνουν συνε­χώς ρίψεις νερού, ενώ 1 ελι­κό­πτε­ρο της Πυρο­σβε­στι­κής και 1 της ΕΛΑΣ είναι συντο­νι­στι­κά. Αρω­γή παρέ­χουν εθε­λο­ντές πυρο­σβέ­στες, υδρο­φό­ρες και μηχα­νή­μα­τα έργου των Περι­φε­ρειών και της Τοπι­κής Αυτοδιοίκησης.

Σημειώ­νε­ται ότι ο επί­ση­μος απο­λο­γι­σμός που έγι­νε το πρωί της Παρα­σκευ­ής από τον υφυ­πουρ­γό Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας ήταν 40.000 στρέμ­μα­τα καμ­μέ­νης γης. Ωστό­σο, υπάρ­χουν εκτι­μή­σεις ότι έχουν καεί πάνω από 50.000 στρέμ­μα­τα, ενώ το ακρι­βές μέγε­θος της κατα­στρο­φής θα απο­κα­λυ­φθεί αφού πρώ­τα σβή­σουν οι φλό­γες.

Πάντως το γεγο­νός ότι η πυρ­κα­γιά έρχε­ται να ολο­κλη­ρώ­σει το κατα­στρο­φι­κό έργο αυτής που πριν από τρία χρό­νια κατέ­στρε­ψε ολο­κλη­ρω­τι­κά τα Γερά­νεια Ορη από την πλευ­ρά της Κινέ­τας, δημιουρ­γεί μεγά­λες υπο­ψί­ες στους κατοί­κους για τις σκο­πι­μό­τη­τες που ενδε­χο­μέ­νως να κρύ­βο­νται από πίσω, σε ό,τι αφο­ρά την επι­χει­ρη­μα­τι­κή αξιο­ποί­η­ση του βουνού.

geraneia ori3

Γερά­νεια Όρη: Με καφέ χρώ­μα όσα κάη­καν το 2018, με πορ­το­κα­λί όσα καί­γο­νται τώρα

Ο Δ. Κου­τσού­μπας για τη φωτιά σε Σχί­νο – Γερά­νεια Όρη

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Με τα μάτια των παι­διών (Βέρα Κλών­τζα-Για­κλο­βά – Φρά­νιο Κραλ)

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο