Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εικόνες αποκάλυψης στη Βηρυτό — 78 νεκροί, 4.000 τραυματίες ο προσωρινός απολογισμός (ΦΩΤΟ)

Ο απο­λο­γι­σμός των θυμά­των των ισχυ­ρών εκρή­ξε­ων που συγκλό­νι­σαν χθες Τρί­τη την πρω­τεύ­ου­σα Βηρυ­τό ανέρ­χε­ται πλέ­ον σε του­λά­χι­στον 78 νεκρούς και σχε­δόν 4.000 τραυ­μα­τί­ες δήλω­σε στο πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Ρόι­τερς ο υπουρ­γός Υγεί­ας του Λιβά­νου Χαμάντ Χασάν.

«Υπάρ­χουν πολ­λοί αγνο­ού­με­νοι αυτή τη στιγ­μή. Άνθρω­ποι ψάχνουν στα επεί­γο­ντα τους αγα­πη­μέ­νους τους και είναι δύσκο­λη η ανα­ζή­τη­ση αυτή μέσα στη νύχτα διό­τι έχει δια­κο­πεί η ηλε­κτρο­δό­τη­ση», είπε ο Χασάν στο Ρόι­τερς. «Αντι­με­τω­πί­ζου­με αλη­θι­νή κατα­στρο­φή και χρεια­ζό­μα­στε χρό­νο για να απο­τι­μή­σου­με την έκτα­ση των ζημιών».

Ο απο­λο­γι­σμός αυτός είναι προ­σω­ρι­νός, σύμ­φω­να με τον γενι­κό διευ­θυ­ντή του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας, τον Φάντι Σάναν. Νωρί­τε­ρα, ο υπουρ­γός Υγεί­ας Χαμάντ Χασάν είπε ότι τα νοσο­κο­μεία της πόλης έχουν κατα­κλυ­στεί από τραυματίες.

Το Ανώ­τα­το Συμ­βού­λιο Άμυ­νας της χώρας κήρυ­ξε τη Βηρυ­τό κατε­στραμ­μέ­νη πόλη, μετά την έκρ­ξη και συνέ­στη­σε στο υπουρ­γι­κό συμ­βού­λιο, που θα συνε­δριά­σει την Τετάρ­τη, να κηρύ­ξει κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης. Ο πρό­ε­δρος Μισέλ Αούν, με ανάρ­τη­σή του στο Twitter, επι­σή­μα­νε ότι είναι ανα­γκαίο να κηρυ­χθεί κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης για διά­στη­μα δύο εβδομάδων.

Ο επι­κε­φα­λής της υπη­ρε­σί­ας εσω­τε­ρι­κής ασφά­λειας του Λιβά­νου δια­βε­βαί­ω­σε ότι οι εκρή­ξεις έγι­ναν σε μια περιο­χή όπου φυλάσ­σο­νται άκρως εκρη­κτι­κές ουσί­ες, όχι όμως εκρη­κτι­κές ύλες.

Σύμ­φω­να με το εθνι­κό πρα­κτο­ρείο NNA του Λιβά­νου, η πρώ­τη έκρη­ξη σημειώ­θη­κε σε μια απο­θή­κη πυρο­τε­χνη­μά­των, κοντά στην οποία βρι­σκό­ταν μια άλλη όπου φυλάσ­σο­νταν φιά­λες υγραερίου.

livanos ekrixi biritos

Ανατινάχθηκαν 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου

Περί­που 2.750 τόνοι νιτρι­κού αμμω­νί­ου βρί­σκο­νταν στην απο­θή­κη στο λιμά­νι της Βηρυ­τού που εξερ­ρά­γη χθες, προ­κα­λώ­ντας δεκά­δες θανά­τους, χιλιά­δες τραυ­μα­τι­σμούς και ζημιές άνευ προη­γου­μέ­νου στην πρω­τεύ­ου­σα του Λιβά­νου, στη­λί­τευ­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός της χώρας Χασάν Ντιάμπ.

«Είναι απα­ρά­δε­κτο το ότι φορ­τίο νιτρι­κού αμμω­νί­ου, ποσό­τη­τα που εκτι­μά­ται πως ανερ­χό­ταν σε 2.750 τόνους, βρι­σκό­ταν επί έξι χρό­νια παρα­τη­μέ­νο σε απο­θή­κη χωρίς μέτρα προ­φύ­λα­ξης», στη­λί­τευ­σε ο Ντιάμπ ενώ­πιον του Ανώ­τε­ρου Συμ­βου­λί­ου Άμυ­νας της χώρας, που συγκλή­θη­κε εκτά­κτως χθες βράδυ.

Το νιτρι­κό αμμώ­νιο είναι χημι­κό λίπα­σμα, που όμως χρη­σι­μο­ποιεί­ται επί­σης για την κατα­σκευή βομβών.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύεται ότι οι υπεύθυνοι της καταστροφής θα λογοδοτήσουν

Ο πρω­θυ­πουρ­γός του Λιβά­νου Χασάν Ντιάμπ δεσμεύ­τη­κε από­ψε ότι όσοι ευθύ­νο­νται για την έκρη­ξη στην «επι­κίν­δυ­νη» απο­θή­κη στο λιμά­νι της Βηρυ­τού θα λογοδοτήσουν.

«Σας υπό­σχο­μαι ότι αυτή η κατα­στρο­φή δεν θα περά­σει χωρίς να απο­δο­θούν ευθύ­νες. Όσοι ευθύ­νο­νται θα πλη­ρώ­σουν το τίμη­μα», είπε σε τηλε­ο­πτι­κό διάγ­γελ­μά του.

«Τα δεδο­μέ­να γύρω από αυτήν την επι­κίν­δυ­νη απο­θή­κη, που βρι­σκό­ταν εκεί από το 2014, θα γίνουν γνω­στά και δεν θα προ­κα­τα­λά­βω τις έρευ­νες», πρόσθεσε.

Ο Χασάν Ντιάμπ απηύ­θυ­νε έκκλη­ση στις «φίλες χώρες» να βοη­θή­σουν τον Λίβα­νο. «Απευ­θύ­νω κατε­πεί­γου­σα έκκλη­ση σε όλες τις φίλες και αδελ­φές χώρες που αγα­πούν τον Λίβα­νο να στα­θούν στο πλευ­ρό του και να μας βοη­θή­σουν να για­τρέ­ψου­με τις βαθιές πλη­γές μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κυβερ­νή­της της Βηρυ­τού Μαρουάν Αμπούντ χαρα­κτή­ρι­σε «εθνι­κή κατα­στρο­φή» παρό­μοια με τους βομ­βαρ­δι­σμούς στη Χιρο­σί­μα και το Ναγκα­σά­κι, την έκρη­ξη που σημειώ­θη­κε σήμε­ρα στο λιμά­νι της πρω­τεύ­ου­σας και είχε ως απο­τέ­λε­σμα να επη­ρε­α­στεί σχε­δόν η μισή πόλη.

Ο Αμπούντ είπε ότι έχει χαθεί η επι­κοι­νω­νία με μια ομά­δα πυρο­σβε­στών που είχε σπεύ­σει στο σημείο της κατα­στρο­φής. «Μια ομά­δα 10 ανθρώ­πων έφτα­σε στο σημείο. Αυτό που συνέ­βη είναι παρό­μοιο με αυτό που έγι­νε στη Χιρο­σί­μα και το Ναγκα­σά­κι. Έφτα­σαν εκεί και εξα­φα­νί­στη­καν. Είναι εθνι­κή κατα­στρο­φή για τον Λίβα­νο. Δεν ξέρου­με πώς θα το αντι­με­τω­πί­σου­με αυτό», πρό­σθε­σε.

Περισ­σό­τε­ρες από 30 ομά­δες δια­σω­στών βοη­θούν τους τραυ­μα­τί­ες, μετέ­δω­σε το πρα­κτο­ρείο NNA, επι­κα­λού­με­νο πηγές του Ερυ­θρού Σταυρού.

Η ισχυ­ρή έκρη­ξη σημειώ­θη­κε την Τρί­τη στις 17.11, τοπι­κή ώρα (και ώρα Ελλά­δας). Είχε προη­γη­θεί μια μικρό­τε­ρης ισχύ­ος και πέντε λεπτά αργό­τε­ρα ανα­δύ­θη­κε μαύ­ρος και λευ­κός καπνός. Μετά την έκρη­ξη, μια στή­λη κόκ­κι­νου καπνού υψώ­θη­κε στον ουρανό.

«Αισθάν­θη­κα σαν να γινό­ταν σει­σμός και μετά, ακο­λού­θη­σε η τερά­στια ανά­φλε­ξη και τα τζά­μια έσπα­σαν. Ήταν πιο ισχυ­ρή έκρη­ξη από εκεί­νη που σκό­τω­σε τον (πρώ­ην πρω­θυ­πουρ­γό) Ραφίκ Χαρί­ρι το 2005», είπε μια Λιβα­νέ­ζα κάτοι­κος στο κέντρο της πόλης.

Ο εκκω­φα­ντι­κός θόρυ­βος ακού­στη­κε σε πολ­λούς τομείς της πρω­τεύ­ου­σας. Τζά­μια κατα­στη­μά­των και σπι­τιών έσπα­σαν σε ακτί­να πολ­λών χιλιο­μέ­τρων. Το πρα­κτο­ρείο Reuters ανέ­φε­ρε ότι κατέρ­ρευ­σαν μπαλκόνια.

«Είδα μια πύρι­νη σφαί­ρα και καπνό να υψώ­νε­ται πάνω από τη Βηρυ­τό. Οι άνθρω­ποι ούρ­λια­ζαν και έτρε­χαν, αιμό­φυρ­τοι. Μπαλ­κό­νια έπε­σαν από τα κτί­ρια. Τα τζά­μια στα πολυό­ρο­φα κτί­ρια έσπα­σαν και έπε­σαν στον δρό­μο», είπε ένας αυτό­πτης μάρτυρας.

Άλλος μάρ­τυ­ρας είπε ότι είδε πυκνό γκρί­ζο καπνό κοντά στην περιο­χή του λιμα­νιού και μετά άκου­σε μια έκρη­ξη και είδε φλό­γες και μαύ­ρο καπνό. «Όλα τα παρά­θυ­ρα στο κέντρο της πόλης έσπα­σαν (…) Επι­κρα­τεί από­λυ­το χάος», είπε.

Το λιμά­νι έχει απο­κλει­στεί από τις δυνά­μεις ασφα­λεί­ας, που επι­τρέ­πουν να περά­σουν μόνο τα μέλη της υπη­ρε­σί­ας πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας, τα ασθε­νο­φό­ρα και πυρο­σβε­στι­κά οχή­μα­τα. Στους δημο­σιο­γρά­φους έχει απα­γο­ρευ­τεί η πρό­σβα­ση. Γύρω από το λιμά­νι, η κατα­στρο­φή φαί­νε­ται να είναι ολι­κή. Στις εικό­νες που μετα­δί­δουν τα τοπι­κά τηλε­ο­πτι­κά κανά­λι, δια­κρί­νο­νται άνθρω­ποι εγκλω­βι­σμέ­νοι στα συντρίμ­μια, καλυμ­μέ­νοι από αίματα.

Αντα­πο­κρι­τές του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου είπαν ότι είδαν πολ­λούς τραυ­μα­τί­ες να περ­πα­τούν στους δρό­μους που οδη­γούν στα νοσο­κο­μεία. Στη συνοι­κία Ασρα­φί­εχ, τραυ­μα­τί­ες προ­σπα­θού­σαν να φτά­σουν στο νοσο­κο­μείο Οτέλ Ντιε. Έξω από το ιατρι­κό κέντρο Κλε­μαν­σό, πολ­λοί τραυ­μα­τί­ες, μετα­ξύ των οποί­ων και μικρά παι­διά, περί­με­ναν να τους παρα­λά­βουν οι τραυματιοφορείς.

Σχε­δόν όλες οι βιτρί­νες των κατα­στη­μά­των στις συνοι­κί­ες Χάμ­ρα, Μπα­ντά­ρο και Χάζ­μιεχ έχουν σπά­σει. Έσπα­σαν επί­σης τα παρ­μπρίζ και τα παρά­θυ­ρα των αυτο­κι­νή­των. Οχή­μα­τα έχουν εγκα­τα­λει­φθεί στη μέση του δρό­μου, με τους αερό­σα­κους ανοιχτούς.

Κυβερ­νή­σεις πολ­λών χωρών δήλω­σαν ετοι­μό­τη­τα να βοη­θή­σουν τον Λίβα­νο. Μετα­ξύ αυτών και η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση. Σε ανα­κοί­νω­ση το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών ανα­φέ­ρει πως «η Ελλά­δα είναι έτοι­μη να συν­δρά­μει τις αρχές του Λιβά­νου με κάθε μέσο που έχει στη διά­θε­σή της».

Το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών με μήνυ­μά του στους Έλλη­νες πολί­τες που βρί­σκο­νται στον Λίβα­νο ανα­φέ­ρει πως μπο­ρούν να επι­κοι­νω­νούν με την πρε­σβεία της Ελλά­δος στα τηλέ­φω­να 00961 78990315 και 00961 81507061, καθώς και με την Μονά­δα Δια­χεί­ρι­σης Κρί­σε­ων του Υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών, στο τηλέ­φω­νο +30210368 1730 και στο e‑mail: [email protected].

Παρά­κλη­ση όπως όλοι οι Κύπριοι που βρί­σκο­νται στο Λίβα­νο επι­κοι­νω­νή­σουν με το Κέντρο Δια­χεί­ρι­σης Κρί­σε­ων ή την πρε­σβεία της Κύπρου στο Λίβα­νο, απευ­θύ­νει ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Τους καλεί να επι­κοι­νω­νή­σουν με το Κέντρο Δια­χεί­ρι­σης Κρί­σε­ων του ΥΠΕΞ στο τηλ. 99660129 ή με την πρε­σβεία της Κύπρου στο Λίβα­νο στο τηλ. +9613572139.

Η Γαλλία στέλνει εντατικολόγους, τόνους υγειονομικού υλικού, μέλη σωστικών συνεργείων

Η κυβέρ­νη­ση της Γαλ­λί­ας θα στεί­λει στε­λέ­χη της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και «πολ­λούς τόνους υγειο­νο­μι­κού υλι­κού» στη Βηρυ­τό, γνω­στο­ποί­η­σε ο πρό­ε­δρος της Γαλ­λί­ας Εμα­νου­έλ Μακρόν μέσω Twitter.

«Εντα­τι­κο­λό­γοι θα μετα­βούν επί­σης στη Βηρυ­τό το ταχύ­τε­ρο δυνα­τόν για να ενι­σχύ­σουν τα νοσο­κο­μεία. Η Γαλ­λία ήδη άρχι­σε» να στέλ­νει για­τρούς, πρό­σθε­σε ο αρχη­γός του γαλ­λι­κού κρά­τους. Ο πρό­ε­δρος Μακρόν δια­βε­βαί­ω­σε χθες βρά­δυ τον λιβα­νέ­ζο ομό­λο­γό του Μισέλ Αούν ότι η Γαλ­λία θα προ­σφέ­ρει υπο­στή­ρι­ξη στη χώρα του και θα στεί­λει «μέλη σωστι­κών συνερ­γεί­ων και μέσα» στη Βηρυτό.

Κατά τη διάρ­κεια συν­διά­λε­ξης τους, εξέ­φρα­σε «την υπο­στή­ρι­ξη του ιδί­ου και της Γαλ­λί­ας στον λιβα­νέ­ζι­κο λαό», ανέ­φε­ρε το Ελι­ζέ σε δελ­τίο Τύπου που δημο­σιο­ποί­η­σε χθες βρά­δυ. Είναι καθ’ οδόν σωστι­κά συνερ­γεία και μέσα προς τον Λίβα­νο, πρό­σθε­σε η προ­ε­δρία της Γαλ­λί­ας, χωρίς να υπει­σέλ­θει σε λεπτο­μέ­ρειες. Νωρί­τε­ρα χθες, ο Εμα­νου­έλ Μακρόν εξέ­φρα­σε την «αδελ­φι­κή αλλη­λεγ­γύη» της χώρας του στους Λιβα­νέ­ζους μετά την κατα­στρο­φή, δια­βε­βαιώ­νο­ντας πως «η Γαλ­λία στέ­κε­ται στο πλευ­ρό του Λιβά­νου. Πάντα», σε μήνυ­μά του, συνταγ­μέ­νο στα γαλ­λι­κά και στα αρα­βι­κά, που αναρ­τή­θη­κε στον λογα­ρια­σμό του στο Twitter.

Τραυματίστηκαν Βρετανοί διπλωμάτες — Το Λονδίνο προσφέρει βοήθεια

Το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο εξέ­φρα­σε τη βού­λη­σή του να βοη­θή­σει τον Λίβα­νο μετά τις πολύ ισχυ­ρές εκρή­ξεις στη Βηρυ­τό οι οποί­ες στοί­χι­σαν τη ζωή σε του­λά­χι­στον 78 ανθρώ­πους και τραυ­μά­τι­σαν σχε­δόν 4.000, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων μελών του βρε­τα­νι­κού διπλω­μα­τι­κού προ­σω­πι­κού, που πάντως δεν θεω­ρεί­ται ότι κιν­δυ­νεύ­ει η ζωή τους.

«Οι φωτο­γρα­φί­ες και τα βίντεο από τη Βηρυ­τό από­ψε συγκλο­νί­ζουν», ανέ­φε­ρε μέσω Twitter ο πρω­θυ­πουρ­γός της Βρε­τα­νί­ας Μπό­ρις Τζόν­σον, δια­βε­βαιώ­νο­ντας ότι οι «όλες σκέ­ψεις του και οι προ­σευ­χές του» αφο­ρούν τα θύμα­τα της καταστροφής.

«Το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο είναι έτοι­μο να προ­σφέ­ρει την υπο­στή­ρι­ξή του με όλους τους πιθα­νούς τρό­πους», και «στους βρε­τα­νούς υπη­κό­ους που είναι μετα­ξύ των πλη­γέ­ντων», πρόσθεσε.

Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της κυβέρ­νη­σής του, ο Ντό­μι­νικ Ράαμπ, εξέ­φρα­σε από την πλευ­ρά του την «αλλη­λεγ­γύη» του Η.Β. στον λαό του Λιβά­νου, δια­βε­βαιώ­νο­ντας επί­σης ότι η βρε­τα­νι­κή κυβέρ­νη­ση είναι δια­τε­θει­μέ­νη «να προ­σφέ­ρει τη βοή­θεια και την υπο­στή­ρι­ξή της» στη Βηρυ­τό και «στους βρε­τα­νούς υπη­κό­ους» στη χώρα αυτή. Εκπρό­σω­πος των υπη­ρε­σιών του ανέ­φε­ρε πως «μικρός αριθ­μός» των υπαλ­λή­λων της πρε­σβεί­ας της Βρε­τα­νί­ας τραυ­μα­τί­στη­κε και δέχθη­κε ιατρι­κές περι­ποι­ή­σεις, πάντως δεν δια­τρέ­χει κίν­δυ­νο η ζωή κάποιου μέλους της βρε­τα­νι­κής διπλω­μα­τι­κής αποστολής.

«Πρό­κει­ται για μια κατά­στα­ση που εξε­λίσ­σε­ται γρή­γο­ρα και την παρα­κο­λου­θού­με από κοντά», πρό­σθε­σε ο εκπρό­σω­πος του Φόρεϊν Όφις και συμπλή­ρω­σε πως «είμα­στε έτοι­μοι να προ­σφέ­ρου­με προ­ξε­νι­κή συν­δρο­μή σε βρε­τα­νούς υπη­κό­ους που επλή­γη­σαν» με οποιον­δή­πο­τε τρόπο.

beirut blast atexnos ekrixi biritos26 ekrixi biritos25 ekrixi biritos24 ekrixi biritos23 ekrixi biritos22 Laiko laxeio33 tzoker ekrixi buritos16 ekrixi buritos15 ekrixi buritos14 ekrixi buritos13 ekrixi buritos12 ekrixi buritos11 ekrixi buritos10 ekrixi buritos9 ekrixi buritos8 ekrixi buritos7 ekrixi buritos6 ekrixi buritos5 ekrixi buritos4 ekrixi buritos3 ekrixi buritos2 ekrixi buritos1 ekrixi buritos

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο