Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εικόνες και …αντίγραφα…

Σχο­λιά­ζει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //
Η σχε­τι­κή είδη­ση ανα­φέ­ρει : «Την Κυρια­κή 11 Ιου­νί­ου το από­γευ­μα πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στην Ιερά Μονή Πανα­γί­ας Δοβρά Βεροί­ας υπο­δο­χή αντι­γρά­φου της θαυ­μα­τουρ­γού Εικό­νος Πανα­γί­ας Τρι­χε­ρού­σης που φυλάσ­σε­ται στην Ιερά Μονή Χιλαν­δα­ρί­ου Αγί­ου Όρους.Το αντί­γρα­φο της εικό­νος, που είναι δωρεά του φίλου της Μονής κ. Κων­στα­ντί­νου Σάβε από την Λευ­κο­ρω­σία, έφε­ρε ο Καθη­γού­με­νος της Μονής Χιλαν­δα­ρί­ου αρχιμ. κ. Μεθό­διος, συνο­δευό­με­νος από αδελ­φούς της Μονής.Την υπο­δέ­χθη­κε στην πύλη της Μονής ο Σεβα­σμιώ­τα­τος Μητρο­πο­λί­της Βεροί­ας, Ναού­σης και Καμπα­νί­ας κ. Παντε­λε­ή­μων, ο Καθη­γού­με­νος της Μονής Δοβρά αρχιμ. Παντε­λε­ή­μων, η μονα­στι­κή αδελ­φό­τη­τα της Δοβρά, ο τοπι­κός κλή­ρος, οι τοπι­κές αρχές και μεγά­λος αριθ­μός πιστών…»
Είναι γνω­στό ανά τους αιώ­νες το γνω­στό «Χρι­στε­μπό­ριο». Η εκμε­τάλ­λευ­ση δηλα­δή των μετα­φυ­σι­κών κατά τ’ άλλα αντι­λή­ψε­ων των απλών ανθρώ­πων μέσω της εμπο­ρί­ας ουσια­στι­κά κάθε είδους «ιερών» εικό­νων, φυλα­κτών, κομπο­σκοι­νιών κ.α
Με όλο το σεβα­σμό στα θρη­σκευ­τι­κά πιστεύω των απλών συναν­θρώ­πων μας, η δική μας απο­ρία είναι η εξής: Γνω­ρί­ζα­με για «ιερές εικό­νες», «ιερά λεί­ψα­να» κ.α όμως για «αντί­γρα­φα εικό­νος» που να έχουν τέτοια αντι­με­τώ­πι­ση από την επί­ση­μη εκκλη­σία δεν γνωρίζαμε.
Τελι­κά πόσο δίκιο είχε ο Γρη­γό­ριος Ναζιαν­ζη­νός που έγρα­φε στον Αγιο Ιερώνυμο:«Εχουμε ανά­γκη από όσο το δυνα­τόν περισ­σό­τε­ρους μύθους για να μπο­ρού­με να εντυ­πω­σιά­ζου­με τον όχλο. Οσο λιγό­τε­ρο κατα­λα­βαί­νει ο όχλος, τόσο πιο ενθου­σιώ­δης γίνεται…»
Τώρα όσον αφο­ρά το πώς αντι­με­τω­πί­ζε­ται  το φαι­νό­με­νο των θρη­σκευ­τι­κού ανορ­θο­λο­γι­σμού  ο Κ. Μαρξ τόνι­ζε: “Η θρη­σκευ­τι­κή αντα­νά­κλα­ση του πραγ­μα­τι­κού κόσμου μπο­ρεί γενι­κά να εξα­φα­νι­στεί μόνο από τη στιγ­μή που οι σχέ­σεις της καθη­με­ρι­νής πρα­κτι­κής ζωής θα εκφρά­ζουν για τους ανθρώ­πους καθη­με­ρι­νά κατα­φα­νείς λογι­κές σχέ­σεις μετα­ξύ τους και προς τη φύση… οι πηγές της θρη­σκεί­ας — τόνι­ζε — δε θα βρε­θούν στον ουρα­νό, αλλά εδώ στη Γη. Μόλις αυτή η δια­στρε­βλω­μέ­νη πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, της οποί­ας η θρη­σκεία είναι αντα­νά­κλα­ση, δια­λυ­θεί, η τελευ­ταία θα πεθά­νει από φυσι­κό θάνατο”
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο