Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εισαγγελέας Αρείου Πάγου: Να επιβάλλονται κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν τα μέτρα περιορισμού για ton κορoναϊό

Την αυστη­ρή τήρη­ση των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιο­ρι­σμό της εξά­πλω­σης του κορω­νοϊ­ού ζητά με εγκύ­κλιο του προς όλες τις εισαγ­γε­λί­ες της χώρας, ο Εισαγ­γε­λέ­ας του Αρεί­ου Πάγου Βασί­λειος Πλιώτας.

Ο ανώ­τα­τος εισαγ­γε­λι­κός λει­τουρ­γός απέ­στει­λε σήμε­ρα εγκύ­κλιο σημειώ­νο­ντας την ανά­γκη αυστη­ρής τήρη­σης των μέτρων αλλά και τις ποι­νι­κές ευθύ­νες που έχουν όσοι ανεύ­θυ­να τα παραβιάζουν.

Οπως ανα­φέ­ρει ο κ. Πλιώ­τας η παρα­βί­α­ση των απα­γο­ρευ­τι­κών μέτρων θέτει σε κίν­δυ­νο θεμε­λιώ­δη έννο­μα αγα­θά όπως η υγεία και η ζωή των πολι­τι­κών. Για το λόγο αυτό εντέλ­λε­ται τους εισαγ­γε­λείς να παρεμ­βαί­νουν όταν «συντρέ­χει νόμι­μη περίπτωση».

Ανα­λυ­τι­κά η Εγκύ­κλιος του Εισαγ­γε­λέα του Αρεί­ου Πάγου.

«Εισαγ­γε­λέ­ας του Αρεί­ου Πάγου

Προς

Τους κ.κ. Εισαγ­γε­λείς Εφε­τών της Χώρας και δι’ αυτών στους κ.κ. Εισαγ­γε­λείς Πρω­το­δι­κών της περι­φε­ρεί­ας τους

Με αφορ­μή τα δια­θέ­σι­μα επι­δη­μιο­λο­γι­κά φαι­νό­με­να της νόσου του  και την έκδο­ση δια­τά­ξε­ων από τις αρμό­διες αρχές για λήψη μέτρων προς πρό­λη­ψη, υγειο­νο­μι­κή παρα­κο­λού­θη­ση και περιο­ρι­σμό της διά­δο­σης της νόσου, κρί­νου­με σκό­πι­μο, να επι­ση­μά­νου­με στα πλαί­σια των αρμο­διο­τή­των μας από τις δια­τά­ξεις των άρθρων 19 παρ1γ και 24 παρ. 5 στοιχ. α’ ν. 1756/1988, ότι εκτός επι­φυ­λασ­σο­μέ­νων, στις δια­τά­ξεις αυτές, ιδί­ων ποι­νι­κών κυρώ­σε­ων σε βάρος όσων τις παρα­βαί­νουν, πρω­τί­στως, διεκ­δι­κεί, συνα­φώς, την εφαρ­μο­γή της η βασι­κή πρό­βλε­ψη του άρθρου 285 ΠΚ, που απει­λεί συντρε­χό­ντων των όρων της και υπό τις δια­βαθ­μί­σεις της, εξαι­ρε­τι­κά αυξη­μέ­νες ποι­νι­κές κυρώ­σεις ενα­ντί­ον όσων παρα­βιά­ζουν τα μέτρα που νομί­μως έχουν δια­τα­χθεί για ν’ απο­τρα­πεί η διά­δο­ση της νόσου, προ­σβάλ­λο­ντας, με τη συμπε­ρι­φο­ρά τους, θεμε­λιώ­δη προ­στα­τευό­με­να έννο­μα αγα­θά (ζωής, σωμα­τι­κής υγεί­ας κ.λπ.) ή θέτο­ντας αυτά σε κίνδυνο.

Είναι αυτο­νό­η­τη η παρέμ­βα­σή σας όταν συντρέ­ξει νόμι­μη περίπτωση».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο