Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εισβολή στη Συρία: σε πλήρη εξέλιξη οι επιχειρήσεις Άμαχοι νεκροί

Εισβο­λή Τουρ­κί­ας στη Συρία:  Του­λά­χι­στον 15 άνθρω­ποι, ανά­με­σά τους 8 άμα­χοι, σκο­τώ­θη­καν σήμε­ρα κατά τη διάρ­κεια της τουρ­κι­κής επί­θε­σης ενα­ντί­ον των κουρ­δι­κών δυνά­με­ων στη βορειο­α­να­το­λι­κή Συρία, ανα­κοί­νω­σε το Συρια­κό Παρα­τη­ρη­τή­ριο των Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των σε νεό­τε­ρο απο­λο­γι­σμό του. Σύμ­φω­να με το Παρα­τη­ρη­τή­ριο, 40 άνθρω­ποι τραυ­μα­τί­στη­καν επί­σης κατά τη διάρ­κεια της τουρ­κι­κής επί­θε­σης. Διε­θνείς αντι­δρά­σεις για την τουρ­κι­κή εισβο­λή στη βορειο­α­να­το­λι­κή Συρία.

Η τουρ­κι­κή προ­κλη­τι­κή επί­θε­ση εκδη­λώ­νε­ται με φόντο τον σφο­δρό αντα­γω­νι­σμό που ξεδι­πλώ­νε­ται εδώ και και­ρό σε όλη την περιο­χή της Ανατ. Μεσο­γεί­ου και της Μέσης Ανα­το­λής για το ξανα­μοί­ρα­σμα πηγών, οδών και αγο­ρών Ενέρ­γειας και σφαι­ρών επιρ­ρο­ής. Της χτε­σι­νής επί­θε­σης προη­γή­θη­κε το «πρά­σι­νο φως» από τις ΗΠΑ, προ­κα­λώ­ντας τις σφο­δρές αντι­δρά­σεις των Κούρ­δων της Συρί­ας, που οι Αμε­ρι­κα­νοί αξιο­ποί­η­σαν τα προη­γού­με­να χρό­νια στον πόλε­μο ενά­ντια στον ISIS.

Αυτή η στρα­τιω­τι­κή τουρ­κι­κή εισβο­λή δεν θα είχε συμ­βεί αν οι ΗΠΑ δεν είχαν δώσει το πρά­σι­νο φως στις ΝΑΤΟι­κές τουρ­κι­κές Ενο­πλες Δυνάμεις.

Σύμ­φω­να με το πρώ­το ανα­κοι­νω­θέν του τουρ­κι­κού υπουρ­γεί­ου Άμυ­νας, αργά χθες το βρά­δυ, οι ένο­πλες δυνά­μεις της Τουρ­κί­ας έπλη­ξαν συνο­λι­κά 181 στό­χους ‑θέσεις Κούρ­δων ενό­πλων- διε­ξά­γο­ντας αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές και πλήγ­μα­τα με πυροβολικό.

Από την πλευ­ρά της η αντι­κυ­βερ­νη­τι­κή συμ­μα­χία υπό κουρ­δι­κή ηγε­σία η οποία ελέγ­χει τη βορειο­α­να­το­λι­κή Συρία κατήγ­γει­λε ότι αερο­πο­ρι­κός βομ­βαρ­δι­σμός της Πολε­μι­κής Αερο­πο­ρί­ας της Τουρ­κί­ας που εξα­πο­λύ­θη­κε χθες Τετάρ­τη έπλη­ξε φυλα­κή όπου κρα­τού­νται τζι­χα­ντι­στές του «Ισλα­μι­κού Κρά­τους» (ΙΚ).

«Μια από τις φυλα­κές όπου κρα­τού­νται μέλη του ΙΚ επλή­γη από τουρ­κι­κή αερο­πο­ρι­κή επι­δρο­μή», ανέ­φε­ραν οι απο­κα­λού­με­νες «Συρια­κές Δημο­κρα­τι­κές Δυνά­μεις» (ΣΔΔ) μέσω Twitter, χωρίς να υπει­σέλ­θουν σε λεπτομέρειες.

Ο εκπρό­σω­πος μιας ομά­δας σύρων ανταρ­τών που μετέ­χουν στην επί­θε­ση δήλω­σε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ότι η χερ­σαία επί­θε­ση γίνε­ται με κατεύ­θυν­ση την πόλη Τελ Αμπιάντ, η οποία ελέγ­χε­ται από την κουρ­δι­κή πολι­το­φυ­λα­κή Μονά­δες Προ­στα­σί­ας του Λαού (YPG) στη βορειο­α­να­το­λι­κή Συρία. Οι κουρ­δι­κές δυνά­μεις ανέ­στει­λαν τις επι­χει­ρή­σεις τους ενά­ντια στο ΙΚ, εξαι­τί­ας της τουρ­κι­κής εισβολής

Το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ ανα­μέ­νε­ται να συγκλη­θεί εκτά­κτως και κεκλει­σμέ­νων των θυρών την Πέμ­πτη μετά από αίτη­μα των ευρω­παϊ­κών μελών του, του Βελ­γί­ου, της Γαλ­λί­ας, της Γερ­μα­νί­ας, της Πολω­νί­ας και του Ηνω­μέ­νου Βασιλείου.

Φουντώνει η ενδοαστική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ

Η έγκρι­ση που έδω­σε ο Ντό­ναλντ Τραμπ στην Άγκυ­ρα, για την επι­χεί­ρη­ση, απο­τέ­λε­σε την θρυαλ­λί­δα για την όξυν­ση των ενδο­α­στι­κών αντι­πα­ρα­θέ­σε­ων, που ήδη είναι τεταμένες.

Η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ δεν έδω­σε σε αυτήν της Τουρ­κί­ας πρά­σι­νο φως για να εισβά­λει στη Συρία, δήλω­σε ο Αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Μάικ Πομπέο κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης του που μετα­δό­θη­κε από το τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο PBS χθες Τετάρτη.

Ωστό­σο, ο Πομπέο επι­σή­μα­νε πως η Άγκυ­ρα είχε «θεμι­τές ανη­συ­χί­ες» για την «ασφά­λειά της» και επα­νέ­λα­βε ότι ο Ρεπου­μπλι­κά­νος πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ πήρε την από­φα­ση να ανα­δι­πλω­θούν οι αμε­ρι­κα­νοί στρα­τιω­τι­κοί που ήταν ανε­πτυγ­μέ­νοι στη βορειο­α­να­το­λι­κή Συρία για να μη δια­τρέ­ξουν κίνδυνο.

Από την άλλη, δύο Αμε­ρι­κα­νοί γερου­σια­στές παρου­σί­α­σαν το περί­γραμ­μα σχε­δί­ου νόμου το οποίο προ­βλέ­πει την επι­βο­λή κυρώ­σε­ων στην πολι­τι­κή ηγε­σία της Τουρ­κί­ας — συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του προ­έ­δρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν — καθώς και στις ένο­πλες δυνά­μεις και τον τομέα της ενέρ­γειας της χώρας αυτής, σε αντί­δρα­ση στην τουρ­κι­κή εισβο­λή στη βορειο­α­να­το­λι­κή Συρία.

Ο γερου­σια­στής των Δημο­κρα­τι­κών Κρις Βαν Χόλεν και ο γερου­σια­στής Λίν­τσεϊ Γκρέιαμ στε­νός σύμ­μα­χος του Τραμπ, ειση­γού­νται να στο­χο­θε­τη­θούν όποιοι πόροι τυχόν δια­θέ­τουν οι Τούρ­κοι πολι­τι­κοί στην επι­κρά­τεια των ΗΠΑ και να τους επι­βλη­θούν επί­σης ταξι­διω­τι­κές απα­γο­ρεύ­σεις. Ακό­μη, προ­τεί­νουν να απα­γο­ρευ­θεί σε παγκό­σμιο επί­πε­δο οποια­δή­πο­τε πώλη­ση στρα­τιω­τι­κού εξο­πλι­σμού στην Άγκυ­ρα, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων πυρο­μα­χι­κών που κατα­σκευά­ζο­νται στην αμε­ρι­κα­νι­κή επικράτεια.

Ακό­μη, οι Βαν Χόλεν και Γκρέιαμ προ­τεί­νουν να εκπο­νη­θεί έκθε­ση σχε­τι­κά με τους πόρους και την περιου­σία του τούρ­κου προ­έ­δρου Ερντογάν.

Πέραν του προ­έ­δρου της Τουρ­κί­ας, οι δύο γερου­σια­στές ειση­γού­νται να υπο­στούν αμε­ρι­κα­νι­κές οικο­νο­μι­κές και ταξι­διω­τι­κές κυρώ­σεις άλλοι έξι αξιω­μα­τού­χοι, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των υπουρ­γών Εξω­τε­ρι­κών, Οικο­νο­μι­κών και Άμυνας.

Επι­πλέ­ον των κυρώ­σε­ων στον τουρ­κι­κό στρα­τό, οι δύο συνει­ση­γη­τές του σχε­δί­ου νόμου θέλουν να επι­βλη­θούν κυρώ­σεις στην τουρ­κι­κή ενερ­γεια­κή βιο­μη­χα­νία, ιδί­ως δρα­στη­ριό­τη­τές της που είναι καί­ριες για τις τουρ­κι­κές ένο­πλες δυνάμεις.

atexnos banner 753x200

Αντιδρούν οι Μοναρχίες του Κόλπου

Η διπλω­μα­τία του εμι­ρά­του του Κου­βέιτ έκρι­νε χθες Τετάρ­τη ότι η ευρεί­ας κλί­μα­κας χερ­σαία και αερο­πο­ρι­κή επι­χεί­ρη­ση που άρχι­σε να διε­ξά­γει η Τουρ­κία στο βορειο­α­να­το­λι­κό τμή­μα της επι­κρά­τειας της Συρί­ας απει­λεί άμε­σα τη στα­θε­ρό­τη­τα και την ειρή­νη στην περι­φέ­ρεια και απηύ­θυ­νε έκκλη­ση για αυτο­συ­γκρά­τη­ση, μετέ­δω­σε το επί­ση­μο πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων του εμι­ρά­του KUNA.

Η τοπο­θέ­τη­ση αυτή του Κου­βέιτ είναι ουσια­στι­κά ταυ­τό­ση­μη με εκεί­νη αρκε­τών ακό­μη αρα­βι­κών χωρών που κατα­δί­κα­σαν την τουρ­κι­κή εισβο­λή, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας, των Ηνω­μέ­νων Αρα­βι­κών Εμι­ρά­των και του Μπαχρέιν.

Ο επι­κε­φα­λής της τουρ­κι­κής διπλω­μα­τί­ας απέρ­ρι­ψε με έντο­νο τρό­πο τις επι­κρί­σεις ορι­σμέ­νων χωρών του Κόλ­που κατη­γο­ρώ­ντας τις ότι «σκό­τω­σαν» και «προ­κά­λε­σαν τη λιμο­κτο­νία αμά­χων» στην Υεμέ­νη. «Σκο­τώ­σα­τε και οδη­γή­σα­τε στη λιμο­κτο­νία τόσους αμά­χους στην Υεμέ­νη. Με ποιο δικαί­ω­μα ενα­ντιώ­νε­στε τώρα σε αυτή την επι­χεί­ρη­ση;» είπε ο Μεβλούτ Τσα­βού­σο­γλου, σύμ­φω­να με το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων «Ανα­το­λή».

 Τουρκία προς το ΣΑ του ΟΗΕ: Η στρατιωτική επιχείρηση θα είναι «αναλογική»

Η διπλω­μα­τία της Τουρ­κί­ας δια­βε­βαί­ω­σε το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του Οργα­νι­σμού Ηνω­μέ­νων Εθνών ότι η στρα­τιω­τι­κή επι­χεί­ρη­ση που άρχι­σαν να διε­ξά­γουν χθες οι τουρ­κι­κές ένο­πλες δυνά­μεις στο βορειο­α­να­το­λι­κό τμή­μα της Συρί­ας θα είναι «ανα­λο­γι­κή, μετρη­μέ­νη και υπεύ­θυ­νη», ενό­ψει της συνε­δρί­α­σης του κεκλει­σμέ­νων των θυρών σήμε­ρα για να συζη­τη­θεί η εισβολή.

Κατά την Άγκυ­ρα, η επι­χεί­ρη­ση έχει στό­χο να εξα­λει­φθεί αυτός που ο πρό­ε­δρος της Τουρ­κί­ας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν απο­κα­λεί «διά­δρο­μο του τρό­μου» νότια των συνό­ρων της χώρας του με τη Συρία. Η εισβο­λή των τουρ­κι­κών στρα­τευ­μά­των άρχι­σε μερι­κές ημέ­ρες μετά την από­φα­ση του αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου Ντό­ναλντ Τραμπ να ανα­δι­πλω­θούν αμε­ρι­κα­νοί στρα­τιω­τι­κοί που ήταν ανε­πτυγ­μέ­νοι στην περιο­χή και συνερ­γά­ζο­νταν με κούρ­δους μαχη­τές, που απο­τέ­λε­σαν την αιχ­μή του δόρα­τος στις επι­χει­ρή­σεις των τελευ­ταί­ων ετών ενα­ντί­ον του Ισλα­μι­κού Κρά­τους (ΙΚ).

Η Τουρ­κία δια­τεί­νε­ται ότι οι κουρ­δι­κές Μονά­δες Προ­στα­σί­ας του Λαού (ΜΠΛ), βασι­κή συνι­στώ­σα των Συρια­κών Δημο­κρα­τι­κών Δυνά­με­ων (ΣΔΔ), είναι ο συρια­κός βρα­χί­ο­νας του Εργα­τι­κού Κόμ­μα­τος Κουρ­δι­στάν, της αυτο­νο­μι­στι­κής οργά­νω­σης που πολε­μά ενα­ντί­ον του τουρ­κι­κού κρά­τους από τη δεκα­ε­τία του 1980.

«Όπως συνέ­βη και στις προη­γού­με­νες αντι­τρο­μο­κρα­τι­κές επι­χει­ρή­σεις της, η αντί­δρα­ση της Τουρ­κί­ας θα είναι ανα­λο­γι­κή, μετρη­μέ­νη και υπεύ­θυ­νη», ανέ­φε­ρε ο πρε­σβευ­τής της χώρας Φερι­ντούν Σινιρ­λί­ο­γλου σε επι­στο­λή του προς το δεκα­πε­ντα­με­λές ΣΑ που περι­ήλ­θε σε γνώ­ση του πρα­κτο­ρεί­ου ειδή­σε­ων Ρόιτερς.

«Η επι­χεί­ρη­ση θα στο­χο­θε­τή­σει μόνο τρο­μο­κρά­τες και κρη­σφύ­γε­τά τους, κατα­φύ­για, θέσεις, οπλι­σμέ­να οχή­μα­τα και εξο­πλι­σμό», συνέ­χι­σε ο πρε­σβευ­τής. «Λαμ­βά­νο­νται όλες οι προ­φυ­λά­ξεις για να απο­φευ­χθούν παρά­πλευ­ρες απώ­λειες στις τάξεις του άμα­χου πλη­θυ­σμού», δια­βε­βαί­ω­σε ακό­μη ο Σινιρλίογλου.

Η Τουρ­κία δικαιο­λό­γη­σε την εισβο­λή επι­κα­λού­με­νη το Άρθρο 51 του Κατα­στα­τι­κού Χάρ­τη του ΟΗΕ, το οποίο ανα­φέ­ρε­ται στο δικαί­ω­μα μιας χώρας ή μιας συμ­μα­χί­ας κρα­τών στην αυτο­ά­μυ­να όταν δέχε­ται επίθεση.

Ο Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας του ΟΗΕ Αντό­νιο Γκου­τέ­ρες είναι «πολύ ανή­συ­χος» για τις εξε­λί­ξεις στη βορειο­α­να­το­λι­κή Συρία και «οποια­δή­πο­τε στρα­τιω­τι­κή επι­χεί­ρη­ση» εκεί πρέ­πει να συνο­δευ­τεί από «από­λυ­το σεβα­σμό του Κατα­στα­τι­κού Χάρ­τη του ΟΗΕ και του διε­θνούς ανθρω­πι­στι­κού δικαί­ου», σημεί­ω­σε χθες ο εκπρό­σω­πος του Οργα­νι­σμού Φαρ­χάν Χακ.

Ο Γκου­τέ­ρες παράλ­λη­λα υπεν­θύ­μι­σε πως είναι απα­ραί­τη­το να προ­στα­τεύ­ο­νται οι άμα­χοι και οι πολι­τι­κές υπο­δο­μές και πως θεω­ρεί ότι «δεν υπάρ­χει στρα­τιω­τι­κή λύση στη σύρ­ρα­ξη στη Συρία».

 Τραμπ: Μας «αρέσουν» οι Κούρδοι, αλλά «δεν μας βοήθησαν στη Νορμανδία»

Στον αμε­ρι­κα­νό πρό­ε­δρο Ντό­ναλντ Τραμπ «αρέ­σουν» οι Κούρ­δοι, αλλά έκρι­νε σκό­πι­μο να κάνει χθες κάποιες διευκρινίσεις.

Ερω­τη­θείς για το ενδε­χό­με­νο οι ΗΠΑ να αντι­με­τω­πί­σουν δυσκο­λί­ες στη σύμπη­ξη συμ­μα­χιών στο μέλ­λον, αφού παρά το ότι είχαν οικο­δο­μή­σει τέτοια με τους Κούρ­δους της Συρί­ας επέ­τρε­ψαν στην Τουρ­κία να εξα­πο­λύ­σει εισβο­λή στο βορειο­α­να­το­λι­κό τμή­μα της συρια­κής επι­κρά­τειας, ο Ρεπου­μπλι­κά­νος ένοι­κος του Λευ­κού Οίκου απέρ­ρι­ψε κάθε τέτοια πιθανότητα.

«Οι συμ­μα­χί­ες είναι εύκο­λες», διαβεβαίωσε.

Ακό­μη, ο Τραμπ επι­σή­μα­νε πως οι Κούρ­δοι πολέ­μη­σαν για λογα­ρια­σμό των ΗΠΑ ενα­ντί­ον του Ισλα­μι­κού Κρά­τους διό­τι ήθε­λαν να θέσουν υπό τον έλεγ­χό τους «τα εδά­φη τους», για ίδιο συμφέρον.

Οι Κούρ­δοι — έθνος που δεν δια­θέ­τει Κρά­τος — «δεν μας βοή­θη­σαν στον Β΄ Παγκό­σμιο Πόλε­μο, δεν μας βοή­θη­σαν στη Νορ­μαν­δία», έκρι­νε σωστό να υπεν­θυ­μί­σει ο αμε­ρι­κα­νός πρόεδρος.

«Δαπα­νή­σα­με τερά­στια ποσά για να βοη­θή­σου­με τους Κούρ­δους, με πυρο­μα­χι­κά, με όπλα, με χρή­μα­τα», είπε ακό­μη. Τού­του λεχθέ­ντος «μας αρέ­σουν οι Κούρ­δοι», επέμεινε.

Πηγές: 902.gr, ΑΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο