Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκατοντάδες απολύσεις στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Στην από­λυ­ση εκα­το­ντά­δων εργα­ζό­με­νων και μάλι­στα με την απο­στο­λή ενός τηλε­φω­νι­κού μηνύ­μα­τος προ­χω­ρά­ει η εται­ρεία επί­γειας εξυ­πη­ρέ­τη­σης «Swissport» στο αερο­δρό­μιο «Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος», φορ­τώ­νο­ντας στους εργα­ζό­με­νους τη ζημιά από τη μεί­ω­ση της επι­βα­τι­κής κίνη­σης, εξαι­τί­ας των μέτρων για τον κορο­νο­ϊό και κάνο­ντας χρή­ση όλου του αντερ­γα­τι­κού οπλο­στα­σί­ου που προ­σφέ­ρουν στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους η σημε­ρι­νή και όλες οι προη­γού­με­νες κυβερνήσεις.

Οι εργα­ζό­με­νοι που ειδο­ποι­ή­θη­καν ότι χάνουν άμε­σα τη δου­λειά τους, είναι οι συμ­βα­σιού­χοι ορι­σμέ­νου χρό­νου, που εργά­ζο­νται με ανα­νε­ού­με­νες μηνιαί­ες συμ­βά­σεις ακό­μα και για 10 χρό­νια στο αερο­δρό­μιο. Όλοι αυτοί οι εργα­ζό­με­νοι, που θα βρε­θούν στο δρό­μο, έλα­βαν χτες από τον προϊ­στά­με­νό τους ένα μήνυ­μα με το οποίο ενη­με­ρώ­νο­νταν ότι «το αερο­δρό­μιο της Αθή­νας για να αντι­με­τω­πί­σει την κρί­ση θα στα­μα­τή­σει πολ­λές από τις λει­τουρ­γί­ες του (…) Ζού­με μια πρω­τό­γνω­ρη κατά­στα­ση που δυστυ­χώς έχει μεγά­λο αντί­κτυ­πο στον του­ρι­σμό και κατ’ επέ­κτα­ση στον κλά­δο της επί­γειας εξυπηρέτησης».

Κι αφού εξα­ντλεί τα προ­κα­ταρ­κτι­κά, ο εκπρό­σω­πος της εργο­δο­σί­ας ανα­φέ­ρει στο μήνυ­μα: «Οι αερο­πο­ρι­κές εται­ρεί­ες παίρ­νουν έκτα­κτα μέτρα αδειών, απο­λύ­σε­ων, συντα­ξιο­δο­τή­σε­ων κλπ. Η επό­με­νη μέρα δεν θα είναι ίδια (…) Η δική μας εται­ρεία λόγω της κρί­σι­μης αυτής κατά­στα­σης είναι στη δυσά­ρε­στη θέση να στα­μα­τή­σει άμε­σα τις συμ­βά­σεις ορι­σμέ­νου χρόνου».

Το μήνυ­μα όμως κρύ­βει δυσά­ρε­στες εκπλή­ξεις και για τους αορί­στου χρό­νου εργα­ζό­με­νους, οι οποί­οι ενη­με­ρώ­νο­νται ότι «θα εντα­χθούν στο καθε­στώς της εκ περι­τρο­πής απα­σχό­λη­σης» του­λά­χι­στον οι μισοί από αυτούς, ενώ ο προϊ­στά­με­νος επι­φυ­λάσ­σε­ται για περισ­σό­τε­ρες πληροφορίες.

Και σαν να μην φτά­νουν όλα αυτά, οι εργα­ζό­με­νοι ενη­με­ρώ­νο­νται ότι ο τρό­πος που απο­λύ­ο­νται μπο­ρεί να είναι «άκομ­ψος», επει­δή όμως είναι πάρα πολ­λοί, «δεν υπάρ­χει χρό­νος προ­σω­πι­κής επι­κοι­νω­νί­ας»! Για κερα­σά­κι στην τούρ­τα, η εργο­δο­σία τους ενη­με­ρώ­νει ότι τα μέρα αυτά ισχύ­ουν μέχρι «να επα­νέλ­θου­με στην κανο­νι­κό­τη­τα» και τους εύχε­ται να μεί­νουν υγιείς, πλην άνερ­γοι, με την …ελπί­δα ότι «θα ξανα­βρε­θού­με όλοι σύντο­μα να εργα­ζό­μα­στε παρέα».

Τόσο οι απο­λύ­σεις για τους αορί­στου χρό­νου, όσο και το καθε­στώς εκ περι­τρο­πής εργα­σί­ας για τους αορί­στου, προ­βλέ­πο­νται από τις πρό­σφα­τες ΠΝΠ της κυβέρ­νη­σης για τη στή­ρι­ξη των επι­χει­ρή­σε­ων εξαι­τί­ας της επι­δη­μί­ας του κορονοϊού.

Στα μέτρα της κυβέρ­νη­σης δεν υπάρ­χει καμία μέρι­μνα για την προ­στα­σία των εργα­ζό­με­νων που απα­σχο­λού­νται με συμ­βά­σεις ορι­σμέ­νου χρό­νου και είναι οι πρώ­τοι που πλη­ρώ­νουν το μάρ­μα­ρο, με τη μη ανα­νέ­ω­ση των συμ­βά­σε­ων, δηλα­δή με την από­λυ­σή τους.

Θυμί­ζου­με ότι η ρήτρα απο­λύ­σε­ων, η υπο­χρέ­ω­ση δηλα­δή των επι­χει­ρή­σε­ων να μην κάνουν απο­λύ­σεις για να δικαιού­νται τα γεν­ναία μέτρα στή­ρι­ξης που ανα­κοί­νω­σε η κυβέρ­νη­ση, ισχύ­ει για τους αορί­στου χρό­νου, αφή­νο­ντας ξεκρέ­μα­στους τους χιλιά­δες εργα­ζό­με­νους που απα­σχο­λού­νται σε καθε­στώς ευελιξίας.

Το ίδιο ισχύ­ει και με το καθε­στώς της εκ περι­τρο­πής εργα­σί­ας, που προ­τεί­νε­ται από τις ΠΝΠ της κυβέρ­νη­σης ως μια από τις πολ­λές εναλ­λα­κτι­κές που δια­θέ­τει η εργο­δο­σία για να φορ­τώ­σει στους εργα­ζό­με­νους την όποια «χασού­ρα» από τις συνέ­πειες των περιο­ρι­στι­κών μέτρων για τον κορονοϊό.

Άμεση παρέμβαση από το ΚΚΕ

Άμε­ση ήταν η παρέμ­βα­ση του βου­λευ­τή του ΚΚΕ Χρή­στου Κατσώ­τη, ο οποί­ος απέ­στει­λε επι­στο­λή προς τον υπουρ­γό Εργα­σί­ας όπου σημειώνει:

«Τις συνέ­πειες από τα μέτρα για τον περιο­ρι­σμό της παν­δη­μί­ας δεν μπο­ρεί να τις μετα­φέ­ρε­τε στους εργα­ζό­με­νους. Το ΚΚΕ σας καλεί να παρέμ­βε­τε άμε­σα για να στα­μα­τή­σει η εργο­δο­τι­κή επίθεση.

Όπως πιστεύ­ου­με ότι σας είναι γνω­στό οι αερο­πο­ρι­κές εται­ρεί­ες ύστε­ρα από την από­φα­ση για δια­κο­πή των πτή­σε­ων, ενη­με­ρώ­νουν τους εργα­ζό­με­νους με μήνυ­μα για τις απο­λύ­σεις και την εκ περι­τρο­πής απασχόληση.

Στις περισ­σό­τε­ρες εται­ρεί­ες εργά­ζο­νται αρκε­τοί για πολ­λά χρό­νια με διά­φο­ρες συμ­βά­σεις, όπως συμ­βά­σεις ορι­σμέ­νου χρό­νου ακό­μα και 2μηνες συνε­χώς ανα­νε­ού­με­νες. Όλοι αυτοί οι εργα­ζό­με­νοι απο­λύ­ο­νται. Ο ισχυ­ρι­σμός της κυβέρ­νη­σης, ότι “με την ανα­στο­λή της σύμ­βα­σης εργα­σί­ας στα­μα­τή­σα­με τις απο­λύ­σεις” απο­δει­κνύ­ε­ται για άλλη μια φορά ότι θέλει, αλλά δεν μπο­ρεί να κρύ­ψει το μέγε­θος της επί­θε­σης των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, προ­κει­μέ­νου να απαλ­λα­γούν από το κόστος και τις συνέ­πειες ακό­μη και αυτής της ρύθμισης.

Η κυβέρ­νη­ση οφεί­λει άμε­σα να παρέμ­βει και να δια­σφα­λί­σει το εισό­δη­μα των εργα­ζο­μέ­νων και τη συνέ­χεια της δου­λειάς τους».

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο