Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκατοντάδες νεκροί στο ναυάγιο στη λίμνη Βικτόρια στην Τανζανία

Τετρα­πλά­σιο αριθ­μό επι­βα­τών μετέ­φε­ρε το φερι­μπότ «MV Nyerere», που ναυά­γη­σε αργά το βρά­δυ της Πέμ­πτης λίγα μόλις μέτρα από την απο­βά­θρα του μεγα­λύ­τε­ρου νησιού της μεγά­λης αφρι­κα­νι­κής λίμνης Βικτό­ρια, Ουκου­ρέ­ουε, που ανή­κει στην Ταν­ζα­νία, προ­κα­λώ­ντας το θάνα­το σε του­λά­χι­στον 183 ανθρώ­πους. Τα σωστι­κά συνερ­γεία εκφρά­ζουν φόβους για διπλα­σια­σμό των θυμάτων.

tanzania1

Από τα νερά ανα­σύρ­θη­καν ζωντα­νοί μέσα στις πρώ­τες λίγες ώρες μόλις 38 άνθρω­ποι, ο ένας σήμε­ρα. Ο περι­φε­ρεια­κός διοι­κη­τής της αστυ­νο­μί­ας, μιλώ­ντας σε δημο­σιο­γρά­φους του πρα­κτο­ρεί­ου «Ρόι­τερς», τόνι­σε ότι είναι δύσκο­λο να ανα­φέ­ρει τον ακρι­βή αριθ­μό επι­βα­τών, επει­δή κατά το ναυά­γιο χάθη­καν πολ­λά στοι­χεία και έγγρα­φα του πλοί­ου, ενώ στα θύμα­τα είναι και μέλη του πληρώματος.

tanzania2

Εκπρό­σω­πος της κρα­τι­κής δια­χει­ρί­στριας εται­ρεί­ας των φερι­μπότ, Temesa, δήλω­σε ότι τους τελευ­ταί­ους μήνες η εται­ρεία είχε πραγ­μα­το­ποι­ή­σει εργα­σί­ες συντή­ρη­σης στο πλοίο και είχε επι­διορ­θώ­σει δύο από τις μηχα­νές του. Η ίδια πηγή ανα­φέ­ρει ότι το φερι­μπότ μετέ­φε­ρε και φορ­τίο όταν ναυά­γη­σε κοντά στην απο­βά­θρα. Τα αίτια του δυστυ­χή­μα­τος δεν έχουν απο­σα­φη­νι­στεί, αλλά δεν είναι σπά­νια στην Ταν­ζα­νία και άλλες αφρι­κα­νι­κές χώρες η ανα­τρο­πή πλοί­ων εξαι­τί­ας υπερφόρτωσης.

tanzania3

Το 1996 πνί­γη­καν στη λίμνη Βικτό­ρια του­λά­χι­στον 800 άνθρω­ποι μετά τη βύθι­ση υπερ­φορ­τω­μέ­νου φερι­μπότ. Το 2012, 145 άνθρω­ποι πνί­γη­καν όταν ένα φερι­μπότ βυθί­στη­κε στα ανοι­κτά των ακτών της Ταν­ζα­νί­ας, στο Αρχι­πέ­λα­γος της Ζαν­ζι­βά­ρης, που βρί­σκε­ται στον Ινδι­κό Ωκεανό.

tanzania5

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο