Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκατόμβες νεκρών εξαιτίας της Covid-19 τον Μάρτιο στη Βραζιλία

Ο Μάρ­τιος που μόλις ολο­κλη­ρώ­θη­κε ήταν μακράν ο χει­ρό­τε­ρος που έχει ζήσει η Βρα­ζι­λία, στην αρπά­γη της ανε­ξέ­λεγ­κτης παν­δη­μί­ας του νέου κορο­νοϊ­ού που έσπα­σε όλα τα κοντέρ, με πάνω από 66.000 νεκρούς εξαι­τί­ας της COVID-19 και το σύστη­μα υγεί­ας να καταρ­ρέ­ει, με τους για­τρούς για άλλη μια φορά ανα­γκα­σμέ­νους να επι­λέ­γουν σε ποιους ασθε­νείς θα προ­σφέ­ρουν φροντίδα.

Οι 66.573 θάνα­τοι που κατα­γρά­φη­καν από την 1η ως την 31η Μαρ­τί­ου είναι υπερ­δι­πλά­σιοι, ισού­νται με το 102% των 32.881 νεκρών του Ιου­λί­ου του 2020 στη μεγα­λύ­τε­ρη χώρα της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής, του προη­γού­με­νου χει­ρό­τε­ρου μήνα από την εκδή­λω­ση της παν­δη­μί­ας μέχρι εδώ.

«Δεν είχα­με ξανα­δεί ποτέ στην ιστο­ρία της Βρα­ζι­λί­ας μόνο έναν παρά­γο­ντα να σκο­τώ­νει τόσο κόσμο μέσα σε έναν μήνα», είπε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ο Μιγκέλ Νικο­λέ­λις, ο πρώ­ην συντο­νι­στής της επι­στη­μο­νι­κής επι­τρο­πής που είχαν συστή­σει πολι­τεί­ες στο βορειο­α­να­το­λι­κό τμή­μα της χώρας για την αντι­με­τώ­πι­ση της πανδημίας.

Και, με δεδο­μέ­νο τον ρυθ­μό που αυξά­νο­νται οι μολύν­σεις και οι θάνα­τοι, τίπο­τε δεν απο­κλεί­ει το ενδε­χό­με­νο ο Απρί­λιος να απο­δει­χθεί ακό­μα πιο μαύρος.

«Βρι­σκό­μα­στε στο χει­ρό­τε­ρο σημείο, με ρεκόρ θανά­των και μολύν­σε­ων, κάτι που σημα­το­δο­τεί πως ο Απρί­λιος θα είναι ακό­μη πιο άσχη­μος», τόνι­σε η επι­δη­μιο­λό­γος Έθελ Μασιέλ, καθη­γή­τρια στο ομο­σπον­δια­κό πανε­πι­στή­μιο της πολι­τεί­ας Εσπί­ρι­του Σάντου (UFES).

Μέσα σε κάτι περισ­σό­τε­ρο από έναν χρό­νο, η παν­δη­μία έχει στοι­χί­σει τη ζωή σε 321.515 ανθρώ­πους, απο­λο­γι­σμό που ξεπερ­νούν μόνο οι ΗΠΑ σε παγκό­σμια κλίμακα.

Για τον Δρ. Νικο­λέ­λις, «είναι πολύ πιθα­νό» η χώρα «να φθά­σει το μισό εκα­τομ­μύ­ριο νεκρούς ως τον Ιούλιο».

«Δεν απει­λεί­ται μόνο η Βρα­ζι­λία, απει­λεί­ται ο κόσμος όλος», πρό­σθε­σε, την ώρα που γει­το­νι­κές χώρες της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής βλέ­πουν τις μολύν­σεις από τον SARS-CoV‑2 να εκτοξεύονται.

Χθες Τετάρ­τη σημειώ­θη­κε ρεκόρ θανά­των, για δεύ­τε­ρη συνε­χό­με­νη ημέ­ρα, με 3.869 να ανα­κοι­νώ­νο­νται από το υπουρ­γείο Υγεί­ας. Με αυτόν τον ρυθ­μό, οι θάνα­τοι ημε­ρη­σί­ως ίσως ξεπερ­νούν προ­σε­χώς τους 4.000.

Επί­σης πολύ ανη­συ­χη­τι­κό δεδο­μέ­νο γι’ αυτόν είναι πως την εβδο­μά­δα από την 21η ως την 27η Μαρ­τί­ου σημειώ­θη­κε ρεκόρ επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των (σχε­δόν 540.000), κάτι που οδή­γη­σε στα νέα ρεκόρ εισα­γω­γών σε μονά­δες εντα­τι­κής θερα­πεί­ας (ΜΕΘ) και θανά­των μέσα σε δύο εβδο­μά­δες στο κρά­τος των 212 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοίκων.

«Τραγική κατάσταση»

Τα νοσο­κο­μεία αντι­με­τω­πί­ζουν σχε­δόν από­λυ­το κορε­σμό ταυ­τό­χρο­να: στις 18 από τις 27 βρα­ζι­λιά­νι­κες πολι­τεί­ες, το 90% των ΜΕΘ για ασθε­νείς με την COVID-19 είναι γεμά­το, σε άλλες επτά ο δεί­κτης πλη­ρό­τη­τας κυμαί­νε­ται μετα­ξύ του 84% και του 89%, σύμ­φω­να με το πιο πρό­σφα­το δελ­τίο του ιδρύ­μα­τος Fiocruz.

Σε αρκε­τές πολι­τεί­ες, το ιατρι­κό και το νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό έχει ήδη απο­φα­σί­σει οι κλί­νες ΜΕΘ να δια­τί­θε­νται στους ασθε­νείς που έχουν περισ­σό­τε­ρες πιθα­νό­τη­τες να επιζήσουν.

«Έχου­με φθά­σει σε μια κατά­στα­ση από­λυ­τα τρα­γι­κή, που θυμί­ζει αυτήν στην Ιτα­λία» στις αρχές του 2020, τονί­ζει η Έθελ Μασιέλ.

Του­λά­χι­στον 230 ασθε­νείς, που είτε είχε επι­βε­βαιω­θεί είτε υπήρ­χαν υπο­ψί­ες πως είχαν μολυν­θεί από τον νέο κορο­νο­ϊό, πέθα­ναν τον Μάρ­τιο διό­τι δεν υπήρ­χαν κλί­νες ΜΕΘ στο Σαν Πάου­λου, την πρω­τεύ­ου­σα της πλου­σιό­τε­ρης πολι­τεί­ας της Βρα­ζι­λί­ας, σύμ­φω­να με το τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο Globo.

Για­τροί απο­δί­δουν τη σφο­δρό­τη­τα αυτού του δεύ­τε­ρου κύμα­τος σε πολ­λούς παρά­γο­ντες: τη χαλά­ρω­ση των μέτρων προ­φύ­λα­ξης τις γιορ­τές του τέλους της χρο­νιάς και κατό­πιν κατά τη διάρ­κεια του καρ­να­βα­λιού, την εμφά­νι­ση πολύ πιο μολυ­σμα­τι­κών παραλ­λαγ­μέ­νων στε­λε­χών του νέου κορο­νοϊ­ού, την παντε­λή απου­σία εθνι­κής στρα­τη­γι­κής και πολι­τι­κής στον αγώ­να ενα­ντί­ον της παν­δη­μί­ας, στη χώρα που κυβερ­νά ο Ζαΐχ Μπολ­σο­νά­ρου.

Ο ακρο­δε­ξιός πρό­ε­δρος, που δεν έχει πάψει να υπο­βαθ­μί­ζει την παν­δη­μία, πέτα­ξε χθες ότι «δεν θα λύσου­με το πρό­βλη­μα μένο­ντας σπί­τι», αντι­κρού­ο­ντας τον νέο υπουρ­γό Υγεί­ας της κυβέρ­νη­σής του, τον τέταρ­το μέσα σ’ έναν χρό­νο, τον καρ­διο­λό­γο Μαρ­σέ­λου Κεϊρόγκα.

Ο Δρ. Κεϊ­ρό­γκα μόλις είχε ζητή­σει από τους Βρα­ζι­λιά­νους να φορούν μάσκες και «να τηρούν την κοι­νω­νι­κή από­στα­ση» τη Μεγά­λη Εβδο­μά­δα των Καθο­λι­κών, μετά την πρώ­τη συνε­δρί­α­ση της επι­τρο­πής που σχη­μά­τι­σαν η κυβέρ­νη­ση και το κοι­νο­βού­λιο, που έχει αυξή­σει την πίε­ση στον Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Αρκε­τές πολι­τεί­ες, ιδί­ως το Σαν Πάου­λου και το Ρίο ντε Ζανέι­ρο, επέ­βα­λαν τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες ‑κάποια- περιο­ρι­στι­κά μέτρα, που αφο­ρούν την οικο­νο­μι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα και την κίνη­ση των πολιτών.

Αλλά τα απο­τε­λέ­σμα­τα των μέτρων, που αρκε­τοί ειδι­κοί χαρα­κτη­ρί­ζουν ανε­παρ­κή και σημειώ­νουν πως τηρού­νται πολύ ανο­μοιό­μορ­φα, θα χρεια­στούν ούτως ή άλλως αρκε­τό χρό­νο για να γίνουν αισθητά.

Όσο για την εθνι­κή εκστρα­τεία ανο­σο­ποί­η­σης, που ξεκί­νη­σε στα μέσα Ιανουα­ρί­ου, προ­χω­ρά­ει με πολύ αργό ρυθ­μό για να φέρει ουσια­στι­κή βελ­τί­ω­ση προ­τού περά­σουν πολ­λές εβδο­μά­δες, αν όχι πολ­λοί μήνες.

Ως εδώ, περί­που το 8% του πλη­θυ­σμού έχει λάβει την πρώ­τη δόση του εμβο­λί­ου του και μόλις το 2% και τη δεύ­τε­ρη. Μόνο δύο προ­ϊ­ό­ντα είναι δια­θέ­σι­μα μέχρι στιγ­μής: το κινε­ζι­κό CoronaVac και αυτό της αγγλο­σου­η­δι­κής AstraZeneca.

Χθες η Βρα­ζι­λία έδω­σε άδεια επεί­γου­σας χρή­σης του εμβο­λί­ου της Janssen (όμι­λος Johnson & Johnson), του τέταρ­του, έπει­τα από αυτό των Pfizer/BioNTech. Δόσεις του προ­ϊ­ό­ντος όμως δεν ανα­μέ­νε­ται να είναι δια­θέ­σι­μες πριν από τον Αύγουστο.

Με τον χει­μώ­να του νότιου ημι­σφαι­ρί­ου να πλη­σιά­ζει πλέ­ον στον ορί­ζο­ντα η ανη­συ­χία εντεί­νε­ται, καθώς ανα­μέ­νε­ται να σημειω­θεί έξαρ­ση των λοι­μώ­ξε­ων του ανα­πνευ­στι­κού, ειδι­κά στη νότια και τη νοτιο­α­να­το­λι­κή Βρα­ζι­λία, όπου το κλί­μα είναι πιο ψυχρό.

«Με την έλευ­ση του χει­μώ­να, ενδέ­χε­ται να βρε­θού­με αντι­μέ­τω­ποι με τρί­το κύμα, αν δεν κατα­φέ­ρου­με να επι­τα­χύ­νου­με τους εμβο­λια­σμούς», προει­δο­ποιεί η κυρία Μασιέλ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο