Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκδήλωση αλληλεγγύης στην Κούβα την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη

Ο Ελλη­νο­κου­βα­νι­κός Σύν­δε­σμος Φιλί­ας & Αλλη­λεγ­γύ­ης διορ­γα­νώ­νει εκδή­λω­ση διε­θνι­στι­κής αλλη­λεγ­γύ­ης για το λαό της Κού­βας την Τετάρ­τη 11 Δεκέμ­βρη, στις 6.30 μ.μ., στον κινη­μα­το­γρά­φο «STUDIO» (Σταυ­ρο­πού­λου 33 & Σπάρ­της, πλα­τεία Αμερικής).

Θα μιλή­σουν η πρέ­σβει­ρα της Κού­βας στην Ελλά­δα, Σέλ­μις Μαρία Ντο­μίν­γκες Κορ­τί­να, και ο πρό­ε­δρος του Ελλη­νο­κου­βα­νι­κού Συν­δέ­σμου, Νίκος Καραν­δρέ­ας. Θα ακο­λου­θή­σει πρό­γραμ­μα με λατι­νο­α­με­ρι­κά­νι­κα και ελλη­νι­κά τραγούδια.

 

Φέτος συμπλη­ρώ­θη­καν 60 χρό­νια από τη μεγά­λη κου­βα­νι­κή Επα­νά­στα­ση, που άνοι­ξε το δρό­μο για τα σημα­ντι­κά επι­τεύγ­μα­τα του σοσια­λι­σμού στην Κού­βα, σημα­το­δο­τώ­ντας την ηρω­ι­κή πορεία του αγω­νι­ζό­με­νου κου­βα­νι­κού λαού ενά­ντια στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή επιθετικότητα.

Σε όλα αυτά τα 60 χρό­νια, η Κού­βα κατά­φε­ρε πρω­τό­γνω­ρες κατα­κτή­σεις για το λαό της, που απο­τε­λούν όνει­ρο θερι­νής νυκτός για τον καπι­τα­λι­στι­κό κόσμο, όπως για παρά­δειγ­μα τη δωρε­άν και καθο­λι­κή πρό­σβα­ση σε ανα­βαθ­μι­σμέ­νες παρο­χές υγεί­ας και παι­δεί­ας. Ταυ­τό­χρο­να και παρά τα τερά­στια εμπό­δια και τις δυσκο­λί­ες, οργά­νω­σε την πιο πλα­τιά διε­θνι­στι­κή αλλη­λεγ­γύη σε άλλους λαούς σε όλο τον πλα­νή­τη, στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή, την Αφρι­κή κ.α.

Την ίδια ώρα, όμως, σε όλα αυτά τα 60 χρό­νια, η Κού­βα αντι­με­τώ­πι­σε την πιο λυσ­σα­λέα επι­θε­τι­κό­τη­τα των ιμπε­ρια­λι­στι­κών δυνά­με­ων, με επεμ­βά­σεις στο έδα­φός της, δολο­φο­νι­κές ενέρ­γειες, προ­βο­κά­τσιες και την ασί­γα­στη δρά­ση κάθε είδους μυστι­κών υπη­ρε­σιών, συκο­φά­ντη­ση και χυδαίο αντι­κομ­μου­νι­σμό. Απο­κο­ρύ­φω­μα είναι, οπωσ­δή­πο­τε, ο πολύ­μορ­φος οικο­νο­μι­κός, πολι­τι­κός και χρη­μα­το­πι­στω­τι­κός απο­κλει­σμός που έχουν επι­βά­λει οι ΗΠΑ, με ανυ­πο­λό­γι­στες επι­πτώ­σεις σε βάρος του κου­βα­νι­κού λαού, σε συν­δυα­σμό με τη γνω­στή Κοι­νή Θέση της ΕΕ, η κατάρ­γη­ση της οποί­ας δεν έχει αναι­ρέ­σει τη συνε­χι­ζό­με­νη επι­θε­τι­κό­τη­τα της ΕΕ απέ­να­ντι στην Κούβα.

Απευ­θυ­νό­μα­στε σε όλους τους φορείς
του εργα­τι­κού και λαϊ­κού κινή­μα­τος,
Εργα­τι­κά Κέντρα, Ομο­σπον­δί­ες και Συν­δι­κά­τα εργαζομένων,
στους φορείς και Συλ­λό­γους των Αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων,
στο ριζο­σπα­στι­κό γυναι­κείο και νεο­λαι­ί­στι­κο κίνη­μα,
την Ομο­σπον­δία Γυναι­κών Ελλά­δας,
τους Συλ­λό­γους μαθη­τών, φοι­τη­τών και σπουδαστών,
τις οργα­νώ­σεις αλλη­λεγ­γύ­ης, τις οργα­νώ­σεις ειρήνης
σε όλους τους φίλους της Κούβας

Συνα­γω­νι­στές και συναγωνίστριες

Σήμε­ρα, η κατά­στα­ση στην Κού­βα, όπως και στην υπό­λοι­πη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή, βρί­σκε­ται σε μια ιδιαί­τε­ρη καμπή, η ιμπε­ρια­λι­στι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα βρί­σκε­ται σε μια νέα φάση όξυν­σης. Μετά από τη βαθιά συγ­χρο­νι­σμέ­νη καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση με διε­θνείς δια­στά­σεις και μπρο­στά στους κιν­δύ­νους της οικο­νο­μι­κής επι­βρά­δυν­σης σε μεγά­λες καπι­τα­λι­στι­κές χώρες ή και μιας νέας ακό­μα πιο βαθιάς κρί­σης, η όξυν­ση των αντα­γω­νι­σμών ανά­με­σα στις μεγά­λες ιμπε­ρια­λι­στι­κές δυνά­μεις εκφρά­ζε­ται με έντα­ση σε όλο τον κόσμο, με ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις και πολε­μι­κές συγκρού­σεις, κατα­στρο­φή, φτώ­χεια και προ­σφυ­γιά, όπως άλλω­στε γνω­ρί­ζου­με πολύ καλά όλοι μας από την κατά­στα­ση στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή μας, στα Βαλ­κά­νια, τη Μέση Ανα­το­λή κλπ. Με τον ίδιο τρό­πο, η όξυν­ση των αντα­γω­νι­σμών αυτών εκδη­λώ­νε­ται με έντα­ση της ιμπε­ρια­λι­στι­κής επι­θε­τι­κό­τη­τας, επεμ­βά­σεις, πρα­ξι­κο­πή­μα­τα κλπ. στη Λατι­νι­κή Αμερική.

Η Κού­βα ήταν και συνε­χί­ζει να είναι η αιχ­μή του δόρα­τος για την ιμπε­ρια­λι­στι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα και σήμε­ρα είναι αντι­μέ­τω­πη με ένα νέο κύκλο όξυν­σης του αμε­ρι­κά­νι­κου απο­κλει­σμού. Οι ΗΠΑ εξα­κο­λου­θούν, όπως πάντο­τε άλλω­στε, να ακο­λου­θούν την ίδια ύπου­λη και επι­θε­τι­κή τακτι­κή, άλλο­τε με πιο «φιλι­κούς» τρό­πους διείσ­δυ­σης με χαλά­ρω­ση των δια­φό­ρων μέτρων του απο­κλει­σμού, όπως τα προη­γού­με­να χρό­νια, και άλλο­τε με πιο σκλη­ρή και επι­θε­τι­κή εφαρ­μο­γή τους, όπως σήμε­ρα. Δεν μας ξενί­ζει αυτή η τακτι­κή ούτε είχα­με ποτέ αυτα­πά­τες ότι ο ιμπε­ρια­λι­σμός θα παραι­τη­θεί από το αδη­φά­γο κυνή­γι του κέρ­δους και την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τά του να ποδο­πα­τή­σει κάθε λαό που αγω­νί­ζε­ται και αντι­στέ­κε­ται στα σχέ­διά του.

Οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις δια­χρο­νι­κά έχουν το δικό τους μερί­διο ευθύ­νης σε όλη αυτή την κατά­στα­ση, τόσο συνο­λι­κά εμπλέ­κο­ντας τη χώρα στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς όσο και ειδι­κό­τε­ρα ανε­χό­με­νες και στη­ρί­ζο­ντας την επι­θε­τι­κό­τη­τα ενά­ντια στην Κού­βα μέσα στην ΕΕ και στις σχέ­σεις τους με τις ΗΠΑ.

Δεν μας τρομάζουν!!!

Σας καλού­με να δια­τρα­νώ­σου­με τη φωνή μας ενά­ντια στο ιμπε­ρια­λι­στι­κό τέρας, τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις και τους πολέ­μους, που σκορ­πούν την κατα­στρο­φή, το θάνα­το και την προ­σφυ­γιά, σε μια πλα­τιά εκδή­λω­ση διε­θνι­στι­κής αλλη­λεγ­γύ­ης στον αγω­νι­ζό­με­νο λαό της Κού­βας, για να:

  • Κατα­δι­κά­σου­με την όξυν­ση της ιμπε­ρια­λι­στι­κής επι­θε­τι­κό­τη­τας ενά­ντια στην Κού­βα και συνολικότερα.
  • Διεκ­δι­κή­σου­με την άμε­ση παύ­ση του απάν­θρω­που και βάρ­βα­ρου πολύ­μορ­φου απο­κλει­σμού των ΗΠΑ απέ­να­ντι στην Κού­βα, να κλεί­σει τώρα η βάση του Γουα­ντά­να­μο που παρά­νο­μα δια­τη­ρούν οι ΗΠΑ στο έδα­φος της Κούβας. 

Την Τετάρ­τη 11 Δεκέμ­βρη 2019, ώρα 18.30στον κινη­μα­το­γρά­φο Studio (Σταυ­ρο­πού­λου 33 & Σπάρ­της, Αθήνα)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο