Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Βενεζουέλας και καταδίκης του ιμπεριαλισμού από ΕΕΔΥΕ-ΕΕΔΔΑ-ΟΓΕ

Εκδή­λω­ση αλλη­λεγ­γύ­ης στο λαό της Βενε­ζου­έ­λας και κατα­δί­κης του ιμπε­ρια­λι­σμού διορ­γά­νω­σαν την Κυρια­κή το από­γευ­μα η Ελλη­νι­κή Επι­τρο­πή για τη Διε­θνή Ύφε­ση και Ειρή­νη (ΕΕΔΥΕ), η Ελλη­νι­κή Επι­τρο­πή Διε­θνούς Δημο­κρα­τι­κής Αλλη­λεγ­γύ­ης (ΕΕΔΔΑ) και η Ομο­σπον­δία Γυναι­κών Ελλά­δας (ΟΓΕ) στην κατά­με­στη αίθου­σα του Συν­δι­κά­του Οικοδόμων.

Το έντο­νο ενδια­φέ­ρον των παρευ­ρι­σκο­μέ­νων απο­τυ­πώ­θη­κε και στη συζή­τη­ση που ακο­λού­θη­σε μετά τις ομι­λί­ες, ενώ στο τέλος εγκρί­θη­κε ψήφι­σμα αλλη­λεγ­γύ­ης στο βενε­ζου­ε­λά­νι­κο λαό και κατα­δί­κης της ιμπε­ρια­λι­στι­κής επέμ­βα­σης των ΗΠΑ, ΕΕ και της στά­σης συνε­νο­χής της ελλη­νι­κής κυβέρνησης.

Σε αυτό ανά­με­σα σε άλλα σημειώ­νε­ται: «Οι εξε­λί­ξεις στη Βενε­ζου­έ­λα, η εκλο­γή της ηγε­σί­ας της χώρας και η υπε­ρά­σπι­ση των συμ­φε­ρό­ντων της είναι απο­κλει­στι­κή υπό­θε­ση του λαού της, μακριά από κάθε λογής ξένες παρεμ­βά­σεις, οικο­νο­μι­κές, στρα­τιω­τι­κές και κάθε είδους απειλές.

Εκφρά­ζου­με την αμέ­ρι­στη διε­θνι­στι­κή μας αλλη­λεγ­γύη και στή­ρι­ξη στο λαό της Βενε­ζου­έ­λας στον αγώ­να του ενά­ντια στα βρώ­μι­κα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ που σπέρ­νουν πολέ­μους, εκμε­τάλ­λευ­ση και κατα­πί­ε­ση για να στη­ρί­ξουν τα συμ­φέ­ρο­ντα επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων».

Στην εκδή­λω­ση παρα­βρέ­θη­καν εκ μέρους του Ελλη­νο­κου­βα­νι­κού Συν­δέ­σμου Φιλί­ας και Αλλη­λεγ­γύ­ης, η αντι­πρό­ε­δρος Δανάη Χέλ­μη, εκ μέρους της Κίνη­σης για την Εθνι­κή Άμυ­να (ΚΕΘΑ) ο Μάλα­μας Τσαρ­δά­κης και εκ μέρους του Επι­με­λη­τη­ρί­ου Εικα­στι­κών Τεχνών Ελλά­δας (ΕΕΤΕ), το μέλος του ΔΣ, Στέ­λιος Στα­φέ­τος. Επί­σης παρα­βρέ­θη­κε και χαι­ρέ­τι­σε ο επι­κε­φα­λής της πρε­σβεί­ας της Βενε­ζου­έ­λας στην Ελλά­δα, Φρέ­ντι Χεσούς Φερ­νά­ντες Τορές.

Οι ομι­λη­τές έπια­σαν ο καθέ­νας δια­φο­ρε­τι­κές πλευ­ρές. Ο Σταύ­ρος Τάσ­σος, πρό­ε­δρος της ΕΕΔΥΕ, βου­λευ­τής του ΚΚΕ και υπο­ψή­φιος περι­φε­ρειάρ­χης Βορεί­ου Αιγαί­ου με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση», έθε­σε δυο ερω­τή­μα­τα: «Ποιοι» και «για­τί» απει­λούν να επέμ­βουν στη Βενεζουέλα;

Οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, οι ιμπε­ρια­λι­στι­κές αυτές ενώ­σεις που στο όνο­μα δήθεν των «δημο­κρα­τι­κών δικαιω­μά­των» και της «βοή­θειας» στο χει­μα­ζό­με­νο λαό της Βενε­ζου­έ­λας, «που­λά­νε ασφά­λεια, στα­θε­ρό­τη­τα και ειρή­νη»! Αυτοί που δεν υπάρ­χει χού­ντα που δεν στή­ρι­ξαν προ­κει­μέ­νου να προ­ω­θή­σουν τα συμ­φέ­ρο­ντά τους.

Πώς είναι δυνα­τόν να μιλούν αυτοί για ασφά­λεια και στα­θε­ρό­τη­τα, ενώ όπου επέμ­βουν και όσες συμ­μα­χί­ες συγκρο­τούν για να στη­ρί­ξουν την κερ­δο­φο­ρία των μονο­πω­λί­ων και τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς τους σχε­δια­σμούς, προ­κα­λούν στους λαούς ανα­σφά­λεια και πολέ­μους; Αυτό δεί­χνουν και οι επεμ­βά­σεις στη Γιου­γκο­σλα­βία, στο Αφγα­νι­στάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία, στην Ουκρα­νία. Εξάλ­λου και οι ασκή­σεις που πραγ­μα­το­ποιεί το ΝΑΤΟ είναι προ­ε­τοι­μα­σία για πολέ­μους με στό­χο να περιο­ρι­στούν οι αντί­πα­λοί του, η Ρωσία και η Κίνα.

Ο πραγ­μα­τι­κός λόγος για το πρα­ξι­κό­πη­μα στη Βενε­ζου­έ­λα είναι για να υπη­ρε­τή­σουν το μεγά­λο κεφά­λαιο του οποί­ου απο­τε­λούν το οπλι­σμέ­νο χέρι. Για να βάλουν στο χέρι τις πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κές πηγές της Βενε­ζου­έ­λας, όπου υπάρ­χουν από τα μεγα­λύ­τε­ρα κοι­τά­σμα­τα πετρελαίου.

Η Δέσποι­να Μάρ­κου, πρό­ε­δρος της ΕΕΔΔΑ» θύμι­σε ότι εδώ και χρό­νια, του­λά­χι­στον από το 2014, όλο και περισ­σό­τε­ρο η Βενε­ζου­έ­λα είναι στο στό­χα­στρο των ιμπε­ρια­λι­στι­κών δυνά­με­ων με στό­χο την ανα­τρο­πή της εκλεγ­μέ­νης κυβέρ­νη­σης και την εγκα­θί­δρυ­ση ενός δικού τους αρε­στού καθε­στώ­τος με επι­κε­φα­λής κάθε φορά και μια δια­φο­ρε­τι­κή μαριονέτα.

Όλες αυτές οι ενέρ­γειες έχουν κοστί­σει τη ζωή σε πολ­λούς πολί­τες και έχουν αφή­σει τραυ­μα­τί­ες και ανά­πη­ρους. Και φυσι­κά δεν ξεχνά­με το πρα­ξι­κό­πη­μα κατά του προ­έ­δρου Τσά­βες που αντι­με­τω­πί­στη­κε μέσα σε 72 ώρες. Τα τελευ­ταία γεγο­νό­τα έχουν μια ιδιαί­τε­ρη σφο­δρό­τη­τα και ταχύ­τη­τα. Αυτή τη φορά δεν έχου­με μόνο έμμε­ση ανά­μει­ξη των ΗΠΑ, της ΕΕ, που πριν οργά­νω­ναν, εκπαί­δευαν, χρη­σι­μο­ποιού­σαν και χρη­μα­το­δο­τού­σαν τις ανα­τρε­πτι­κές ενέρ­γειες της ντό­πιας αντί­δρα­σης. Τώρα έχου­με άμε­σες απει­λές και για στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση των ΗΠΑ, τελε­σί­γρα­φα για διε­ξα­γω­γή προ­ε­δρι­κών εκλο­γών από την ΕΕ και ανα­γνώ­ρι­ση από πολ­λές χώρες του λεγό­με­νου μετα­βα­τι­κού προ­έ­δρου, Γκουαϊ­δό. Τα σύνο­ρα Κολομ­βί­ας — Βενε­ζου­έ­λας «βρά­ζουν». Η ΕΕ «δεν άγε­ται και φέρε­ται από τις ΗΠΑ», τόνισε.

Σε αυτό το σημείο της «ανθρω­πι­στι­κής κρί­σης» που επι­βάλ­λει η λεγό­με­νη διε­θνής κοι­νό­τη­τα, δηλα­δή οι ιμπε­ρια­λι­στι­κές δυνά­μεις για να προ­σφέ­ρουν απλό­χε­ρα την «ανθρω­πι­στι­κή βοή­θειά τους», όπως σε Ιράκ, Γιου­γκο­σλα­βία, Λιβύη, Αϊτή, βρι­σκό­μα­στε σήμε­ρα και στη Βενε­ζου­έ­λα. Η λύση των προ­βλη­μά­των που αντι­με­τω­πί­ζει η κάθε χώρα είναι απο­κλει­στι­κό δικαί­ω­μα και αρμο­διό­τη­τα του λαού της, χωρίς αυτό­κλη­τους σωτή­ρες, κατέληξε.

Η Μαι­ρή­νη Στε­φα­νί­δη, αντι­πρό­ε­δρος της ΟΓΕ, εξέ­φρα­σε την αμέ­ρι­στη αλλη­λεγ­γύη στο βενε­ζου­ε­λά­νι­κο λαό και ιδιαί­τε­ρα στις γυναί­κες. Κατα­δί­κα­σε το νέο πρα­ξι­κό­πη­μα των ΗΠΑ, των συμ­μα­χι­κών τους κυβερ­νή­σε­ων στη Λ. Αμε­ρι­κή και της ΕΕ στη Βενε­ζου­έ­λα, τις στρα­τιω­τι­κές απει­λές, τον οικο­νο­μι­κό πόλε­μο, τις ενέρ­γειες κατά του εκλεγ­μέ­νου προ­έ­δρου και την ενερ­γό στή­ρι­ξη των αντι­δρα­στι­κών δυνά­με­ων της αντι­πο­λί­τευ­σης που έχουν στό­χο την προ­ώ­θη­ση των επι­κίν­δυ­νων ιμπε­ρια­λι­στι­κών σχε­δί­ων τους. Περι­κυ­κλώ­νουν τη χώρα από την Κολομ­βία, τη Βρα­ζι­λία, τις ακτές του Ατλα­ντι­κού με σκο­πό τάχα την «ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια» στο λαό, τον οποίο φρό­ντι­σαν εδώ και χρό­νια να στραγ­γα­λί­σουν με οικο­νο­μι­κό πόλε­μο. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα οι ΗΠΑ και οι δικοί τους επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι επι­διώ­κουν να ελέγ­ξουν τη χώρα και τον τερά­στιο φυσι­κό πλού­το και συνο­λι­κά την περιο­χή όπου τα τελευ­ταία χρό­νια όμι­λοι άλλων χωρών, όπως η Ρωσία και η Κίνα, έχουν κερ­δί­σει σημα­ντι­κές θέσεις.

Κατήγ­γει­λε τη στά­ση της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης του ΣΥΡΙΖΑ που δεν λέει κου­βέ­ντα για τις ΗΠΑ και ισχυ­ρί­ζε­ται ότι η ΕΕ δήθεν αδυ­να­τεί να έχει δική της εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή, ενώ είναι η ίδια η ΕΕ που δεν ανα­γνω­ρί­ζει τον εκλεγ­μέ­νο πρό­ε­δρο Μαδού­ρο και προ­κλη­τι­κά απει­λεί με τελε­σί­δι­κα και ψηφί­σμα­τα του Ευρωκοινοβουλίου.

«Οι γυναί­κες της ΟΓΕ στη­ρί­ζου­με το δικαί­ω­μα κάθε λαού να απο­φα­σί­ζει μόνος του για το παρόν και το μέλ­λον του και στε­κό­μα­στε στο πλάι του βενε­ζου­ε­λά­νι­κου λαού, συντο­νί­ζου­με τα βήμα­τά μας με τη γυναι­κεία βενε­ζου­ε­λά­νι­κη οργά­νω­ση “Κλά­ρα Τσέτ­κιν” και μέσα από την Παγκό­σμια Δημο­κρα­τι­κή Ομο­σπον­δία Γυναι­κών (ΠΔΟΓ)», πρόσθεσε.

Η πρέ­σβει­ρα της Κού­βας στην Ελλά­δα, Σέλ­μις Μαρία Ντο­μίν­γκες Κορ­τί­να, δήλω­σε τη στή­ρι­ξη της Κού­βας στη Βενε­ζου­έ­λα. Όπως είπε, η από­πει­ρα πρα­ξι­κο­πή­μα­τος για μια κυβέρ­νη­ση-μαριο­νέ­τα στη Βενε­ζου­έ­λα, στην υπη­ρε­σία των ΗΠΑ, στο­χεύ­ει να ελέγ­ξουν τους άπει­ρους πόρους της χώρας και να κατα­στρέ­ψουν τη δια­δι­κα­σία χει­ρα­φέ­τη­σης, αξιο­πρέ­πειας, ανε­ξαρ­τη­σί­ας. Το ίδιο προ­σπα­θούν εδώ και πολ­λά χρό­νια στην Κού­βα. Ανα­φέρ­θη­κε στην έμπρα­κτη αλλη­λεγ­γύη της Κού­βας στη Βενε­ζου­έ­λα για την κατα­πο­λέ­μη­ση του αναλ­φα­βη­τι­σμού και την ιατρι­κή περί­θαλ­ψη του λαού, με την απο­στο­λή συνο­λι­κά 220.000 Κου­βα­νών επαγ­γελ­μα­τιών και επι­στη­μό­νων, κυρί­ως για­τρών. Τέτοια ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια προ­σφέ­ρει η Κού­βα, είπε η πρέ­σβει­ρα, και όχι για την κατα­λή­στευ­ση των φυσι­κών πόρων της Βενεζουέλας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο