Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκδήλωση για την εργατική Πρωτομαγιά στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ

Με κόκ­κι­να γαρί­φα­λα και με το αγω­νι­στι­κό μήνυ­μα της Εργα­τι­κής Πρω­το­μα­γιάς, η ΚΕ του ΚΚΕ υπο­δέ­χτη­κε  στην έδρα της τους εργά­τες που δου­λεύ­ουν στην ανα­καί­νι­ση του κτι­ρί­ου καθώς και τους εργα­ζό­με­νους που απα­σχο­λού­νται στην έδρα της ΚΕ, με μια εκδή­λω­ση μπρο­στά και στην αυρια­νή απερ­για­κή κινητοποίηση.

Τον συντρο­φι­κό αγω­νι­στι­κό εργα­τι­κό χαι­ρε­τι­σμό της ΚΕ του Κόμ­μα­τος μετέ­φε­ρε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, τονί­ζο­ντας ότι «θα συνα­ντη­θού­με στους δρό­μους των απερ­για­κών συλ­λα­λη­τη­ρί­ων και συγκεντρώσεων».

Ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, αφού ευχή­θη­κε χρό­νια πολ­λά σε όλους και όλες, καλή δύνα­μη και υγεία σημεί­ω­σε: «Εμείς λέμε τα “χρό­νια πολ­λά”, για­τί τιμά­με τη μέρα της εργα­τι­κής τάξης, δεν τιμά­με την Πρω­το­μα­γιά μόνο για την τερά­στια ιστο­ρία του εργα­τι­κού κινή­μα­τος παγκό­σμια και εδώ στη χώρα μας, αλλά απα­ντά­με και στο σήμε­ρα για­τί οι αντερ­γα­τι­κές αντι­λαϊ­κές πολι­τι­κές που έρχο­νται είναι πολ­λές. Το κεφά­λαιο κάνει επί­θε­ση σε όλα τα μέτω­πα, θέλει να πάρει πίσω όλες τις κατα­κτή­σεις που με αίμα έδω­σε και ανδρώ­θη­κε αυτό το τερά­στιο εργα­τι­κό κίνη­μα σε όλο τον κόσμο. Και εμείς γι’ αυτό είμα­στε εδώ, για να αντι­με­τω­πί­σου­με αυτές τις πολι­τι­κές, όχι μόνο να δώσου­με ανά­σες ανα­κού­φι­σης, αλλά κυρί­ως να ανοί­ξου­με τον δρό­μο, ώστε η εργα­τι­κή τάξη να ανορ­θω­θεί πραγ­μα­τι­κά και σήμε­ρα, στις νέες συν­θή­κες, σε ηγε­τι­κή δύνα­μη, για­τί είναι η πρω­το­πό­ρα δύνα­μη που θα μπο­ρέ­σει να οδη­γή­σει όλο τον λαό ξανά στην εξου­σία και στην Ελλά­δα και στον υπό­λοι­πο κόσμο».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανα­φε­ρό­με­νος μάλι­στα και στο 21ο Συνέ­δριο του Κόμ­μα­τος τόνι­σε: «Έχο­ντας συνει­δη­το­ποι­ή­σει τις ευθύ­νες, τις ελλεί­ψεις μας, τις αδυ­να­μί­ες, συζη­τά­με για το πως θα γίνου­με πιο ικα­νοί, πιο μαχη­τι­κοί, πιο απο­φα­σι­στι­κοί, πως θα γίνει το Κόμ­μα πραγ­μα­τι­κά που θα μπο­ρέ­σει να διεκ­δι­κή­σει με την εργα­τι­κή τάξη την εξου­σία στη χώρα μας, για­τί πραγ­μα­τι­κά αυτό αξί­ζει».

Απευ­θύν­θη­κε, επί­σης, στους εργά­τες και τους εργα­ζό­με­νους που απα­σχο­λού­νται στο κτί­ριο της ΚΕ: «Χωρίς όλους εσάς δε θα μπο­ρού­σε να λει­τουρ­γή­σει το Κόμ­μα ολά­κε­ρο, δε θα μπο­ρού­σε να λει­τουρ­γή­σει η Κεντρι­κή Επι­τρο­πή χωρίς την απο­φα­σι­στι­κή συμ­βο­λή, τη δου­λειά όλων σας, είτε δου­λεύ­ε­τε στην ανα­καί­νι­ση, στη συντή­ρη­ση, στον εκσυγ­χρο­νι­σμό του κτι­ρί­ου, είτε δου­λεύ­ε­τε στη φύλα­ξη του, στις μετα­κι­νή­σεις, στις διά­φο­ρες υπη­ρε­σί­ες που είναι απα­ραί­τη­τες για να μπο­ρέ­σει η Κεντρι­κή Επι­τρο­πή και τα τμή­μα­τα της να επι­τε­λέ­σουν το ρόλο τους. Να δου­λέ­ψουν για τους εργα­ζό­με­νους, για να ενι­σχύ­σου­με και να ανα­συ­γκρο­τή­σου­με το εργα­τι­κό συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα, να προ­ω­θή­σου­με την κοι­νω­νι­κή συμ­μα­χία με όλα τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα και τελι­κά να ανοί­ξου­με αυτόν τον δρό­μο για την πραγ­μα­τι­κή ανά­στα­ση των λαών που δεν είναι άλλη από τη νέα κοι­νω­νία, την εργα­τι­κή εξου­σία με τον λαό να ικα­νο­ποιεί όλες τις σύγ­χρο­νες, τις σημε­ρι­νές, τις πραγ­μα­τι­κές ανά­γκες του. Να είστε καλά, να έχε­τε δύνα­μη και υγεία».

Ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας απηύ­θυ­νε κάλε­σμα για την κεντρι­κή απερ­για­κή συγκέ­ντρω­ση λέγο­ντας: «Θα συνα­ντη­θού­με, έτσι κι αλλιώς, στους δρό­μους των απερ­για­κών συλ­λα­λη­τη­ρί­ων και των συγκε­ντρώ­σε­ων και από εκεί και πέρα, κάθε μέρα, ο καθέ­νας ξέρει το μετε­ρί­ζι του, για να βάλει το λιθα­ρά­κι του σε αυτή τη μεγά­λη υπό­θε­ση που είναι για την εργα­τι­κή τάξη, για τον λαό μας».

Μιλώ­ντας στους εργά­τες στην ανα­καί­νι­ση του κτι­ρί­ου, ο Νίκος Κουρ­κού­νης, μέλος της ΚΕΟΕ, ο οποί­ος έχει την ευθύ­νη της διεύ­θυν­σης της λει­τουρ­γί­ας του κτι­ρί­ου της ΚΕ του ΚΚΕ σημεί­ω­σε πως «Κάνου­με αυτήν εδώ τη συγκέ­ντρω­ση δίνο­ντας το χέρι σε εσάς στους εργά­τες για να τιμή­σου­με την Πρω­το­μα­γιά. Αύριο, Πέμ­πτη γίνε­ται η Πρω­το­μα­γιά­τι­κη απερ­γία. Είναι μια μέρα κόκ­κι­νη, μέρα ελπί­δας, μια μέρα για την περη­φά­νια της εργα­τι­κής τάξης για τους αγώ­νες της, για τους νεκρούς της. Είναι μέρα αγώ­να και μνή­μης, μέρα τιμής για την εργα­τι­κή τάξη, για την προ­σφο­ρά της στην κοι­νω­νι­κή πρό­ο­δο, στην πάλη για μια νέα κοι­νω­νία, τη σοσια­λι­στι­κή — κομ­μου­νι­στι­κή».

Ν. Κουρκούνης: Ό,τι κέρδισε ο λαός μας, το κέρδισε με τους δικούς του αγώνες και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ

Ο Νίκος Κουρ­κού­νης, ανα­φε­ρό­με­νος σε Πρω­το­μα­γιές που σημά­δε­ψαν την Ιστο­ρία του Εργα­τι­κού Κινή­μα­τος ‑Σικά­γο, Θεσ­σα­λο­νί­κη, Και­σα­ρια­νή- επε­σή­μα­νε «η Πρω­το­μα­γιά­τι­κη απερ­γία έρχε­ται από το παρελ­θόν αλλά δεί­χνει τον δρό­μο για το μέλ­λον. Έτσι, αύριο Πέμ­πτη, γίνε­ται μια Πρω­το­μα­γιά­τι­κη απερ­γία δια­φο­ρε­τι­κή από τις προη­γού­με­νες, αφού φέτος 135 χρό­νια μετά την εργα­τι­κή εξέ­γερ­ση στο Σικά­γο για το 8ωρο και 101 χρό­νια μετά την κατά­κτη­σή του για τη χώρα μας κυβέρ­νη­ση και εργο­δο­σία ετοι­μά­ζο­νται να νομο­θε­τή­σουν τη δεκά­ω­ρη δου­λειά, χωρίς πρό­σθε­τη αμοι­βή, να κατα­στή­σουν νόμι­μο το εργο­δο­τι­κό ξεσά­λω­μα που εντεί­νε­ται τα τελευ­ταία χρό­νια με τις πλά­τες όλων των κυβερ­νή­σε­ων».

«Σε αυτές τις αντερ­γα­τι­κές ανα­τρο­πές που δρο­μο­λο­γεί η κυβέρ­νη­ση, (…) δίνε­ται η απά­ντη­ση με την αυρια­νή Πρω­το­μα­γιά­τι­κη απερ­γία. Η 6η Μάη θα απο­τε­λέ­σει την πρώ­τη απερ­για­κή απά­ντη­ση στο νομο­θε­τι­κό τερα­τούρ­γη­μα» τόνισε.

Υπο­γράμ­μι­σε πως «τώρα είναι η ώρα για να εκφρα­στεί μια μαχη­τι­κή εργα­τι­κή απά­ντη­ση και να στο­χεύ­σει εκεί που πρέ­πει, την εξου­σία του κεφα­λαί­ου και τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές συμ­μα­χί­ες. Και να μην εγκλω­βί­ζο­νται σε κάποια εναλ­λα­κτι­κά σενά­ρια της αστι­κής δια­χεί­ρι­σης όπως προ­πα­γαν­δί­ζει ο ΣΥΡΙΖΑ που ξαναπρο­σπα­θεί και σήμε­ρα να ρίξει τους εργα­ζό­με­νους στην ίδια παγί­δα, να τους πεί­σει πως τελι­κά αυτήν τη φορά βρή­κε τη συντα­γή, για να ευη­με­ρούν ταυ­τό­χρο­να τα κέρ­δη του κεφα­λαί­ου και τα δικαιώ­μα­τα του λαού».
Ανα­φε­ρό­με­νος στην περ­σι­νή Πρω­το­μα­γιά­τι­κη συγκέ­ντρω­ση στο Σύνταγ­μα τόνι­σε πως «έγι­νε κόντρα στην προ­πα­γάν­δα και στην απα­γό­ρευ­ση της κυβέρ­νη­σης που ήθε­λε να επι­βά­λει σιγή νεκρο­τα­φεί­ου (…). Εκεί­νη η συγκέ­ντρω­ση έγι­νε υπό­δειγ­μα στους εργα­ζό­με­νους σε όλο τον κόσμο». Καλώ­ντας στην αυρια­νή απερ­γία σημεί­ω­σε «Όλη η πεί­ρα στη χώρα μας δεί­χνει πως ό,τι κέρ­δι­σε ο λαός μας, το κέρ­δι­σε με τους δικούς του αγώ­νες και σε συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο