Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκδήλωση για την κομμουνίστρια δασκάλα Βαγγελίτσα Κουσιάντζα

Στο πλαί­σιο των εορ­τα­σμών για τα 100 χρό­νια του Κόμ­μα­τος και με αφορ­μή την 8η Μάρ­τη, Παγκό­σμια Ημέ­ρα της Γυναί­κας, η ΤΕ Καρ­δί­τσας του ΚΚΕ θα διορ­γα­νώ­σει εκδή­λω­ση αφιε­ρω­μέ­νη στην κομ­μου­νί­στρια δασκά­λα, Βαγ­γε­λί­τσα Κου­σιάν­τζα. Η εκδή­λω­ση θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στις 18 Μάρ­τη, στις 11 π.μ. στον Παλα­μά Καρ­δί­τσας, στην αίθου­σα πολ­λα­πλών χρή­σε­ων. Θα μιλή­σει η Αλέ­κα Παπα­ρή­γα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και θα γίνει η απο­κά­λυ­ψη τιμη­τι­κής πλακέτας.

Η Βαγ­γε­λί­τσα Κου­σιάν­τζα γεν­νή­θη­κε στο Παλα­μά το 1919 και σπού­δα­σε στο διδα­σκα­λείο της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης. Υπη­ρέ­τη­σε δασκά­λα στα χωριά Βλο­χό και Μάρ­κο Καρ­δί­τσας και στη συνέ­χεια στον Παλαμά.

Στη διάρ­κεια της κατο­χής, η Βαγ­γε­λί­τσα Κου­σιάν­τζα, στέ­λε­χος του ΚΚΕ, παράλ­λη­λα με την πολι­τι­κή της δρά­ση δίδα­ξε ανε­πί­ση­μα στη Σέκλι­ζα, οργά­νω­σε τάξεις διδά­σκο­ντας γρα­φή και ανά­γνω­ση στους αγράμ­μα­τους ενή­λι­κες και δημιούρ­γη­σε τμή­μα­τα για τις γυναί­κες, συμ­βάλ­λο­ντας απο­φα­σι­στι­κά στην κατα­πο­λέ­μη­ση του αναλφαβητισμού.

Τον Απρί­λη του 1947, 30 μαχη­τές του ΔΣΕ ‑ανά­με­σα τους και η Βαγ­γε­λί­τσα Κου­σιάν­τζα- συνε­λή­φθη­σαν στον αυχέ­να της Νιά­λας από τμή­μα­τα του κυβερ­νη­τι­κού στρα­τού. Οδη­γή­θη­καν στις φυλα­κές της Λαμί­ας και μετά από έκτα­κτο στρα­το­δι­κείο επι­βλή­θη­κε σε 9 άντρες και στη Βαγ­γε­λί­τσα Κου­σιάν­τζα η θανα­τι­κή ποι­νή. Εκτε­λέ­στη­καν στις 9 Μάη του 1947 στη Ξηριώ­τισ­σα Λαμίας.

Η Βαγ­γε­λί­τσα Κου­σιάν­τζα υπήρ­ξε μια αλη­θι­νή δασκά­λα του λαού. Δίδα­σκε με ανι­διο­τέ­λεια και ήθος κάτω από δυσμε­νής συν­θή­κες. Ήταν από τις ελά­χι­στες δασκά­λες που δίδα­σκε σε επο­χή πολέ­μου. Απο­τε­λεί πρό­τυ­πο εκπαι­δευ­τι­κού και μορ­φή προς μίμη­ση για κάθε γυναί­κα. Είναι φωτει­νό παρά­δειγ­μα για τις νέες γενιές.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο