Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκδήλωση για την υγεία: Το ΚΚΕ στο πλευρό των υγειονομικών, στην πρώτη γραμμή του αγώνα για αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας για το λαό και τις ανάγκες του (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Τερά­στια απή­χη­ση (πάνω από 1.000 μέσω της πλατ­φόρ­μας και ~5.000 μέχρι αργά το βρά­δυ) στην απευ­θεί­ας μετά­δο­ση, από το κανά­λι του ΚΚΕ στο YouTube, δια­δι­κτυα­κή εκδή­λω­ση παρου­σί­α­σης των θέσε­ων του ΚΚΕ για την Υγεία, με θέμα «Το ΚΚΕ στο πλευ­ρό των υγειο­νο­μι­κών, στην πρώ­τη γραμ­μή του αγώ­να για: Απο­κλει­στι­κά δημό­σιο και δωρε­άν σύστη­μα Υγεί­ας για το λαό και τις ανά­γκες του».

Δ. Κουτσούμπας:
Τώρα πιο μαζική οργάνωση της πάλης γιατί η υγεία και η ζωή του λαού δεν μπορεί να περιμένουν

Στην εκδή­λω­ση συμ­με­τεί­χαν δεκά­δες για­τροί από μεγά­λα δημό­σια νοσο­κο­μεία της χώρας, διευ­θυ­ντές κλι­νι­κών covid, καθη­γη­τές λοι­μω­ξιο­λό­γοι και πρό­ε­δροι Ενώ­σε­ων Υγειο­νο­μι­κών και παρεμ­βά­σεις έκα­ναν για­τροί, νοση­λευ­τές και επι­στή­μο­νες. Συγκε­κρι­μέ­να μίλη­σαν οι:

  • Λαμπρού­λης Γιώρ­γος, ιατρός – πνευ­μο­νο­λό­γος, αντι­πρό­ε­δρος της Βου­λής των Ελλήνων
  • Κον­δύ­λης Ηλί­ας, ανα­πλη­ρω­τής καθη­γη­τής Δημό­σιας Υγεί­ας στο Αρι­στο­τέ­λειο Πανε­πι­στή­μιο Θεσσαλονίκης
  • Σιώ­ρας Ηλί­ας, καρ­διο­λό­γος, Διευ­θυ­ντής ΕΣΥ, πρό­ε­δρος Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων στο νοσο­κο­μείο «Ευαγ­γε­λι­σμός», γραμ­μα­τέ­ας ΕΙΝΑΠ
  • Βλα­χο­γιαν­νό­που­λος Πανα­γιώ­της, καθη­γη­τής Παθο­λο­γί­ας — Ανο­σο­λο­γί­ας στην Ιατρι­κή Σχο­λή του Εθνι­κού και Καπο­δι­στρια­κού Πανε­πι­στη­μί­ου Αθηνών
  • Τρια­ντα­φύλ­λου Κων­στα­ντί­νος, καθη­γη­τής Γαστρε­ντε­ρο­λο­γί­ας στην Ιατρι­κή Σχο­λή του Εθνι­κού και Καπο­δι­στρια­κού Πανε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών, επι­στη­μο­νι­κά υπεύ­θυ­νος της Ηπα­το­γα­στρε­ντε­ρο­λο­γι­κής Μονά­δας ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ
  • Παγού­νη Εύα, νοση­λεύ­τρια ΤΟΜΥ Νέας Φιλα­δέλ­φειας, Μέλος ΔΣ συλ­λό­γου εργα­ζο­μέ­νων 1ης και 2ης ΥΠΕ
  • Σιέτ­τος Κων­στα­ντί­νος, καθη­γη­τής Εφαρ­μο­σμέ­νων Μαθη­μα­τι­κών στο Πανε­πι­στή­μιο της Νάπολης
  • Παπά­ζο­γλου Χρή­στος, για­τρός εργα­σί­ας, μέλος ΔΣ του Πανελ­λή­νιου Ιατρι­κού Συλλόγου
  • Βασι­λειά­δης Γιάν­νης, ανα­πλη­ρω­τής Καθη­γη­τής Παθο­λο­γί­ας-Εντα­τι­κής Θερα­πεί­ας στην Ιατρι­κή Σχο­λή του Εθνι­κού και Καπο­δι­στρια­κού Πανε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών, Νοσο­κο­μείο Σωτηρία
  • Στα­μα­τέ­λου Δήμη­τρα, παθο­λό­γος στην κλι­νι­κή COVID-19 του ΓΝ Νίκαιας, μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ.

Κλεί­νο­ντας την εκδή­λω­ση ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας ευχα­ρί­στη­σε τους συμ­με­τέ­χο­ντες για την παρου­σία και τις παρεμ­βά­σεις τους και σημεί­ω­σε ότι θα συνε­χί­σει και με άλλες πρω­το­βου­λί­ες για να δυνα­μώ­σει ο αγώ­νας για την προ­στα­σία της υγεί­ας του λαού.
Σημεί­ω­σε ότι θα συνα­ντη­θού­με ξανά στους δρό­μους του αγώ­να, με πρώ­το σταθ­μό στις 6 του Μάη και στους επό­με­νους αγώ­νες ενά­ντια στο αντερ­γα­τι­κό νομο­σχέ­διο που έρχεται.
Τόνι­σε ότι ιδιαί­τε­ρα αυτές τις μέρες η σκέ­ψη είναι σε όλους όσους υπο­φέ­ρουν και ανε­βαί­νουν τον δικό τους Γολ­γο­θά και ευχή­θη­κε καλή ανά­στα­ση λαών.

Ολόκληρη η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα

«Αγα­πη­τοί προσκαλεσμένοι,
Φίλες και φίλοι,
Συντρό­φισ­σες και σύντροφοι,

Ο τρό­πος που επι­λέ­ξα­με να συνα­ντη­θού­με, λόγω των συν­θη­κών της παν­δη­μί­ας, δεν μειώ­νει καθό­λου την τερά­στια σημα­σία που έχει για τους υγειο­νο­μι­κούς, για το λαό, το ζήτη­μα της υγείας.
Είναι μια ιδιαί­τε­ρη εκδή­λω­ση, η οποία δεν θα μπο­ρού­σε να έχει τυπι­κό χαρα­κτή­ρα, για­τί πραγ­μα­το­ποιεί­ται μέσα στη μάχη που δίνου­με για να βγει ο λαός μας όρθιος και δυνα­τός από την περι­πέ­τεια της πανδημίας.
Η μάχη αυτή είναι σε εξέ­λι­ξη, δεν έχει τελειώ­σει ακό­μα. Γι’ αυτό θεω­ρού­με επι­κίν­δυ­νη την άπο­ψη που δια­κι­νεί η κυβέρ­νη­ση “ότι βρι­σκό­μα­στε στο τέλος αυτής της περι­πέ­τειας”. Οι δεκά­δες νεκροί, οι εκα­το­ντά­δες δια­σω­λη­νω­μέ­νοι, πολ­λοί εκτός ΜΕΘ, τους διαψεύδουν.

Χρεια­ζό­μα­στε όπλα, χρεια­ζό­σα­στε όπλα γι’ αυτή τη μάχη.

Και πραγ­μα­τι­κά όπλα για να αντι­με­τω­πι­στεί η παν­δη­μία είναι η θωρά­κι­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας με προ­σλή­ψεις υγειο­νο­μι­κών, είναι η επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα, είναι οι μαζι­κοί εμβο­λια­σμοί με πρό­σβα­ση σε όλα τα δια­θέ­σι­μα εμβό­λια διε­θνώς, είναι τα μέτρα προ­στα­σί­ας στους χώρους δου­λειάς, στα σχο­λεία, στα Μέσα Μαζι­κής Μεταφοράς.

Για όλα αυτά, όμως, η κυβέρ­νη­ση εξα­κο­λου­θεί να μην κάνει τίπο­τα.

Αντί­θε­τα, η μόνη της αγω­νία είναι να ανοί­ξει ο Του­ρι­σμός και συνο­λι­κά η καπι­τα­λι­στι­κή οικο­νο­μία, με αυτο­διά­γνω­ση για τους εργα­ζό­με­νους και τα γνω­στά πρω­τό­κολ­λα — “λάστι­χο”, που ωφε­λούν μόνο τις του­ρι­στι­κές και μετα­φο­ρι­κές εται­ρεί­ες, τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομίλους.
Ανα­κοι­νώ­νει μάλι­στα την επα­νέ­ναρ­ξη των σχο­λεί­ων, με μονα­δι­κό μέτρο προ­στα­σί­ας τα self test.
Έχει ανά­γει την ατο­μι­κή ευθύ­νη σε πανά­κεια, ενώ ο καθέ­νας κατα­λα­βαί­νει πως καμιά παν­δη­μία δεν μπο­ρεί να αντι­με­τω­πι­στεί χωρίς κρα­τι­κή κατα­γρα­φή και επίβλεψη.

Την ίδια ώρα, για πάνω από ένα χρό­νο, κρα­τά­ει τα πανε­πι­στή­μια κλει­στά. Δηλα­δή τους χιλιά­δες φοι­τη­τές μακριά από το χώρο σπου­δών και έρευ­νας τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Κι ενώ τα δημό­σια νοσο­κο­μεία έχουν καταρ­ρεύ­σει, οι υγειο­νο­μι­κοί δεν έχουν άλλες αντο­χές, τα ιδιω­τι­κά νοσο­κο­μεία δεν τα ακου­μπά­ει κανείς, συνε­χί­ζουν ανε­νό­χλη­τα να θησαυ­ρί­ζουν, στους χώρους δου­λειάς δεν γίνε­ται κανέ­νας έλεγ­χος, τα Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς μετα­φέ­ρουν τους εργα­ζό­με­νους σαν σαρδέλες…

Τελι­κά ποιος φταί­ει για την αύξη­ση των κρουσμάτων;

Φταί­ει το ΚΚΕ και οι συσκέ­ψεις που πραγ­μα­το­ποιεί στις γει­το­νιές για να ενη­με­ρώ­σει το λαό, με όλα τα μέτρα προ­στα­σί­ας; Αυτό δια­τυ­μπα­νί­ζουν οι διά­φο­ροι “Ραν ταν πλαν” της κυβέρνησης.

Φίλες και Φίλοι,
Όλη αυτή την περί­ο­δο της μάχης, δυστυ­χώς επι­βε­βαιώ­νε­ται ‑αυτό που από την αρχή έχου­με ανα­δεί­ξει- ότι ο λαός παρα­μέ­νει εκτε­θει­μέ­νος, απρο­στά­τευ­τος, όχι κυρί­ως απ’ αυτόν καθ’ αυτόν τον κορο­νο­ϊό, αλλά από τα αθω­ρά­κι­στα δημό­σια συστή­μα­τα Υγείας.
Κι αυτό συμ­βαί­νει όχι μόνο στην Ελλά­δα, αλλά και στα κρά­τη με τις πιο ισχυ­ρές καπι­τα­λι­στι­κές οικο­νο­μί­ες, με τα πολυ­δια­φη­μι­ζό­με­να προηγ­μέ­να συστή­μα­τα Υγεί­ας.

Στην πρώ­τη φάση της παν­δη­μί­ας, ήταν κοι­νή η δια­πί­στω­ση των επι­στη­μό­νων ότι πρό­κει­ται για έναν ιό, για τον οποίο δεν υπήρ­χε επαρ­κής γνώ­ση για την αντι­με­τώ­πι­σή του. Αυτό μπο­ρεί να το κατα­νο­ή­σει κανείς.
Όλοι δια­πι­στώ­σα­με τον αγώ­να δρό­μου των επι­στη­μό­νων για να υπάρ­ξουν πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κές μέθο­δοι αντι­με­τώ­πι­σης και θερα­πεί­ας των ασθενών.
Αυτή η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, όμως, δεν μπο­ρεί με τίπο­τα να δικαιο­λο­γή­σει, τις τερά­στιες ελλεί­ψεις των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων και των δομών Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας, οι οποί­ες εμφα­νί­ζουν εικό­να κατάρρευσης.

Τα χάλια των δημό­σιων μονά­δων Υγεί­ας, δεν απο­τε­λούν “φυσι­κό” φαι­νό­με­νο, δεν τα προ­κά­λε­σε ο κορο­νο­ϊ­ός, προ­ϋ­πήρ­χαν της παν­δη­μί­ας. Είναι το απο­τέ­λε­σμα της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής και των μέτρων που προ­ώ­θη­σαν όλες οι κυβερνήσεις.

Τώρα όμως, με την παν­δη­μία, πήραν μεγά­λες δια­στά­σεις και με τρα­γι­κές συνέ­πειες για το λαό.

Πολ­λές φορές ακού­σα­με από την κυβέρ­νη­ση ότι το “σύστη­μα Υγεί­ας δοκι­μά­ζε­ται” και ανά­λο­γα με τους δεί­κτες της παν­δη­μί­ας ότι εξα­ντλού­νται τα “όρια των αντο­χών του”. Οι αντο­χές όμως του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας δεν “αυτο­δια­μορ­φώ­νο­νται”.
Καθο­ρί­ζο­νται από τα μέτρα της ουσια­στι­κής ενί­σχυ­σής του, με υγειο­νο­μι­κούς και άλλο προ­σω­πι­κό, με ανά­πτυ­ξη των υπο­δο­μών, με τον απα­ραί­τη­το τεχνο­λο­γι­κό εξο­πλι­σμό, με ουσια­στι­κά μέτρα προ­στα­σί­ας κ.λπ., κάτι το οποίο δεν έκα­νε η κυβέρ­νη­ση, ακό­μα και όταν κερ­δή­θη­κε χρό­νος μετά το πρώ­το κύμα της πανδημίας.

Ουσια­στι­κά, αντί να πάρει μέτρα που να προ­σαρ­μό­ζουν το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας, τόσο στις “πάγιες” ανά­γκες του λαού στην υγεία, όσο φυσι­κά και στις ανά­γκες της παν­δη­μί­ας, έκα­νε ακρι­βώς το αντί­θε­το.

Όλα τα μέτρα που πήρε ήταν ‑και είναι- ο ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρος περιο­ρι­σμός των παρο­χών και των αναγκών.
Ό,τι “χωρά­ει” δηλα­δή σε αυτό το άθλιο σύστη­μα της Υγείας!
Πρό­κει­ται για τον ορι­σμό του “ανορ­θο­λο­γι­σμούκαι των αντι­φά­σε­ων που γεν­νά­ει η καπι­τα­λι­στι­κή οικο­νο­μία και προ­βάλ­λο­νται σαν ανα­γκαί­οςρεα­λι­σμός”.

Όμως οι υγειο­νο­μι­κοί, ο λαός, μπο­ρούν να αχρη­στεύ­σουν αυτή την παγί­δα και απέ­να­ντι στον “ρεα­λι­σμό” των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, να αντι­πα­ρα­θέ­σουν τον ρεα­λι­σμό των δικών τους αναγκών.
Σε αυτόν τον “ρεα­λι­σμό” του κεφα­λαί­ου οφεί­λε­ται ότι σε όλα τα καπι­τα­λι­στι­κά κρά­τη, σε παγκό­σμιο επί­πε­δο, υπάρ­χουν εκα­τομ­μύ­ρια θύμα­τα, κατα­γρά­φη­καν ελλεί­ψεις σε στοι­χειώ­δεις υπο­δο­μές, όπως απλές και κλί­νες ΜΕΘ, ελλεί­ψεις σε ανα­πνευ­στή­ρες, ελλεί­ψεις σε υγειο­νο­μι­κό προσωπικό.

Σε αυτόν τον “ρεα­λι­σμό” οφείλεται:

  • ο απο­κλει­σμός των μη-COVID ασθε­νών από δια­γνω­στι­κές εξε­τά­σεις, θερα­πεί­ες, χειρουργεία,
  • η μεί­ω­ση κατά 70% που κατα­γρά­φε­ται ακό­μα και στους τυπι­κούς εμβο­λια­σμούς του παι­δι­κού πληθυσμού,
  • το ότι ο μαζι­κός εμβο­λια­σμός κατά του κορο­νοϊ­ού απέ­χει πολύ ακό­μα από το γίνει μαζικός,
  • αλλά και οι χρυ­σές δου­λειές που κάνουν οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι στην Υγεία.

Τα παρα­πά­νω ενδει­κτι­κά παρα­δείγ­μα­τα, τα οποία εμφα­νί­στη­καν, απ’ όπου πέρα­σε ο κορο­νο­ϊ­ός, είναι τα “συμ­πτώ­μα­τα” και όχι η αιτία του προ­βλή­μα­τος.

Αυτά τα “συμ­πτώ­μα­τα” έχουν απο­δε­δειγ­μέ­νη “αιτια­κή” σχέ­ση με την καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη, στην οποία βασι­λεύ­ει το κρι­τή­ριο του κέρ­δους και της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας, όπου η λαϊ­κή ανά­γκη και το δικαί­ω­μα στην προ­στα­σία της υγεί­ας και της ζωής, αντι­με­τω­πί­ζε­ται σαν ανε­πί­τρε­πτο “κόστος”.

Η άθλια για τις ανά­γκες του λαού κατά­στα­ση των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων και της Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας και ο εύρω­στος ιδιω­τι­κός τομέ­ας, απο­τε­λούν τις δύο όψεις της ίδιας αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής, όπου η υγεία και η ζωή του λαού δεν απο­τε­λούν προτεραιότητα.
Αυτή είναι η στρα­τη­γι­κή της ΕΕ με την οποία συμ­φω­νούν και εξει­δι­κεύ­ουν όλες οι κυβερ­νή­σεις στα κρά­τη-μέλη, με τα τρα­γι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα για την υγεία και τη ζωή των λαών.
Απο­τε­λεί διαρ­κές εμπό­διο για τις λαϊ­κές ανά­γκες, απο­τε­λεί διαρ­κές βήμα για μεγά­λη περι­στο­λή των κοι­νω­νι­κών δικαιω­μά­των υπέρ των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.
Αυτό είναι το περιε­χό­με­νο της δήθεν “αλλη­λεγ­γύ­ης” που προσ­δί­δουν στην ΕΕ τα άλλα κόμ­μα­τα που την έχουν ως σημαία τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλες ανε­ξαι­ρέ­τως οι πολι­τι­κές δυνά­μεις, ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ — ΠΑΣΟΚ|ΚΙΝΑΛ, που δια­δο­χι­κά έβα­λαν το “χέρι τους” για τη δια­μόρ­φω­ση αυτού του άθλιου συστή­μα­τος Υγεί­ας, με την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση των υπη­ρε­σιών του, με τα κρι­τή­ρια του “κόστους — οφέ­λους”, της επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας και της αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τας, δια­γω­νί­ζο­νται ποιος είναι πιο ικα­νός να υλο­ποι­ή­σει αυτές τις κατευθύνσεις.
Όλοι τους με πρώ­το και καλύ­τε­ρο τον ΣΥΡΙΖΑ, υπη­ρέ­τη­σαν τη δήθεν αρμο­νι­κή συνύ­παρ­ξη του δημό­σιου με τον ιδιω­τι­κό τομέα Υγείας.

Αυτή η “συνύ­παρ­ξη” είναι που:

  • Απα­ξί­ω­σε κι έκλει­σε νοσο­κο­μεία, Κέντρα Υγείας.
  • Τα άφη­σε χωρίς προσωπικό.
  • Εκτό­ξευ­σε τις ιδιω­τι­κές δαπά­νες υγεί­ας για τη λαϊ­κή οικογένεια.
  • Δημιούρ­γη­σε μεγα­θή­ρια στην ιδιω­τι­κή Υγεία.

Και τώρα που κι ο μύθος αυτός κατέρ­ρευ­σε και τώρα που απο­δεί­χτη­κε πόσο επι­ζή­μιος και παρα­σι­τι­κός είναι ο ιδιω­τι­κός τομέ­ας Υγεί­ας, ο ΣΥΡΙΖΑ για να που­λή­σει το παρα­μύ­θι του, προ­σπα­θεί να “πια­στεί” από τις φιλι­κές του κυβερ­νή­σεις, τις οποί­ες εκθειά­ζει για την “προ­ο­δευ­τι­κό­τη­τά” τους, όπως της Ισπα­νί­ας, της Πορ­το­γα­λί­ας, κυβερ­νή­σεις, που διέ­πρα­ξαν και δια­πράτ­τουν τα ίδια εγκλή­μα­τα σε βάρος των λαών τους εκεί.
Μικρές και ανού­σιες οι δια­φο­ρές της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ με τα άλλα αστι­κά κόμ­μα­τα. Το λένε άλλω­στε και οι ίδιοι, από μόνοι τους.
Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που έδω­σε σινιά­λο στη ΝΔ να συνε­χί­σει την αντι­λαϊ­κή της πολι­τι­κή στην υγεία, με το θα “λογα­ρια­στού­με μετά” και με τις προ­τά­σεις του για υπουρ­γό Υγεί­ας “κοι­νής απο­δο­χής” και έτσι συνέ­βα­λε πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κά στην υλο­ποί­η­σή της.

Ουσια­στι­κά κάνουν ό,τι μπο­ρούν για να κρύ­ψουν την αιτία που γεν­νά τα προβλήματα.

Να κρύ­ψουν ότι, ενώ υπάρ­χουν τερά­στια άλμα­τα στην έρευ­να, στην επι­στή­μη, στην τεχνο­λο­γία, ενώ υπάρ­χει ένα πολυά­ριθ­μο υγειο­νο­μι­κό προ­σω­πι­κό όλων των κλά­δων και ειδι­κο­τή­των, αυτές οι δυνα­τό­τη­τες δεν μετου­σιώ­νο­νται σε δωρε­άν, σύγ­χρο­νες και καθο­λι­κά παρε­χό­με­νες υπη­ρε­σί­ες στο λαό.
Σε αυτό το εκμε­ταλ­λευ­τι­κό σύστη­μα που ακό­μα και η υγεία “που­λιέ­ται και αγο­ρά­ζε­ται”, που έχει ως κρι­τή­ριο πόσο φτη­νά θα στοι­χί­ζει η υγεία του λαού στο κεφά­λαιο και το κρά­τος του, γεν­νιέ­ται και θεριεύ­ει ο επι­στη­μο­νι­κός ανορ­θο­λο­γι­σμός, οι αντι­φά­σεις και οι αντιθέσεις.
Αντί το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας να ανα­πτύσ­σε­ται με κρι­τή­ριο τις λαϊ­κές ανά­γκες, αυτές περιο­ρί­ζο­νται στα όρια της αθλιό­τη­τάς του.
Αντί το κρά­τος να εξα­σφα­λί­ζει σχε­δια­σμέ­να και δωρε­άν, όλα όσα χρειά­ζο­νται για την υγεία του λαού, κυριαρ­χεί παντού η “ατο­μι­κή ευθύ­νη” και η δυνα­τό­τη­τα της “τσέ­πης”.
Αντί να στη­ρί­ζε­ται η επι­στη­μο­νι­κή συνερ­γα­σία για την ταχύ­τε­ρη και απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τε­ρη αντι­με­τώ­πι­ση των ασθε­νειών, κυριαρ­χεί ο αντα­γω­νι­σμός, οι “πατέ­ντες” και οι απο­κλει­στι­κό­τη­τες για την εξα­σφά­λι­ση του κέρδους.

Όπως συμ­βαί­νει με τα εμβόλια.

Δεί­τε, πώς για παρά­δειγ­μα, έχει σκο­ντά­ψει η ανά­γκη του μαζι­κού εμβο­λια­σμού, με ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, εξαι­τί­ας των δεσμεύ­σε­ων της ΕΕ, εξαι­τί­ας των παζα­ριών και των αντα­γω­νι­σμών, ανά­με­σα στους φαρ­μα­κευ­τι­κούς ομί­λους και τα διά­φο­ρα καπι­τα­λι­στι­κά κράτη.
Την ίδια ώρα υπάρ­χει μία χώρα που έχει πλη­θυ­σμό σαν την Ελλά­δα, 10 εκα­τομ­μύ­ρια κατοί­κους, μέσα στο στό­μα του λύκου, η Κού­βα, που ανα­πτύσ­σει πέντε είδη εμβο­λί­ων.
Τα δύο εμβό­λια από αυτά που έχει ανα­πτύ­ξει, έχουν πάει ήδη στον Παγκό­σμιο Οργα­νι­σμό Υγεί­ας, ενώ έχουν ανα­πτύ­ξει εμβό­λια και για μικρές ηλι­κί­ες, και εμβό­λια για ευπα­θείς ομά­δες και για υπέρ­γη­ρους και εμβό­λια για άλλες ηλι­κί­ες πληθυσμού.
Και όλα αυτά σε συν­θή­κες ασφυ­κτι­κού εμπάρ­γκο από τις ΗΠΑ.

Φίλες και Φίλοι,
Αυτές τις μέρες, ίσως θα έχε­τε δει στην τηλε­ό­ρα­ση, τη δια­φή­μι­ση για τις τερά­στιες δυνα­τό­τη­τες του 5G.
Θα μπο­ρεί ο για­τρός από οποιο­δή­πο­τε σημείο του πλα­νή­τη ‑με αυτήν την τεχνο­λο­γία- να χει­ρουρ­γεί έναν ασθε­νή στην Ελλάδα!

Εμείς, ως ΚΚΕ, είμα­στε από την αντί­λη­ψή μας, την κοσμο­θε­ω­ρία μας, ανα­φαν­δόν υπέρ κάθε σύγ­χρο­νης εξέ­λι­ξης της τεχνο­λο­γί­ας, που όμως θα έχει ως ανα­φο­ρά τη δωρε­άν αξιο­ποί­η­σή της από το λαό και ιδιαί­τε­ρα σε ό,τι σχε­τί­ζε­ται με την υγεία του.

Την ίδια στιγ­μή, όμως, που ανοί­γει αυτή η δυνα­τό­τη­τα με αυτήν την τεχνο­λο­γία ‑και ασφα­λώς θα χρυ­σο­πλη­ρώ­νε­ται σχε­δόν απο­κλει­στι­κά στους ιδιώ­τες επι­χει­ρη­μα­τί­ες- ένας ασθε­νής μπαί­νει στις πολύ­μη­νες λίστες ανα­μο­νής για ένα χει­ρουρ­γείο σε δημό­σιο νοσοκομείο.
Ενώ δικαιού­ται εξε­τά­σεις, θερα­πεί­ες κλπ. από τον ΕΟΠΥΥ, πολ­λές φορές αυτό το “δικαί­ω­μα” ‑που το έχει χρυ­σο­πλη­ρώ­σει- είναι χωρίς αντί­κρυ­σμα, αφού, είτε δεν υπάρ­χουν εργα­στή­ρια, είτε δεν υπάρ­χουν οι αντί­στοι­χες ειδι­κό­τη­τες, είτε όταν καθυ­στε­ρή­σει για μερι­κές ώρες να πάρει στο 1535, θα πρέ­πει να περι­μέ­νει τον επό­με­νο μήνα.
Την ίδια στιγ­μή που ο λαός ενη­με­ρώ­νε­ται για τα θαύ­μα­τα της “ρομπο­τι­κής χει­ρουρ­γι­κής” και των και­νο­τό­μων “γονι­δια­κών θερα­πειών”, ψάχνει με το κιά­λι για ένα ραντε­βού με γιατρό.

Αλλά αυτό είναι το εκμε­ταλ­λευ­τι­κό σύστημα.

Με ταχύ­τη­τα φωτός, σε ό,τι σχε­τί­ζε­ται με τη μεγι­στο­ποί­η­ση των κερ­δών των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων μέσω της νέας τεχνο­λο­γί­ας και με ταχύ­τη­τα “αρα­μπά”, για ό,τι σχε­τί­ζε­ται με τις κοι­νω­νι­κές — λαϊ­κές ανά­γκες, ακό­μα και στην υγεία.

Αγα­πη­τοί φίλοι και φίλες,
Θα ήθε­λα να θέσω και μια άλλη πλευ­ρά η οποία σχε­τί­ζε­ται με την επι­δεί­νω­ση των όρων δου­λειάς των εργαζομένων.
Αφο­ρά το επι­κεί­με­νο νομο­σχέ­διο της κυβέρ­νη­σης για την κατάρ­γη­ση του 8ωρου και την επι­βο­λή της απλή­ρω­της υπε­ρω­ρια­κής απα­σχό­λη­σης των εργαζομένων.
Είναι ένα ουσια­στι­κό αντερ­γα­τι­κό άλμα ‑όχι απλά βήμα- συνέ­χεια όλων των προη­γού­με­νων που προ­ώ­θη­σαν όλες οι κυβερνήσεις.
Μάλι­στα η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δια­τή­ρη­σε ατό­φιο τον νόμο της κυβέρ­νη­σης του ΠΑΣΟΚ του 2011 για την “διευ­θέ­τη­ση του χρό­νου εργα­σί­ας”, αλλά και τον εμπλού­τι­σε με τον νόμο 4498/2017, που αφο­ρά τους νοσο­κο­μεια­κούς για­τρούς, όπου καθιε­ρώ­νε­ται “ως βάση για την οργά­νω­ση του χρό­νου εργα­σί­ας, μέχρι δώδε­κα (12) ώρες συνε­χής εργα­σία με παρου­σία στον χώρο εργα­σί­ας”. Είναι το λεγό­με­νο 65ωρο, όπως καλά γνω­ρί­ζουν οι νοσο­κο­μεια­κοί γιατροί.

Αυτό το μέτρο, δεν δια­μορ­φώ­νει απλά ακό­μα πιο φτη­νή εργα­τι­κή δύνα­μη, λόγω της μη πλη­ρω­μής των υπε­ρω­ριών, αλλά θα έχει και άμε­ση αρνη­τι­κή επί­δρα­ση με την πρό­ω­ρη φθο­ρά της, την παρα­πέ­ρα υπο­νό­μευ­ση της υγεί­ας του εργα­ζό­με­νου, συνο­λι­κά στους όρους και το επί­πε­δο της ζωής του.
Κατά τα άλλα η ίδια η ΕΕ, η κυβέρ­νη­ση και όλοι οι άλλοι υπο­στη­ρι­χτές των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, κλί­νουν σε όλες τις πτώ­σεις την ανά­γκη λήψης μέτρων για την πρόληψη.
Όμως, όταν λένε “πρό­λη­ψη” εννο­ούν ορι­σμέ­να υπο­τυ­πώ­δη μέτρα, πάντα με ατο­μι­κή ευθύ­νη του εργα­ζό­με­νου, της οικο­γέ­νειας, τόσα όσα να δια­σφα­λί­ζουν ότι ο εργα­ζό­με­νος θα μπο­ρεί να είναι ικα­νός και δια­θέ­σι­μος για δουλειά.

Τίπο­τα περισσότερο.

Για ποια πρό­λη­ψη μπο­ρούν να μιλά­νε όλοι αυτοί οι υπο­στη­ρι­χτές αυτού του εκμε­ταλ­λευ­τι­κού συστήματος;
Πρό­λη­ψη και καπι­τα­λι­σμός ουσια­στι­κά είναι ασύμ­βα­τα πράγματα.

Για­τί, πρό­λη­ψη πριν απ’ όλα σημαί­νει συν­θή­κες δου­λειάς, κατοι­κί­ας, σίτι­ση, ελεύ­θε­ρο χρό­νο, δια­κο­πές, περι­βάλ­λον κ.λπ., όλα αυτά δηλα­δή που υπο­νο­μεύ­ο­νται και περιορίζονται.
Εάν για τους ήδη ασθε­νείς, οι παρο­χές θεω­ρού­νται “κόστος” που πρέ­πει να περιο­ρί­ζε­ται, στον καπι­τα­λι­σμό ούτε στη σφαί­ρα της φαντα­σί­ας δεν νοού­νται κρα­τι­κές δαπά­νες για την προ­στα­σία της υγεί­ας από τους βλα­πτι­κούς παράγοντες.

Αγα­πη­τοί προ­σκα­λε­σμέ­νοι, φίλες και φίλοι,

Η συμ­βο­λή των για­τρών, των νοση­λευ­τών και άλλων εργα­ζο­μέ­νων στα νοσο­κο­μεία και στην Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγεί­ας για την προ­στα­σία της υγεί­ας και της ζωής του λαού, είναι τερά­στια.
Η “φωνή κάτω από τις μάσκες” ανέ­δει­ξε, διεκ­δί­κη­σε και απέ­σπα­σε λύσεις προς όφε­λος των ασθε­νών και του λαού.

Αν δεν υπήρ­χαν οι αγώ­νες των υγειο­νο­μι­κών και των άλλων εργα­ζο­μέ­νων, η κυβέρ­νη­ση δεν θα εξα­να­γκα­ζό­ταν να πάρει ούτε αυτά τα ελά­χι­στα και ανε­παρ­κή μέτρα για τα “μάτια” του κόσμου.

Η επι­δί­ω­ξή της να επι­βάλ­λει σιγή “νεκρο­τα­φεί­ου” δεν πέρασε.
Επε­δί­ω­κε να μη μιλά­ει κανείς για τις επι­πτώ­σεις από την εγκλη­μα­τι­κή έλλει­ψη μέτρων ενί­σχυ­σης του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας, μέτρων προ­στα­σί­ας στους τόπους δου­λειάς, στα σχο­λεία και στα Μέσα, Μαζι­κής Μεταφοράς.
Γι’ αυτό οι αρχι­κά “ήρω­ες” υγειο­νο­μι­κοί όταν ανέ­δει­ξαν και διεκ­δί­κη­σαν λύσεις στα προ­βλή­μα­τα συκο­φα­ντή­θη­καν από την κυβέρ­νη­ση, αντι­με­τω­πί­στη­καν με βία και αυταρχισμό.
Οι ίδιες οι εξε­λί­ξεις επι­βε­βαιώ­νουν ότι η κυριαρ­χία των νόμων της “αγο­ράς”, της πολι­τι­κής της επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας, του κρι­τη­ρί­ου του “κόστους — οφέ­λους” και των περι­κο­πών στις δημό­σιες μονά­δες Υγεί­ας, έβα­λαν τη σφρα­γί­δα τους στο αθω­ρά­κι­στο δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας και στα υγειο­νο­μι­κά πρω­τό­κολ­λα “λάστι­χο”, ανά­λο­γα με τα συμ­φέ­ρο­ντα της επι­χει­ρη­μα­τι­κής δράσης.

Το “ξέπλυ­μα” που επι­χει­ρεί η κυβέρ­νη­ση για τη δήθεν προ­σφο­ρά του ιδιω­τι­κού τομέα, απο­τε­λεί προ­ε­τοι­μα­σία για το επό­με­νο βήμα, της ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρης προ­τε­ραιό­τη­τας στην κρα­τι­κή στή­ρι­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα μέσω της τρο­φο­δό­τη­σής του από τα ασφα­λι­στι­κά ταμεία.
Την ίδια ευθύ­νη έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που επα­να­φέ­ρει το χρε­ο­κο­πη­μέ­νο αφή­γη­μα περί αρμο­νι­κής συνύ­παρ­ξης του δημό­σιου και του ιδιω­τι­κού τομέα της Υγείας.

Τώρα απαι­τεί­ται ακό­μα πιο μαζι­κή οργά­νω­ση της πάλης, χωρίς καθυ­στέ­ρη­ση, για­τί η υγεία και η ζωή του λαού δεν μπο­ρεί να περιμένουν.

Για­τί η παν­δη­μία είναι σε εξέ­λι­ξη, για­τί πολ­λα­πλα­σιά­ζο­νται οι ανι­κα­νο­ποί­η­τες ανά­γκες όλων των άλλων απο­κλει­σμέ­νων ασθε­νών που ούτε απ’ έξω από τα δημό­σια νοσο­κο­μεία δεν μπο­ρούν να περάσουν.

Να διεκ­δι­κη­θούν μέτρα για:

  • Να ενι­σχυ­θούν τα δημό­σια νοσο­κο­μεία και η ΠΦΥ, με μαζι­κές προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού, με επαρ­κή, σύγ­χρο­νο εξο­πλι­σμό και υποδομές.
  • Για επί­τα­ξη των μεγά­λων νοσο­κο­μεί­ων και δια­γνω­στι­κών αλυ­σί­δων του ιδιω­τι­κού τομέα ‑χωρίς απο­ζη­μί­ω­ση- προ­κει­μέ­νου να προ­στε­θούν υπο­δο­μές και προ­σω­πι­κό για την κάλυ­ψη των ανα­γκών όλων των ασθενών.
  • Για την έντα­ξη όλων των ιδιω­τών για­τρών και άλλων υγειο­νο­μι­κών σε ενιαίο κρα­τι­κό σχε­δια­σμό για την περί­θαλ­ψη όλων, ασφα­λι­σμέ­νων και ανα­σφά­λι­στων, κυρί­ως στην ΠΦΥ.
  • Για εφαρ­μο­γή όλων των απα­ραί­τη­των μέτρων προ­στα­σί­ας από την μετά­δο­ση της παν­δη­μί­ας ιδιαί­τε­ρα σε χώρους δου­λειάς, την επι­δη­μιο­λο­γι­κή επι­τή­ρη­ση με συχνά και αξιό­πι­στα τεστ με ευθύ­νη εκπαι­δευ­μέ­νων υγειο­νο­μι­κών και σε αντι­πα­ρά­θε­ση με τη λογι­κή της “αυτο­διά­γνω­σης” με τα ατο­μι­κά τεστ που προ­ω­θεί η κυβέρνηση.
  • Για την εξα­σφά­λι­ση όλων των μέσων θερα­πεί­ας και φαρ­μά­κων, όλων των ασφα­λών και απο­τε­λε­σμα­τι­κών εμβο­λί­ων ‑όπου και αν παρά­γο­νται- για το μαζι­κό και έγκαι­ρο εμβο­λια­σμό όλου του λαού.
  • Για την αντι­με­τώ­πι­ση των σοβα­ρών και σύν­θε­των ανα­γκών των ανθρώ­πων που νοση­λεύ­τη­καν σε ΜΕΘ, από διε­πι­στη­μο­νι­κές ομά­δες σε ειδι­κά ιατρεία των δημό­σιων νοσοκομείων.

Αυτός ο αγώ­νας πρέ­πει να δοθεί σήμε­ρα, τώρα, ενταγ­μέ­νος στην προ­ο­πτι­κή ανά­πτυ­ξης ενός απο­κλει­στι­κά κρα­τι­κού συστή­μα­τος Υγεί­ας — Πρό­νοιας — Φαρ­μά­κου, με κατάρ­γη­ση κάθε επι­χει­ρη­μα­τι­κής δρά­σης που θα αντι­στοι­χεί στις σύγ­χρο­νες ανά­γκες του λαού.
Με κοι­νω­νι­κο­ποί­η­ση όλων των επι­χει­ρη­μα­τι­κών νοσο­κο­μεια­κών, δια­γνω­στι­κών μονά­δων του ιδιω­τι­κού τομέα.

Με την έντα­ξη όλων των ιδιω­τών για­τρών στο κρα­τι­κό σύστη­μα Υγεί­ας που θα αξιο­ποιεί και θα προ­ά­γει τις τερά­στιες δυνα­τό­τη­τες της έρευ­νας, της τεχνο­λο­γί­ας και του επι­στη­μο­νι­κού δυνα­μι­κού στην Υγεία, την Πρό­νοια και στο Φάρ­μα­κο, ως κατο­χυ­ρω­μέ­νο και δωρε­άν δικαί­ω­μα, που θα παρέ­χε­ται από το κρά­τος ισό­τι­μα σε όλους.Πρωτομαγιά 2021

Η πρόταση του ΚΚΕ περιλαμβάνει:

  • Σύστη­μα Υγεί­ας — Πρό­νοιας ανα­πτυγ­μέ­νο πανελ­λα­δι­κά, και στις τρεις βαθ­μί­δες του (πρω­το­βάθ­μια, δευ­τε­ρο­βάθ­μια, τρι­το­βάθ­μια), όπως επί­σης και σύστη­μα επεί­γου­σας ιατρικής.
  • Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγεία (ΠΦΥ), με βασι­κό προ­σα­να­το­λι­σμό την πρό­λη­ψη, με Κέντρα Υγεί­ας και Περι­φε­ρεια­κά Ιατρεία, κοντά στους τόπους δου­λειάς, κατοι­κί­ας, εκπαί­δευ­σης, σε όλους τους δήμους και τις πόλεις, που θα καλύ­πτουν όλες τις ανά­γκες, υγιών και ασθε­νών, με τις πλή­ρως ανα­πτυγ­μέ­νες και συνερ­γα­ζό­με­νες μετα­ξύ τους υπη­ρε­σί­ες πρό­λη­ψης, θερα­πεί­ας, απο­κα­τά­στα­σης, υγεί­ας και ασφά­λειας της εργα­σί­ας και δημό­σιας Υγείας.
  • Κρα­τι­κά νοσο­κο­μεία ‑γενι­κά, ειδι­κά, πανε­πι­στη­μια­κά- σε επί­πε­δο πόλε­ων και περι­φε­ρειών, σε αριθ­μό, στε­λέ­χω­ση και εξο­πλι­σμό, ώστε να μπο­ρούν να αντα­πο­κρί­νο­νται πλή­ρως στις ανά­γκες των ασθε­νών, στην εκπαί­δευ­ση και στην έρευνα.
  • Ανά­πτυ­ξη κρα­τι­κού φορέα έρευ­νας, παρα­γω­γής, εισα­γω­γής και δωρε­άν διά­θε­σης όλων των φαρ­μά­κων και εμβο­λί­ων από όλες τις κρα­τι­κές μονά­δες Υγεί­ας και το δίκτυο των κρα­τι­κών φαρμακείων.
  • Στε­λέ­χω­ση όλων των μονά­δων Υγεί­ας με υγειο­νο­μι­κό προ­σω­πι­κό όλων των κλά­δων και ειδι­κο­τή­των, πλή­ρους και απο­κλει­στι­κής απα­σχό­λη­σης, με 24ωρη λει­τουρ­γία, με πλή­ρη κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση, με σύγ­χρο­νες, πλή­ρεις και απο­λύ­τως δωρε­άν παρο­χές υπη­ρε­σιών σε όλους χωρίς περι­κο­πές και εξαιρέσεις.
  • Με σχε­δια­σμό της εκπαί­δευ­σης σε αριθ­μό και ανα­λο­γία όλων των κλά­δων και ειδι­κο­τή­των των υγειο­νο­μι­κών για την επαρ­κή και αδιά­λει­πτη στε­λέ­χω­ση του συστή­μα­τος Υγεί­ας. Με την εξα­σφά­λι­ση της μέγι­στης δυνα­τής αυτάρ­κειας σε τεχνο­λο­γι­κά μέσα, υγειο­νο­μι­κό υλι­κό, φάρ­μα­κα και εμβό­λια αξιο­ποιώ­ντας το λαϊ­κό σύστη­μα παι­δεί­ας, έρευ­νας και βιο­μη­χα­νι­κής παραγωγής.
  • Οι απο­κλει­στι­κά κρα­τι­κές και δωρε­άν παρε­χό­με­νες υπη­ρε­σί­ες Υγεί­ας — Πρό­νοιας — Φαρ­μά­κου, αναμ­φί­βο­λα απαι­τούν κεντρι­κά σχε­δια­σμέ­νη παρα­γω­γή και υπη­ρε­σί­ες, απαι­τεί βαθύ­τε­ρες αλλα­γές στην κοι­νω­νία και την οικο­νο­μία, όπου κου­μά­ντο θα κάνουν αυτοί που παρά­γουν τον πλού­το, οι εργαζόμενοι.
  • Θα σχε­διά­ζουν και θα ελέγ­χουν το λαϊ­κό σχέ­διο ανά­πτυ­ξης, ώστε η υγεία, η πρό­λη­ψη, οι συν­θή­κες δου­λειάς, η δια­τρο­φή, η στέ­γα­ση, ο ελεύ­θε­ρος χρό­νος, να υπη­ρε­τούν ένα ανώ­τε­ρο επί­πε­δο συνο­λι­κά της ζωής του λαού.
  • Γι’ αυτό το ΚΚΕ καλεί τους εργα­ζό­με­νους και στο χώρο της υγεί­ας σε αγω­νι­στι­κή συμπό­ρευ­ση, σε ισχυ­ρο­ποί­η­ση της πάλης για τη νέα σοσια­λι­στι­κή κοι­νω­νία που σήμε­ρα είναι η μόνη ρεα­λι­στι­κή και ανα­γκαία για την κοι­νω­νι­κή πρόοδο».

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο