Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκδήλωση ΚΟΑ του ΚΚΕ για την Απελευθέρωση της Αθήνας: «Γράψαμε ιστορία, συνεχίζουμε, θα νικήσουμε» (ΦΩΤΟ)

«Τιμή και δόξα στην ηρω­ι­κή γενιά της αθά­να­της Εθνι­κής μας Αντί­στα­σης, του ΕΑΜ — ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΔΣΕ, τους αγω­νι­στές και τις αγω­νί­στριες, όλους όσοι δε λύγι­σαν στους Ναζί-Φασί­στες και στα μαύ­ρα κελιά της ασφά­λειας, των ντό­πιων συνερ­γα­τών τους. Τιμή και δόξα σε αυτούς που έπε­σαν στα πεδία των μαχών, που εκτε­λέ­στη­καν, βασα­νί­στη­καν, εξο­ρί­στη­καν, πέρα­σαν πολ­λά δει­νά, για να κρα­τή­σουν άσβε­στη τη φλό­γα του αγώ­να, του ηρω­ι­κού παρα­δείγ­μα­τος, της ιστο­ρι­κής συνέ­χειας, για να ξημε­ρώ­σει ένα καλύ­τε­ρο μέλ­λον για τις νέες γενιές. Η Κεντρι­κή Επι­τρο­πή του ΚΚΕ, η Επι­τρο­πή Περιο­χής της Κ.Ο. Αττι­κής, με σεβα­σμό υπο­κλί­νο­νται μπρο­στά τους» τόνι­σε η Λου­ΐ­ζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμ­μα­τέ­ας της Επι­τρο­πής Περιο­χής της Κ.Ο. Αττι­κής του ΚΚΕ στην ομι­λία της στη εκδή­λω­ση της ΚΟΑ που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στην Πλ. Κοραή για τα 74 χρό­νια από την απε­λευ­θέ­ρω­ση της Αθήνας.

Η σημε­ρι­νή εκδή­λω­ση ήταν ενταγ­μέ­νη στο πλαί­σιο των εκδη­λώ­σε­ων για τη συμπλή­ρω­ση 100 χρό­νων του ΚΚΕ.

Η Λου­ΐ­ζα Ράζου ανα­φέρ­θη­κε λεπτο­με­ρώς στην «ασί­γα­στη πάλη με όλες τις μορ­φές, και βασι­κά την ένο­πλη, κατά της ναζι­στι­κής κατο­χής από τους Γερ­μα­νούς ιμπε­ρια­λι­στές και τους συμ­μά­χους τους, Ιτα­λούς και Βούλ­γα­ρους, που ήταν έργο των λαϊ­κών δυνά­με­ων, με επι­κε­φα­λής το ΚΚΕ» και στη δρά­ση της Κομ­μα­τι­κής Οργά­νω­σης Αθή­νας με την οποία «συνέ­βα­λε να γίνει πραγ­μα­τι­κά η Αθή­να “αδού­λω­τη” πόλη».

koa11

Στά­θη­κε στο ιδιαί­τε­ρο ενδια­φέ­ρον, όπως είπε, «που η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και άλλοι κρα­τι­κοί και αστι­κοί θεσμοί επι­δει­κνύ­ουν για την επέ­τειο της απε­λευ­θέ­ρω­σης της Αθή­νας από το ναζι­στι­κό ζυγό», στην παρού­σα συγκυ­ρία, τονί­ζο­ντας ότι «προ­σπα­θούν να σκιά­σουν τα όσα αντι­λαϊ­κά προ­ω­θούν και υλο­ποιούν μέσα στο Κοι­νο­βού­λιο, τους ύμνους στην ΕΕ, την αγω­νιώ­δη προ­σπά­θειά τους για έντα­ξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, το γεγο­νός ότι η Ελλά­δα μετα­τρέ­πε­ται σε μια απέ­ρα­ντη στρα­τιω­τι­κή βάση των Αμε­ρι­κα­νών και του ΝΑΤΟ και εκα­το­ντά­δες άλλα, που επι­βε­βαιώ­νουν το ρόλο τους σαν το “προ­τι­μώ­με­νο” εταί­ρο των ΗΠΑ στην περιο­χή, σαν σημαιο­φό­ρο των ΗΠΑ».

«Επι­βε­βαιώ­νουν την ταξι­κή προ­σή­λω­σή τους στην προ­ώ­θη­ση των αστι­κών σχε­δια­σμών για να μεγα­λώ­σουν τα κέρ­δη των μονο­πω­λί­ων, να θησαυ­ρί­ζουν σε βάρος των δικαιω­μά­των του λαού και της νεο­λαί­ας. Χρη­σι­μο­ποιούν την ιστο­ρία για να ξεπλύ­νουν και να δικαιο­λο­γή­σουν τις πολι­τι­κές τους αμαρ­τί­ες. Χει­ρί­ζο­νται την ιστο­ρία και τα γεγο­νό­τα κατά πως τους βολεύ­ει, για να απο­θε­ώ­σουν τον αστι­κό κοι­νο­βου­λευ­τι­σμό, το ρεα­λι­σμό της υπο­τα­γής, για να σκο­τώ­σουν το ρεα­λι­σμό των ανα­γκών και της προ­ο­πτι­κής ανα­τρο­πής του βάρ­βα­ρου καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος» πρόσθεσε.

koa kke koa20

Είπε ότι όλοι αυτοί μιλούν για την ιστο­ρία του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ «θέλο­ντας να την απο­γυ­μνώ­σουν από τη θεμε­λια­κή σχέ­ση της με το ΚΚΕ», ενώ «ακό­μα κι όταν δεν αγνο­ούν αυτή τη σχέ­ση, επι­διώ­κουν να δια­στρε­βλώ­σουν τα ουσια­στι­κά ταξι­κά συμπε­ρά­σμα­τα, που έδω­σε εκεί­νη η ιστο­ρι­κή φάση, για τις στρα­τη­γι­κές αδυ­να­μί­ες του ΚΚΕ, αλλά και του Διε­θνούς Κομ­μου­νι­στι­κού Κινή­μα­τος, που στοί­χι­σαν στην προ­ο­πτι­κή απαλ­λα­γής του λαού από την εκμετάλλευση».

«‘Αλλω­στε ένα ροζ προ­σω­πείο είναι εχέγ­γυο προς τους σημε­ρι­νούς και ενδε­χό­με­να και τους αυρια­νούς πολι­τι­κούς τους συμ­μά­χους. Εγγυά­ται δια­πι­στευ­τή­ρια στην αστι­κή τάξη και ταυ­τό­χρο­να πολε­μά την σύγ­χρο­νη προ­γραμ­μα­τι­κή επε­ξερ­γα­σία του ΚΚΕ» πρόσθεσε.

«Όλοι αυτοί θέλουν να κρύ­ψουν την αλή­θεια από το λαό, ιδιαί­τε­ρα τη νεο­λαία. Ότι την ίδια ώρα που τόσοι και τόσες έδι­ναν ακό­μα και τη ζωή τους μέσα από τις γραμ­μές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ με μπρο­στά­ρη και καθο­δη­γη­τή το ΚΚΕ, η αστι­κή τάξη και τα κόμ­μα­τά της είτε συνερ­γά­στη­καν με τον κατα­κτη­τή είτε έφυ­γαν στο εξω­τε­ρι­κό και από το εσω­τε­ρι­κό ραδιουρ­γού­σαν ενά­ντια στον ΕΛΑΣ, το μαχό­με­νο λαό» είπε.

Σημεί­ω­σε ότι «η απε­λευ­θέ­ρω­ση της Αθή­νας, όπως τη θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ιστο­ρι­κοί υπο­στη­ρι­κτές του, δεν ήταν παρά μια ακό­μα γιορ­τή, μια απλή ανα­κού­φι­ση από τα δει­νά της Κατο­χής, μια τελι­κή δικαί­ω­ση που ολο­κλή­ρω­νε τους αγώ­νες της Αντίστασης».

koa1

«Εξυ­μνεί­ται η γιορ­τα­στι­κή “ενό­τη­τα” της Απε­λευ­θέ­ρω­σης και με θλί­ψη — τάχα — δια­πι­στώ­νε­ται ότι ετού­τη “χάλα­σε” στα Δεκεμ­βρια­νά. Στην καλύ­τε­ρη περί­πτω­ση κρα­τούν ίσες απο­στά­σεις και με επι­στη­μο­νι­κο­φα­νή επι­χει­ρή­μα­τα παρου­σιά­ζουν αντι­φά­σεις της στρα­τη­γι­κής του κόμ­μα­τος εκεί­νη την περί­ο­δο για να δικαιο­λο­γή­σουν επι­λο­γές δια­φό­ρων “μετα­νοη­σά­ντων” κομ­μου­νι­στών, που κατά και­ρούς επι­χεί­ρη­σαν να σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κο­πο­ή­σουν και να δια­λύ­σουν το ΚΚΕ» πρόσθεσε.

Είπε ότι το ΚΚΕ έχει τη γνώ­ση και τη δύνα­μη να αντι­πα­λέ­ψει και να απο­δυ­να­μώ­σει κάθε επι­χεί­ρη­ση παρα­χά­ρα­ξης και δια­στρέ­βλω­σης της ιστο­ρί­ας του και του κινή­μα­τος στη χώρα μας, καθώς «είναι το μονα­δι­κό κόμ­μα στην ελλη­νι­κή κοι­νω­νία που μελε­τά την Ιστο­ρία, πρώ­τα από όλα τη δική του, χωρίς να καλύ­πτει λάθη και αδυναμίες».

Ανα­φέρ­θη­κε λεπτο­με­ρώς στα συμπε­ρά­σμα­τα που εξή­γα­γε το ΚΚΕ από τη μελέ­τη της περιό­δου εκεί­νης, καθώς και στον τρί­χρο­νο ένο­πλο λαϊ­κό αγώ­να του ΔΣΕ (1946–1949) όπου «μπρο­στά στο δίλημ­μα “υπο­τα­γή ή οργά­νω­ση της πάλης και αντε­πί­θε­ση”, το λαϊ­κό κίνη­μα επέ­λε­ξε το δεύ­τε­ρο δρόμο».

«Ας πάψουν οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και όλοι όσοι ξεπού­λη­σαν ιδέ­ες και αξί­ες να ανα­ζη­τούν αρι­στε­ρό άλλο­θι στην ιστο­ρία για την πολι­τι­κή που ακο­λου­θούν» είπε η Λ. Ράζου, εγκα­λώ­ντας ταυ­τό­χρο­να τον ΣΥΡΙΖΑ για υπο­κρι­σία όταν μιλά για την άνο­δο αντι­δρα­στι­κών, ακρο­δε­ξιών, φασι­στι­κών δυνά­με­ων στην Ελλά­δα και στην ΕΕ και προ­σθέ­το­ντας «τις αιτί­ες της ενί­σχυ­σης τους ας τις ψάξουν στο σύστη­μα που υπηρετούν».

koa14

Τονί­ζο­ντας τον ανα­ντι­κα­τά­στα­το ρόλο του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος και την ανα­γκαιό­τη­τα αυτο­τε­λούς δρά­σης του κάτω από οποιεσ­δή­πο­τε συν­θή­κες «χωρίς να απο­μα­κρύ­νε­ται από το στρα­τη­γι­κό στό­χο κατά­κτη­σης της εργα­τι­κής εξου­σί­ας με επα­να­στα­τι­κή ανα­τρο­πή της καπι­τα­λι­στι­κής εξου­σί­ας στην κατάλ­λη­λη στιγ­μή σε επα­να­στα­τι­κές συν­θή­κες, για να οδη­γή­σει στη νίκη την εργα­τι­κή τάξη και τους συμ­μά­χους της», πρό­σθε­σε ότι σε αυτή την προ­ο­πτι­κή το ΚΚΕ παλεύ­ει καθη­με­ρι­νά για να στα­θεί ο λαός όρθιος βάζο­ντας στο επί­κε­ντρο τις δικές του ανά­γκες και διεκ­δι­κή­σεις και δια­λύ­ο­ντας τα ψευ­το­δι­λήμ­μα­τα και τις κάλ­πι­κες δια­χω­ρι­στι­κές γραμ­μές «που υψώ­νουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αλλά και όσα κόμ­μα­τα απο­τε­λούν τους πρό­θυ­μους συμ­μά­χους του νέου διπολισμού».

Είπε ότι όλοι τους έχουν στην προ­με­τω­πί­δα τους τις διεκ­δι­κή­σεις του ΣΕΒ, ότι τα «εναλ­λα­κτι­κά» αντι­λαϊ­κά τους μέτρα οδη­γούν στο ίδιο αρνη­τι­κό απο­τέ­λε­σμα για τον λαό, ενώ ειδι­κά ο ΣΥΡΙΖΑ καλ­λιερ­γώ­ντας τη λογι­κή του «μικρό­τε­ρου κακού», ως τη μονα­δι­κά ρεα­λι­στι­κή, «προ­σπα­θεί με κάθε τρό­πο να ανα­νε­ώ­σει τα πιστο­ποι­η­τι­κά της “αρι­στε­ρο­σύ­νης” του και κάνει βου­τιές στην Ιστο­ρία, για να πλια­τσι­κο­λο­γή­σει ό,τι νομί­ζει ότι του είναι βολικό».

«Προ­σπερ­νά­ει όμως, ότι ακό­μα και η προ­δι­κτα­κτο­ρι­κή ΕΔΑ δεν συνα­γε­λα­ζό­ταν με τον Πιου­ρι­φόι ούτε απο­δε­χό­ταν την έντα­ξη της Ελλά­δας στο ΝΑΤΟ. Χαρα­κτή­ρι­ζε την τότε ΕΟΚ “Λάκ­κο των λεό­ντων”» είπε η Λ. Ράζου ανα­φε­ρό­με­νη στον ΣΥΡΙΖΑ και συμπλή­ρω­σε: «να για­τί το ΚΚΕ έχει πέρα για πέρα δίκιο, όταν λέει ότι η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ απο­δεί­χτη­κε ικα­νό­τα­τη στις βρώ­μι­κες δου­λειές υπέρ του κεφα­λαί­ου και των ιμπεριαλιστών».

koa8

Κάλε­σε σε ισχυ­ρο­ποί­η­ση της αντι­πο­λε­μι­κής δρά­σης του εργα­τι­κού-λαϊ­κού κινή­μα­τος, σε μηδε­νι­κή ανο­χή στην αμφι­σβή­τη­ση και επα­να­χά­ρα­ξη συνό­ρων στα Βαλ­κά­νια και παντού, στην έξο­δο από ΕΕ και ΝΑΤΟ, σε διεκ­δί­κη­ση των ανα­γκών της εργα­τι­κής τάξης, της νεο­λαί­ας και των λαϊ­κών στρω­μά­των και σε ισχυ­ρο­ποί­η­ση του ΚΚΕ. «Γρά­ψα­με ιστο­ρία, συνε­χί­ζου­με, θα νική­σου­με» κατέ­λη­ξε στην ομι­λία της η Λ. Ράζου.

Η εκδή­λω­ση της ΚΟΑ ολο­κλη­ρώ­θη­κε με πορεία στο Σύνταγ­μα, όπου στο σημείο που η Κομ­μα­τι­κή Οργά­νω­ση Αθή­νας δημιούρ­γη­σε στις 19 Νοεμ­βρί­ου 1944, ηρώο των νεκρών αγω­νι­στών της, είχε στη­θεί συμ­βο­λι­κά το πλα­κάτ εκεί­νο και στο οποίο κατέ­θε­σαν στε­φά­νια ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, η ΕΠ της ΚΟΑ, το ΚΣ της ΚΝΕ και λου­λού­δια οι τομε­α­κές οργα­νώ­σεις της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

koa3

koa4

koa5

koa6

koa7

koa9

koa10

koa12

koa13

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο