Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκδήλωση στη Λαμία για τον Γιώργη Μωραΐτη (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Εκδή­λω­ση τιμής για τον Ρου­με­λιώ­τη κομ­μου­νι­στή, μαχη­τή του ΕΛΑΣ και του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού, δημο­σιο­γρά­φο του «Ριζο­σπά­στη» και συγ­γρα­φέα, Γιώρ­γη Μωρα­ΐ­τη, που πρό­σφα­τα έφυ­γε από τη ζωή, οργά­νω­σε την Κυρια­κή το πρωί η Τομε­α­κή Επι­τρο­πή Φθιώ­τι­δας του ΚΚΕ. Στην αίθου­σα του πολι­τι­στι­κού Κέντρου της Λαμί­ας, που φιλο­ξέ­νη­σε την εκδή­λω­ση, σύντρο­φοι που γνώ­ρι­σαν τον Γιώρ­γη Μωρα­ΐ­τη και μοι­ρά­στη­καν κοι­νά μετε­ρί­ζια, μαζί με νεό­τε­ρους που παίρ­νουν τη σκυ­τά­λη του ίδιου αγώ­να σε δια­φο­ρε­τι­κές συν­θή­κες στα χέρια τους, τίμη­σαν στο πρό­σω­πό του τα 100 χρό­νια του Κόμ­μα­τος. «Οι μαχη­τές της Ρού­με­λης δε λύγι­σαν ποτέ, δόξα και τιμή στο ΚΚΕ», φώνα­ξαν με μια φωνή.

moraitis17

Στην εκδή­λω­ση παρευ­ρέ­θη­κε αντι­προ­σω­πεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επι­κε­φα­λής τον Γενι­κό της Γραμ­μα­τέα, Δημή­τρη Κου­τσού­μπα. Με ιδιαί­τε­ρη συγκί­νη­ση η συντρό­φισ­σα του Γιώρ­γη, Ολγα, παρέ­λα­βε τιμη­τι­κή πλα­κέ­τα της ΤΕ Φθιώ­τι­δας από τα χέρια του Δημή­τρη Κου­τσού­μπα. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε δήλω­ση του με αφορ­μή την εκδή­λω­ση μίλη­σε για τον Γ. Μωρα­ΐ­τη και τόνισε:

«Την εκδή­λω­ση αυτή, αφιε­ρω­μέ­νη στον σπου­δαίο κομ­μου­νι­στή συμπα­τριώ­τη μας Γιώρ­γη Μωρα­ΐ­τη, δεν μπο­ρού­σα­με παρά να την εντά­ξου­με στον εορ­τα­σμό των 100 χρό­νων της ιστο­ρί­ας, της ηρω­ι­κής δρά­σης του ΚΚΕ. Ο Γιώρ­γης Μωρα­ΐ­της ήταν υπό­δειγ­μα κομ­μου­νι­στή, αγω­νι­στή, με πίστη και αφο­σί­ω­ση στα ιδα­νι­κά και στις αξί­ες του λαϊ­κού κινή­μα­τος της πατρί­δας μας, των 100 χρό­νων, που τιμά­με σήμε­ρα και βεβαί­ως δεν μπο­ρού­σε να μην είναι αφιε­ρω­μέ­νη μια πλού­σια εκδή­λω­ση, που οργά­νω­σε η ΤΕ Φθιώ­τι­δας του ΚΚΕ. Και πάντα βεβαί­ως στο μυα­λό μας έχου­με αυτό που συνή­θι­ζε να λέει ο Γιώρ­γης Μωρα­ΐ­της, ότι όταν σταυ­ρώ­νε­ται ένας ολά­κε­ρος λαός, οι κομ­μου­νι­στές, το κόμ­μα τους, το ΚΚΕ, είναι αυτοί που πρώ­τοι βαδί­ζουν τον Γολγοθά».

Επί­σης, την εκδή­λω­ση παρα­κο­λού­θη­σε αντι­προ­σω­πεία της Ένω­σης Φίλων Μνή­μης Δια­μα­ντή, καθώς και εργα­ζό­με­νοι από τον «Ριζο­σπά­στη».

moraitis14

Η εκδή­λω­ση άρχι­σε με ένα σύντο­μο καλω­σό­ρι­σμα από την Αντριά­να Πανού­τσου, εκ μέρους της Οργά­νω­σης Ανα­το­λι­κής Στε­ρε­άς — Εύβοιας, που ανα­φέρ­θη­κε στο πλού­σιο αγω­νι­στι­κό βιο­γρα­φι­κό του Γ. Μωραΐτη.

Ακο­λού­θη­σε βίντεο με φωτο­γρα­φί­ες από τα χρό­νια της φυλα­κής, της παρά­νο­μης δου­λειάς, από τη δρά­ση στο πλευ­ρό των εργα­τών, των απερ­γών της ΛΑΡΚΟ, μέχρι την πιο πρό­σφα­τη δρά­ση του, όπως την ομι­λία του σε νέους στα πλαί­σια Αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κού Διη­μέ­ρου της ΚΝΕ. Το βιο­γρα­φι­κό πλαι­σιώ­θη­κε από απο­σπά­σμα­τα συνέ­ντευ­ξης στα οποία ο ίδιος μιλά για τη δρά­ση του στο αντάρ­τι­κο στην Εύβοια με τον καπε­τάν Ανά­πο­δο, για τον αγώ­να στις γραμ­μές του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού. Ιδιαί­τε­ρο χρώ­μα έδω­σαν τα γρα­πτά του στις σελί­δες της «Αδού­λω­της Αθή­νας», του «Ριζο­σπά­στη», των βιβλί­ων του, που διαβάστηκαν.

moraitis13

Για τον Γιώρ­γη Μωρα­ΐ­τη μίλη­σε, παρου­σιά­ζο­ντας παράλ­λη­λα το τρί­το­μο συγ­γρα­φι­κό έργο «Ανα­μνή­σεις ενός αντάρ­τη», ο Κύριλ­λος Παπα­σταύ­ρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. «Να λοι­πόν που μας ξανά­φε­ρε ο σύντρο­φος στη Ρού­με­λη του αντάρ­τι­κου και των λαϊ­κών αγώ­νων, χωρίς όμως να είναι ο ίδιος μαζί μας», σχο­λί­α­σε. Ανα­φε­ρό­με­νος στο βιβλίο υπο­γράμ­μι­σε πως ο Γιώρ­γης Μωρα­ΐ­της, παρό­λο που ήταν πρω­τα­γω­νι­στής στις εξε­λί­ξεις της περιό­δου που κατα­γρά­φει, κατα­φέρ­νει εκτός από το να μετα­φέ­ρει το προ­σω­πι­κό του βίω­μα, να στέ­κε­ται με αντι­κει­με­νι­κό τρό­πο απέ­να­ντι στα γεγο­νό­τα, να απο­τυ­πώ­νει πλευ­ρές της συλ­λο­γι­κής πεί­ρας και σκέ­ψης του Κόμ­μα­τος, να κάνει μια «ανα­δρο­μή στο παρελ­θόν με τη σκέ­ψη στο μέλ­λον», όπως περιέ­γρα­φε και ο ίδιος.

moraitis15

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο