Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκδήλωση της ΕΔΥΕΘ για Νίκο Νικηφορίδη

Πριν από 67 χρό­νια, στις 5 του Μάρ­τη του 1951, το μισαλ­λό­δο­ξο μετεμ­φυ­λια­κό κρά­τος εκτέ­λε­σε στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, στο συνή­θη τόπο εκτέ­λε­σης των λαϊ­κών αγω­νι­στών πίσω από το Επτα­πύρ­γιο, τον πρω­το­μάρ­τυ­ρα του Ελλη­νι­κού Κινή­μα­τος Ειρή­νης Νίκο Νικη­φο­ρί­δη. Εκτε­λέ­στη­κε μαζί με άλλους 6 αγω­νι­στές για την εθνι­κή και κοι­νω­νι­κή απε­λευ­θέ­ρω­ση του λαού μας, μαχη­τές του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλάδας.

Ο Νίκος Νικη­φο­ρί­δης ήταν ένα μόλις 23χρονών παλι­κά­ρι, που, παρά το νεα­ρό της ηλι­κί­ας του, είχε προ­λά­βει να πάρει μέρος στους εθνι­κο­α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κούς και αντι­φα­σι­στι­κούς αγώ­νες του λαού μας μέσα από τις γραμ­μές της θρυ­λι­κής ΕΠΟΝ. Για τη δρά­ση του αυτή το αστι­κό κρά­τος τον έστει­λε εξό­ρι­στο αρχι­κά στην Ικα­ρία και στη συνέ­χεια στο κολα­στή­ριο της Μακρονήσου.

Παρά τα φρι­κτά βασα­νι­στή­ρια δε λύγι­σε, δεν υπέ­γρα­ψε δήλω­ση μετα­νοί­ας και απο­κή­ρυ­ξης των ιδε­ών του. Μετά την απε­λευ­θέ­ρω­σή του από τη Μακρό­νη­σο βρέ­θη­κε στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, όπου συλ­λαμ­βά­νε­ται ξανά και δικά­ζε­ται από στη­μέ­νο στρα­το­δι­κείο. Η κατη­γο­ρία με την οποία στή­νε­ται στο εκτε­λε­στι­κό από­σπα­σμα είναι «η συλ­λο­γή υπο­γρα­φών για την ειρή­νη». Η συλ­λο­γή υπο­γρα­φών ενά­ντια στην εξά­πλω­ση των ατο­μι­κών όπλων, μία καμπά­νια του Παγκο­σμί­ου Συμ­βου­λί­ου Ειρή­νης γνω­στή ως «Έκκλη­ση της Στοκχόλμης».

Η θυσία του Ν. Νικη­φο­ρί­δη δε στα­μά­τη­σε να φωτί­ζει μέχρι και σήμε­ρα τους αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κούς – αντι­πο­λε­μι­κούς και φιλει­ρη­νι­κούς αγώ­νες του λαού μας. Τους αγώ­νες για τον πυρη­νι­κό αφο­πλι­σμό, ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­σμό και τους πολέ­μους που γεν­νά, ενά­ντια στην εκμε­τάλ­λευ­ση, για την κοι­νω­νι­κή δικαιο­σύ­νη και την ισό­τη­τα των ανθρώ­πων, για την ευη­με­ρία, τη φιλία και τη συνερ­γα­σία των λαών. Χιλιά­δες και χιλιά­δες λαϊ­κή αγω­νι­στές κυνη­γή­θη­καν και θυσιά­στη­καν, προ­σφέ­ρο­ντας ακό­μη και τη ζωή τους για τα ιδα­νι­κά αυτά.

Σήμε­ρα, στις συν­θή­κες της καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης, δυνα­μώ­νει η επι­θε­τι­κό­τη­τα των μονο­πω­λί­ων! Η ανα­ζή­τη­ση νέων πηγών κερ­δο­φο­ρί­ας οξύ­νει τις ενδοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κές αντι­θέ­σεις, τον αντα­γω­νι­σμό για το μοί­ρα­σμα των αγο­ρών, για τον έλεγ­χο των ενερ­γεια­κών πηγών και των δρό­μων μετα­φο­ράς των υδρο­γο­ναν­θρά­κων. Οδη­γεί σε νέους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους με θύμα­τα τους λαούς.

Η συγκυ­βέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ συνε­χί­ζει πιστά την πολι­τι­κή των προ­κα­τό­χων της. Πολι­τι­κή στε­νής πρόσ­δε­σης στους ευρω­α­τλα­ντι­κούς οργα­νι­σμούς — ΝΑΤΟ και ΕΕ. Συμ­με­τέ­χει σε όλους τους σχε­δια­σμούς και συμ­βά­λει ολό­ψυ­χα στην ενί­σχυ­ση των στρα­τιω­τι­κών δομών της νατοϊ­κής λυκο­συμ­μα­χί­ας. Συνε­χί­ζει τις δυσβά­στα­χτες για το λαό ΝΑΤΟϊ­κές στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες. Έδω­σε δια­βε­βαιώ­σεις από την πρώ­τη ακό­μη στιγ­μή ο Τσί­πρας και οι υπουρ­γοί του, για τη συνέ­χι­ση της στρα­τιω­τι­κής συνερ­γα­σί­ας με το Ισρα­ήλ, ενά­ντια στο μαρ­τυ­ρι­κό λαό της Παλαι­στί­νης κι άλλων λαών της περιο­χής. Αντί για το ξήλω­μα των ξένων βάσε­ων και στρα­τη­γεί­ων από τη χώρα μας έτα­ξε στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ τη δημιουρ­γία νέων στρα­τιω­τι­κών βάσε­ων στο Αιγαίο και στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη, την επέ­κτα­ση και τον εκσυγ­χρο­νι­σμό της Σού­δας και των άλλων αμε­ρι­κα­νο-νατοϊ­κών στρα­τιω­τι­κών υποδομών.

Οι μεγά­λες ιμπε­ρια­λι­στι­κές δυνά­μεις και οι διε­θνείς συμ­μα­χί­ες τους, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, για το μόνο που ενδια­φέ­ρο­νται, είναι πως θα προ­ω­θή­σουν καλύ­τε­ρα και απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τε­ρα τα συμ­φέ­ρο­νται των δικών τους μονο­πω­λί­ων. Το ΝΑΤΟ είναι ο δολο­φο­νι­κός μηχα­νι­σμός των επεμ­βά­σε­ων και των πολέ­μων, δεν ανα­γνω­ρί­ζει σύνο­ρα μετα­ξύ των μελών του και στη­ρί­ζει ανοι­χτά, όπως και η ΕΕ, τις τουρ­κι­κές προ­κλή­σεις και παρα­βιά­σεις στον ενα­έ­ριο χώρο και τα χωρι­κά ύδα­τα της Ελλά­δας, την αμφι­σβή­τη­ση ελλη­νι­κών νησιών και νησί­δων, υπο­στη­ρί­ζει τις «γκρί­ζες ζώνες» στο Αιγαίο. Το ΝΑΤΟ, από κοι­νού με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ευθύ­νε­ται για τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους στην περιο­χή. Ευθύ­νε­ται για τους χιλιά­δες νεκρούς, για τους πρό­σφυ­γες και τους μετανάστες.

Στο θέμα της Πρώ­ην Γιου­γκο­σλα­βι­κής Δημο­κρα­τί­ας της Μακε­δο­νί­ας (ΠΓΔΜ) θέλουν άμε­σα να προ­χω­ρή­σουν στην έντα­ξη της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Για να ολο­κλη­ρώ­σουν τη ΝΑΤΟ­ποί­η­ση των Βαλ­κα­νί­ων, για να κατα­κτή­σουν καλύ­τε­ρες θέσεις και υπε­ρο­χή ένα­ντι της Ρωσ­σί­ας και της Κίνας στην περιο­χή. Από δίπλα και η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο σημαιο­φό­ρος αυτών των συμ­φε­ρό­ντων, ο «μεντε­σές» αυτής της πολι­τι­κής. Σπεύ­δει να κλεί­σει άρον άρον τις εκκρε­μό­τη­τες με το γει­το­νι­κό κρά­τος, χωρίς τις απαι­τού­με­νες εγγυ­ή­σεις, χωρίς την απά­λει­ψη του αλυ­τρω­τι­σμού από το Σύνταγ­μά του. Είναι ψευ­δές και υπο­κρι­τι­κό το δήθεν ενδια­φέ­ρον της για την απο­κα­τά­στα­ση ομα­λών σχέ­σε­ων μετα­ξύ των δύο κρα­τών και λαών. Το μόνο, που την ενδια­φέ­ρει, είναι η προ­ώ­θη­ση των συμ­φε­ρό­ντων των ελλη­νι­κών επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων στην περιο­χή, η επα­να-κατά­κτη­ση θέσε­ων και μερι­δί­ων στις αγο­ρές, που η ελλη­νι­κή αστι­κή τάξη τις έχα­σε στα χρό­νια της κρίσης.

Σήμε­ρα πιστεύ­ου­με, ότι η καλύ­τε­ρη τιμή στο Νίκο Νικη­φο­ρί­δη και στους χιλιά­δες λαϊ­κούς αγω­νι­στές, που θυσιά­στη­καν ακλό­νη­τοι για τα ιδα­νι­κά τους, για ένα καλύ­τε­ρο κόσμο, για το δίκαιο και φωτει­νό μέλ­λον του λαού μας, είναι η συνέ­χι­ση του αγώ­να τους, για να γίνουν πραγ­μα­τι­κό­τη­τα αυτά τα ιδα­νι­κά. Καλού­με την εργα­τι­κή τάξη, τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, τις γυναί­κες και τη νεο­λαία της χώρας μας να πυκνώ­σουν τις γραμ­μές του αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κού – αντι­πο­λε­μι­κού και φιλει­ρη­νι­κού κινή­μα­τος ειρή­νης, κόντρα στις πολε­μο­κά­πη­λες σημαί­ες των αστών να υψώ­σουν τη δική τους σημαία της της συνα­δέλ­φω­σης των λαών, της ειρή­νης, της φιλί­ας και της συνεργασίας.

Όλοι μαζί να διατρανώσουμε:

  • Όχι στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέμους!
  • Καμιά συμ­με­το­χή της Ελλά­δας στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σφαγεία!
  • Να κλεί­σουν τώρα όλες οι ευρω­α­τλα­ντι­κές βάσεις, που βρί­σκο­νται στη χώρα μας.
  • Να κλεί­σει το Νατοϊ­κό Στρα­τη­γείο NRDC, που βρί­σκε­ται στο πρώ­ην Γ΄ Σώμα Στρατού.
  • Να επι­στρέ­ψουν όλοι οι Έλλη­νες στρα­τιω­τι­κοί, που βρί­σκο­νται εκτός συνόρων.

Οι λαοί δεν έχουν να μοι­ρά­σουν τίπο­τα μετα­ξύ τους. Αντι­με­τω­πί­ζουν τα ίδια προ­βλή­μα­τα κι έχουν συμ­φέ­ρον μαζί να τα λύσουν. Ενά­ντια στους εκμε­ταλ­λευ­τές, για μια κοι­νω­νία χωρίς εκμετάλλευση.

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ – ΜΑΖΙΚΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ

ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ!

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

Όλες και όλοι την Κυρια­κή, 4 του Μάρ­τη 2018, στην εκδή­λω­ση μνή­μης και αγώ­να για τον Νίκο Νικη­φο­ρί­δη, για να ανα­νε­ώ­σου­με τον όρκο συνέ­χι­σης του αγώ­να του.

Η εκδή­λω­ση θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί ώρα 11:00μ στο Μνη­μείο του Νίκου Νικη­φο­ρί­δη, στο Πάρ­κο Ειρή­νης στις Συκιές, επί της οδού Παπα­να­στα­σί­ου απέ­να­ντι από την εκκλη­σία των Αγ. Θεο­δώ­ρων (λεω­φο­ρείο 26).

Σε περί­πτω­ση κακο­και­ρί­ας η εκδή­λω­ση θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί σε αίθου­σα του Δημαρ­χεί­ου Συκε­ών, που βρί­σκε­ται δίπλα.

Θεσ­σα­λο­νί­κη

27/02/2018

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο