Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκδήλωση τιμής & μνήμης για τους αγωνιστές του Μπλόκου Λόφου 🚩 ΤΟ Περιστερίου ΚΚΕ-ΚΝΕ & Παράρτημα Περιστερίου ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

Η εργατούπολη του Περιστερίου, των μεγάλων λαϊκών αγώνων και της αντίστασης κατά την κατοχή, δε γλίτωσε από τα μπλόκα που έστησαν οι Γερμανοί κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1944

🔺 Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές του Μπλόκου🔻🔻
🔻 Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε, με το Λαό για το Σοσιαλισμό, Κομμουνισμό🔻🔻


ΚΥΡΙΑΚΗ 13 Οκτώβρη 10.30 πμ στην πλατεία Μπλόκου, Λόφος Αξιωματικων (Θηβών & Τζων Κέννεντυ)

Μάχη λόφου Περιστερίου

▪️ Η εργα­τού­πο­λη του Περι­στε­ρί­ου, των μεγά­λων λαϊ­κών αγώ­νων και της αντί­στα­σης κατά την κατο­χή, δε γλί­τω­σε από τα μπλό­κα που έστη­σαν οι Γερ­μα­νοί κατα­κτη­τές και οι ντό­πιοι συνερ­γά­τες τους την άνοι­ξη και το καλο­καί­ρι του 1944.
▪️ Στις 6 Ιού­λη 1944, 4.000 Γερ­μα­νοί ναζί μαζί με ταγ­μα­τα­σφα­λί­τες περι­κυ­κλώ­νουν το Περι­στέ­ρι από τα ξημε­ρώ­μα­τα, με στό­χο να εξαρ­θρώ­σουν τους ΕΛΑ­Σί­τες που μένουν στην πόλη.
▪️ Μαζεύ­ουν όλους τους άντρες από 14 μέχρι 70 ετών στο Λόφο Αξιωματικών.
▪️ Αρκε­τοί αγω­νι­στές κατά­φε­ραν να κρυ­φτούν στο Λιγνι­τω­ρυ­χείο του Αη Βασί­λη, αφού η Οργά­νω­ση του ΕΑΜ στο εργο­στά­σιο είχε πάρει ανά­λο­γα μέτρα.
▪️ Τη μέρα του Μπλό­κου στο Περι­στέ­ρι, συνε­λή­φθη­σαν 180 αγω­νι­στές. Άλλους τους έστει­λαν στου Γου­δή, άλλους απευ­θεί­ας στο Χαϊ­δά­ρι και 124 στη Γερ­μα­νία, από τους οποί­ους επέ­στρε­ψαν μόλις 19.

Στου Γου­δή, από τα βασα­νι­στή­ρια δολο­φο­νούν τους αγωνιστές:
▪️ Λάμπρο Ξυνο­γα­λά, λιγνι­τω­ρύ­χο ΕΛΑ­Σί­τη,
▪️ Λάμπρο Γκιω­νά­κη, 15χρονο ΕΠΟ­Νί­τη,
▪️ Φώτη Νάνο, εργά­τη μετάλ­λου και στέ­λε­χος του ΕΑΜ και
▪️ Απο­στό­λη Δού­νια, φιλό­λο­γο, καπε­τά­νιο των Δυτι­κών Συνοι­κιών του ΕΛΑΣ.

Να πώς περι­γρά­φει τη μέρα εκεί­νη ο Νίκος Σφα­κια­νά­κης, λοχα­γός του ΕΛΑΣ στις Δυτι­κές Συνοι­κί­ες, στο βιβλίο του «Το Περι­στέ­ρι στην Αντί­στα­ση 1941 — 1944»:
«Το ξύπνη­μα ο Περι­στε­ριώ­τι­κος λαός (…) το δεχτή­κα­νε απ’ το χωνί των τσο­λιά­δων. Ηταν μια φωνή που έμοια­ζε πει­να­σμέ­νου λύκου. Τι έλεγε; (…)

“Περι­στε­ριώ­τες. Αυτή τη στιγ­μή είστε κυκλω­μέ­νοι. Οι γερ­μα­νι­κές αρχές έχουν πλη­ρο­φο­ρί­ες ότι στο Περι­στέ­ρι κρύ­βο­νται ένο­πλες δυνά­μεις καθώς και όπλα. Χωρίς καμ­μιά αντί­στα­ση να συγκε­ντρω­θεί­τε από 14 μέχρι 70 στο Λόφο Αξιω­μα­τι­κών, διό­τι σε μια ώρα θα κάνου­με έλεγ­χο σε όλα τα σπί­τια. Οποιος τολ­μή­σει να δια­φύ­γει ή να κρυ­φτεί, θα του­φε­κί­ζε­ται επί τόπου”. (…)

Στο λόφο, εκεί­νη τη μέρα, οι συγκε­ντρω­μέ­νοι φτά­σαν τις 5.000 ψυχές, που με κρα­τη­μέ­νη την ανα­πνοή τους, περί­με­ναν τα λεπρά χέρια των μασκο­φό­ρων Ατζί­πα­πα, Στρι­φτού και Αθα­να­σί­ας, σε ποια στή­θια θ’ ακού­μπα­γαν. Κι ακού­μπη­σαν πάνω σε 150 στή­θια αγω­νι­στών που δεν έκλα­ψαν ούτε άρχι­σαν να τρέ­μουν σα φύλ­λο καλα­μιάς στις ρεμα­τιές. Δεν γνώ­ρι­ζαν άλλους από το πλή­θος κι έλε­γαν στους Γερ­μα­νούς πως λεί­πει στο σύνο­λό του ο οπλι­σμέ­νος ΕΛΑΣ. Η απά­ντη­ση ήταν: Κοι­τά­χτε καλύτερα (…)».

Η ιστο­ρία του Μπλό­κου, οι συλ­λή­ψεις, οι ξυλο­δαρ­μοί μέχρι θανά­του στου Γου­δή, οι εκτε­λέ­σεις, που συμπλη­ρώ­νουν τη θηριω­δία των υπό­λοι­πων ναζι­στι­κών «επι­χει­ρή­σε­ων» στις συνοι­κί­ες της Αθή­νας, η αλύ­γι­στη στά­ση των αγω­νι­στών, έχουν τη δική τους θέση στις ηρω­ι­κές σελί­δες της Ιστο­ρί­ας του ΚΚΕ, του λαού, που εμπνεύ­στη­κε από τα ιδα­νι­κά του και το σκο­πό της πάλης του. Ιστο­ρία που συμπυ­κνώ­νει τον απα­ρά­μιλ­λο ηρω­ι­σμό, την αυτο­θυ­σία, την αντο­χή, στοι­χεία που απορ­ρέ­ουν από την πίστη στο δίκιο και την αστεί­ρευ­τη δύνα­μη του λαού, που παλεύ­ει για τη Λαϊ­κή Εξουσία.

ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ

Αναδεικνύουν την ανωτερότητα των κομμουνιστικών ιδεών, την αγωνιστική υπεροχή και την αδιαλλαξία απέναντι στους αντίπαλους, την περήφανη στάση άρνησης υπογραφής μετάνοιας, με τις γνωστές βαριές συνέπειες.

«Κουράγιο αδέρφια

Θρυ­λι­κή μορ­φή που συμπυ­κνώ­νει αυτά τα στοι­χεία, του αλύ­γι­στου κομ­μου­νι­στή, είναι αυτή της Περι­στε­ριώ­τισ­σας Αννας Παρ­λιά­ρου. 16 χρό­νων, στέ­λε­χος της ΕΠΟΝ και έπει­τα του ΚΚΕ, συνε­λή­φθη το Μάη του 1944, πηγαί­νο­ντας σε σύσκε­ψη και οδη­γή­θη­κε στου Γουδή.

Γνώ­ρι­σε φρι­χτά βασα­νι­στή­ρια και κακο­ποι­η­μέ­νη, σχε­δόν ανά­πη­ρη, αφού οι ταγ­μα­τα­σφα­λί­τες της έκα­ψαν και της ακρω­τη­ρί­α­σαν το ένα της στή­θος, υπο­βα­στα­ζό­με­νη, την έφε­ραν στο Μπλό­κο του Περι­στε­ρί­ου, στις 6 Ιού­λη του ’44.

Σκο­πός τους ήταν να την κάνουν να κατα­δώ­σει συνα­γω­νι­στές της. Ο Ν. Σφα­κια­νά­κης ανα­φέ­ρει στο βιβλίο του τη σκη­νή: «Το χέρι της δε σηκώ­θη­κε ν’ ακου­μπή­σει σε κανέ­να στή­θος από τις πέντε χιλιά­δες που ήταν εκεί. (…) Το στό­μα της μίλη­σε αφού πρώ­τα η αρά­γι­στη ματιά της αγκά­λια­σε με ζεστα­σιά όλους τους συντο­πί­τες της με δυο λέξεις: “Κου­ρά­γιο αδέρφια!”».

χαράδρες Γιούρας γιομάτες αίμα φρίκη

Η απο­λο­γία της Αννας Παρ­λιά­ρου στο δικα­στή­ριο, που οδη­γή­θη­κε μετά το Δεκέμ­βρη του ’44 και τη Συμ­φω­νία της Βάρ­κι­ζας, διδά­σκει για τον ηρω­ι­σμό και το μεγα­λείο των κομ­μου­νι­στών, λαϊ­κών αγω­νι­στών.

«Είναι πρώ­τη φορά που πατώ το πόδι μου σε δικα­στή­ριο και μάλι­στα τόσο μεγά­λο. Ενα πράγ­μα μού προ­ξε­νεί κατά­πλη­ξη. Οτι σήμε­ρα στην πατρί­δα μας επι­κρα­τεί μεγά­λη σαπί­λα. Εκεί­νοι που πάλε­ψαν πραγ­μα­τι­κά για τη λευ­τε­ριά της απ’ τον φοβε­ρό ξένο κατα­κτη­τή, σέρ­νο­νται και σαπί­ζουν στις φυλα­κές. Ενώ εκεί­νοι που προ­δί­να­νε και σκό­τω­ναν το λαό μας με του­φέ­κια και αυτό­μα­τα γερ­μα­νι­κά, οι δοσί­λο­γοι και οι εγκλη­μα­τί­ες πολέ­μου, είναι τα χαϊ­δε­μέ­να παι­διά του σημε­ρι­νού κρά­τους και χρη­σι­μο­ποιού­νται σαν όργα­να και κατή­γο­ροι των λαϊ­κών αγω­νι­στών. Ανή­κω, κύριοι ένορ­κοι, στην παρά­τα­ξη εκεί­νη που όσοι βρί­σκο­νται στις γραμ­μές της, μόνο την αλή­θεια ξέρουν να λένε. Είμαι ΕΠΟ­Νί­τισ­σα από την άνοι­ξη του 1943 και το θεω­ρώ ντρο­πή για­τί δεν μπή­κα νωρί­τε­ρα. Δου­λεύ­ο­ντας σε ΕΠΟ­Νί­τι­κη δου­λειά στο Περι­στέ­ρι, δεν άργη­σα να γίνω μέλος του τιμη­μέ­νου ΚΚΕ. Εδω­σα ό,τι μπο­ρού­σα για τη Λευ­τε­ριά της Πατρί­δας μου. Και αυτό είναι το “έγκλη­μά” μου. Γι’ αυτό το “μεγά­λο έγκλη­μα” ο άνθρω­πος για τον οποίο με κατη­γο­ρεί­τε σήμε­ρα ότι σκό­τω­σα μαζί με τους συγκα­τη­γο­ρού­με­νούς μου, με παρέ­δω­σε στους Γερ­μα­νούς. Στο Γου­δή που με κλεί­σα­νε οι “πατριώ­τες” εκεί­νοι που σήμε­ρα ασφα­λώς υπη­ρε­τούν στον “εθνι­κό” στρα­τό, πέρα­σα απ’ τη χει­ρό­τε­ρη δοκι­μα­σία. Οι απαί­σιοι αυτοί δήμιοι βασά­νι­σαν το σώμα μου, μα ποτέ δεν μπό­ρε­σαν να βεβη­λώ­σουν την ψυχή μου. Με κατη­γο­ρούν για ηθι­κό αυτουρ­γό για λιν­τσά­ρι­σμα του Γερο­στά­θου (σ.σ. αστυ­νο­μι­κός διοι­κη­τής στο Περι­στέ­ρι επί Κατο­χής, που παρέ­δω­σε στου Γου­δή την Α. Παρ­λιά­ρου). Ηθι­κός αυτουρ­γός είναι ο ίδιος ο Γερο­στά­θος, που με την προ­δο­τι­κή του στά­ση προ­κά­λε­σε την αγα­νά­κτη­ση του λαού».


Στην εκδή­λω­ση θα μιλή­σει ο Γιώρ­γος Σιδέ­ρης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ και δημο­τι­κός σύμ­βου­λος Περι­στε­ρί­ου με τη «Λαϊ­κή Συσπείρωση».

  • Σημειώ­νε­ται πως στο χώρο θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν εκλο­γές για την ανά­δει­ξη νέας διοί­κη­σης για το Παράρ­τη­μα της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ Περι­στε­ρί­ου. Οι εκλο­γές θα συνε­χι­στούν τη Δευ­τέ­ρα 14 και την Τρί­τη 15 Οκτώ­βρη τις ώρες 9 πμ. — 1 μμ. και 3 μμ. — 9 μμ., στα Γρα­φεία της ΠΕΑΕΑ (Πανα­γή Τσαλ­δά­ρη, ένα­ντι εκκλη­σί­ας. Ευαγγελίστριας).

gif Banner Γυάρος

-|> πηγή |> ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ <|-

με -|> πλη­ρο­φο­ρί­ες

Μνημείο ΚΚΕ 100 Γυάρος Ρωγμή Α Μυρωδιάς

Επι­μέ­λεια  Ομά­δα ¡H.lV.S!

Επι­κοι­νω­νία — [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] — Blog

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο