Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκκενώθηκαν δύο καταυλισμοί μεταναστών στα σύνορα Λευκορωσίας — Πολωνίας

Οι μετα­νά­στες που είχαν εγκλω­βι­στεί στα σύνο­ρα μετα­ξύ Λευ­κο­ρω­σί­ας και Πολω­νί­ας έφυ­γαν από τους δύο καταυ­λι­σμούς κοντά στο Μπρούζ­γκι και πολ­λοί από αυτούς μετα­φέρ­θη­καν από τις λευ­κο­ρω­σι­κές αρχές σε απο­θή­κες, μακριά από το σημείο.

Χιλιά­δες μετα­νά­στες έστη­σαν αυτο­σχέ­διους καταυ­λι­σμούς την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα και πολ­λοί προ­σπά­θη­σαν να περά­σουν στην Πολω­νία από διά­φο­ρα σημεία, εν μέσω κλι­μα­κού­με­νης έντα­σης με τις πολω­νι­κές δυνά­μεις ασφα­λεί­ας που επι­χει­ρού­σαν να τους σταματήσουν.

Η εκκα­θά­ρι­ση των καταυ­λι­σμών σημα­το­δο­τεί μια σημα­ντι­κή εξέ­λι­ξη στην κρί­ση αυτή και την αντι­πα­ρά­θε­ση μετα­ξύ Μινσκ και Βρυξελλών.

Το λευ­κο­ρω­σι­κό ειδη­σε­ο­γρα­φι­κό πρα­κτο­ρείο Belta μετέ­δω­σε ότι οι μετα­νά­στες που είχαν εγκα­τα­στα­θεί στο δάσος μετα­φέρ­θη­καν σε μια απο­θή­κη, μακριά από τα σύνο­ρα. Ένας εκπρό­σω­πος της πολω­νι­κής συνο­ριο­φυ­λα­κής επι­βε­βαί­ω­σε ότι οι καταυ­λι­σμοί εκκε­νώ­θη­καν. «Είναι πλέ­ον άδειοι, οι μετα­νά­στες πιθα­νό­τα­τα μετα­φέρ­θη­καν στο επι­με­λη­τεια­κό-δια­με­τα­κο­μι­στι­κό κέντρο που δεν απέ­χει πολύ από το συνο­ρια­κό πέρα­σμα του Μπρούζ­γκι», είπε.

«Δεν υπήρ­χαν άλλοι τέτοιοι καταυ­λι­σμοί (…) αλλά υπήρ­χαν ομά­δες που εμφα­νί­ζο­νταν σε άλλα μέρη, προ­σπα­θώ­ντας να περά­σουν τα σύνο­ρα. Θα δού­με τι θα συμ­βεί τις επό­με­νες ώρες (…) Υπάρ­χουν ακό­μη κάποιοι άνθρω­ποι εδώ γύρω, αλλά είναι προ­φα­νές ότι αδειά­ζουν (τους καταυ­λι­σμούς)», πρό­σθε­σε η πηγή αυτή.

Οι ευρω­παϊ­κές χώρες κατη­γο­ρούν τη Λευ­κο­ρω­σία ότι προ­κά­λε­σε σκό­πι­μα την κρί­ση, μετα­φέ­ρο­ντας αερο­πο­ρι­κώς μετα­νά­στες από τη Μέση Ανα­το­λή και ωθώ­ντας τους να περά­σουν παρά­τυ­πα στην Πολω­νία και τη Λιθουα­νία. Το Μινσκ δια­ψεύ­δει ότι υπο­κί­νη­σε ένα μετα­να­στευ­τι­κό κύμα.

Τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες εκα­το­ντά­δες μετα­νά­στες προ­σπα­θού­σαν κάθε νύχτα να περά­σουν τα σύνο­ρα και συγκρού­στη­καν με τις πολω­νι­κές δυνά­μεις ασφα­λεί­ας. Περί­που δέκα άνθρω­ποι πιστεύ­ε­ται ότι πέθα­ναν μέσα στο ψύχος.

Η εκκέ­νω­ση των καταυ­λι­σμών σημειώ­νε­ται σε μια περί­ο­δο εντα­τι­κών διπλω­μα­τι­κών προ­σπα­θειών. Το τελευ­ταίο τρι­ή­με­ρο η καγκε­λά­ριος της Γερ­μα­νί­ας Άγγε­λα Μέρ­κελ μίλη­σε δύο φορές τηλε­φω­νι­κά με τον Λευ­κο­ρώ­σο πρό­ε­δρο Αλε­ξά­ντερ Λου­κα­σέν­κο, έναν ηγέ­τη με τον οποίο οι Ευρω­παί­οι απο­φεύ­γουν κάθε σχέση.

«Παραπληροφόρηση»

Νωρί­τε­ρα η Λευ­κο­ρω­σία γνω­στο­ποί­η­σε ότι ο Λου­κα­σέν­κο πρό­τει­νε στη Μέρ­κελ ένα σχέ­διο για την επί­λυ­ση της κρί­σης, με βάση το οποίο η ΕΕ θα παρα­λά­βει 2.000 μετα­νά­στες ενώ το Μινσκ θα στεί­λει πίσω στις πατρί­δες τους τους υπό­λοι­πους 5.000.

Λίγο πριν από την ανα­κοί­νω­ση αυτή, η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή δια­μή­νυ­σε ότι δεν θα υπάρ­ξει καμία δια­πραγ­μά­τευ­ση με τη Λευ­κο­ρω­σία για την τύχη των μετα­να­στών, ενώ αμέ­σως μετά ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών της Γερ­μα­νί­ας Χορστ Ζεε­χό­φερ χαρα­κτή­ρι­σε «παρα­πλη­ρο­φό­ρη­ση» την «είδη­ση» ότι η ΕΕ θα παρα­λά­βει 2.000 μετανάστες.

Μια πηγή της γερ­μα­νι­κής κυβέρ­νη­σης τόνι­σε ότι το Βερο­λί­νο δεν έχει κατα­λή­ξει σε καμία συμ­φω­νία με τον Λου­κα­σέν­κο για την επί­λυ­ση της κρί­σης. «Η κατά­στα­ση στα σύνο­ρα είναι ένα ευρω­παϊ­κό πρό­βλη­μα και η Γερ­μα­νία δεν ενερ­γεί μόνη της», τόνισε.

Από την πλευ­ρά του, ο Πολω­νός πρω­θυ­πουρ­γός Ματέ­ους Μορα­βιέ­τσκι απο­δο­κί­μα­σε οποια­δή­πο­τε προ­σπά­θεια επί­ση­μης δια­πραγ­μά­τευ­σης με το καθε­στώς του Λου­κα­σέν­κο, σημειώ­νο­ντας ότι κάτι τέτοιο θα ισο­δυ­να­μού­σε με «νομι­μο­ποί­η­σή» του.

«Πρέ­πει να συνει­δη­το­ποι­ή­σου­με ότι όποια απευ­θεί­ας συνο­μι­λία με τον Λου­κα­σέν­κο τον βοη­θά επει­δή νομι­μο­ποιεί το καθε­στώς του», είπε στους δημο­σιο­γρά­φους ο Μοραβιέτσκι.

Ο Πολω­νός πρω­θυ­πουρ­γός μίλη­σε νωρί­τε­ρα με τον Ιρα­κι­νό ομό­λο­γό του, τον Μου­στά­φα αλ Καντί­μι ο οποί­ος του υπο­σχέ­θη­κε ότι θα βοη­θή­σει στον επα­να­πα­τρι­σμό των Ιρα­κι­νών επί­δο­ξων μετα­να­στών, ενώ θα συνε­χι­στεί και η απα­γό­ρευ­ση πτή­σε­ων από τη Βαγδά­τη προς το Μινσκ.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο