Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκκλησία της Κρήτης: Χρέος όλων να τηρούμε τις οδηγίες της πολιτείας

Χωρίς τη συμ­με­το­χή εκκλη­σια­ζό­με­νων θα τελού­νται, μέχρι νεω­τέ­ρας, οι Ιερές Ακο­λου­θί­ες στην Κρή­τη, σε όλους τους ναούς, σύμ­φω­να με την από­φα­ση που έλα­βε σήμε­ρα η Ιερά Σύνο­δος της Εκκλη­σί­ας Κρήτης.

Η Ιερά Σύνο­δος, επι­ση­μαί­νει ότι «καθο­ρι­στι­κή συμ­βο­λή στην ανα­στο­λή της δια­σπο­ράς αυτής της παν­δη­μί­ας, εκτός των άλλων, έχει η απο­φυ­γή συγ­χρω­τι­σμού ανθρώ­πων σε κλει­στούς χώρους, είναι χρέ­ος όλων μας, όπως δια­μορ­φώ­νο­νται τα πράγ­μα­τα, να συμ­βά­λου­με προς αυτή την κατεύ­θυν­ση» καλώ­ντας τούς πιστούς κάθε ηλι­κί­ας, να απέ­χουν, για όσο χρό­νο κρι­θεί απα­ραί­τη­το, από κάθε συνωστισμό.

«Ας σκε­φτού­με τούς αδελ­φούς μας εκεί­νους πού ανή­κουν στις ευπα­θείς ομά­δες και ας τούς προ­στα­τεύ­σου­με από τη δοκι­μα­σία της νόσου. Μη γίνου­με εμείς φορέ­ας, η αιτία της δικής τους ασθέ­νειας. Αυτό δεν το θέλει ὁ Χρι­στός. Εκεί­νος μας έδω­σε το δώρο της ζωής και οφεί­λου­με να το προ­στα­τεύ­σου­με», ανα­φέ­ρουν οι Κρή­τες ιεράρ­χες, τονί­ζο­ντας πως τις Κυρια­κές θα τελεί­ται η Θεία Λει­τουρ­γία, από τις 7.00 ως τις 8.30 πμ, με τη δυνα­τό­τη­τα παρα­κο­λού­θη­σης των Ιερών Ακο­λου­θιών από τα σπίτια.

Επί­σης, βαπτί­σεις και γάμοι προ­τεί­νε­ται να ανα­βάλ­λο­νται, ενώ για έκτα­κτες περι­πτώ­σεις, όπως κηδεί­ες, θα τελού­νται μόνο αυστη­ρά με τη συμ­με­το­χή της οικογένειας.

Απα­γο­ρεύ­ο­νται παντε­λώς όλες οι εκδη­λώ­σεις και συνα­θροί­σεις σε εκκλη­σια­στι­κούς χώρους, διό­τι «ο κορο­νο­ϊ­ός, σύμ­φω­να με τους ειδι­κούς, δεν πρέ­πει να βρί­σκει ασθε­νείς και ηλι­κιω­μέ­νους σε σωμα­τι­κή αδυ­να­μία», όπως ανα­φέ­ρουν οι ιεράρχες.

Τέλος, η Τοπι­κή Εκκλη­σία ευχα­ρι­στεί και προ­σεύ­χε­ται για το ιατρι­κό και νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό, τους λει­τουρ­γούς και τους επαγ­γελ­μα­τί­ες υγεί­ας, τους εθε­λο­ντές και κάθε άλλο αρμό­διο φορέα, για την ενδυ­νά­μω­σή τους, όπως ανα­φέ­ρει, ιδιαί­τε­ρα αυτή τη δύσκο­λη και κρί­σι­μη περί­ο­δο. Καλεί δε τους πιστούς να παρα­μεί­νουν στα σπί­τια τους, υπεν­θυ­μί­ζο­ντας πως «είναι ευθύ­νη και χρέ­ος όλων μας να τηρού­με τις οδη­γί­ες των αρμό­διων οργά­νων της Πολι­τεί­ας για την προ­στα­σία μας από τον κορο­νο­ϊό και να στα­θού­με υπεύ­θυ­να μπρο­στά σ᾽ αυτή την πανδημία».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο