Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκκλησίες άνοιξαν για να προσκυνήσουν πιστοί τον Επιτάφιο!!! (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Τη δική της  λογκή και πρα­κτι­κή έχει η Εκκλη­σία όσον αφο­ρά τα περιο­ρι­στι­κά μέτρα για τη μη δια­σπο­ρά του ορο­ναϊ­ού. Και δεν είναι μόνο τα περι­στα­τι­κά Θεί­ας Κοι­νω­νί­ας που απο­κα­λύ­πτο­νται. Σήμε­ρα είναι ο Επι­τά­φιος, αύριο θα είναι η Ανάσταση.

Κατά παρά­βα­ση των απο­φά­σε­ων Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­α­ςστον ναό του Αγί­ου Θωμά στους Αμπε­λό­κη­πους (Γου­δή),  η εκκλη­σία άνοι­ξε για  ώστε να προ­σέλ­θουν πιστοί και να προ­σκυ­νή­σουν τον Επι­τά­φιο. Το πρωί της Μεγά­λης Παρα­σκευ­ής πιστοί σχη­μά­τι­σαν ουρά στο προ­αύ­λιο της εκκλη­σί­ας και μπή­καν στο εσω­τε­ρι­κό του ναού μετά την Αποκαθήλωση.

Στο βίντεο που δημο­σί­ευ­σε η ιστο­σε­λί­δα sputnik κατα­γρά­φο­νται πιστοί να τηρούν μεν τις απο­στά­σεις, να παρα­βιά­ζουν δε (μαζί με το προ­σω­πι­κό του ναού) τις απο­φά­σεις που έχουν ληφθεί για τις εκκλη­σί­ες λόγω κορονοϊού.

Σύμ­φω­να με την ιστο­σε­λί­δα το περι­στα­τι­κό κρά­τη­σε για λίγη ώρα και στη συνέ­χεια οι δύο νεω­κό­ροι έκλει­σαν την πόρ­τα του ναού.

Αντί­στοι­χο περι­στα­τι­κό και στη Θεσ­σα­λο­νί­κη.  Σύμ­φω­να ε το voria.gr:

Δεκά­δες πιστοί αψή­φη­σαν τα μέτρα απα­γό­ρευ­σης κυκλο­φο­ρί­ας λόγω κορω­νοϊ­ού και την από­φα­ση για κλει­στές εκκλη­σί­ες τις ημέ­ρες του Πάσχα και έσπευ­σαν να προ­σκυ­νή­σουν τον Εσταυ­ρω­μέ­νο σήμε­ρα Μεγά­λη Παρα­σκευή στον Ιερό Ναό Αγί­ου Παντε­λε­ή­μο­νος στους Αμπε­λό­κη­πους Θεσσαλονίκης.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες της Voria.gr, πιστοί έσπευ­σαν έξω από τον ΙΝ Αγ. Παντε­λε­ή­μο­νος στο άκου­σμα της είδη­σης ότι ιερείς έβγα­λαν έξω από την εκκλη­σία τον Εσταυ­ρω­μέ­νο, ώστε να τον προ­σκυ­νή­σουν. Μάλι­στα, μέσα σε λίγα λεπτά σχη­μα­τί­στη­καν ουρές δεκά­δων μέτρων στο προ­αύ­λιο του Ι.Ν. Όπως είπαν στη Voria.gr παρευ­ρι­σκό­με­νοι, το εικό­νι­σμα του Εσταυ­ρω­μέ­νου βγή­κε από τον Ναό για προ­σκύ­νη­μα δύο φορές.

Σύμ­φω­να με τις ίδιες πλη­ρο­φο­ρί­ες, έπει­τα από κλή­σεις-καταγ­γε­λί­ες που έγι­ναν στην Άμε­ση Δρά­ση, αστυ­νο­μι­κοί έφτα­σαν στο σημείο και ζήτη­σαν να απο­μα­κρυν­θούν από την εκκλη­σία τόσοι οι πιστοί, ώστε να απο­φευ­χθούν συν­θή­κες συνω­στι­σμού, όσο και να επι­στρέ­ψει ο Εσταυ­ρω­μέ­νος στο εσω­τε­ρι­κό του Ναού. Όντως, η εικό­να επέ­στρε­ψε εντός του χώρου του Ι.Ν., ωστό­σο δεκά­δες πιστοί παρέ­μει­ναν και συνέ­χι­σαν να περι­μέ­νουν σε ουρά, αυτή τη φορά για να προ­σκυ­νή­σουν τις εικό­νες έξω από το μικρό παρεκ­κλή­σι που βρί­σκε­ται στον προ­αύ­λιο χώρο.

thessaloniki3 thessaloniki4 thessaloniki5

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο