Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκλογές Βραζιλία: Συντριπτική επικράτηση του ακροδεξιού Ζαΐρ Μπολσονάρο

Οι προ­ε­δρι­κές εκλο­γές στη Βρα­ζι­λία θα κρι­θούν στον δεύ­τε­ρο γύρο της ανα­μέ­τρη­σης, στον οποίο θα συμ­με­τά­σχουν ο ακρο­δε­ξιός Ζαΐρ Μπολ­σο­νά­ρο και ο κεντρο­α­ρι­στε­ρός Φερ­νά­ντο Χαντάντ, ανα­κοί­νω­σε  ο πρό­ε­δρος του Ανώ­τα­του Εκλο­γο­δι­κεί­ου (TSE), της εκλο­γι­κης επι­τρο­πής της χώρας.

Ο Μπολ­σο­νά­ρο έλα­βε 46,7% των ψήφων στον πρώ­το γύρο των εκλο­γών την Κυρια­κή και ο Χαντάντ το 28,37%. Απαι­τεί­ται δεύ­τε­ρος γύρος μετα­ξύ των δύο επι­κρα­τέ­στε­ρων υπο­ψή­φιων όταν ο νικη­τής δεν συγκε­ντρώ­νει την από­λυ­τη πλειο­ψη­φία των έγκυ­ρων ψήφων.

Ο δεύ­τε­ρος γύρος των προ­ε­δρι­κών εκλο­γών θα διε­ξα­χθεί την 28η Οκτωβρίου.

Ο  Μπολσονάρο διατείνεται ότι δεν εξελέγη από τον πρώτο γύρο την Κυριακή λόγω «προβλημάτων στα ηλεκτρονικά συστήματα ψηφοφορίας»

Ο  Ζαΐρ Μπολ­σο­νά­ρο δήλω­σε την Κυρια­κή, μετά την ολο­κλή­ρω­ση του πρώ­του γύρου των εκλο­γών στη χώρα της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής, πως είναι «σίγου­ρος» ότι θα είχε εκλε­γεί εάν δεν ενέ­σκη­πταν «προ­βλή­μα­τα με τα ηλε­κτρο­νι­κά συστή­μα­τα ψηφοφορίας».

«Είμαι σίγου­ρος πως αν δεν είχε γίνει αυτό, θα ξέρα­με από από­ψε το όνο­μα του προ­έ­δρου της Δημο­κρα­τί­ας. Δια­κυ­βεύ­ε­ται η ελευ­θε­ρία μας», ανέ­φε­ρε ο Μπολ­σο­νά­ρο σε ένα βίντεο που μετα­φορ­τώ­θη­κε στον ιστό­το­πο κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης Facebook.

«Μας ανέ­φε­ραν πολ­λά προ­βλή­μα­τα με τα ηλε­κτρο­νι­κά συστή­μα­τα ψηφο­φο­ρί­ας (…). Δεν μπο­ρού­σα­με να μην πού­με τίπο­τα. Θα απαι­τή­σου­με λύσεις από το Ανώ­τα­το Εκλο­γο­δι­κείο (TSE)», την εκλο­γι­κή επι­τρο­πή της χώρας, πρόσθεσε.

Λίγη ώρα μετά την ανα­κοί­νω­ση των πρώ­των απο­τε­λε­σμά­των, οπα­δοί του πρώ­ην λοχα­γού του στρα­τού, νοσταλ­γού της στρα­τιω­τι­κής δικτα­το­ρί­ας, συγκε­ντρώ­θη­καν μπρο­στά στην έδρα του TSE στην Μπρα­ζί­λια κραυ­γά­ζο­ντας το σύν­θη­μα «νοθεία, νοθεία, νοθεία!».

Στα τέλη του Σεπτεμ­βρί­ου, ο ακρο­δε­ξιός υπο­ψή­φιος είχε δηλώ­σει πως δεν επρό­κει­το να ανα­γνω­ρί­σει οποια­δή­πο­τε «νίκη δεν θα είναι» η δική του, πριν ανα­κρού­σει πρύ­μνα μετά την κατα­κραυ­γή που προ­κλή­θη­κε και δια­βε­βαιώ­σει πως θα ανα­γνω­ρί­σει το απο­τέ­λε­σμα όποιο και αν είναι αυτό.

Ο Φερνάντο Χαντάντ προειδοποιεί ότι η δημοκρατία στη χώρα απειλείται, καλεί σε ενότητα για να αποτραπεί η επικράτηση της άκρας δεξιάς

Ο Φερ­νά­ντο Χαντάντ, ο κεντρο­α­ρι­στε­ρός υπο­ψή­φιος για την προ­ε­δρία της Βρα­ζι­λί­ας που κατέ­λα­βε τη δεύ­τε­ρη θέση στον πρώ­το γύρο των εκλο­γών που διε­ξή­χθη την Κυρια­κή, δήλω­σε ότι το απο­τέ­λε­σμα της ανα­μέ­τρη­σης ανα­δει­κνύ­ει τον κίν­δυ­νο για τη δημο­κρα­τία στη χώρα και κάλε­σε όλους τους δημο­κρα­τι­κούς πολί­τες να ενω­θούν και να τον υποστηρίξουν.

«Τα απο­τε­λέ­σμα­τα του πρώ­του γύρου μας βάζουν μπρο­στά σε μια πρό­κλη­ση, απο­κα­λύ­πτουν τους κιν­δύ­νους που δια­τρέ­χει η δημο­κρα­τία στη Βρα­ζι­λία», τόνι­σε ο κλη­ρο­νό­μος του φυλα­κι­σμέ­νου πρώ­ην προ­έ­δρου Λού­λα στο ψηφο­δέλ­τιο του Κόμ­μα­τος Εργα­ζο­μέ­νων (PT), πρώ­ην υπουρ­γός Παι­δεί­ας και πρώ­ην δήμαρ­χος στο Σαο Πάο­λο, σε τηλε­ο­πτι­κό του διάγγελμα.

Ο Χαντάντ τόνι­σε πως ο δεύ­τε­ρος γύρος δίνει μια ευκαι­ρία στους δημο­κρα­τι­κούς πολί­τες της Βρα­ζι­λί­ας να ενω­θούν και να απο­τρέ­ψουν την επι­κρά­τη­ση του υπο­ψή­φιου της άκρας δεξιάς στις προ­ε­δρι­κές εκλογές.

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο επικράτησε καθαρά στις δύο πλουσιότερες Πολιτείες και σε 17 από τις συνολικά 27

Ο ακρο­δε­ξιός υπο­ψή­φιος για την προ­ε­δρία της Βρα­ζι­λί­ας Ζαΐρ Μπολ­σο­νά­ρο, ο οποί­ος κέρ­δι­σε καθα­ρά τον πρώ­το γύρο των εκλο­γών που διε­ξή­χθη την Κυρια­κή, έλα­βε πάνω από τις μισές ψήφους στις Πολι­τεί­ες Σαο Πάο­λο και Ρίο ντε Ζανέι­ρο, τις πλου­σιό­τε­ρες της χώρας.

Ο κεντρο­α­ρι­στε­ρός αντί­πα­λός του Φερ­νά­ντο Χαντάντ κέρ­δι­σε κυρί­ως φτω­χές Πολι­τεί­ες στο βορειο­α­να­το­λι­κό τμή­μα της χώρας, προ­πύρ­γιο του μέντο­ρά του, του πρώ­ην προ­έ­δρου Λουίς Ινά­σιο Λού­λα ντα Σίλ­βα, ο οποί­ος έχει φυλα­κι­στεί μετά την κατα­δί­κη του για δια­φθο­ρά και νομι­μο­ποί­η­ση εσό­δων από εγκλη­μα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα, κατη­γο­ρί­ες που αρνείται.

Συνο­λι­κά, ο Μπολ­σο­νά­ρο κέρ­δι­σε στις 17 από τις 27 Πολι­τεί­ες της χώρας, εξα­σφα­λί­ζο­ντας πάνω από το 50% των ψήφων στις 9.

Στην Πολι­τεία Σαν Πάου­λου, την πλου­σιό­τε­ρη και πολυ­πλη­θέ­στε­ρη της Βρα­ζι­λί­ας, έλα­βε το 53% των ψήφων.

Στην Πολι­τεία Ρίο ντε Ζανέι­ρο, δεύ­τε­ρη σε όρους ΑΕΠ και τρί­τη σε πλη­θυ­σμό στη χώρα, κατα­γρά­φη­κε εκλο­γι­κό τσου­νά­μι υπέρ του ακρο­δε­ξιού υπο­ψή­φιου: έλα­βε σχε­δόν το 60% των ψήφων. Ο Μπολ­σο­νά­ρο εκλε­γό­ταν στο Κογκρέ­σο της Βρα­ζι­λί­ας σε αυτή την Πολι­τεία επί 27 χρόνια.

Την καλύ­τε­ρη επί­δο­σή του όμως την κατέ­γρα­ψε στην Πολι­τεία Σάντα Κατα­ρί­να, όπου συγκέ­ντρω­σε 66% των ψήφων.

Η Πολι­τεία Μίνας Ζεράις (νοτιο­α­να­το­λι­κά), η δεύ­τε­ρη πολυ­πλη­θέ­στε­ρη της χώρας, μοιά­ζει να αντι­κα­το­πτρί­ζει πιστό­τε­ρα το απο­τέ­λε­σμα σε εθνι­κό επί­πε­δο, με τον Μπολ­σο­νά­ρου να συγκε­ντρώ­νει το 48% των ψήφων και τον  το 27%.

Ο κεντρο­α­ρι­στε­ρός υπο­ψή­φιος από την πλευ­ρά του εξα­σφά­λι­σε σχε­δόν το 60% των ψήφων στην Πολι­τεία Μπα­ΐα, που έχει τον μεγα­λύ­τε­ρο πλη­θυ­σμό στο βορειο­α­να­το­λι­κό τμή­μα της χώρας και τον τέταρ­το υψη­λό­τε­ρο σε εθνι­κό επίπεδο.

Ο Σίρο Γκό­μες, ο οποί­ος κατα­τά­χθη­κε τρί­τος σε εθνι­κό επί­πε­δο με το 12,5% των ψήφων, κέρ­δι­σε μόνο στην Πολι­τεία από την οποία κατά­γε­ται, τη Σεα­ρά (βορειο­α­να­το­λι­κά), κάτι που είχαν προ­βλέ­ψει αρκε­τοί αναλυτές.

Τη «λεύκανση της φυλής» εγκωμίασε ο στρατηγός ε.α. Χαμίλτον Μοουράου, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Μπολσονάρο

Ο στρα­τη­γός εν απο­στρα­τεία Χαμίλ­τον Μοου­ρά­ου, υπο­ψή­φιος αντι­πρό­ε­δρος του ακρο­δε­ξιού Ζαιρ Μπολ­σο­νά­ρο — επι­κρά­τη­σε στον πρώ­το γύρο των προ­ε­δρι­κών εκλο­γών που διε­ξή­χθη­σαν την Κυρια­κή στη Βρα­ζι­λία — προ­κά­λε­σε αντι­δρά­σεις μιλώ­ντας με εμφα­νή ικα­νο­ποί­η­ση περί «λεύ­καν­σης της φυλής», ανα­φε­ρό­με­νος στον εγγο­νό του, το βρά­δυ πριν από την αναμέτρηση.

«Κύριοι, κυρί­ες μου, αφή­στε με να περά­σω, με περι­μέ­νει ο γιος μου. Ο εγγο­νός μου είναι μικρού­λης κι ομορ­φού­λης, τον βλέ­πε­τε; Η λεύ­καν­ση της φυλής», είπε το βρά­δυ του Σαβ­βά­του ο στρα­τη­γός ε.α. σε δημο­σιο­γρά­φους, βγαί­νο­ντας από το αερο­δρό­μιο στη Μπρα­ζί­λια, κατά δημο­σιεύ­μα­τα στον Τύπο.

Η δήλω­ση του υπο­ψή­φιου αντι­προ­έ­δρου της Βρα­ζι­λί­ας, ο οποί­ος κατά­γε­ται από μια φυλή ιθα­γε­νών, δια­δό­θη­κε ταχύ­τα­τα στους ιστό­το­πους κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, πολ­λοί χρή­στες των οποί­ων κατήγ­γει­λαν ένα ρατσι­στι­κό σχόλιο.

«Η βαρ­βα­ρό­τη­τα που αντι­προ­σω­πεύ­ουν» οι υπο­ψή­φιοι της άκρας δεξιάς «γίνε­ται όλο και πιο οφθαλ­μο­φα­νής», σχο­λί­α­σε η Μανου­έ­λα Ντ’ Άβι­λα, υπο­ψή­φια αντι­πρό­ε­δρος του Φερ­νά­ντο Χαντάντ, του Κόμ­μα­τος Εργα­ζο­μέ­νων (PT).

Ο Χαμίλ­τον Μοου­ρά­ου, 65 ετών, γιος στρα­τη­γού που είχε δια­δρα­μα­τί­σει πρω­τα­γω­νι­στι­κό ρόλο στο στρα­τιω­τι­κό πρα­ξι­κό­πη­μα του 1964 στη Βρα­ζι­λία, έκα­νε άφθο­νες εμπρη­στι­κές δηλώ­σεις κατά τη διάρ­κεια της προ­ε­κλο­γι­κής εκστρατείας.

Είπε για παρά­δειγ­μα ότι είναι βάρος για τη Βρα­ζι­λία η κλη­ρο­νο­μιά της «νωθρό­τη­τας των ιθα­γε­νών» και της «ατι­μί­ας των μαύ­ρων», ή ότι οι μονο­γο­νεϊ­κές οικο­γέ­νειες είναι «εργο­στά­σια για την παρα­γω­γή απρο­σάρ­μο­στων» που πλη­θαί­νουν τις τάξεις «των λαθρέ­μπο­ρων ναρ­κω­τι­κών». Ο Ζαΐρ Μπολ­σο­νά­ρο απο­φά­σι­σε κατό­πιν να τον ανα­κα­λέ­σει στην τάξη, επι­κρί­νο­ντάς τον διό­τι μίλα­γε πολύ.

Δύο γιοι του  Ζαΐρ Μπολσονάρο εκλέγονται με χαρακτηριστική άνεση στο Κογκρέσο

Ο υπο­ψή­φιος της άκρας δεξιάς Ζαΐρ Μπολ­σο­νά­ρο,  είδε τον έναν από τους γιους του, τον Εντουάρ­ντου, να εκλέ­γε­ται βου­λευ­τής με την καλύ­τε­ρη επί­δο­ση στην ιστο­ρία της χώρας, ενώ ο πρω­τό­το­κος γιος του, ο Φλά­βιου, κέρ­δι­σε με χαρα­κτη­ρι­στι­κή άνε­ση μια έδρα στη Γερουσία.

Ο Εντουάρ­ντο Μπολ­σο­νά­ρο, 34 ετών, επα­νε­ξε­λέ­γη βου­λευ­τής συντρί­βο­ντας το από­λυ­το ρεκόρ ψήφων στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές, με πάνω από 1,8 εκα­τομ­μύ­ρια πολί­τες να τον ανα­δει­κνύ­ουν αντι­πρό­σω­πο της Πολι­τεί­ας Σαν Πάου­λου στο ομο­σπον­δια­κό κοινοβούλιο.

Το προη­γού­με­νο ρεκόρ κατεί­χε ένας άλλος πολι­τι­κός της άκρας δεξιάς, ο Ενέ­ας Καρ­νέι­ρου, για­τρός με φαντα­χτε­ρά γού­στα και μακριά γενειά­δα, που απε­βί­ω­σε το 2007. Είχε συγκε­ντρώ­σει 1,5 εκατ. ψήφους το 2002.

Ο Φλά­βιο Μπολ­σο­νά­ρο, 37 ετών, κέρ­δι­σε με άνε­ση μία από τις δύο έδρες γερου­σια­στών του Ρίο ντε Ζανέι­ρο με πάνω από 4 εκατ. ψήφους.

Ο δευ­τε­ρό­το­κος γιος, ο Κάρ­λους Μπολ­σο­νά­ρο, 35 ετών, είχε ανα­δει­χθεί το 2000 ο νεό­τε­ρος δημο­τι­κός σύμ­βου­λος στο Ρίο, στα 17 του χρό­νια, αξί­ω­μα στο οποίο συνε­χί­ζει να βρίσκεται.

Ο Ζαΐρ Μπολ­σο­νά­ρο, έχει συνο­λι­κά πέντε παι­διά, τέσ­σε­ρις γιους και μια κόρη.

Ζαϊρ Μπολ­σο­νά­ρο: Ένας φασί­στας διεκ­δι­κεί την προ­ε­δρία της Βραζιλίας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο