Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Σε εξέλιξη η ψηφοφορία με υψηλό ποσοστό συμμετοχής — Φαβορί ο Μπάιντεν λένε οι δημοσκοπήσεις

Με ιδιαί­τε­ρα υψη­λή συμ­με­το­χή βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη η ψηφο­φο­ρία για τις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες. Ανα­λυ­τές κάνουν λόγο για ρεκόρ συμ­με­το­χής των ψηφο­φό­ρων, αν λάβου­με υπ’ όψη ότι πριν την σημε­ρι­νή μέρα είχαν ψηφί­σει ήδη 100 εκα­τομ­μύ­ρια Αμε­ρι­κα­νοί, είτε με φυσι­κή παρου­σία είτε διά της επι­στο­λι­κής οδού.

Τα μεσά­νυ­κτα (τοπι­κή ώρα Ανα­το­λι­κών Πολι­τειών ΗΠΑ) ξεκί­νη­σε η ψηφο­φο­ρία στο χωριό Ντίξ­βιλ Νοτς, του Νιου Χάμ­σαϊρ, όπως το θέλει η παρά­δο­ση των αμε­ρι­κα­νι­κών εκλο­γών. Στις 06.00 τοπι­κή ώρα τα εκλο­γι­κά τμή­μα­τα στην Νέα Υόρ­κη, καθώς και ορι­σμέ­να από τα εκλο­γι­κά τμή­μα­τα σε τέσ­σε­ρις ακό­μη ανα­το­λι­κές πολι­τεί­ες των ΗΠΑ, το Νιου Τζέρ­σεϊ, το Κονέ­κτι­κατ, το Μέιν και την Βιρτζίνια.

Ο υπο­ψή­φιος των Δημο­κρα­τι­κών, Τζο Μπάι­ντεν, προη­γεί­ται σημα­ντι­κά στις εθνι­κές δημο­σκο­πή­σεις στις ΗΠΑ, αν και η δια­φο­ρά μετα­ξύ των δύο υπο­ψη­φί­ων είναι μικρό­τε­ρη στις σημα­ντι­κές πολι­τεί­ες, τις λεγό­με­νες και αμφίρ­ρο­πες καθώς μπο­ρεί να κλί­νουν προς τη μία ή την άλλη μεριά στις εκλο­γές, και είναι αυτές που είναι πιθα­νό να κρί­νουν το απο­τέ­λε­σμα των εκλογών.

Η σημε­ρι­νή εκλο­γι­κή ανα­μέ­τρη­ση προ­βλέ­πε­ται ότι θα είναι μακράν το μεγα­λύ­τε­ρο στοι­χη­μα­τι­κό γεγο­νός που έχει κατα­γρα­φεί ποτέ, με 300 εκα­τομ­μύ­ρια στερ­λί­νες (σχε­δόν 333 εκατ. ευρώ) να έχουν ήδη παι­χτεί μέχρι στιγ­μής σε στοι­χή­μα­τα στην πλατ­φόρ­μα, σύμ­φω­να με την Betfair Exchange.

trump biden placards

Η πλατ­φόρ­μα αυτή δέχε­ται στοι­χή­μα­τα έως ότου ανα­κοι­νω­θεί το απο­τέ­λε­σμα των εκλο­γών και ανα­μέ­νει ότι τα στοι­χή­μα­τα θα φτά­σουν το όριο των 400 εκα­τομ­μυ­ρί­ων στερ­λι­νών μέχρι τότε, δηλα­δή στο διπλά­σιο ποσό από αυτό που είχαν φθά­σει στις εκλο­γές του 2016. Τις τελευ­ταί­ες ώρες, οι πιθα­νό­τη­τες του Τραμπ να κερ­δί­σει τις εκλο­γές αυξή­θη­καν σε 39% από 35% που είχε προη­γου­μέ­νως στην πλατ­φόρ­μα αυτή που εδρεύ­ει στη Βρε­τα­νία, ενώ του Δημο­κρα­τι­κού αντι­πά­λου του μειώ­θη­καν σε 61% από 65% που είχε προηγουμένως.

Από την πλευ­ρά τους, οι ευρω­παϊ­κές αγο­ρές συναλ­λάγ­μα­τος τεί­νουν σήμε­ρα να προ­ε­ξο­φλή­σουν μία νίκη του Τζο Μπάι­ντεν ένα­ντι του Ντό­ναλντ Τραμπ, παρά τις προει­δο­ποι­ή­σεις ότι οι ενδε­χό­με­νες μετε­κλο­γι­κές δια­μά­χες μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σουν αστά­θεια του δολα­ρί­ου για εβδο­μά­δες. Το δολά­ριο υπο­χω­ρού­σε 0,4% ένα­ντι ενός καλα­θιού νομι­σμά­των μετά το υψη­λό επί­πε­δο ενός μήνα που σημεί­ω­σε χθες, Δευτέρα. 

Πολιτεία-κλειδί η Φλόριντα

Σήμε­ρα το βρά­δυ, αρχι­κά τα βλέμ­μα­τα όλα θα είναι στραμ­μέ­να στην Φλό­ρι­ντα, μια από τις πιο διά­ση­μες πολι­τεί­ες-κλει­δί για το απο­τέ­λε­σμα των αμε­ρι­κα­νι­κών εκλο­γών, η οποία έχει μάλι­στα υπο­σχε­θεί να δεί­ξει το χρώ­μα που κερ­δί­ζει ήδη από την νύχτα των εκλο­γών. Χωρίς αυτήν την πολι­τεία, στην οποία είχε κερ­δί­σει το 2016, η νίκη είναι σχε­δόν αδύ­να­τη για τον Ντό­ναλντ Τραμπ.

Αντι­θέ­τως, αν κατα­φέ­ρει να δια­τη­ρή­σει την Φλό­ρι­ντα, όπου σύμ­φω­να με τις δημο­σκο­πή­σεις παλεύ­ει στή­θος με στή­θος με τον Τζο Μπάι­ντεν, η προ­σο­χή θα στρα­φεί στην Πεν­σιλ­βά­νια, τη γενέ­τει­ρα του Δημο­κρα­τι­κού υπο­ψη­φί­ου. Εκεί, η πρό­θε­ση ψήφου εμφα­νί­ζε­ται λίγο πιο θετι­κή απέ­να­ντι στον πρώ­ην αντι­πρό­ε­δρο, αλλά και εκεί η μετα­ξύ τους δια­φο­ρά εμπί­πτει στο περι­θώ­ριο σφάλματος.

Ο Λένιν και οι αμε­ρι­κα­νι­κές προ­ε­δρι­κές εκλογές

Αμε­ρι­κα­νι­κές εκλο­γές 2020 σε συν­θή­κες σφο­δρής ενδο­α­στι­κής διαπάλης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο