Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκλογές σήμερα στη Βοσνία — Ερζεγοβίνη εν μέσω ενδοϊμπεριαλστικής κόντρας στα Βαλκάνια

23 χρό­νια μετά τη Συμ­φω­νία του Ντέι­τον (δια­με­λι­σμός Γιου­γκο­σλα­βί­ας, Οκτώ­βριος 1995) στη Βοσ­νία- Ερζε­γο­βί­νη — που δεν ξεπέ­ρα­σε τα τραύ­μα­τα του πολέ­μου —  ψηφί­ζουν σήμε­ρα  περί­που 3.500.000 ψηφο­φό­ροι  μετα­ξύ άλλων για νέα τρι­με­ρή προ­ε­δρία της Βοσ­νί­ας — Ερζε­γο­βί­νης , το νέο κοι­νο­βού­λιο της Σερ­βι­κής Δημο­κρα­τί­ας της Βοσ­νί­ας, το νέο κοι­νο­βού­λιο της κρο­α­το-μου­σουλ­μα­νι­κής ομο­σπον­δί­ας και 11 μικρό­τε­ρα τοπι­κά «κοι­νο­βού­λια» σε ισά­ριθ­μα καντόνια.

Η χώρα απο­τε­λεί­ται από δύο οντό­τη­τες, τη Σερ­βι­κή Δημο­κρα­τία που κατέ­χει το 49% της επι­κρά­τειας και δια­θέ­τει καθε­στώς ευρύ­τα­της αυτο­διοί­κη­σης, καθώς και τη Βοσ­νια­κή-Κρο­α­τι­κή Ομο­σπον­δία, που διαι­ρεί­ται σε 10 καντό­νια. Η πολύ­πλο­κη κρα­τι­κή δομή της χώρας, όπως κατα­γρά­φη­κε στη συμ­φω­νία του Ντέι­τον, δικαιο­λο­γεί την ύπαρ­ξη μίας ολό­κλη­ρης στρα­τιάς υπουρ­γών, υφυ­πουρ­γών, συμ­βού­λων και υπαλ­λή­λων. Εκτός όλων αυτών, το τεχνη­τό αυτό κρά­τος δια­θέ­τει διε­θνή διοι­κη­τή με θητεία αορί­στου διαρ­κεί­ας και απο­λυ­ταρ­χι­κές αρμο­διό­τη­τες. Με άλλα λόγια, πρό­κει­ται για ένα διε­θνές προτεκτοράτο.

Μέχρι σήμε­ρα, ωστό­σο, οι τρεις βασι­κές κοι­νό­τη­τες της χώρας (Βόσ­νιοι Μου­σουλ­μά­νοι, Κρο­ά­τες και Σέρ­βοι) στε­νά­ζουν κάτω από τη φενά­κη της «ειρή­νης» που έστη­σαν οι Δυτι­κοί ιμπε­ρια­λι­στές. Οι οποί­οι — μέσω του διοι­κη­τη­ρί­ου της λεγό­με­νης «διε­θνούς κοι­νό­τη­τας», που έχουν φτιά­ξει, και των μονο­πω­λί­ων τους — εντεί­νουν την αφαί­μα­ξη των λαϊ­κών στρω­μά­των και του πλού­του της χώρας, σε μια προ­σπά­θεια να περιο­ρί­σουν την αυξη­μέ­νη γεω­πο­λι­τι­κή επιρ­ροή της Ρωσί­ας, κυρί­ως στο έδα­φος της Σερ­βι­κής Δημο­κρα­τί­ας της Βοσ­νί­ας — Ερζε­γο­βί­νης. Ταυ­τό­χρο­να καλ­πά­ζει ο εθνι­κι­σμός ακό­μη και στους νέους.

Οι εκλο­γές γίνο­νται σε μια στιγ­μή οξυ­μέ­νης ενδοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κής κόντρας των ΗΠΑ — ΕΕ — ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και της ανα­μό­χλευ­σης «σενα­ρί­ων» και κινή­σε­ων στα Δυτι­κά Βαλ­κά­νια, στα οποία συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται μετα­ξύ άλλων αλλα­γές συνό­ρων και νέες συγκρούσεις

Ο 59χρονος Πρό­ε­δρος της Σερ­βι­κής Δημο­κρα­τί­ας της Βοσ­νί­ας — Ερζε­γο­βί­νης , Μίλο­ραντ Ντό­ντικ, που έχει την οικο­νο­μι­κή και πολι­τι­κή υπο­στή­ρι­ξη από τη Ρωσία, έχει καταγ­γεί­λει και σε αυτές τις εκλο­γές την «έντο­νη ανά­μει­ξη» Δυτι­κών αξιω­μα­τού­χων, κατη­γο­ρώ­ντας ιδιαί­τε­ρα τις ΗΠΑ και τη Βρε­τα­νία πως χρη­μα­το­δό­τη­σαν τις πολι­τι­κές προ­ε­κλο­γι­κές εκστρα­τεί­ες αντι­πά­λων του «ώστε να απο­δυ­να­μώ­σουν τη Σερ­βι­κή Δημο­κρα­τία της Βοσ­νί­ας — Ερζεγοβίνης ».

Ο Ντό­ντικ εμπό­δι­σε την ανα­γνώ­ρι­ση της κυριαρ­χί­ας του Κοσ­συ­φο­πε­δί­ου από τη Βοσ­νία- Ερζε­γο­βί­νη και μπλό­κα­ρε την προ­σέγ­γι­ση της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Οι εξε­λί­ξεις στη χώρα έχουν σχέ­ση και μ’ αυτές στο Κοσ­συ­φο­πέ­διο, και αξί­ζει να θυμί­σου­με ότι η ρωσι­κή κυβέρ­νη­ση έχει δια­μη­νύ­σει πως σε περί­πτω­ση που υπάρ­ξει συμ­φω­νία Σερ­βί­ας — Κοσ­συ­φο­πε­δί­ου και ανε­ξαρ­τη­το­ποί­η­ση του δεύ­τε­ρου, θα υπο­στη­ρί­ξει αντί­στοι­χη δια­δι­κα­σία για τη Σερ­βι­κή Δημο­κρα­τία της Βοσ­νί­ας — Ερζεγοβίνης .

Ο επι­κε­φα­λής του SDA Μπα­κίρ Ιζε­τμπέ­γκο­βιτς, που είναι παράλ­λη­λα υπο­ψή­φιος και για το τρι­με­λές κρα­τι­κό προ­ε­δρείο, ασκεί­ται σε εγγύ­τη­τα με τον τούρ­κο πρό­ε­δρο Ερντο­γάν, απει­λεί ότι μπο­ρεί να φτά­σει και μέχρι τον πόλε­μο, εάν τεθεί σε κίν­δυ­νο η εδα­φι­κή συνο­χή της χώρας. Από την πλευ­ρά του, ο εθνι­κι­στής επι­κε­φα­λής του Βοσ­νια­κού Κρο­α­τι­κού HDZ Ντρά­γκαν Τσό­βιτς δεν διστά­ζει να επι­δει­κνύ­ει εγγύ­τη­τα με την Κρο­α­τία και απο­στα­σιο­ποί­η­ση από το πολι­τι­κό Σεράγεβο.

Βρί­σκο­νται δηλα­δή στο τρα­πέ­ζι η δια­δι­κα­σία «ντό­μι­νο» και το ξανα­μοί­ρα­σμα των συνό­ρων στα Βαλ­κά­νια από τους ιμπεριαλιστές.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο