Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκλογές στα Κατεχόμενο με φόντο τις αντιθέσεις

Την ώρα που η Άγκυ­ρα δημιουρ­γεί νέα τετε­λε­σμέ­να στα Κατε­χό­με­να (Βαρώ­σια), προσ­δο­κώ­ντας να ενι­σχύ­σει τη θέση της στο ιμπε­ρια­λι­στι­κό παζά­ρι που κλι­μα­κώ­νε­ται για τις διευ­θε­τή­σεις και τα σχέ­δια συνεκ­με­τάλ­λευ­σης σε όλη τη Νοτιο­α­να­το­λι­κή Μεσό­γειο, το νέο ηγέ­τη τους εκλέ­γουν οι Τουρ­κο­κύ­πριοι σήμε­ρα Κυρια­κή 11/10/2020. Εκλο­γές με έντο­νο ενδια­φέ­ρον από την Άγκυ­ρα η οποία θέλει να «απαλ­λα­γεί» από τον Ακιν­τζί ο οποί­ος αντι­τά­χθη­κε στο άνοιγ­μα των Βαρω­σί­ων αλλά εκπρο­σω­πεί μια άλλη αντί­λη­ψη στο Κυπριακό.

Οι ανα­λυ­τές ανα­φέ­ρο­νται στους έξι συνο­λι­κά υπο­ψη­φί­ους, ωστό­σο εστιά­ζουν το ενδια­φέ­ρον τους στον κομ­μα­τι­κό υπο­ψή­φιο Ερσίν Τατάρ, ο οποί­ος προ­έρ­χε­ται από το Κόμ­μα Εθνι­κι­στι­κής Ενό­τη­τας και τον ανε­ξάρ­τη­το υπο­ψή­φιο και νυν ηγέ­τη της τουρ­κο­κυ­πρια­κής κοι­νό­τη­τας Μου­στα­φά Ακιντζί.

Όπως μετα­δί­δε­ται από την ιστο­σε­λί­δα του Μπαϊράκ,ο «πρω­θυ­πουρ­γός» και υπο­ψή­φιος «πρό­ε­δρος», Ερσίν Τατάρ αντέ­δρα­σε στη δήλω­ση του ΣΑ που αφο­ρά το άνοιγ­μα μέρους της περι­φραγ­μέ­νης πόλης του Βαρω­σί­ου.«Αυτό που ανα­μέ­νω από το ΣΑ του ΟΗΕ είναι να δει τις πραγ­μα­τι­κό­τη­τας στην Κύπρο», ανέ­φε­ρε χαρακτηριστικά.

Ο Μου­στα­φά Ακιν­τζί δήλω­σε σε τουρ­κο­κυ­πρια­κά μέσα ότι δέχθη­κε απει­λές από τις τουρ­κι­κές Αρχές για να απο­σύ­ρει την υπο­ψη­φιό­τη­τα του για τις «προ­ε­δρι­κές εκλογές».

Σύμ­φω­να με την Ahval, ο Ακιν­τζί ανέ­φε­ρε ότι «υπάρ­χουν κάποιες ομά­δες που έχουν στε­νές σχέ­σεις και είναι πιστές σε αυτούς που κυβερ­νούν την Τουρ­κία. Έλα­βα μήνυ­μα μέσω του γραμ­μα­τέα μου ότι θα ήταν καλύ­τε­ρα για την οικο­γέ­νεια και τους οικεί­ους μου να μην συμ­με­τά­σχω στις “εκλο­γές”».

Άμε­ση ήταν η αντί­δρα­ση της λεγό­με­νης τουρ­κι­κής «πρε­σβεί­ας» στα κατε­χό­με­να, η οποία σε ανα­κοί­νω­ση ανα­φέ­ρει ότι ο ισχυ­ρι­σμός του Ακιν­τζί είναι εκτός πραγματικότητας.

Οι κάλ­πες στις κατε­χό­με­νες περιο­χές ανοί­γουν στις 8 το πρωί και θα κλεί­σουν στις 18:00.

Ανά επαρ­χία, στη Λευ­κω­σία ψηφί­ζουν 63.842 ψηφο­φό­ροι, στην Αμμό­χω­στο, 49.958, στην Κερύ­νεια 42.773, στη Μόρ­φου 15.016, στο Τρί­κω­μο 20.419 και στη Λεύ­κα 6.858.

Για την τελι­κή εκλο­γή ηγέ­τη απαι­τεί­ται απλή πλειο­ψη­φία. Σε περί­πτω­ση που μετα­ξύ των υπο­ψη­φί­ων «προ­έ­δρων» δεν υπάρ­χει κάποιος που θα συγκε­ντρώ­σει το 50% + 1 ψήφο, τότε θα υπάρ­ξει β’ γύρος την Κυρια­κή 18 Οκτωβρίου.

mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο